«Οι Μακρόν μπορεί να αποτελούν εξαίρεση – η δική μου ερωτική σχέση με τη δασκάλα μου ήταν τραυματική»

«Οι Μακρόν μπορεί να αποτελούν εξαίρεση – η δική μου ερωτική σχέση με τη δασκάλα μου ήταν τραυματική» Facebook Twitter
«Οι Μακρόν είναι ασυνήθιστοι γιατί είναι ακόμα μαζί και ευτυχισμένοι, όπως φαίνονται»
0

«Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ νέας ταινίας του Τοντ Χέινς, May December αυτές τις μέρες, συμπίπτει με τη δημοσίευση μιας από τις σπάνιες προσωπικές συνεντεύξεις της 70χρονης Μπριζίτ Μακρόν, η οποία δήλωσε στο περιοδικό Paris Match ότι καθυστέρησε δέκα χρόνια να παντρευτεί τον σύζυγό της, τον 45χρονο Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, για χάρη των τριών παιδιών της, τα οποία ήταν περίπου στην ίδια ηλικία με τον σύντροφό της.

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που ξεκίνησε τη σχέση με τον μετέπειτα σύζυγό της όταν εκείνη ήταν 34 ετών και εκείνος 12. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν 15 ετών όταν αποπλανήθηκε από την 40χρονη Μπριζίτ, που ήταν καθηγήτριά του. Και στις δύο περιπτώσεις, καλούμαστε να εξετάσουμε ένα από τα διαρκή ταμπού της κοινωνίας: τη σχέση μεταξύ μιας μεγαλύτερης γυναίκας και ενός έφηβου αγοριού.

Η αγωνία και ο πόνος που περιβάλλουν την κατάχρηση εξουσίας από έναν μεγαλύτερο άνδρα προς ένα έφηβο κορίτσι, με όλες τις προεκτάσεις της, είναι φρικτή. Συγκριτικά, ένα αγόρι μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει πολλά να χάσει, αλλά ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιος και οδυνηρός.

Τέτοιες σχέσεις παρουσιάζονται αντίστροφα συνήθως: ο μεγαλύτερος άνδρας κάνει κατάχρηση της θέσης εμπιστοσύνης και εξουσίας που απολαμβάνει για να ξεκινήσει σχέση με ένα έφηβο κορίτσι. Υπάρχουν πολύ λιγότερες αναφορές, πολιτισμικές ή άλλες, σε μεγαλύτερες γυναίκες και τις σχέσεις τους με αγόρια στην εφηβεία. Και όταν υπάρχουν, μοιάζει σαν να επιχειρείται η εξερεύνηση απάτητων και αβέβαιων εδαφών.

Ως θύμα μιας τέτοιας σχέσης, η οποία ήταν ακόμα νόμιμη εκείνη την εποχή, μπορώ να εγγυηθώ για την ευάλωτη ψυχοσύνθεση των εφήβων και είμαι ζωντανή απόδειξη των ολέθριων και δια βίου επιπτώσεων της χειραγώγησης και της ανισορροπίας της εξουσίας ανάμεσα σ’ έναν ή μία ενήλικο κι ένα παιδί. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι έφηβοι είναι εντελώς αθώοι. Τα έφηβα αγόρια διαθέτουν επίπεδα αυτοπεποίθησης που τα ωθούν να παίρνουν ρίσκα.

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι τα μυαλά των εφήβων είναι επιρρεπή στο ρίσκο. Υποστηρίζω όμως ότι είναι ακριβώς αυτή η έλλειψη επαρκούς διανοητικής ανάπτυξης που τους καθιστά εύκολη λεία. Όσο πειστικός κι αν είναι ένας έφηβος, δεν παύει να είναι παιδί. Και, αν αυτό το παιδί είναι μαθητής κάτω των 18 ετών, τότε η σχέση με τον καθηγητή ή την καθηγήτριά του είναι από το 2001 παράνομη.

Η αγωνία και ο πόνος που περιβάλλουν την κατάχρηση εξουσίας από έναν μεγαλύτερο άνδρα προς ένα έφηβο κορίτσι, με όλες τις προεκτάσεις της, είναι φρικτή. Συγκριτικά, ένα αγόρι μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει πολλά να χάσει, αλλά ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιος και οδυνηρός. Κάθε μέρα μου θυμίζει τι έχασα πριν από 30 χρόνια, τι δεν έκανα, τι δεν έζησα.

Οι Μακρόν είναι ασυνήθιστοι γιατί είναι ακόμα μαζί και ευτυχισμένοι, όπως φαίνονται. Μήπως επειδή η Μπριζίτ επέτρεψε στον Εμανουέλ να ανοίξει τα φτερά του και περίμενε μια δεκαετία πριν τον παντρευτεί; Παρά τις διαμαρτυρίες τους και τις διαβεβαιώσεις τους ότι όλα πήγαν καλά, δεν θα μάθουμε ποτέ πραγματικά τι συνέβη εκεί. Ίσως όλα να είναι καθαρά και άμεμπτα, αλλά το γεγονός παραμένει ότι εκείνη ήταν η δασκάλα του και εκείνος ο έφηβος μαθητής της».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ