Το δίκιο του Αγοραστού

Το δίκιο του Αγοραστού Facebook Twitter
Αν μετά από μια μεγάλη καταστροφή, από τις πολλές που είχαμε, παραιτούνταν ένας υπουργός, τι θα άλλαζε ουσιαστικά; Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κώστας Αγοραστός, ένα πρωί, όταν τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι είχαν βρεθεί ήδη νεκροί και υπήρχαν ακόμα αγνοούμενοι, σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι κάτι ψέλλιζε για τα έργα που έκανε στη θητεία του μετά τον καταστροφικό για τη χώρα Ιανό τον Σεπτέμβριο του 2020, ακριβώς τρία χρόνια νωρίτερα. Έδινε κάτι νεφελώδεις απαντήσεις και έλεγε ότι δεν είχε πρόχειρα τα στοιχεία για τα ακριβή ποσά που δόθηκαν τότε για τα έργα που έκανε και δεν θα επέτρεπαν μια επανάληψη των καταστροφών.

Αλλά οι δημοσιογράφοι τον στρίμωξαν όσο έπρεπε, ελάχιστα δηλαδή, δεν επέμεναν· έπρεπε στη συνέχεια να φιλοξενήσουν και τον περιφερόμενο στα κανάλια τις τελευταίες ημέρες Βορίδη με την ευφράδεια και μεγαλύτερο βαθμό ευφυΐας από τον μέσο υπουργικό όρο για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Λογικά αυτά στη χώρα.

Όπως λογικό και κανονικό θεωρεί ένας περιφερειάρχης μιας περιοχής που καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά να μην παραιτείται, έστω για λόγους ευθιξίας και ανάληψης της πολιτικής ευθύνης που του αναλογεί. Μάλιστα, θα είναι πάλι υποψήφιος σε λίγες εβδομάδες που θα γίνουν εκλογές. Τον φαντάζομαι χαμογελαστό και έμπλεο ικανοποίησης σε προεκλογικές ομιλίες να υπόσχεται νέα έργα για τη Θεσσαλία και να διεκδικεί την ψήφο.

Το δίκιο του Αγοραστού Facebook Twitter
Ο κ. Αγοραστός... Φωτ.: SOOC

Ο περιφερειάρχης μιας κατεστραμμένης περιφέρειας είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας μη κανονικότητας, την οποία ανεχόμαστε χωρίς πολλά παράπονα.

Ο περιφερειάρχης δεν κάνει κάτι που να ξεφεύγει από την κανονικότητα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, δεν αποτελεί μια εξαίρεση σε έναν διαφορετικό κανόνα πολιτικής ηθικής που εφαρμόζεται στη χώρα, είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής ηθικής που δεν είναι και τόσο ηθική· όμως αυτά είναι λεπτομέρειες για πολλούς, μάλλον εντυπωσιακά πολλούς.

Όταν το καλοκαίρι κάηκε η μισή Ελλάδα με ανυπολόγιστο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος, όταν καταστράφηκε η χώρα σε πολλά επίπεδα, όταν έγιναν εκρήξεις σε μια στρατιωτική μονάδα, όταν εκκενώθηκε η μισή χώρα και οι άνθρωποί της έτρεχαν αλαφιασμένοι για να σωθούν από τις φλόγες, όταν πανάκριβα στρατιωτικά ελικόπτερα κολύμπαγαν σε λιμνάζοντα νερά, όταν η χώρα διαλύεται και χάνονται ζωές και δεν υπάρχουν ουσιαστικές συνέπειες, γιατί να παραιτηθεί ο Αγοραστός; Θα είναι εκεί και θα μας θυμίζει ότι ο πολιτικός κυνισμός είναι συστατικό στοιχείο της κανονικότητας που ζούμε.

Ο Αγοραστός αποτελεί προϊόν ενός ολόκληρου συστήματος διοίκησης της χώρας το οποίο έχουμε αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια και αν χρειαστεί, θα επιδοκιμάσουν ξανά πολλοί πολίτες στις κάλπες. Ο περιφερειάρχης μιας κατεστραμμένης περιφέρειας είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας μη κανονικότητας, την οποία ανεχόμαστε χωρίς πολλά παράπονα. Αν δεν βρήκε ο αρμόδιος υπουργός λόγους πολιτικής ευθύνης, όταν καιγόταν για σχεδόν είκοσι ημέρες ένας πολύτιμος εθνικός δρυμός της χώρας, γιατί να παραιτηθεί ο Αγοραστός; Ανόητος δεν είναι.

Αν μετά από μια μεγάλη καταστροφή, από τις πολλές που είχαμε, παραιτούνταν ένας υπουργός, τι θα άλλαζε ουσιαστικά; Αν, για παράδειγμα, στη θέση του Κικίλια έμπαινε ο Πέτσας ή οποιοσδήποτε άλλος, θα είχαμε θεαματικές αλλαγές στην πολιτική που ασκείται και κυρίως στα αποτελέσματά που αυτή θα είχε; Φυσικά όχι, το πρόβλημα ξεπερνάει τα πρόσωπα, με δική τους ευθύνη δέχονται να υπηρετούν αυτή τη χυδαία κατάσταση αρκεί να ζεσταίνουν μια θέση με προνόμια.

Όμως η άρνηση ανάληψης πολιτικής ευθύνης δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία, σε όσους τουλάχιστον τους πιστεύουν. Τις θέσεις εξουσίας δεν τις παρατάμε, είναι ελκυστικές, προσδίδουν κοινωνικό στάτους, είναι προσοδοφόρες και ένα σκαλί για κάτι περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται ένας αξιακός κώδικας πολιτικής συμπεριφοράς που πολλοί βλέπουν, αποδέχονται και, γιατί όχι, υιοθετούν σε άλλες μικρότερες θέσεις ή και στην καθημερινότητα ‒ η κοινωνία παίρνει το μήνυμα, το ενστερνίζεται και το κάνει δικό της.

Είναι άδικο να ζητούν κάποιοι την παραίτηση Αγοραστού, ο οποίος άνετα θα έλεγε σε μια ιδιωτική συζήτηση ότι, εφόσον δεν παραιτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όταν κάηκε η μισή Ελλάδα, γιατί να το κάνει αυτός; Άλλωστε, η μοναδική παραίτηση σε αυτό το δυστοπικό καλοκαίρι που βιώσαμε ήταν αυτή του ανεκδιήγητου Μηταράκη, και αυτή έγινε για λάθος λόγους ‒ γιατί να παραιτηθεί ένας περιφερειάρχης;

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηνειός: Από τον άθλο του Ηρακλή στην ηράκλεια προσπάθεια

Ελλάδα / Ο Πηνειός τότε και τώρα: Γεωλόγος εξηγεί στη LiFO γιατί χάθηκε κάθε έλεγχος

«Βλέπουμε τα ποτάμια μόνο σαν αγωγούς που περνάει το νερό. Δεν είναι όμως ένα κανάλι που περνάει το νερό. Είναι ολόκληρα οικοσυστήματα» - Ο γεωλόγος Γιώργος Παπανικολάου μιλά για την ιστορία του τροφοδότη ποταμού του θεσσαλικού κάμπου και εξηγεί πώς και γιατί αντικρίζουμε πλέον μόνο καταστροφή
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Μικροβιολογίας στη Lifo: Από αυτές τις ασθένειες κινδυνεύουν οι πλημμυρισμένες περιοχές

Ρεπορτάζ / Λεπτοσπείρωση, σαλμονέλλωση, ηπατίτιδα Α: από τι κινδυνεύουν τώρα οι πλημμυροπαθείς

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Τσακρής μιλάει στη LiFO, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και ζητώντας προληπτικούς εμβολιασμούς.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ