Πανδημίες και εμβόλια: Η νέα στρατηγική για έναν παγκόσμιο αμυντικό μηχανισμό

Hub βιοτεχνολογίας στην Αφρική πρωτοστατεί στον αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων Facebook Twitter
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης στα φτωχότερα κράτη, ώστε όταν μας πλήξει η επόμενη πανδημία να έχουν όλα τα κράτη ισότιμη πρόσβαση στα νέα εμβόλια.
0


ΟΙ ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ
δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού: πρέπει να τις αντιμετωπίζεις έγκαιρα, ρίχνοντας όλα τα πολεμοφόδια στη μάχη, προτού φουντώσουν και επεκταθούν, και να μοιράζεις τις προσπάθειες ισότιμα σε όλα τα μέτωπα, ώστε να σβήσεις όλες τις εστίες. Αυτό μας το έμαθε η πανδημία του κορωνοϊού και αυτή η γνώση γίνεται τώρα πολύτιμη παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση νέων υγειονομικών κινδύνων. Κι επειδή ένας πολύ υπολογίσιμος εχθρός ακούει στο όνομα «γρίπη των πτηνών», η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση για να σηκώσει και να στείλει τα νέα πυροσβεστικά, που δεν είναι άλλα από τα νέα εμβόλια. Σε αυτό το πλαίσιο, το πράσινο φως έλαβε ένα νέο φιλόδοξο πρότζεκτ για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός υποψήφιου mRNA εμβολίου έναντι του επικίνδυνου ιού της γρίπης των πτηνών Α (Η5Ν1). Μπροστάρισσες στον αγώνα δρόμου είναι φαρμακοβιομηχανίες από τρίτες χώρες που θα μπορέσουν να το διανείμουν με διευρυμένη πρόσβαση στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπως η εταιρεία Sinergium Biotech της Αργεντινής. Το νέο πρότζεκτ συντονίζει το Πρόγραμμα μεταφοράς mRNA τεχνολογίας της δεξαμενής πατεντών των φαρμάκων MPP. 

Το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας mRNA αποτελεί τον καρπό της συνέργειας Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και MPP και τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2021, ώστε να εξασφαλίσει στα πιο φτωχά κράτη τη δυνατότητα παραγωγής mRNA εμβολίων σε πολύ προσιτές τιμές. Η Sinergium Biotech, που είναι συνεργάτις του Προγράμματος Μεταφοράς Τεχνολογίας, διαθέτει ένα υποψήφιο εμβόλιο έναντι του ιού της γρίπης Α (Η5Ν1) που ήδη δοκιμάζεται σε προκλινικό στάδιο, δηλαδή σε πειραματόζωα. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, τα ευρήματα θα γνωστοποιηθούν σε όλους τους εταίρους του προγράμματος προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή κι άλλων υποψήφιων εμβολίων που σε κλινικό στάδιο θα δοκιμαστούν σε υγιείς εθελοντές.  

Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας ανέπτυξε μια πλατφόρμα που στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για να αποδείξει και να αξιολογήσει την ανοσογονικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια κάθε πειραματικού υποψήφιου εμβολίου κατά του Covid-19 σε προκλινικό στάδιο.

Όπως επισημαίνει ο δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της έρευνας και της ανάπτυξης στα φτωχότερα κράτη, ώστε όταν μας πλήξει η επόμενη πανδημία να είμαστε σε μεγάλο βαθμό ετοιμότητας ώστε να έχουν όλα τα κράτη ισότιμη πρόσβαση στα νέα εμβόλια και να μην υπάρξουν (ξανά) χώρες διαφορετικών ταχυτήτων εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

«Όταν δημιουργήσαμε αυτό το πρόγραμμα, θελήσαμε να δώσουμε στις λιγότερο εύρωστες χώρες την ευκαιρία να ηγηθούν αυτής της κούρσας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να μοιραστούν τη γνώση τους, αποδεικνύοντας στην πράξη το σοφό ρητό “η ισχύς εν τη ενώσει”», προσθέτει ο Charles Gore, γενικός διευθυντής του Προγράμματος MPP. Οι ιοί της γρίπης των πτηνών αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πανδημία εξαιτίας της υψηλής διασποράς τους σε πολλά είδη της άγριας πανίδας και σε ζώα που ζουν σε κτηνοτροφικές φάρμες. Γι’ αυτό ο ΠΟΥ έχει σχεδιάσει ήδη ένα πλαίσιο ετοιμότητας έναντι μελλοντικών πανδημιών γρίπης, ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση όλων των λαών στον εμβολιασμό.   

Από τη μεριά του κατασκευαστή, δηλαδή της αργεντίνικης φαρμακοβιομηχανίας, ο δρ. Alejandro Gil, γενικός διευθυντής της, εξηγεί ότι η μεγάλη γνώση και εμπειρία των ερευνητών θα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της παγκόσμιας ετοιμότητας έναντι νέων επικίνδυνων παθογόνων. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε, το Πρόγραμμα Μεταφοράς Τεχνολογίας ανέπτυξε μια πλατφόρμα που στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για να αποδείξει και να αξιολογήσει την ανοσογονικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια κάθε πειραματικού υποψήφιου εμβολίου κατά του Covid-19 σε προκλινικό στάδιο. Η πλατφόρμα εδράζεται στο βιοτεχνολογικό hub Afrigen Biologics & Vaccines που βρίσκεται στη Νότια Αφρική και τον τελευταίο καιρό γίνεται ολοένα πιο συχνά πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο. Πραγματοποιεί συνεργασίες με φαρμακευτικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, όπως είναι η Merck, και αποδεικνύει πως η έρευνα και η ανάπτυξη (R&D) δεν γνωρίζουν όρια ούτε μπορούν να περιοριστούν γεωγραφικά. 


 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/05 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Γεώργος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»

Άκου την επιστήμη / Γεώργιος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, Γεώργιο Χρούσο, για το στρες και τις επιπτώσεις του, τα εμβόλια για τον καρκίνο και άλλα νοσήματα καθώς και για το πόσο κρίσιμα είναι τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ