ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε και στις κατηγορίες της κυβέρνησης περί συνδέσής του με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που είχαν αναφερθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Υγείας την προηγούμενη μέρα.
«Άκουσα να συνδέουν με συμφέροντα την πρωτοβουλία μιας γνήσιας αγωνίας για τους θεσμούς, τη δημοκρατία μας, την αίσθηση της αξίας που έχει η δικαιοσύνη για τον ελληνικό λαό. Θέλω να τους πω να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια», είπε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι εκείνος πορεύεται με πολιτική αυτονομία και ότι οι αποφάσεις του κόμματός του δεν συνδέονται με οικονομικά συμφέροντα, ανταποδίδοντας τις κατηγορίες στη Νέα Δημοκρατία. «Άλλωστε, με έχετε συνηθίσει», είπε, «όταν αποκάλυψα το παρακράτος των υποκλοπών, με βαφτίσατε "πράκτορα ξένων δυνάμεων" για να πετάξετε την μπάλα στην κερκίδα» και τώρα που στο ΠΑΣΟΚ «αγωνίζονται για να σώσουν την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, τους βαφτίζουν "διαπλεκόμενους"».
Είναι φανερό ότι η επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη και η κατηγορία ότι η πρόταση δυσπιστίας συνδέεται με εκδοτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα είναι κεντρική κυβερνητική επιλογή και όχι κάποια τυχαία πρωτοβουλία μερικών στελεχών της.
Αιχμές, αν όχι ανοιχτή κατηγορία, για σύνδεση με οικονομικά συμφέροντα άφησε πρώτος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν υποστήριξε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας για πολλά άλλα που είχε προσάψει στην κυβέρνηση, ακόμα και για την υπόθεση των Τεμπων, και το έκανε τώρα για ένα δημοσίευμα (του «Βήματος»).
Στην ερώτηση γιατί να θέλουν κάποια οικονομικά συμφέροντα να χτυπήσουν την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι τα ισχυρά συμφέροντα προτιμούν τις ανίσχυρες κυβερνήσεις και διευκρίνισε ότι «μιλάμε για μια εφημερίδα, δεν είναι γενικά και αόριστα οικονομικά συμφέροντα. Ήμασταν πολύ συγκεκριμένοι».
Με σκληρή γλώσσα μίλησε και ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού και υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «υιοθετεί ένα fake news και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας», λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι τυχαίο».
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η παρέμβαση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει αναλάβει το κύριο βάρος της κυβερνητικής εκπροσώπησης στην ολομέλεια για την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ. Ο Μάκης Βορίδης έφερε τις κατηγορίες αυτές μέσα στη Βουλή –και φαίνεται πως η κυβέρνηση θα επιμείνει–, ρωτώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη ποιο ήταν το καινούργιο στοιχείο που τον έκανε να καταθέσει τώρα την πρόταση δυσπιστίας, για να απαντήσει αμέσως ο ίδιος ότι ήταν το δημοσίευμα του «Βήματος». «Όταν σας λέμε ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων, εννοούμε τη σύνδεση του δημοσιεύματος με την πρόταση που καταθέτουν σήμερα», είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Η κεντρική απάντηση δόθηκε από τον εκπρόσωπο του κόμματος, Θανάση Γλαβίνα, ο οποίος είπε ότι «είναι κωμικό να κατηγορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ως “πρόθυμο” και “όργανο οικονομικών συμφερόντων”» και αναρωτήθηκε αν πρέπει να είναι κάποιος «πρόθυμος» στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία για να ασκήσει ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό μέσο, στηριζόμενο σε συγκεκριμένες κατηγορίες τις οποίες βάσιμα υποστηρίζουν.
Τον Νίκο Ανδρουλάκη έσπευσαν να υπερασπιστούν και στελέχη του κόμματός του, όπως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση για τα μιντιακά συμφέροντα γίνεται διαχρονικά και το ζητούμενο είναι αν αυτό που ειπώθηκε από την εφημερίδα «Το Βήμα» είναι ψέματα ή αλήθεια.
Ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος θα είναι και υποψήφιος ευρωβουλευτης του κόμματος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ με το «αστείο επιχείρημα περί δήθεν εξυπηρέτησης συμφερόντων» αντί να ερευνήσει ποιος έκανε συρραφή των συνομιλιών και τις προώθησε σε φιλικά ΜΜΕ.
Είναι φανερό ότι η επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη και η κατηγορία ότι η πρόταση δυσπιστίας συνδέεται με εκδοτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα είναι κεντρική κυβερνητική επιλογή και όχι κάποια τυχαία πρωτοβουλία μερικών στελεχών της. Το Μέγαρο Μαξίμου, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, είπε ξεκάθαρα ότι κάποιοι επιχειρηματίες δεν θέλουν να υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση, υπονοώντας ότι αυτό δεν τους εξυπηρετεί όταν θέλουν να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους, γι' αυτό «χτυπάνε» την κυβέρνηση. Επιπλέον, με την επίθεση αυτή επιχειρούν να μειώσουν τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας, αποδίδοντάς της άλλα κίνητρα.
Η επίθεση αυτή όμως είναι, σε κάποιο βαθμό, επιθυμητή από τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς στον ανταγωνισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, όποιος συγκεντρώνει τα περισσότερα βέλη του Μαξίμου είναι σαν να παίρνει κάποιου είδους πρόκριμα, σαν να θεωρείται αυτός ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που του δίνει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνιστή.