Τζέρεμι Στρονγκ: «To Succession θα μπορούσε να έχει ονομαστεί ‘Ο αργός θάνατος του Κένταλ Ρόι’»

Τζέρεμι Στρονγκ: «To Succession θα μπορούσε να έχει ονομαστεί ‘Ο αργός θάνατος του Κένταλ Ρόι’» Facebook Twitter
Ο αργός, αδυσώπητος θάνατος του Κένταλ Ρόι διαρκεί τέσσερεις κύκλους και αντικατοπτρίζει, κατά κάποιον τρόπο, τον θάνατο ενός συστήματος και μιας χώρας.
0

— Το παρακολούθησες το χθεσινοβραδινό φινάλε;
Κρύφτηκα στο βάθος του δωματίου χθες το βράδυ και το παρακολούθησα. Μου ήταν δύσκολο. Είναι μια καταστροφή σε αργή κίνηση για τον Κένταλ και είναι βασανιστικό για μένα να την βλέπω να εξελίσσεται με τον τρόπο που εξελίχθηκε. Έπιασα τον εαυτό μου να εύχεται να είχαν συμβεί διαφορετικά τα πράγματα.

— Μέχρι ένα σημείο όμως φαινόταν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά.
Ναι, αυτή ήταν η ομορφιά αυτού του επεισοδίου – ο τρόπος που ο [δημιουργός της σειράς] Τζέσι Άρμστρονγκ μαζεύει τα τρία αδέλφια στα Μπαρμπάντος και εκείνες οι στιγμές, στην παραλία και στην κουζίνα... βλέπεις αυτόν τον χαρακτήρα να χαμογελάει πραγματικά, ίσως για πρώτη φορά. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη φορά που να υπήρξε πάνω του αυτή η γνήσια και απροκάλυπτη ευτυχία.

«Ο τρόπος που επέλεξε να τελειώσει τη σειρά ο Τζέσι, είναι πολύ πιο δυνατός από φιλοσοφική άποψη, και συμβατός προς το γενικότερο ζοφερό όραμά του για την ανθρωπότητα – που βασικά είναι ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν πραγματικά».

— Είναι απίστευτο αυτό το χαμόγελο στο πρόσωπό του. Σαν να είναι η στιγμή της ζωής του, σωστά;
Ναι, είναι η στιγμή της ζωής του. Νιώθει να πραγματώνεται αυτό που του υποσχέθηκε ο πατέρας του όταν ήταν επτά ετών, το οποίο ήταν υπόσχεση αλλά ταυτόχρονα και ένα είδος θανατικής καταδίκης. Όλη του η ζωή έχει περάσει κυνηγώντας αυτό του άπιαστο πράγμα που του το προσφέρουν τελικά στη μέση του φινάλε, για να του το πάρουν 15 σελίδες αργότερα. Για μένα – όχι απαραίτητα για τον Τζέσι ή για οποιονδήποτε άλλον – ολόκληρη η σειρά θα μπορούσε να είχε ονομαστεί «Ο θάνατος του Κένταλ Ρόι». Ο αργός, αδυσώπητος θάνατος του Κένταλ Ρόι που διαρκεί τέσσερεις κύκλους και που αντικατοπτρίζει, κατά κάποιον τρόπο, τον θάνατο ενός συστήματος και μιας χώρας. Βλέπουμε το θάνατο του φωτός σε αυτό το πρόσωπο. Και παράλληλα, βλέπουμε το θάνατο του φωτός στον ύστερο καπιταλισμό.

Τζέρεμι Στρονγκ: «To Succession θα μπορούσε να έχει ονομαστεί ‘Ο αργός θάνατος του Κένταλ Ρόι’» Facebook Twitter
Όλη του η ζωή έχει περάσει κυνηγώντας αυτό του άπιαστο πράγμα που του το προσφέρουν τελικά στη μέση του φινάλε, για να του το πάρουν 15 σελίδες αργότερα.

— Θα μπορούσε να είναι το [όγδοο] επεισόδιο των εκλογών το τέλος της σειράς;
Θα μπορούσε. Είχε γράψει κάτι ο Τζέσι στις σκηνοθετικές οδηγίες για το τρίτο επεισόδιο, όταν πεθαίνει ο πατέρας μας, κι εγώ είμαι στο πάνω κατάστρωμα του σκάφους προσπαθώντας να μάθω στο τηλέφωνο αν ζει ή αν πέθανε. Και ο Τζέσι είχε γράψει ότι κλείνοντας το τηλέφωνο, ο Κένταλ στέκεται ουσιαστικά στο σταυροδρόμι της ιστορίας, στην άκρη του Μανχάταν ατενίζοντας την περιοχή της Γουόλ Στριτ και το Άγαλμα της Ελευθερίας. Το χειρότερο πράγμα έχει συμβεί, και αυτός είναι ακόμα εκεί.

Σαν να έχει ξεφύγει ο κόσμος από τον άξονά του, αλλά αυτός είναι καλά, και νιώθει σαν να μπορούσε πλέον να είναι είτε φάντασμα είτε υπερ-ήρωας. Για το υπόλοιπο του κύκλου, έτεινα κυρίως προς την δεύτερη εκδοχή... και μετά στο τέλος, στα τελευταία τρία λεπτά της σειράς, ο Κένταλ γίνεται φάντασμα, στοιχειό. Όταν ο Ρόμαν λέει «είμαστε ένα τίποτα», αυτός είναι ο φόβος που κρύβεται πάντα κάτω από πολλές μεγάλες φιλοδοξίες.

— Το νερό αποτελεί ένα είδους μοτίβου στη σειρά –  το κρουαζιερόπλοιο, ο πνιγμένος σερβιτόρος, ο παρ' ολίγον θάνατος του Κένταλ στην πισίνα, και μετά αυτή η τελευταία στιγμή που κάθεται μπροστά στο East River. Πες μου για την τελευταία σκηνή.
Εκείνη τη μέρα, κάναμε γυρίσματα στο Battery Park, και ήταν η πιο κρύα μέρα του τελευταίου αιώνα στη Νέα Υόρκη. Μια από εκείνες τις μέρες του Φλεβάρη που κλείνουν τα σχολεία. Ποτέ δεν είχα νιώσει τόσο κρύο σε όλη μου τη ζωή.... Έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται τον ένατο κύκλο της κόλασης, ο οποίος στην Κόλαση του Δάντη είναι μια παγωμένη λίμνη. Το κρύο ήταν τόσο έντονο που σχεδόν έκαιγε. Δεν είχα ξαναδεί τέτοια κύματα στο East River. Ήταν βιβλικό σχεδόν. Και ακουγόταν ένα διαρκές χτύπημα σε κάποιες σκαλωσιές εκεί κοντά. Δεν ξέραμε τι ακριβώς ψάχναμε, αλλά κάτι βαθύ συνέβη. Είχαμε μόνο οκτώ λεπτά περίπου για να γυρίσουμε αυτά τα τελευταία πλάνα πριν δύσει ο ήλιος. Το νερό με καλούσε.

Ο τρόπος όμως που επέλεξε να τελειώσει τη σειρά ο Τζέσι, είναι πολύ πιο δυνατός από φιλοσοφική άποψη, και συμβατός προς το γενικότερο ζοφερό όραμά του για την ανθρωπότητα – που βασικά είναι ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν πραγματικά. Δεν κάνουν το θεαματικό, δραματικό άλμα. Αντ' αυτού, είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι σε μια καταδίκη, και ο Κένταλ στο φινάλε μένει παγιδευμένος σε μια σιωπηλή κραυγή με τον Κόλιν πίσω του να βρίσκεται εκεί ως σωματοφύλακας αλλά και ως δεσμοφύλακας...

— Η τελευταία εικόνα της Σιβ με τον Τομ στο αυτοκίνητο είναι μια διαφορετική εκδοχή αυτής της σιωπηλής κραυγής;  
Είναι τρομερό για εκείνη. Η πατριαρχία έχει νικήσει ξανά και η Σιβ μοιάζει μουμιοποιημένη στη ζωή μαζί του. Και ο Ρόμαν, αυτό το χαμόγελο πάνω από το Martini του είναι τρομακτικό. Σε κάποιο επίπεδο, πιστεύω ότι αυτό είναι που πραγματικά ήθελε. Δεν νομίζω ότι ήθελε να αναλάβει την εξουσία. Νομίζω ότι θέλει να είναι σε εκείνο το μπαρ, αλλά επίσης ανησυχώ ότι αυτή είναι ίσως η αρχική στιγμή της μεγάλης καθόδου. Ο Κένταλ έχει ήδη βρεθεί εκεί πολλές φορές. Τον έχουμε δει να χάνει τόσες πολλές φορές. Νομίζω ότι η αντίληψη του Τζέσι για την σειρά αλλά και γενικότερα είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει εξέλιξη. Η ζωή δεν είναι γραμμική, είναι κυκλική. Και αυτό για μένα είναι ίσως το πιο τραγικό απ’ όλα…

Mε στοιχεία από το Vanity Fair

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ