Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο κομβικός ρόλος του ΕΚΑΠΤΥ στην υγεία

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο κομβικός ρόλος του ΕΚΑΠΤΥ στην υγεία Facebook Twitter
Η ομάδα του ΕΚΑΠΤΥ με την δημοσιογράφο Αλεξία Σβώλου.
0


Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ του ΕΣΥ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η ιλιγγιώδης εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε πτυχή της ζωής μας διευρύνουν και επαναπροσδιορίζουν το πεδίο δράσης του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και της Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ), δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τον σημαντικό αυτό φορέα.

Ωστόσο, παρότι ο ρόλος του είναι κρίσιμος, το κοινό δεν γνωρίζει τι είναι και τι κάνει το ΕΚΑΠΤΥ ούτε ποιες δυνατότητες έχει ο συγκεκριμένος θεσμικός φορέας για το εγγύς και το απώτερο μέλλον: παρέχει υπηρεσίες σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της υγείας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΚΑΠΤΥ Ελευθερία (Ρίτα) Πικρού-Μωραϊτάκη, η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί προτεραιότητα και η εφαρμογή των βέλτιστων μεθόδων είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια για την υλοποίηση κατευθυντήριων γραμμών του ευρωπαϊκού κανονισμού MDR προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ασφάλεια των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στον χάρτη της υγείας.  

Το κοινό δεν γνωρίζει τι είναι και τι κάνει το ΕΚΑΠΤΥ ούτε ποιες δυνατότητες έχει ο συγκεκριμένος θεσμικός φορέας για το εγγύς και το απώτερο μέλλον: παρέχει υπηρεσίες σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της υγείας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Το ΕΚΑΠΤΥ, ως φορέας, έχει βασικό πεδίο δράσης του τρεις πυλώνες: την πιστοποίηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, την πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης και την πιστοποίηση προσώπων. Είναι ο μοναδικός ελληνικός κοινοποιημένος φορέας που αξιολογεί τη συμμόρφωση και πιστοποιεί ιατροτεχνολογικά προϊόντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 93/42/ΕΟΚ. Ως διαπιστευμένος οργανισμός πιστοποίησης από το ΕΣΥΔ πιστοποιεί συστήματα διαχείρισης σύμφωνα με απαιτήσεις διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων που περιγράφονται σε αντίστοιχα ΙSO και επαγγελματίες (πιστοποίηση προσώπων) σε ειδικότητες που σχετίζονται με τον χώρο της υγείας και ιδιαίτερα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Ενδεικτικό της μεγάλης ταχύτητας απόκρισης του φορέα στις ανάγκες της εποχής είναι το ISO 37001, ένα πρότυπο Συστήματος Διαχείρισης για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας (ΣΔΚΔ) που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο 2016 και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει έναν οργανισμό/εταιρεία να δημιουργήσει, να εφαρμόσει, να διατηρήσει και να βελτιώσει ένα δομημένο πρόγραμμα συμμόρφωσης κατά της δωροδοκίας. Το ΣΔΚΔ περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων και ελέγχων που αντιπροσωπεύουν την παγκόσμια ορθή πρακτική κατά της δωροδοκίας, όπως εξηγεί ο Δημήτρης Ζαμάνης, μηχανολόγος μηχανικός ΕΚΑΠΤΥ, σε μια εποχή που το misinformation και τα fake news αποκτούν ολοένα πιο σκοτεινή οντότητα για την καθημερινότητά μας, ειδικά για την υγεία και την ευεξία. 

Παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις νέες δυνατότητες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη έρχονται οι πρώτες συνταγογραφούμενες ψηφιακές εφαρμογές για ασθενείς, με την Ελλάδα να εναρμονίζεται με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο της Ευρώπης. Ενδεικτικό της ψηφιακής προόδου που συντελείται, αλλάζοντας τα δεδομένα στην υγεία, είναι νέο mobile app για την ευεξία, το οποίο έχει σχεδιαστεί από Έλληνες επιστήμονες κι έχει δοκιμαστεί ήδη σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες στο εξωτερικό, ενώ πρόκειται σύντομα να είναι διαθέσιμο και στην πατρίδα μας, όπως εξηγεί ο Αντώνης Ντακανάλης, καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, που ασχολείται με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία και έχει εμπνευστεί τη συγκεκριμένη εφαρμογή για την προσωπική ευεξία.  

Στη νέα εποχή που διαμορφώνεται στην υγεία μάς ξεναγεί και ο Γιώργος Δαφούλιας, ακαδημαϊκός υπότροφος Ψηφιακής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εξηγώντας μας πως μελλοντικά ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει, μαζί με τις άυλες συνταγές που ήδη λαμβάνουμε στα κινητά μας τηλέφωνα, και τη συνταγογράφηση πιστοποιημένων mobile apps κινητής ψηφιακής υγείας. Ήδη αυτό γίνεται πράξη στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με το trend της διάδοσής τους να είναι εντυπωσιακό.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ