Coco-Mat Athens BC: Ο μονόδρομος του λουκέτου

Coco-Mat Athens BC: Ο μονόδρομος του λουκέτου Facebook Twitter
Η παύση λειτουργίας του ξενοδοχείου από το υπουργείο Τουρισμού ζητήθηκε από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ.
0

ΤO ΛΟΥΚΕΤΟ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ χθες το υπουργείο Τουρισμού στο ξενοδοχείο Coco-Μat Athens BC ήταν αναμενόμενο και έπρεπε να επιβληθεί. Συμπεριλαμβάνεται στην τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ με την οποία το ανώτατο δικαστήριο πιέζει ασφυκτικά τον δήμο Αθηναίων και το υπουργείο Τουρισμού να εφαρμόσουν τη δικαστική απόφαση που προβλέπει την κατεδάφιση των δύο ορόφων και του δώματος του ξενοδοχείου, τα οποία το ΣτΕ έκρινε ότι εμποδίζουν τη θέα προς τον Ιερό Βράχο.

«Λουκέτο για να μη διαιωνίζεται η παρανομία»

Η παύση λειτουργίας του ξενοδοχείου από το υπουργείο Τουρισμού ζητήθηκε από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, το οποίο επανήλθε για δεύτερη φορά, μετά από αίτημα ενδιαφερόμενων φορέων για την υπόθεση, για να πιέσει τον δήμο Αθηναίων και το υπουργείο Τουρισμού να δρομολογήσουν τις διαδικασίες συμμόρφωσης για τις οποίες είναι αρμόδιοι, ούτως ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.

Μάλιστα όρισε και εντεταλμένο δικαστή, έναν πάρεδρο του ΣτΕ, ο οποίος θα παρακολουθεί εφεξής τις πράξεις της διοίκησης για το ζήτημα, για να μειώσει τις καθυστερήσεις. Χθες ο πάρεδρος του ΣτΕ ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία για την παύση λειτουργίας του ξενοδοχείου. Γιατί «η συνέχιση της λειτουργίας της εγκαταστάσεως δυσχεραίνει την κατεδάφιση, διαιωνίζει τη διαπιστωθείσα παρανομία και παρακωλύει την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης», όπως καταγράφεται στο πρακτικό της απόφασης.

Η πρώτη αυλαία

Coco-Mat Athens BC: Ο μονόδρομος του λουκέτου Facebook Twitter
Η απόφαση του 2019 για την καθαίρεση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου Coco-Mat Athens BC έθεσε τις βάσεις για την απαγόρευση των ψηλών κτιρίων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Το λουκέτο στο ξενοδοχείο ρίχνει μια πρώτη αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση, η πρώτη πράξη της οποίας κλείνει με ένα μπρα ντε φερ μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Τουρισμού, που ρίχνουν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι της ευθύνης.

Ο δήμος Αθηναίων ισχυρίζεται ότι η υποχρέωση συμμόρφωσής του με την απόφαση του Ιουνίου ήταν «η ορθή επανάληψη για τυπικό λόγο» της ανάκλησης της οικοδομικής άδειας του ξενοδοχείου. Και πως δεν έχει καμία υποχρέωση σχετικά με την περαιτέρω διαδικασία, που είναι η κατεδάφιση των ορόφων. Πράγματι, έτσι είναι.

Η κατεδάφιση είναι υπόθεση της αποκεντρωμένης διοίκησης. Το ΣτΕ έχει ζητήσει να γίνει με την επίβλεψη των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εξαιτίας «του πολύπλοκου της διαδικασίας της κατεδάφισης».

Το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ όμως δεν μιλούσε για ορθή επανάληψη. Στην πραγματικότητα το ΣτΕ εγκαλεί για άλλη μια φορά τον δήμο Αθηναίων για το γεγονός ότι η απόφαση ανάκλησης της άδειας που εξέδωσε είχε λάθη, τα οποία εκμεταλλεύτηκε η εταιρεία, οδηγώντας την υπόθεση και πάλι στα δικαστήρια.

Για τους μεγαλομετόχους της Μπλε Κέδρος διακυβεύεται η τύχη του ακριβότερου ακινήτου που έχουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Έχουν δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσουν όλο το νομικό οπλοστάσιο της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας «από το Α ως το Ω».  

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας ότι δεν πρέπει να ανασταλεί η διαδικασία της συμμόρφωσης προς τη δικαστική απόφαση μέχρι να εκδοθούν οι νέες δικαστικές αποφάσεις, προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του 2019, που είναι η κατεδάφιση των ορόφων πάνω από τα 24 μέτρα.

Το υπουργείο Τουρισμού από την άλλη πλευρά, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη δική του στάση, ισχυρίζεται ότι «έχει δράσει εγκαίρως» στέλνοντας έγγραφο στην Πολεοδομία του δήμου για να μάθει αν είχε προχωρήσει στην ανάκληση της οικοδομικής άδειας, «αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση».

Ακόμη και στην περίπτωση που οι αιτιάσεις των δύο πλευρών είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, το ΣτΕ φαίνεται ότι δεν θα δεχτεί νέες καθυστερήσεις. 

Η απόφαση του 2019 για την καθαίρεση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου Coco-Mat Athens BC έθεσε τις βάσεις για την απαγόρευση των ψηλών κτιρίων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στη συνέχεια, το μέγιστο ύψος των κτιρίων στην περιοχή είναι τα 24 μέτρα.

«Δεν νοείται ισότητα στην παρανομία»

Από την άλλη πλευρά οι μεγαλομέτοχοι της Μπλέ Κέδρος παρά την τελευταία δυσμενή εξέλιξη του λουκέτου, δεν φαίνεται να πτοούνται και συνεχίζουν τη νομική αντεπίθεση. Με σημερινή ανακοίνωσή της η εισηγμένη εταιρεία  υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι  θα ενημερώσει εκ νέου το υπουργείο Τουρισμού «σχετικά με τις πλημμέλειες της νέας ανακλητικής πράξης». Πρόκειται για την  ανάκληση της οικοδομικής άδειας που επανεξέδωσε ορθώς ο Δήμος Αθηναίων γιατί το απαίτησε το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Στε. 

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι «το ζήτημα της νομιμότητας (και, εν προκειμένω, της παρανομίας) της νέας αυτής πράξης παραμένει εκκρεμές, τόσο σε επίπεδο διοίκησης, όσο και σε επίπεδο δικαστηρίου». Υπενθυμίζει επίσης απόφαση του διοικητικού Εφετών «έχει ήδη διατάξει την αναστολή τόσο της εκθέσεως αυτοψίας όσο και των προστίμων των ορόφων του κτιρίου που ερείδονται σε αυτή».

Οι ισχυρότεροι μέτοχοι της εταιρείας στο χαρτοφυλάκιο της οποίας βρίσκεται το Coco mat Athens B.C, παρά την τελευταία δυσμενή εξέλιξη, δεν φαίνεται να πτοούνται. Πολλές φορές έχουν υποστηρίξει ότι η απόφαση του ΣτΕ θίγει την αρχή της ισονομίας. 

Λένε ότι «υπάρχουν περισσότερα από 20 κτίρια στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης που είναι ψηλότερα από αυτό που ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα», για τα οποία επίσης «θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά».  

Στον αντίποδα, η απόφαση του ΣτΕ για τα ύψη των κτιρίων αναφέρει ότι «δεν νοείται ισότητα στην παρανομία». Πως «ακόμη και αν η διοίκηση κακώς εφήρμοσε τον νόμο σε άλλες περιπτώσεις, δεν υποχρεούται η ίδια ούτε τα δικαστήρια να τον εφαρμόσουν κακώς και στο μέλλον».

Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Μένει να δούμε αν, πώς και πότε το ξενοδοχείο θα χαμηλώσει ή αν θα μπουν νέα εμπόδια. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ