Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο κομβικός ρόλος του ΕΚΑΠΤΥ στην υγεία

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο κομβικός ρόλος του ΕΚΑΠΤΥ στην υγεία Facebook Twitter
Η ομάδα του ΕΚΑΠΤΥ με την δημοσιογράφο Αλεξία Σβώλου.
0


Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ του ΕΣΥ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η ιλιγγιώδης εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε πτυχή της ζωής μας διευρύνουν και επαναπροσδιορίζουν το πεδίο δράσης του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και της Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ), δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τον σημαντικό αυτό φορέα.

Ωστόσο, παρότι ο ρόλος του είναι κρίσιμος, το κοινό δεν γνωρίζει τι είναι και τι κάνει το ΕΚΑΠΤΥ ούτε ποιες δυνατότητες έχει ο συγκεκριμένος θεσμικός φορέας για το εγγύς και το απώτερο μέλλον: παρέχει υπηρεσίες σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της υγείας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΚΑΠΤΥ Ελευθερία (Ρίτα) Πικρού-Μωραϊτάκη, η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί προτεραιότητα και η εφαρμογή των βέλτιστων μεθόδων είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια για την υλοποίηση κατευθυντήριων γραμμών του ευρωπαϊκού κανονισμού MDR προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ασφάλεια των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στον χάρτη της υγείας.  

Το κοινό δεν γνωρίζει τι είναι και τι κάνει το ΕΚΑΠΤΥ ούτε ποιες δυνατότητες έχει ο συγκεκριμένος θεσμικός φορέας για το εγγύς και το απώτερο μέλλον: παρέχει υπηρεσίες σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της υγείας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Το ΕΚΑΠΤΥ, ως φορέας, έχει βασικό πεδίο δράσης του τρεις πυλώνες: την πιστοποίηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, την πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης και την πιστοποίηση προσώπων. Είναι ο μοναδικός ελληνικός κοινοποιημένος φορέας που αξιολογεί τη συμμόρφωση και πιστοποιεί ιατροτεχνολογικά προϊόντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 93/42/ΕΟΚ. Ως διαπιστευμένος οργανισμός πιστοποίησης από το ΕΣΥΔ πιστοποιεί συστήματα διαχείρισης σύμφωνα με απαιτήσεις διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων που περιγράφονται σε αντίστοιχα ΙSO και επαγγελματίες (πιστοποίηση προσώπων) σε ειδικότητες που σχετίζονται με τον χώρο της υγείας και ιδιαίτερα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Ενδεικτικό της μεγάλης ταχύτητας απόκρισης του φορέα στις ανάγκες της εποχής είναι το ISO 37001, ένα πρότυπο Συστήματος Διαχείρισης για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας (ΣΔΚΔ) που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο 2016 και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει έναν οργανισμό/εταιρεία να δημιουργήσει, να εφαρμόσει, να διατηρήσει και να βελτιώσει ένα δομημένο πρόγραμμα συμμόρφωσης κατά της δωροδοκίας. Το ΣΔΚΔ περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων και ελέγχων που αντιπροσωπεύουν την παγκόσμια ορθή πρακτική κατά της δωροδοκίας, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Ζαμάνης, μηχανολόγος μηχανικός ΕΚΑΠΤΥ, σε μια εποχή που το misinformation και τα fake news αποκτούν ολοένα πιο σκοτεινή οντότητα για την καθημερινότητά μας, ειδικά για την υγεία και την ευεξία. 

Παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις νέες δυνατότητες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη έρχονται οι πρώτες συνταγογραφούμενες ψηφιακές εφαρμογές για ασθενείς, με την Ελλάδα να εναρμονίζεται με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο της Ευρώπης. Ενδεικτικό της ψηφιακής προόδου που συντελείται, αλλάζοντας τα δεδομένα στην υγεία, είναι νέο mobile app για την ευεξία, το οποίο έχει σχεδιαστεί από Έλληνες επιστήμονες κι έχει δοκιμαστεί ήδη σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες στο εξωτερικό, ενώ πρόκειται σύντομα να είναι διαθέσιμο και στην πατρίδα μας, όπως εξηγεί ο Αντώνης Ντακανάλης, καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, που ασχολείται με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία και έχει εμπνευστεί τη συγκεκριμένη εφαρμογή για την προσωπική ευεξία.  

Στη νέα εποχή που διαμορφώνεται στην υγεία μάς ξεναγεί και ο Γιώργος Δαφούλιας, ακαδημαϊκός υπότροφος Ψηφιακής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εξηγώντας μας πως μελλοντικά ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει, μαζί με τις άυλες συνταγές που ήδη λαμβάνουμε στα κινητά μας τηλέφωνα, και τη συνταγογράφηση πιστοποιημένων mobile apps κινητής ψηφιακής υγείας. Ήδη αυτό γίνεται πράξη στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με το trend της διάδοσής τους να είναι εντυπωσιακό.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM