«Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό»

«Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό» Facebook Twitter
Η Σάρα Κέιν ήταν ένας από εκείνους τους σπάνιους καλλιτέχνες που έβλεπαν μέσα από το δέρμα της ζωής, αυτό που συμβαίνει στην άλλη πλευρά».
0


H ΣΑΡΑ ΚΕΪΝ ΗΤΑΝ
 22 χρονών όταν στα μέσα του 1993 έστειλε στη θεατρική ατζέντισσα Μελ Κένιον το τελικό χειρόγραφο του έργου της «Blasted» (στην Ελλάδα θα ανέβαινε δύο δεκαετίες αργότερα με τον τίτλο «Ερείπια») και η Κένιον προσφέρθηκε αμέσως να την εκπροσωπήσει. Δεκαοκτώ μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1995, το Blasted έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Upstairs του Royal Court στο πλαίσιο ενός ρεπερτορίου νέων έργων υπό τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Στίβεν Ντάλντρι. Μια καυστική κραυγή φρικτής απόγνωσης, με σχεδόν ακατάλληλες για παρακολούθηση σκηνές πρωκτικού βιασμού και σωματικής και ψυχολογικής ταπείνωσης, το έργο μετέφερε τις φρικαλεότητες του πολέμου στα Βαλκάνια σε ένα ανώνυμο δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λιντς και έγινε εν μία νυκτί κεντρικό θέμα στα βρετανικά ταμπλόιντ.

«Μια αηδιαστική πανδαισία βρoμιάς», δήλωνε η Daily Mail, ενώ ο Guardian χαρακτήριζε το έργο «αφελές και ασήμαντο, χωρίς καμιά διανοητική και καλλιτεχνική αξία». Από το 1965 και το θεατρικό έργο του Έντουαρντ Μποντ «Saved» (Σωσμένος), το οποίο κατακεραύνωνε την πνευματική χρεοκοπία της εποχής μέσα από την ανεξίτηλη εικόνα ενός μωρού που λιθοβολείται μέχρι θανάτου μέσα σε ένα καροτσάκι, είχε να βρεθεί το κριτικό κατεστημένο σε τόσο έντονη αντίθεση με το αγωνιώδες ηθικό όραμα ενός θεατρικού συγγραφέα.

Τριάντα χρόνια μετά, μοιάζει δύσκολο να διαχωρίσει κανείς το Blasted από την πυρετώδη μυθολογία του. «Όλοι είχαμε δεχτεί κακές κριτικές, αλλά το κυνηγητό που δέχτηκε εκείνη από τον σκανδαλοθηρικό τύπο ήταν πρωτοφανές», λέει ο θεατρικός συγγραφέας Μαρκ Ρέιβενχιλ, σύγχρονος της Κέιν, το ντεμπούτο του οποίου «Shopping and Fucking» έκανε πρεμιέρα στο Royal Court έναν χρόνο αργότερα. Η Σάρα Κέιν θα γινόταν μέλος μιας εκρηκτικής φουρνιάς συγγραφέων της θεατρικής σκηνής της δεκαετίας του 1990, μαζί με τους Ρέιβενχιλ, Τζο Πένχολ, Άντονι Νίλσον και Μάρτον ΜακΝτόνα – μια περίοδος που σήμερα θεωρείται ως μια χρυσή εποχή της σύγχρονης βρετανικής θεατρικής γραφής.

«Είχε αυτή την ευαγγελική ανατροφή», λέει ο Ρέιβενχιλ, «και παρόλο που δεν ήταν πια χριστιανή όταν τη γνώρισα, μπορούσες σίγουρα να νιώσεις αυτό το βάρος της Παλαιάς Διαθήκης στη γραφή της. Το Blasted είχε την ίδια δομή με την κλασική τραγωδία. Θα το παρομοίαζα με έργο του Ευριπίδη».

Η Σάρα Κέιν αυτοκτόνησε σε μια τουαλέτα του νοσοκομείου Maudsley στο νότιο Λονδίνο τις πρώτες πρωινές ώρες της 20ής Φεβρουαρίου 1999, σε ηλικία 28 ετών. «Μπορούμε να ρομαντικοποιήσουμε τον θάνατό της τοποθετώντας την στον κύκλο των νεκρών ποιητών», λέει ο Ρέιβενχιλ. «Αλλά το γεγονός ότι πέθανε τόσο νέα δεν είναι ρομαντικό. Είναι βάναυσο και θλιβερό».

«Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό» Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το ανέβασμα του Blasted στο Royal Court του Λονδίνου, τον Φεβρουάριο του 1995.

Η Κέιν έγραψε τέσσερα ακόμη έργα μετά το Blasted: «Phaedra’s Love» (Φαίδρας Έρως), «Cleansed» (Καθαροί πια), «Crave» (Λαχταρώ) και «4.48 Psychosis» (Ψύχωση 4.48), το οποίο ανέβηκε μετά τον θάνατό της. Μαζί, σχηματίζουν ένα απαράμιλλο όραμα της απανθρωπιάς και της αγάπης, στο οποίο η φρίκη και η τρυφερότητα συνυπάρχουν σε συγκλονιστική εγγύτητα. «Είχε αυτή την ευαγγελική ανατροφή», λέει ο Ρέιβενχιλ, «και παρόλο που δεν ήταν πια χριστιανή όταν τη γνώρισα, μπορούσες σίγουρα να νιώσεις αυτό το βάρος της Παλαιάς Διαθήκης στη γραφή της. Το Blasted είχε την ίδια δομή με την κλασική τραγωδία. Θα το παρομοίαζα με έργο του Ευριπίδη».

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Σάρα Κέιν, Άπασα όλα τα έργα, Μτφρ.: Αντώνης Γαλέος, Κάπα Εκδοτική

Γιατί λοιπόν τότε οι κριτικοί της εποχής δεν κατάφεραν να την κατανοήσουν; «Η Κέιν είχε μια μακροσκοπική άποψη της κοινωνίας», λέει η Κένιον, που συνέχισε να την εκπροσωπεί μέχρι τον θάνατό της. «Οι γυναίκες συγγραφείς δεν έπρεπε να είναι έτσι. Ο μισογυνισμός και η ανευθυνότητα των κριτικών μοιάζουν απίστευτοι σήμερα. Ήταν τόσο νέα. Δεν νομίζω ότι όποιος δεν είναι καλλιτέχνης μπορεί να ξέρει πόσο κοστίζει να σταθείς ξανά στα πόδια σου και να ξαναγράψεις μετά από κάτι τέτοιο. Ήταν πολύ γενναία. Αλλά νομίζω ότι της κόστισε αρκετά».

Η Κέιν ήταν γνωστή για την ντροπαλότητά της στις συνεντεύξεις, αλλά όσοι την ήξεραν καλά τη θυμούνται ως πολύ αστεία με έναν ατσάλινο πυρήνα. «Ήταν απολύτως απολαυστική», λέει ο συγγραφέας Γουίλιαμ Φάινς, ο οποίος την γνώρισε το 1997, όταν την κάλεσε να σκηνοθετήσει τη διασκευή που είχε κάνει στο ανέβασμα του έργου «Βόιτσεκ» στο θέατρο Gate στο Notting Hill. «Τη θυμάμαι να μου λέει κάποτε ότι είχε μια υπέροχη μέρα. Επειδή είχε μειώσει μια ατάκα από 32 λέξεις σε 8 σε ένα έργο που δούλευε. Αυτή ήταν η ιδέα της για μια καλή μέρα. Αυτό μου είχε προκαλέσει δέος».

Το 1999 η Κέιν, η οποία έπασχε από διπολική διαταραχή και είχε περάσει διάφορες περιόδους σε ψυχιατρικές δομές, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο διαμέρισμά της στο Μπρίξτον του Λονδίνου. Λίγο αργότερα εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου την επισκέφθηκε η Κένιον λίγες μέρες πριν πεθάνει. «Έδειχνε γαλήνια και υπέροχη. Νόμιζα ότι τα χειρότερα είχαν περάσει. Οραματιζόμουν ότι θα είχαμε αυτή την τρελή σχέση ατζέντη-πελάτη-φίλου για πολύ καιρό. Ήμουν εντελώς απροετοίμαστη για τον θάνατό της».

«Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό» Facebook Twitter
Το έργο της Κέιν αναμφίβολα υπερβαίνει τον χρόνο, διατηρώντας τόσο μια ενστικτώδη επείγουσα ανάγκη όσο και μια ελπιδοφόρα συμπόνια, ακόμη και όταν εξερευνά τα βάθη της πιο ακραίας δυστυχίας.

Ποια θα μπορούσε να είναι η πορεία της αν ζούσε; «Υπάρχει κάτι τόσο ολοκληρωμένο στο τόξο του έργου της», λέει η Κάνιον, «που μερικές φορές αναρωτιέμαι αν την έβαλαν σ’ αυτή τη γη για να μας πει αυτά που μας είπε και μετά να φύγει. Και τα είπε με τόση αγριότητα και κομψότητα ώστε αυτό ήταν το μόνο που υπήρχε. Αλλά νομίζω ότι έτσι προσπαθώ να δώσω νόημα στον παράλογο θάνατό της».

Το έργο της Κέιν αναμφίβολα υπερβαίνει τον χρόνο, διατηρώντας τόσο μια ενστικτώδη επείγουσα ανάγκη όσο και μια ελπιδοφόρα συμπόνια, ακόμη και όταν εξερευνά τα βάθη της πιο ακραίας δυστυχίας. «Το θέατρο είναι μια αναζήτηση του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, πώς συμπεριφερόμαστε και πώς μπορούμε να συμπεριφερθούμε καλύτερα», λέει η Κένιον. «Και η Κέιν ήταν ένας από εκείνους τους σπάνιους καλλιτέχνες που έβλεπαν μέσα από το δέρμα της ζωής, τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά».

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Με στοιχεία από The Telegraph

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ