H προληπτική προσαγωγή της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: Ένα νομικά έωλο μέτρο

H προληπτική προσαγωγή της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: Ένα νομικά έωλο μέτρο Facebook Twitter
Η δικηγόρος Άννυ Παπαρρούσου είχε προσκληθεί στο σημείο από ανθρώπους της κοινότητας των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

Η ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Άννυ Παπαρρούσου που είχαμε φιλοξενήσει και στη LiFO ως μία εκ των εκπροσώπων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου συνελήφθη, οδηγήθηκε βίαια σε αστυνομική κλούβα και στη συνέχεια στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη μαζί με δεκάδες άλλους «προληπτικά συλληφθέντες» στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Φαναριωτών στα Εξάρχεια, ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ανάμεσα στους προσαχθέντες βρίσκονταν ακόμα και ανήλικα παιδιά, οι γονείς των οποίων τα περίμεναν επί πολλές ώρες έξω από το εν λόγω κτίριο, που χρησιμοποιείται εναλλακτικά για αυτές τις περιπτώσεις όταν υπάρχει «συνωστισμός» στη ΓΑΔΑ, χωρίς να τους επιτρέπεται να τα δουν.

Η δικηγόρος είχε προσκληθεί στο σημείο από ανθρώπους της κοινότητας των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας, τους οποίους περικύκλωσαν αστυνομικοί ενώ κατέβαιναν συντεταγμένα στην προγραμματισμένη διαδήλωση, με σκοπό να τους συλλάβουν παρότι δεν είχαν προβεί σε καμία αξιόποινη πράξη.

«Ακόμα και αν δεν υπάρξει καμία απαγγελία κατηγορίας σε έναν πολίτη, εκδίδεται δελτίο προσαγωγής το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως επιβαρυντικό στοιχείο, κάτι που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας».

Επιδεικνύοντας την επαγγελματική της ταυτότητα, προσπάθησε να αποτρέψει τις προληπτικές προσαγωγές, εν τέλει όμως, όταν κάποιος βαθμοφόρος ακούστηκε να λέει «πάρτε τη κι αυτή», βρέθηκε κι εκείνη παραλίγο κατηγορούμενη. Οι σκηνές βιντεοσκοπήθηκαν από κινητά παριστάμενων, υπήρξαν πολιτικές αντιδράσεις και παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ στον υπουργό ΠροΠο, ενώ οι εν λόγω αυθαίρετες αστυνομικές ενέργειες καταγγέλθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε εκτάκτως χτες στα γραφεία του ΔΣΑ η παράταξη «Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή».

— Ασκήθηκε βία κατά τη σύλληψή σας;
Με έσπρωξαν και με ανάγκασαν να μπω με τη βία στην αστυνομική κλούβα παρά τις ενστάσεις μου, χωρίς να μου έχει βέβαια απαγγελθεί καμία κατηγορία. Φτάνοντας στην Πέτρου Ράλλη, μου είπαν ότι θα μπορούσα να φύγω άμεσα, όμως αρνήθηκα μέχρις ότου αφεθεί ελεύθερος και ο τελευταίος προσαχθείς, κάτι που για να συμβεί χρειάστηκε να φτάσουμε στη 1-1:30 το πρωί της άλλης μέρας. Η παρατεταμένη αυτή κράτηση δεν δικαιολογείται επ’ ουδενί από τον χρόνο που χρειάζεται για να διασταυρωθούν στην Ασφάλεια τα στοιχεία των προσαχθέντων, αποσκοπεί απλώς στην τρομοκράτησή τους και στην αδυναμία να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη διαδήλωση.   

— Σας έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο;
Όχι, έχει όμως συμβεί και άλλες φορές να έχουν συλληφθεί άλλοι συνάδελφοι σε ανάλογες καταστάσεις. Μαζί με μένα, άλλωστε, προσήγαγαν και τον Νίκο Κολοκοτρώνη.

— Πώς αιτιολόγησαν στην Πέτρου Ράλλη την προσαγωγή σας;
Δεν υπήρξε καμία αιτιολογία, το γνώριζαν κι εκείνοι. Εφόσον όμως με βάλανε στην κλούβα, έπρεπε τυπικά να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο. Και το ζήτημα, ξέρετε, δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία, αλλά το γεγονός ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει καμία απαγγελία κατηγορίας σε έναν πολίτη, εκδίδεται δελτίο προσαγωγής, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως επιβαρυντικό στοιχείο, κάτι που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας.

Ήδη πριν από τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου θέλαμε να αναδείξουμε με άλλους συναδέλφους το ζήτημα των προληπτικών προσαγωγών που, παρότι παράνομες, έχουν γίνει μια συνήθης πρακτική από την Ασφάλεια, η οποία μάλιστα γίνεται αποδεκτή από τους εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας.

— Πόσο νόμιμες είναι οι προληπτικές προσαγωγές; 
Δεν υπάρχει απολύτως κανένα νομικό καθεστώς που να τις νομιμοποιεί. Πρόκειται για ξεκάθαρα αντισυνταγματική πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως από την ΕΛΑΣ τα τελευταία χρόνια, ακυρώνοντας στην πράξη το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι.

Το γεγονός ότι ο νόμος δεν προβλέπει νομική συνδρομή για πολίτη που απλώς έχει προσαχθεί χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εντείνει την αστυνομική αυθαιρεσία, εφόσον η διάρκεια της προσωρινής κράτησης επαφίεται στην κρίση της Ασφάλειας και καμία σχέση δεν έχει με το πόσο χρόνο χρειάζεται πραγματικά μια εξακρίβωση στοιχείων – αναφορικά με τα μέλη της κοινότητας των Προσφυγικών, η κράτηση υπερέβη τις δέκα ώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των προληπτικών προσαγωγών εκείνη την ημέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπερέβη τις 200.

Τουλάχιστον 160 προληπτικές προσαγωγές είχαμε όμως και ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για άσκηση βίας, σωματικούς ελέγχους και απαγόρευση οποιασδήποτε επικοινωνίας. Υπάρχουν, ξέρετε, δύο μόνο περιπτώσεις που ο νόμος δικαιολογεί την προσαγωγή πολίτη, αφενός αν δεν κρατά πάνω του δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, αφετέρου αν στην περιοχή έχει συντελεστεί κάποια αξιόποινη πράξη και κριθεί ως ύποπτος για συμμετοχή σε αυτή.

Καμία όμως από τις παραπάνω δεν συνέτρεχε στην ομαδική προσαγωγή όπου ήμουν παρούσα. Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που ένας πολίτης κριθεί ύποπτος και συλληφθεί, θα πρέπει να του επιτραπεί άμεσα να επικοινωνήσει με δικηγόρο, όπως ορίζει ο νόμος. Κανείς πολίτης, έπειτα, δεν οφείλει να αιτιολογήσει γιατί βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο, εφόσον η ελευθερία μετακίνησης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, όπως έχει γνωματεύσει σχετικά και ο Συνήγορος του Πολίτη.

— Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφερθήκατε και σε κάποιο απειλητικό τηλεφώνημα.
Είχα πράγματι μια κλήση από άγνωστο αριθμό τα ξημερώματα της Κυριακής κι ενώ βρισκόμουν πλέον σπίτι μου, στο οποίο μια ανδρική φωνή με απειλούσε ότι την επόμενη φορά θα με κατεβάσουν στο 4ο υπόγειο της ΓΑΔΑ και θα με σπάσουν στο ξύλο.

— Θα κινηθείτε νομικά κατά των αστυνομικών που σας προσήγαγαν;
Βεβαίως, δεν θα το αφήσω έτσι, δεν αφορά άλλωστε μόνο εμένα αλλά πολίτες των οποίων, με την τακτική των προληπτικών προσαγωγών, παραβιάζονται συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, καλλιεργώντας παράλληλα έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες αυθαιρεσίες.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Ρεπορτάζ / Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Κι όμως, το υπογειοποιημένο τμήμα του Κηφισού ποταμού, πάνω από το οποίο περνάει ο κεντρικός οδικός άξονας της Αττικής, ουδέποτε έχει συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας της Γεωμυθικής, η οποία «άναψε φωτιές».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τι «τρέχει» με τη Γροιλανδία;

Οπτική Γωνία / Η Γροιλανδία που βγήκε από τον πάγο και έγινε viral

Ποιο είναι το «γροιλανδικό πρόβλημα», το οποίο αποκτά πλέον νέα διάσταση, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να προσαρτήσει το αχανές αυτό νησί – γεωστρατηγικό «φιλέτο» με το μοναδικό οικοσύστημα στις ΗΠΑ; Και τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοί του για όλα αυτά;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Συνέντευξη / «Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Μια συνέντευξη επικεντρωμένη στην προσωπική του ζωή και όχι στις θέσεις του, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1996, λίγες μέρες προτού διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Κώστας Σημίτης, ανάμεσα στις ιδέες και στα πράγματα

Οπτική Γωνία / Ο Κώστας Σημίτης ανάμεσα στις ιδέες και στα πράγματα

Η κληρονομιά του Κώστα Σημίτη δεν θα παιχτεί μόνο στις αναλύσεις και στις αποτιμήσεις των πολιτικών του επιλογών ή της πρωθυπουργίας του. Θα κριθεί εξίσου, αν όχι περισσότερο, και από τα συναισθήματα και τις δικές τους «χημικές» αντιδράσεις.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Ελλάδα / Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Πολιτικοί και ακαδημαϊκοί που συνεργάστηκαν στενά με τον πρώην πρωθυπουργό επιχειρούν μια αποτίμηση της παρακαταθήκης που άφησε ως μία απ’ τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ένα χάπι της επόμενης μέρας, παρακαλώ». «Δεν πρόσεχες, ε;»

Οπτική Γωνία / «Ένα χάπι της επόμενης μέρας, παρακαλώ». «Δεν πρόσεχες, ε;»

Η αναζήτηση επείγουσας αντισύλληψης ενίοτε ενέχει εξευτελισμό, αμφισβήτηση και υποτίμηση. Είναι ένα ακόμη εμπόδιο στο να μπορέσει κάποια να έχει έλεγχο πάνω στην εγκυμοσύνη της και τη σεξουαλική της υγεία. 
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Λοιπόν, πώς πήγε η δημοκρατία το 2024;

Ακροβατώντας / Λοιπόν, πώς πήγε η δημοκρατία το 2024;

Η δημοκρατία υποχώρησε, έκανε γενναία βήματα προς τα πίσω, κινδύνευσε ακόμα περισσότερο. Η δύναμη του χρήματος ως μέσου χαλιναγώγησης παραμένει καθοριστική και οδήγησε εκατομμύρια πολίτες να επιλέξουν εχθρούς της δημοκρατίας (ακροδεξιούς και φασίστες). Μετά από κάποιες δεκαετίες ο κόσμος έχει στραφεί σε επικίνδυνους δρόμους, το μέλλον είναι εντελώς αβέβαιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ