ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Μπορεί οι γαλλικές εκλογές να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ;

Μπορεί οι γαλλικές εκλογές να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ; Facebook Twitter
Η πιθανή έξοδος της Γαλλίας από το ευρώ θα οδηγήσει σε κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


— Μπορούν οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία να προκαλέσουν μια νέα οικονομική κρίση;
Ναι, μπορούν. Τόσο το κόμμα της Λεπέν όσο και το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχουν προτείνει, κατά κανόνα, φορολογικές προτάσεις οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τις προτάσεις τους στο σκέλος των δημοσιονομικών δαπανών. Σε γενικές γραμμές, εάν, για παράδειγμα, αποφασίσεις μεγάλη μείωση στους φόρους, θα πρέπει να προχωρήσεις και σε (μεγάλη) μείωση των κρατικών δαπανών για να μην εκτοξευτεί το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι διεθνείς επενδυτές φοβούνται ότι μια πολιτικά ανίσχυρη και ως έναν βαθμό «ακραία» στην ιδεολογία της κυβέρνηση στη Γαλλία θα οδηγήσει τα οικονομικά της χώρας σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Συνεπώς, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας βρίσκεται ήδη σε άνοδο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο η γαλλική κυβέρνηση όσο και ο γαλλικός ιδιωτικός τομέας δανείζονται και θα δανειστούν πολύ πιο ακριβά απ’ ό,τι συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις στη χώρα με αποτέλεσμα η οικονομία να «κατεβάσει ταχύτητα» απότομα από 0,7% εκτιμώμενη ανάπτυξη για το 2024 σε, πιθανότατα, μηδενική ανάπτυξη για το τρέχον έτος. Εννοείται πως και η ανάπτυξη του 2025 –για να μην πω και πιο μετά– θα επηρεαστεί επίσης αρνητικά.

Η πολιτική κατάσταση στην Γαλλία είναι τόσο ρευστή που λογικά κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει, «κατά γράμμα», το δικό του οικονομικό πρόγραμμα.

— Ποιες θα είναι οι συνέπειες, κοινωνικές ή οικονομικές, στην περίπτωση που επικρατήσει το κόμματος της Λεπέν την ερχόμενη Κυριακή;
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο σε σχέση με ό,τι παρατηρούμε σήμερα. Προσοχή όμως: η Λεπέν θέλει να κυβερνήσει. Άρα, ο «ακραίος» λόγος της δεν σημαίνει ότι θα υιοθετηθεί από την ίδια στην πράξη ή σε όλο το «μεγαλείο» του. Με άλλα λόγια, θεωρώ πολύ πιθανό να βάλει νερό στο κρασί της τόσο στην οικονομική όσο και στην «κοινωνική» πολιτική της. Ελπίζω να μη σφάλλω!

cover
Κώστας Μήλας, 
καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool

— Πώς θα λειτουργούσε μια πιθανή συγκατοίκηση Μακρόν και ακροδεξιάς;
Σίγουρα θα υπάρξουν τριβές που θα επιτείνουν την πολιτική αβεβαιότητα, κάτι το οποίο και πάλι θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της Γαλλίας.

— Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο φαίνεται ότι είναι δεύτερο στις δημοσκοπήσεις και έχει προτείνει μια ριζοσπαστική ατζέντα φόρων και δαπανών. Τι μπορεί να σημάνει αυτό;
Η απάντηση βρίσκεται στο εάν το συγκεκριμένο κόμμα μπορεί να συγκυβερνήσει ή όχι με κάποιον άλλο προκειμένου να εφαρμόσει μέρος της πολιτικής του. Γενικά, η πολιτική κατάσταση στην Γαλλία είναι τόσο ρευστή που λογικά κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει, «κατά γράμμα», το δικό του οικονομικό πρόγραμμα. Άρα χρειάζονται συναινέσεις που μάλλον θα οδηγήσουν στην εφαρμογή οικονομικής πολιτικής η οποία δεν θα έχει αποκλειστικά είτε «αριστερά» είτε «δεξιά» χαρακτηριστικά.

— Εσάς τι είναι αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο;
Το ενδεχόμενο μια κυβέρνηση Λεπέν να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Η Γαλλία, με ποσοστό συμμετοχής περίπου 16,5% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης, είναι η δεύτερη, μετά τη Γερμανία, σε οικονομική ισχύ χώρα του ευρώ. Συνεπώς, ό,τι συμβαίνει στη Γαλλία έχει οικονομικό αντίκτυπο σε όλη την Ευρωζώνη, άρα και στη χώρα μας.

Μπορεί η Γαλλία να αποφασίσει την έξοδο της από το ευρώ; Το θεωρώ αδιανόητο με τα σημερινά δεδομένα. Η Γαλλία δεν είναι η «μικρή» Ελλάδα, της οποίας το ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι περίπου 2%. Άρα, πιθανή έξοδος της Γαλλίας από το ευρώ θα οδηγήσει σε κατάρρευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πολύ πιο πιθανό θεωρώ ότι η Γαλλία θα παραμείνει στο ευρώ και θα δημιουργήσει, με τη Λεπέν στην κυβέρνηση, εφόσο αυτό συμβεί, προβλήματα εκ των έσω με την έννοια ότι θα ροκανίζει, αργά και βασανιστικά, την αξιοπιστία και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ίδωμεν!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίντα

Πολιτισμός / Τι συνέβη με την αποχώρηση της Λίντας Καπετανέα από το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Μετά από επτά χρόνια στο τιμόνι του θεσμού, δεν ανανεώθηκε η σύμβαση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, κάτι που της ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Καλαμάτας σε ένα σύντομο τηλεφώνημα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Συρία: Πώς μεταφράζεται για την υπόλοιπη περιοχή η αναζωπύρωση του πολέμου

Ανάλυση / Συρία: Πώς μεταφράζεται για την υπόλοιπη περιοχή η αναζωπύρωση του πολέμου

Η αιφνιδιαστική επίθεση των ανταρτών που έχει καταλάβει το Χαλέπι και απειλεί άλλα εδάφη που ελέγχονται από το καθεστώς θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια περαιτέρω αποδυνάμωση της περιφερειακής επιρροής του Ιράν, αλλά και να προκαλέσει έναν νέο κύκλο βίας και αστάθειας
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τζο Μπάιντεν: Η απονομή χάριτος στον γιο του και η συναισθηματική υποκρισία

Ανάλυση / Τζο Μπάιντεν: Η απονομή χάριτος στον γιο του και η συναισθηματική υποκρισία

Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο Χάντερ Μπάιντεν δεν θα είχε κατηγορηθεί ποτέ αν δεν είχε αυτό το όνομα και ότι κάθε πατέρας θα έκανε το ίδιο - Αυτή η πράξη επικυρώνει τη νοοτροπία του Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οδεύουμε προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Διεθνή / Οδεύουμε προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία και οι καταιγιστικές εξελίξεις αν ηττηθεί η Ουκρανία. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εξέδιδε τη Μαρία Κάλλας τελικά η μάνα της, όπως δείχνει η ταινία με την Τζολί;

Οπτική Γωνία / Εξέδιδε τη Μαρία Κάλλας τελικά η μάνα της, όπως δείχνει η ταινία με την Τζολί;

Στο νέο biopic με την Αντζελίνα Τζολί η μητέρα της νεαρής Μαρίας Κάλλας την εξαναγκάζει σε συνευρέσεις με Γερμανούς ναζί στην κατοχική Αθήνα. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Η χαμένη τιμή του ΣYΡIZA

Ακροβατώντας / Η χαμένη τιμή του ΣYΡIZA

Εκείνοι που στήριξαν τον Κασσελάκη και τον άφηναν για έναν χρόνο να αλλοιώνει εντελώς τον χαρακτήρα του κόμματός τους είναι οι ίδιοι που αποφάσισαν να τον ρίξουν από την προεδρία όταν διαπίστωσαν ότι δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Η συζήτηση του προϋπολογισμού με το βλέμμα στραμμένο στο 2027

Βασιλική Σιούτη / Η συζήτηση του προϋπολογισμού με το βλέμμα στραμμένο στο 2027

Με το πολιτικό τοπίο να βρίσκεται υπό συνεχή αναδιαμόρφωση και την κινητικότητα να συνεχίζεται, η κεντρική πολιτική μάχη που θα δοθεί αυτές τις ημέρες αφορά την οικονομία και είναι για τον προϋπολογισμό του 2025
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέρκελ και Τσίπρας, μία φιλία που γεννήθηκε στην κρίση 

Οπτική Γωνία / Μέρκελ και Τσίπρας, μία φιλία που γεννήθηκε στην κρίση 

Πώς η Μέρκελ της «συντηρητικής νομενκλατούρας» ενθουσιάστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο έλεγε ότι «ο μικρός μαθαίνει γρήγορα», και όσα μας υπενθύμισαν τα απομνημονεύματα της.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ