ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Οι υποκλοπές, ο γρίφος του Δημητριάδη και οι πρόωρες εκλογές 

Γρηγόρης Δημητριάδης Facebook Twitter
O Γρηγόρης Δημητριάδης δεν άργησε να γίνει ο αγαπημένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και προτεραιότητα η «εξουδετερωσή» του... Εικονογράφηση: LIFO
0



ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ
των υποκλοπών με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή την Τρίτη ελπίζει τώρα η κυβέρνηση, αν και το σχέδιο της αντιπολίτευσης είναι να πάει με αυτό ως βασικό όπλο στις εκλογές. Για αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την πέμπτη κατά σειρά επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Αρκετοί στην κυβέρνηση σχολιάζουν ενοχλημένοι ότι η υπόθεση αυτή έχει γίνει σχεδόν σαπουνόπερα από κάποια φιλικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ «με αυθαίρετες εικασίες χωρίς στοιχεία», αλλά στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι μέχρι τις εκλογές θα έρθουν κι άλλα στοιχεία, «πιθανά και με αποδείξεις». 

Για την ώρα, φαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την κυβέρνηση με πρόσωπα που μπορεί να σχετίζονται με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, αλλά δεν υπάρχουν οι αποδείξεις ως τώρα γι’ αυτό. Επίσης, σε περίπτωση που η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε πράγματι το Predator, δεν είναι γνωστή η διαδικασία με την οποία έγινε αυτό, μόνο εκτιμήσεις. Όσο για το νομοσχέδιο που αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, τις παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και τις αλλαγές στην ΕΥΠ που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση ή, μάλλον, υποχρεώθηκε από τις εξελίξεις να φέρει, αναγνωρίζεται από αρκετούς στην αντιπολίτευση ότι έχει θετικά στοιχεία, αλλά συνεχίζει να έχει και ελλείψεις. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν το πιο ισχυρό πρόσωπο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τον πρωθυπουργό και είχε εχθρούς ισχυρά πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου και των ΜΜΕ – διότι, σύμφωνα με το περιβάλλον του, δεν ήθελε κανενός είδους «κηδεμονία» από τις διάφορες εκφάνσεις της διαπλοκής.

Το γεγονός που ανέμεναν όλοι αυτή την εβδομάδα στη Βουλή ήταν η εξέταση του Γρηγόρη Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η εμφάνιση του Δημητριάδη, ωστόσο, δεν έβγαλε καμία είδηση, καθώς παρέμεινε σφίγγα για άλλη μια φορά. Τα πρόσωπα που διαθέτουν σημαντική ισχύ και κινούνται τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο προσελκύουν πάντα το πολιτικό ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν το πιο ισχυρό πρόσωπο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τον πρωθυπουργό και σημείο αναφοράς για όποιον επιδίωκε επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου. Πολύ γρήγορα χτίστηκε ένας μύθος γι’ αυτόν, ο οποίος περιείχε πολλές αντιφάσεις όμως. Για κάποιους ήταν ο πιο ικανός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη που έδινε λύσεις σε όλα τα προβλήματα και έβγαζε την κυβέρνηση από κάθε δύσκολη κατάσταση. Για άλλους ήταν ένα σκοτεινό πρόσωπο με αμφιλεγόμενη δραστηριότητα εντός και εκτός Μαξίμου. Δεν άργησε να γίνει ο αγαπημένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και προτεραιότητα η «εξουδετερωσή» του. Η έντονη προσωπικότητα του Γρηγόρη Δημητριάδη ωστόσο είχε κι άλλους εχθρούς, ανάμεσα στους οποίους ισχυρά πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου και των ΜΜΕ – με ορισμένους είχε ανοιχτή κόντρα. 

Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τη δική του εκδοχή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, είναι διότι δεν ήθελε κανενός είδους «κηδεμονία» από τις διάφορες εκφάνσεις της διαπλοκής. Οι αντίπαλοί του όμως υποστηρίζουν ότι ο Δημητριάδης έκανε το δικό του παιχνίδι και επηρέαζε τον πρωθυπουργό και τον κατηγορούν για μη θεσμική συμπεριφορά, που έβλαπτε τη δημοκρατία. 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τον Δημητριάδη τον έβλεπαν με μισό μάτι και κάποιοι μέσα στη ΝΔ, ωστόσο τα περισσότερα πρόσωπα που είναι κοντά στην κυβέρνηση μνημονεύουν τις ικανότητές του και αρκετοί έγραψαν δημόσια ότι ήταν λάθος του Μητσοτάκη η αποπομπή του, η οποία μπορεί και να του στοιχίσει, την ίδια ώρα που άλλοι εκτιμούν ότι η παραμονή του θα του στοίχιζε περισσότερο. Η κατάσταση μοιάζει να είναι πιο σύνθετη, λόγω και της συμμετοχής κι άλλων μελών της οικογένειας Μητσοτάκη στα κοινά. Η αδελφή του πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη λέγεται ότι δεν είχε καλή σχέση μαζί του, αν και είναι γνωστό (όχι πολύ ευρέως) ότι η ίδια δεν είχε στηρίξει ούτε τον αδελφό της για πρόεδρο της ΝΔ, αλλά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. 

Ο Δημητριάδης, παρότι οι πληροφορίες λένε ότι η σχέση του με τον πρωθυπουργό δεν παραμένει αλώβητη μετά την αποχώρησή του από το Μαξίμου, υποστήριξε στη Βουλή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτα για τις παρακολουθήσεις, όπως ούτε κι ο ίδιος. Επέμεινε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε αγόρασε ούτε έκανε ποτέ χρήση τέτοιων κατασκοπευτικών λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως μετά την εξέτασή του υποστήριξε ότι «δεν έχει νόημα να κρύβεται άλλο (ο πρωθυπουργός) και ότι όλη η Ελλάδα έχει καταλάβει πως μοναδικός εγκέφαλος του παρακράτους ήταν ο κ. Μητσοτάκης». 

Με τον νέο νόμο, πάντως, η χρήση κακόβουλων λογισμικών από ιδιώτες θα είναι πλέον κακούργημα και όχι πλημμέλημα, όπως ήταν. Η εμπορία τους, που μέχρι σήμερα δεν ήταν αδίκημα, στο εξής θα είναι, ενώ η προμήθεια λογισμικών παρακολούθησης από το Δημόσιο θα είναι δυνατή υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να τοποθετείται μόνο διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός. Την άρση του απορρήτου θα μπορούν να ζητήσουν αποκλειστικά η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μόνο με τεκμηρίωση που προβλέπεται από τον νόμο, αν και μένει να αποδειχθεί πόσο σχετική θα είναι η ερμηνεία του. Ως «λόγοι εθνικής ασφαλείας» αναφέρεται ότι θα θεωρούνται μόνο όσοι έχουν σχέση με τα εθνικά συμφέροντα. Βέβαια ούτε πριν ίσχυε κάτι διαφορετικό, αλλά στην πράξη γινόταν κατάχρηση των «εθνικών λόγων». Υποτίθεται ότι τώρα θα στοιχειοθετείται ο κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, αλλά όλα αυτά μένει να αποδειχθούν. Θεωρείται, πάντως, θετικό ότι για την άρση του απορρήτου σε πολιτικά πρόσωπα θα απαιτείται και άδεια του προέδρου της Βουλής. Εφόσον δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η παρακολούθησή του, μετά τη λήξη της κάθε πολίτης θα μπορεί να ενημερωθεί σχετικά, αλλά μετά από τρία χρόνια, κι αυτή είναι μια διάταξη για την οποία εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες από την αντιπολίτευση. 

Στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ιδιαίτερη κατήφεια πάντως, παρ’ όλα αυτά, και άρχισαν ήδη να συζητούν ξανά το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές στις αρχές του νέου έτους. Την απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός, ο οποίος άνοιξε πάλι το θέμα, και κανένας άλλος δεν φαίνεται να γνωρίζει τίποτα ως τώρα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

To νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Πώς τα σκάνδαλα επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά

Οπτική Γωνία / Πώς τα σκάνδαλα επηρεάζουν την εκλογική συμπεριφορά

Η άποψη ότι υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά διακυβεύματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα, δείχνει να υποτιμά τον δυναμικό τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι πολιτικές και εκλογικές γνώμες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ