Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία έχει αναδείξει τις ισχυρές διαφωνίες που υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία, τόσο στην κομματική της βάση όσο και στην κοινοβουλευτική της ομάδα – αν και σε μικρότερο βαθμό εκεί.
Αντιδράσεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα.Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι σχεδόν το ίδιο αρνητικοί με τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και στο ζήτημα της τεκνοθεσίας ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν μοιρασμένοι.
Η παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, φαίνεται να μην πείθεται, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα του Μεγάρου Μαξίμου, μέσω της οποίας προσπαθεί να αλλάξει τις εδραιωμένες αντιλήψεις. Το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις που δεν είχαμε ξαναδεί για άλλα ζητήματα έως τώρα και ενισχύει τη δυσαρέσκεια της δεξιάς βάσης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός τοποθετούσε ανέκαθεν τον εαυτό του στο φιλελεύθερο κέντρο, το οποίο μέσα στη Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα μειοψηφικό ρεύμα. Επιχείρησε κάποτε να το εκφράσει η αδερφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, φτιάχνοντας ένα δικό της κόμμα με αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά το 2010, όταν στη ΝΔ την ηγεσία είχε ο δεξιός Αντώνης Σαμαράς. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012 το κόμμα της, με το όνομα «Δημοκρατική Συμμαχία», έλαβε 2,5%, περίπου όσο και το κόμμα του Θάνου Τζήμερου «Δημιουργία Ξανά». Κάπως έτσι, το εγχείρημα εκείνο έληξε άδοξα τότε, το κόμμα ανέστειλε τη λειτουργία του και τα περισσότερα στελέχη του επέστρεψαν στη ΝΔ.
Αντιδράσεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα.Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι σχεδόν το ίδιο αρνητικοί με τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και στο ζήτημα της τεκνοθεσίας ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν μοιρασμένοι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και εκφραστής του φιλελεύθερου κέντρου στο κόμμα του, κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ το 2016 με την υποστήριξη και τη συμμαχία του δεξιού Σαμαρά. Δεν ήταν δηλαδή μια ιδεολογικοπολιτική νίκη του φιλελεύθερου κέντρου, καθώς οι δυνάμεις αυτές δεν θα αρκούσαν. Η συμμαχία αυτή όμως, είχε αποδώσει και ο Μητσοτάκης την έκανε μέρος της στρατηγικής του προκειμένου να κυριαρχήσει στη ΝΔ και τα κατάφερε.
Όλα αυτά τα χρόνια μετακινεί τη ΝΔ προς την κατεύθυνση του πολιτικού ρεύματος που θέλει να εκφράσει, μέσα από επιλογές προσώπων και πολιτικές αποφάσεις, αλλά δίνει ρόλο και σε πρόσωπα με ακροδεξιά προέλευση, τα οποία τοποθέτησε μέχρι και στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να εξευμενίσει τη δεξιά για να μην αντιδρά και να λειτουργούν ως ανάχωμα περιορίζοντας τις απώλειες.
Αυτή η στρατηγική δούλεψε αποτελεσματικά την πρώτη τετραετία. Στη συσπείρωση της δεξιάς βάσης συνέβαλε και το επεισόδιο που έστησε η Τουρκία το 2020 στα σύνορα του Έβρου, καθώς και η τάξη που διαφήμιζε η κυβέρνηση ότι έβαλε στο μεταναστευτικό. Στη δεύτερη θητεία Μητσοτάκη όμως, μοιάζει να έχει φτάσει στα όρια της, καθώς η δεξιά βάση διαμαρτύρεται πλέον εντονότερα και γίνεται πιο δύσκολο να συγκρατηθεί.
Πολλά παραδοσιακά στελέχη της ΝΔ γκρινιάζουν ότι η ΝΔ έγινε Ποτάμι, άλλοι ότι κυβερνά το ΠΑΣΟΚ, ο Καιρίδης προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στο δεξιό-πατριωτικό ρεύμα, μερικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο Άκης Σκέρτσος και ο Αλέξης Πατέλης είναι σχεδόν κόκκινο πανί, ενώ η επιλογή του Γιώργου Γεραπετρίτη ως υπουργού Εξωτερικών δεν τους ενθουσιάζει καθόλου.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να νομοθετήσει υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών μετά τεκνοθεσίας, η οποία βρίσκει αντίθετη τη δεξιά βάση της ΝΔ, μοιάζει να δοκιμάζει τα όριά της. Η διαμαρτυρία της στις ευρωεκλογές θεωρείται δεδομένη, είτε δια της αποχής είτε δια της ψήφου σε άλλα κόμματα. Η έκτασή της δεν μπορεί να υπολογιστεί για την ώρα. Είναι ωστόσο βέβαιο ότι μετά την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομοφύλων, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει και θέματα από τη δεξιά ατζέντα για να κατευνάσει τη δεξιά πτέρυγα.
Όσο για την εκκλησία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βελτιώσει πολύ τη σχέση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον οποίο επικοινωνεί συχνά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εκτιμά τη στάση του, την οποία θεωρεί μετριοπαθή και, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, «δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά». Άλλοι ιεράρχες δεν έχουν την ίδια στάση και θα ήθελαν από την εκκλησία που έχει τη δύναμη να αντιδράσει πιο δυναμικά. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν επίσης ότι η στάση του ήταν η καλύτερη δυνατή, δεδομένων των θέσεων της εκκλησίας.
Οχτώ χρόνια μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται τόσο έντονα η σχέση του με τη δεξιά του κόμματός του. Θα καταφέρει να συνυπάρξει μαζί της αρμονικά την επόμενη μέρα ή θα ραγίσει το γυαλί;
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αγνοούν τον πολιτικό κίνδυνο, αλλά εκτιμούν ότι κραδασμοί θα απορροφηθούν. Οι ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο τεστ, περιμένουν απώλειες, αλλά η πρόβλεψή τους λέει πως δεν θα είναι σημαντικές.