«Φρικτός βασανισμός και όχι τυχαίος θάνατος»

Φρικτός βασανισμός και όχι τυχαίος θάνατος Facebook Twitter
Όσον αφορά τον θάνατο και το αν αυτός προήλθε από τα βασανιστήρια, αυτό, υποστηρίζει, θα φανεί με βεβαιότητα στη συνέχεια.
0

«ΑΝ Ο ΚΑΜΡΑΝ είχε τη δυνατότητα να κάνει ένα τηλέφωνο, θα με είχε καλέσει. Δεν τον άφησαν. Αν τον άφηναν, ίσως τα πράγματα σήμερα να ήταν διαφορετικά», λέει στη LiFO η Μαρία Σφέτσου, δικηγόρος της οικογένειας του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, του μετανάστη πακιστανικής καταγωγής που βρέθηκε νεκρός με φρικτά σημάδια σωματικής κακοποίησης στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.

Η οικογένειά του τον αναζητούσε από τις 13 Σεπτεμβρίου και δεν σκόπευε, όπως μας λέει, να δημοσιοποιήσει το συμβάν. Η Μαρία Σφέτσου δεν γνώρισε την οικογένεια του Καμράν τώρα: «Είναι πελάτες μου, είμαι ο οικογενειακός τους δικηγόρος. Θα μπορούσε να με είχε καλέσει ακόμη και στις τρεις το πρωί χωρίς κανέναν δισταγμό. Θα μπορούσε να είχε αποφύγει όλη αυτή την κακοποίηση. Δεν τον άφησαν».

Η υπόθεση δεν θα γινόταν γνωστή και η οικογένεια δίσταζε να τη δημοσιοποιήσει: «Ηρθε ο αδελφός του στο σπίτι μου και μου έλεγε να μην πω τίποτα, γιατί η οικογένεια φοβόταν αντίποινα από την αστυνομία. Τότε τους είπα ότι αστυνομία πρέπει να φοβάται εσάς και όχι εσείς την αστυνομία». 

Όπως ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο, οι στρεσογόνες αυτές συνθήκες  του βασανισμού μπορεί να του δημιούργησαν ισχαιμικό επεισόδιο, το οποίο όμως, για να διαπιστωθεί ιατροδικαστικά, πρέπει να προηγηθούν μακροσκοπικές εξετάσεις, οι οποίες ακόμη δεν έχουν γίνει και θα αργήσουν».

Ο αδελφός του θύματος ενημέρωσε αμέσως μετά την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ): «Κρατήσαμε την υπόθεση του βασανισμού μέχρι θανάτου για δύο ημέρες χωρίς να τη δημοσιοποιήσουμε για να γίνει σιωπηλή έρευνα και να αποφύγουμε την προσπάθεια συγκάλυψης και κουκουλώματος που υπάρχει σ' αυτές τις περιπτώσεις. Μαζέψαμε τα αναγκαία στοιχεία και στη συνέχεια δώσαμε τη συνέντευξη Τύπου, όπου το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις», λέει στη LiFO ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.

Το αμαρτωλό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου μας λέει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στο συγκεκριμένο τμήμα καταγράφονται περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, βίας και ρατσιστικών επιθέσεων: «Είναι το τμήμα το οποίο είχε κάνει ομαδισμό βασανισμό 45 προσφύγων Αφγανών. Είναι το τμήμα που είχε ανοίξει παλαιότερα την πόρτα του στη Χρυσή Αυγή, καλύπτοντας τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου», λέει.

Σωρεία αντιφάσεων από την αστυνομία

Μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, το οποίο τόσο από τη δικηγόρο όσο και από την ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλεται ως «φρικτός βασανισμός μέχρι θανάτου», η Ελληνική Αστυνομία έσπευσε με ανακοίνωσή της να διαβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε βασανισμός, παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η προανακριτική έρευνα από την Εισαγγελία ούτε και η προκαταρκτική διοικητική εξέταση. 

Μάλιστα, επειδή ακριβώς καταγγέλθηκε ότι είναι παράδοξο να διερευνά τις καταγγελίες κακοποίησης του κρατουμένου το ίδιο το αστυνομικό τμήμα που καταγγέλλεται για τον βασανισμό του μετανάστη μέχρι θανάτου του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τον σάλο που ξέσπασε, αναγκάστηκε να διαβιβάσει την έρευνα για τον θάνατο του μετανάστη στον Συνήγορο του Πολίτη.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΛ.ΑΣ., με την ανακοίνωση που εξέδωσε, έχει πέσει σε σειρά αντιφάσεων. Χωρίς να απαντά στις καταγγελίες, αναφέρεται μόνο στα όσα, όπως υποστηρίζει, έγιναν από τις 18 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα, ενώ στη συνέχεια κάνει ένα άλμα στον χρόνο και μεταπηδά απευθείας στις 21 Σεπτεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που εντοπίστηκε νεκρός. Για την ανακοίνωση της αστυνομίας η Μαρία Σφέτσου μιλάει χωρίς περιστροφές.

«Από την Ελληνική Αστυνομία άλλα καλούνται να δηλώσουν και επί άλλων θεμάτων τοποθετούνται. Δηλαδη, τους ζητάμε να μας πουν τι έκαναν αυτοί και μας απαντά τι έκανε ο θανών πριν από τη σύλληψή του.Τους ζητάμε να μας πουν τι έγινε μέσα στο αστυνομικό τμήμα και μας λένε τι έγινε έξω από το αστυνομικό τμήμα, πριν από τη σύλληψή του. Ολα αυτά είναι τελείως άσχετα. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος που συνελήφθη, ακόμα κι αν ήταν ο πιο βαρύς εγκληματίας, που δεν ήταν, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση βασανισμό από τον φύλακα των κρατουμένων, που θα έπρεπε να είναι η αστυνομία».

Τα ερωτήματα για το τυφλό σημείο

Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ εντοπίστηκε νεκρός στο μοναδικό μέρος του αστυνομικού τμήματος που δεν καλύπτεται από κάμερες ασφαλείας. Η Μαρία Σφέτσου μας λέει ότι, πράγματι, η σορός του άγρια ξυλοδαρμένου μετανάστη βρέθηκε εκτός καμερών και αυτό είναι κάτι που επιβεβαίωσε η ίδια, μιλώντας με την αστυνομία. «Εγώ η ίδια πήρα τη Δευτέρα το πρωί την αξιωματικό υπηρεσίας και μου είπε ότι τον βρήκε νεκρό στις 7:30 το πρωί. Τη ρώτησα "πώς τον βρήκατε νεκρό και γιατί όλη τη νύχτα δεν παρακολουθούσατε τις οθόνες σας από τις κάμερες;". Αμέσως μετά, όμως, μου διευκρίνισε ότι δεν ήταν στο κρατητήριο αλλά σε μια άλλη αίθουσα την οποία γνωρίζω από προσωπική μου επίσκεψη στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα. Πρόκειται για τη μοναδική αίθουσα του τμήματος που δεν έχει κάμερες», μας λέει.

Φρικτός βασανισμός και όχι τυχαίος θάνατος Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

«Μια έωλη αιχμή της ΕΛΑΣ για μετάθεση ευθυνών»

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται ότι ο μετανάστης «μετακινήθηκε σε διαφορετικό χώρο του τμήματος σε αυτή την αίθουσα, επειδή εκδηλώθηκε μικρής κλίμακας επεισόδιο με συγκρατούμενούς του».

Η Μαρία Σφέτσου αναρωτιέται μήπως αυτή η επισήμανση έχει άλλη σκοπιμότητα: «Μήπως αυτό αφήνει και αιχμή ότι τον χτύπησαν οι συγκρατούμενοί του και όχι η αστυνομία; Εάν υπάρχει τέτοια αιχμή, γιατί ευθέως δεν μπορούν να  πουν κάτι τέτοιο, αυτή είναι έωλη, γιατί δεν μπορεί να χτυπήθηκε από άλλους μέσα στο τμήμα χωρίς να σχηματιστεί δικογραφία», λέει.

«Ο θάνατος προκύπτει από βασανισμό και η απόδειξη είναι τα σημάδια στα χέρια»

Η δικηγόρος της οικογένειας υποστηρίζει μετ' επιτάσεως ότι ο θάνατος του Καμράν Ασίκ «προκύπτει ότι είναι από βασανισμό και θας πω γιατί. Αλλά πριν πάμε σ' αυτό το αποδεικτικό ζήτημα, υπάρχει ένα άλλο κακούργημα το οποίο προηγείται και δεν είναι αμφιλεγόμενο, το ότι υπέστη βασανιστήρια. Το γεγονός αυτό, αυτοτελώς, ανεξάρτητα από τον θάνατο, είναι ένα έγκλημα που ήδη έχει διαπραχθεί. Και μετά θα ψάξουμε αν το έγκλημα αυτό οδηγεί σε ένα δεύτερο, που είναι η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως».

Η δικηγόρος υποστηρίζει ότι ο βασανισμός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Καταδεικνύεται, όπως λέει, «από τους χρόνους κράτησης, τον κρατούσαν συνέχεια σε αστυνομικά τμήματα, και από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις θα φανεί ο χρόνος, η παλαιότητα των χτυπημάτων». Για τη δικηγόρο το στοιχείο που αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη «είναι οι πολλοί σοβαροί τραυματισμοί στα χέρια του στο σημείο που είναι οι χειροπέδες. Δεν μπορεί να έχει αυτά τα χτυπήματα από άλλο ξυλοδαρμό, έξω από την αστυνομία. Τα σημάδια αυτά αποτυπώνουν ότι κατά τον χρόνο του ξυλοδαρμού έφερε χειροπέδες. Εκτός αν στους καβγάδες οι ιδιώτες φοράνε χειροπέδες. Το χτυπούσαν, τον έσερναν. Άνθρωποι που έχουν βασανιστεί λένε ότι οι χειροπέδες κάνουν τέτοια σημάδια από το σύρσιμο», λέει.

Όσον αφορά τον θάνατο, και το αν αυτός προήλθε από τα βασανιστήρια, θα φανεί, υποστηρίζει με βεβαιότητα στη συνέχεια. «Προς το παρόν, έχουμε μια βεβαιότητα από την ιατροδικαστική έκθεση, από την οποία διαπιστώθηκε ότι ο άνθρωπος δεν ήταν άρρωστος. Δεν υπήρχε παθολογικό αίτιο κάποιας ασθένειας που θα τον οδηγούσε στον θάνατο. Είχε υγιέστατα όργανα, υγιέστατη καρδιά. Από εκεί και πέρα, όπως ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο, οι στρεσογόνες αυτές συνθήκες  του βασανισμού μπορεί να του δημιούργησαν ισχαιμικό επεισόδιο, το οποίο όμως, για να διαπιστωθεί ιατροδικαστικά, πρέπει να προηγηθούν μακροσκοπικές εξετάσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχει γίνει και θα αργήσουν».

Εφόσον βρεθεί το διαβατήριο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, η σορός του θα ταξιδέψει στο Πακιστάν, την πατρίδα του, όπου θα γίνει η κηδεία του. Συνοδός του θα είναι ο αδελφός του, Ιμράν. Ακόμη όμως υπάρχει εκκρεμότητα με τα χαρτιά του και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είχε βρεθεί λύση: «Είμαι σε επαφή με την Πακιστανική Πρεσβεία για το ζήτημα», μας λέει. Η ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο Καμράν Ασίκ «δεν έφερε κανένα έγγραφο ταυτοποίησης». Η δικηγόρος υποστηρίζει ότι «προφανώς έχουν εξαφανιστεί τα χαρτιά του. Είπαν ότι δεν βρήκαν χαρτιά. Μα είναι δυνατό; Είναι νόμιμος από το 2017. Δεν έβγαινε ποτέ χωρίς τα χαρτιά του και τα δύο κινητά του τηλέφωνα».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όσα δεν έφτασε η πρωθυπουργική συγγνώμη

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Όσα δεν φτάνει η συγγνώμη των πολιτικών

Η υπέρμετρη, σχεδόν εκδικητική βία που επέδειξαν ξανά οι αστυνομικές δυνάμεις κατά των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για την ασύλληπτη τραγωδία στα Τέμπη, ήταν άλλη μια απόδειξη ότι για το κακό δεν ευθύνεται κάποια «κακιά ώρα» αλλά μια πολύ συγκεκριμένη «κακιά χώρα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δούκας, ο Μιτεράν και ένας σκιτσογράφος στο στόχαστρο μιας προεκλογικής κομματικής καμπάνιας

Βασιλική Σιούτη / Ο Δούκας, ο Μιτεράν και ένας σκιτσογράφος στο στόχαστρο μιας προεκλογικής κομματικής καμπάνιας

Μια ανακοίνωση του Χάρη Δούκα χθες κατά του Νίκου Ανδρουλάκη πυροδότησε το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε ως τότε και ξεκίνησε μια αλυσίδα κατηγοριών και καταγγελιών. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πόσο πιθανή είναι μια γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή;

Διεθνή / Πόσο πιθανή είναι μια γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή;

Η στρατηγική του Ισραήλ, η απειλή της Χεζμπολάχ και οι συνέπειες για την Ελλάδα και την Κύπρο από την κλιμάκωση των συγκρούσεων. Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και διευθυντής του ιστότοπου SLpress.gr, Σταύρος Λυγερός, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Απειλείται η Ευρώπη από το κλείσιμο των συνόρων στη Γερμανία;

Διεθνή / Απειλείται η Ευρώπη από το κλείσιμο των συνόρων στη Γερμανία;

Η άνοδος της ακροδεξιάς, το τέλος της Συνθήκης του Σένγκεν και ο φόβος ενός πιθανού ντόμινο. Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρεσβευτής-σύμβουλος του ΥΠ.ΕΞ., Παναγιώτης Ιωακειμίδης, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Η βιώσιμη κινητικότητα ως εικονική πραγματικότητα

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας / Γιατί δεν μπορούμε να περπατήσουμε ή να μετακινηθούμε με ποδήλατο στην Αθήνα;

Για άλλη μία χρονιά η Αθήνα βλέπει τη βιώσιμη κινητικότητα ως μια επετειακή εκδήλωση και η προοπτική να αποκτήσει ένα σχέδιο που θα δώσει προτεραιότητα στον πεζό και τον ποδηλάτη είναι θολή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ