Κάτω από το πεντάστερο υπάρχει παραλία: Για την εκκένωση της Rosa Nera στα Χανιά

Κάτω από το πεντάστερο υπάρχει παραλία: Για την εκκένωση της Rosa Nera στα Χανιά Facebook Twitter
H Rosa Nera υπήρξε ανέκαθεν μια κατάληψη ανοιχτή, που πρόσφερε δωρεάν στέγη σε όσους την είχαν ανάγκη: φτωχούς, νέα παιδιά, εργάτριες και οικογένειες προσφύγων.
0

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που ανέβηκα στον λόφο Καστέλι στα Χανιά, οι κάτοικοι της κατάληψης Rosa Nera έτρωγαν μεσημεριανό. Με υποδέχτηκαν, χωρίς να με γνωρίζουν, και μου έβαλαν να φάω. Ύστερα μου έδειξαν τον χώρο: τη δανειστική βιβλιοθήκη, το χαριστικό παζάρι –όπου μπορεί οποιοσδήποτε να πάρει δωρεάν ρουχικά είδη–, το θεατράκι, την αίθουσα προβολών και το παιδικό στέκι.

Το κτίριο της 5ης Μεραρχίας στέκεται στην άκρη του λόφου. Απ’ την αυλή του μπορείς να δεις την Παλιά Πόλη, τη θάλασσα και το λιμάνι. Στο παρελθόν, ήταν «το σπίτι του πασά, το παλάτι του πρίγκιπα, φυλακές [και] διοικητήριο του στρατού».¹ Το 1985 παραχωρήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο δεν το αξιοποίησε και τ’ άφησε να ρημάζει. Το 2004, μια ομάδα αναρχικών το κατέλαβε κι άρχισε να το φτιάχνει.

Οι πόλεις «αναπλάθονται», οι ντόπιοι εκτοπίζονται, οι τουρίστες κι οι επενδυτές βρίσκουν εύφορο έδαφος για καλοπέραση και χρήμα. Όπως έχει αναφερθεί, λοιπόν, και στο παρελθόν, η απάντηση στην εκκένωση της Rosa Nera είναι μια απάντηση στην ερώτηση: «Σε τι πόλεις θέλουμε να ζούμε;».

Η κατάληψη, που πήρε το όνομά της από το σύμβολο του μαύρου ρόδου, ήταν απ’ την αρχή εξωστρεφής. Έχτισε συνδέσεις με την κοινωνία της Κρήτης, συμβάλλοντας στους εργατικούς και περιβαλλοντολογικούς αγώνες. Όταν ο φασισμός σήκωνε το κεφάλι του, τα χρόνια που κάλπαζε η Χρυσή Αυγή, η Rosa Nera ήταν παρούσα, ενισχύοντας τις τοπικές αντιστάσεις κι αποκρούοντας ρατσιστικές επιθέσεις. Υπήρξε ανέκαθεν μια κατάληψη ανοιχτή, που πρόσφερε δωρεάν στέγη σε όσους την είχαν ανάγκη: φτωχούς, νέα παιδιά, εργάτριες και οικογένειες προσφύγων.

Κάτω από το πεντάστερο υπάρχει παραλία: Για την εκκένωση της Rosa Nera στα Χανιά Facebook Twitter
Μόνο αν εξετάσουμε τη βαθιά και μακροχρόνια σύνδεση της κατάληψης με το κοινωνικό γίγνεσθαι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο κόσμος έχει υποστηρίξει τη Rosa ξανά και ξανά. Φωτ.: Βάσω Καλιαφεντάκη/ SOOC

Τον καιρό που την επισκέφτηκα εγώ, οι πολιτισμικές και κοινωνικές δράσεις που στέγαζε η Rosa ήταν εντυπωσιακές. Μια ματιά στο μηνιαίο της πρόγραμμα είναι αρκετή για να πειστούν κι οι πιο επιφυλακτικοί: προβολές ταινιών, σεμινάρια ακροβατικών, εργαστήρια ραπτικής, συγγραφής και θεάτρου, μαθήματα αυτοάμυνας για γυναίκες, κουκλοθέατρο για παιδιά – κι όλα αυτά δωρεάν, προσβάσιμα στον καθένα.  

Μόνο αν εξετάσουμε τη βαθιά και μακροχρόνια σύνδεση της κατάληψης με το κοινωνικό γίγνεσθαι μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο κόσμος έχει υποστηρίξει τη Rosa ξανά και ξανά. Έτσι, το 2020, όταν η αστυνομία εκκένωσε το κτίριο για πρώτη φορά, τα Χανιά απάντησαν ηχηρά, με πορείες που έφτασαν ως τα 6.000 άτομα (σε μια πόλη των 55.000). Εννιά μήνες μετά, οι κάτοικοι της κατάληψης επέστρεψαν στον λόφο. Τα δρώμενα ξαναρχίσανε. Το μαύρο ρόδο συνέχισε ν’ ανθίζει. Μέχρι χθες το πρωί.

Αυτήν τη στιγμή, οι αστυνομικοί εμποδίζουν την είσοδο στην αυλή του κτιρίου. Οι κάτοικοι της κατάληψης έχουν διωχθεί κι ένα κύμα υποστήριξης έχει ξαναδημιουργηθεί. Δεν είναι γνωστό αν θ’ αρχίσουν τα έργα από την Belvedere, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για «fast track» διαδικασίες έγερσης του ξενοδοχείου.

Τα νομικά προβλήματα με το project της Belvedere είναι πολλά. Αρχικά, ο λόφος έχει αναγνωριστεί ως αρχαιολογικός χώρος και τα κτίρια σ’ αυτόν ως διατηρητέα μνημεία. Την ίδια στιγμή, ο δήμος έχει λάβει ομόφωνη απόφαση ενάντια στη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ το πολεοδομικό σχέδιο των Χανίων προβλέπει μόνο δημόσιες χρήσεις του χώρου.² Αμφισβητείται, τέλος, η ίδια η δυνατότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης να παραχωρήσει δημόσια περιουσία σ’ ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.³

Κάτω από το πεντάστερο υπάρχει παραλία: Για την εκκένωση της Rosa Nera στα Χανιά Facebook Twitter
Ακόμα κι αν αποφασιστεί ότι η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας από την Belvedere είναι «νόμιμη», παραμένουν κάποια βασικά ηθικά και κοινωνικά ζητήματα.

Φυσικά, τα νομικά επιχειρήματα δεν αρκούν. Ακόμα κι αν αποφασιστεί ότι η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας από την Belvedere είναι «νόμιμη», παραμένουν κάποια βασικά ηθικά και κοινωνικά ζητήματα. Ουσιαστικά, βλέπουμε τη θυσία ζωογόνων πολιτισμικών και κοινωνικών δομών στον βωμό του κέρδους. Βλέπουμε, γι’ ακόμα μια φορά, τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου, την απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης σ’ έναν υπέροχο λόφο.

Το ζήτημα δεν είναι ιδεολογικό. Δεν χρειάζεται να είσαι αναρχικός για να υποστηρίζεις τη δυνατότητά σου να βλέπεις τη θέα απ’ τον λόφο Καστέλι. Δεν χρειάζεται να είσαι αριστερός για να προτιμάς τη δανειστική βιβλιοθήκη και το χαριστικό παζάρι απ’ ένα ακόμα πεντάστερο. Ούτε χρειάζεται να έχεις πάει στη Rosa Nera για να επιθυμείς τη συνέχιση ενός εγχειρήματος το οποίο, εδώ και είκοσι χρόνια, δεν έχει πάψει να βοηθά τον τόπο. 

Η Κρήτη θα στηρίξει τη Rosa και μπορεί σύντομα η κατάληψη ν’ ανθίσει ξανά. Για να γίνει, όμως, αυτό, απαιτείται και η δική μας συμβολή, ακόμα κι αν βρισκόμαστε μακριά απ’ τα Χανιά. Η επιλογή μας να στηρίξουμε τη Rosa είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για εκείνη, αλλά και για εμάς.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η εκκένωση της Rosa Nera μάς αφορά όλους. Τα σχέδια της Belvedere αποτελούν κομμάτι μιας ευρύτερης διαδικασίας τουριστικοποίησης και εξευγενισμού που μαστίζει τη χώρα: Οι πόλεις «αναπλάθονται», οι ντόπιοι εκτοπίζονται, οι τουρίστες κι οι επενδυτές βρίσκουν εύφορο έδαφος για καλοπέραση και χρήμα.

Όπως έχει αναφερθεί, λοιπόν, και στο παρελθόν, η απάντηση στην εκκένωση της Rosa Nera είναι μια απάντηση στην ερώτηση: «Σε τι πόλεις θέλουμε να ζούμε;». Μένει να δείξουμε έμπρακτα τι ακριβώς ζητάμε: πόλεις με ανοιχτές δομές, πολιτισμικά δρώμενα και κοινωνικές παροχές ή περισσότερα πεντάστερα, AirBnB και σουίτες;


[1] Rosa Nera, Γιατί στον Λόφο Καστέλι, 10/10/2020.
[2] Νεκταρία Ψαράκη, «Η ΕΛ.ΑΣ παρέα με τον εκπρόσωπο της Belvedere εκκένωσε τη Rosa Nera», The Press Project, 01/04/2024.
[3] Στην ΕΑΔΙΠ, η οποία μίσθωσε τον χώρο στην Belvedere. Βλέπε: Ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ΣτΕ για την ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστελίου στα Χανιά, FLASHNEWS.GR, 07/10/2020.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Ρεπορτάζ / Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Οι ειδικοί της σεισμολογίας είναι «κουμπωμένοι», βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το ποια θα είναι η συνέχεια. Πάντως, η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου χαρακτηρίζεται σπάνιο φαινόμενο για τη σεισμολογία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Media / «Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος του «Atlantic» Ντέρεκ Τόμσον εξηγεί γιατί ζούμε σε έναν «αντικοινωνικό αιώνα» και μιλά για την εκλογή Τραμπ και τον ρόλο της δημοσιογραφίας στις μέρες μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα;

Οπτική Γωνία / O νέος ιμπεριαλισμός και γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα

Οι συνέπειες της πολιτικής του νέου Αμερικανού Προέδρου και οι αντιδράσεις του κόσμου. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Οπτική Γωνία / «Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Viral έχει γίνει η ανάρτηση του πρώην φίλου και συνεργάτη του Έλον Μασκ, Φίλιπ Λόου, επιφανή νευροεπιστήμονα, ιδρυτή της εταιρείας Neurovigil και εφευρέτη του iBrain, όπου γράφει μεταξύ άλλων ότι λίγη σημασία έχει τελικά αν κάποιος είναι πραγματικά Ναζί από τη στιγμή που ενεργεί ως Ναζί.
THE LIFO TEAM
«Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Social media / «Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Ο σεφ Eraldo μιλά για τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που επανοικειοποιείται και χρησιμοποιεί ως «όπλο» στα viral βίντεό του στο TikTok, αλλά και για την πιθανότητα η εφαρμογή μια μέρα απλώς να εξαφανιστεί.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Βασιλική Σιούτη / Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά η κοινωνία πιέζει να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι αρκετά και η κυβέρνηση δεν έχει πείσει πως έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για να διευκολύνει την έρευνα της Δικαιοσύνης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Κηφισός και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική «μπάζουν νερά»;

Ρεπορτάζ / Ο Κηφισός και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική «μπάζουν νερά»;

Πώς ιεραρχούνται τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική; Είναι στη σωστή κατεύθυνση; Θα ήταν εφικτό ο πλημμυρικός κίνδυνος να αντιμετωπιστεί με λύσεις βασισμένες στη φύση, και τι μπορεί να γίνει στον Κηφισό;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ