Τα διλήμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Τα διλήμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας Facebook Twitter
Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προτείνει ένα άλλο πρόσωπο από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος θα είναι ο πολιτικός συμβολισμός που θα επιλέξει. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΙΑ
να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν θα προτείνει την επανεκλογή της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ή κάποιο άλλο πρόσωπο. Η πραγματική ισχύς του αξιώματος του Προέδρου μπορεί να μην είναι σημαντική, είναι όμως ο συμβολισμός του. Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προτείνει ένα άλλο πρόσωπο, έχει ιδιαίτερη σημασία ποιος θα είναι ο πολιτικός συμβολισμός που θα επιλέξει. Η πιθανότητα να μην προταθεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξανά πυροδότησε τη φιλοδοξία πολλών συνταξιούχων πολιτικών και άλλων, οι οποίοι είδαν μια μεγάλη ευκαιρία και την κυνηγάνε κάνοντας λόμπινγκ μέχρι την τελευταία στιγμή, βάζοντας μεσολαβητές και διοχετεύοντας σχετικές πληροφορίες στα ΜΜΕ.

Γιατί όμως να μην προταθεί ξανά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου; Ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα πρόβλημα μαζί της και θεωρεί ότι τα πήγε καλά. Ο λόγος που τον έκανε να σκεφτεί να μην προτείνει την ανανέωση της θητείας της ήταν οι πιέσεις που δέχτηκε από το μέτωπο διαμαρτυρίας της λαϊκής δεξιάς του κόμματός του. Οι διαμαρτυρόμενοι βουλευτές, οι οποίοι συντάσσονται εν πολλοίς και με την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αφορμή, ωστόσο, για να βάλλουν εναντίον της ήταν η συμμετοχή της στον εορτασμό μιας παρέας κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών (ανάμεσά τους η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Άκης Σκέρτσος) για την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το σκεπτικό τους ήταν ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να εκφράζει με τη στάση της όλους τους Έλληνες και εκείνη πανηγύρισε για έναν νόμο στον οποίο η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης είναι αντίθετη ή διχασμένη. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ελάχιστα δημοφιλής, φτάνοντας το κόμμα του τότε στο κατώτερο σημείο που έφτασε ποτέ. Αν προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ θα τον στηρίξει και ενδεχομένως αυτό να του δώσει και κάποιο πλεονέκτημα. 

Πόσοι, όμως, είναι οι βουλευτές της ΝΔ που δεν θα ψήφιζαν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρότεινε ξανά; Το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει βάλει κάτω τα δεδομένα και τα αναλύει ξανά και ξανά, διαπιστώνει ότι ελάχιστοι βουλευτές, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, θα τολμούσαν να μην την ψηφίσουν, αλλά ούτε και γι’ αυτούς είναι βέβαιο. Όσο για τους δεξιούς ψηφοφόρους που μπορεί να απογοητευτούν με την επανεκλογή της, αυτοί, όπως εκτιμούν, έχουν ήδη φύγει από καιρό. 

Από μετρήσεις και εκτιμήσεις που γίνονται δεν αναμένεται να υπάρξουν νέες απώλειες από αυτό το γεγονός. Η πιθανότητα επανεκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δηλαδή, ούτε θα ενθουσίαζε ούτε θα απογοήτευε τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Θα περνούσε μάλλον αδιάφορη, χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Έτσι, ο πρωθυπουργός με την επανεκλογή της θα έστελνε το μήνυμα ότι δεν υποκύπτει στις πιέσεις σαμαρικών και καραμανλικών. 

Η σκέψη που υπήρχε, όταν φάνηκε πως οι πιέσεις αυτές μπορεί να ανέπτυσσαν κάποια δυναμική, ήταν να προταθεί ένας δεξιός ή συντηρητικός υποψήφιος για να ικανοποιηθεί η πλευρά που αντιδρούσε στο κόμμα και να σταματήσουν οι διαρροές προς τα δεξιά. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαδίζει με την παράδοση ο εκάστοτε πρόεδρος του πρώτου κόμματος να προτείνει Πρόεδρο από την αντίπαλη πλευρά. Επιπλέον, οι διαρροές προς τα δεξιά εκτιμάται ότι έχουν σταματήσει. «Όσοι έφυγαν, έφυγαν. Δεν πρόκειται να φύγουν άλλοι από δεξιά. Έχει σημασία να σταθεροποιηθούμε στο κέντρο», αναφέρει κυβερνητικός βουλευτής που ταυτίζεται με τη γραμμή Μητσοτάκη. Στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεγε να κατευνάσει τους διαμαρτυρόμενους με μια δεξιά πρόταση, η πιο ισχυρή υποψηφιότητα ήταν εκείνη του Κωνσταντίνου Τασούλα. 

Το όνομα που παίζει στα ΜΜΕ πιο πολύ απ’ όλα για αντικαταστάτη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είναι αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου που, όπως λέγεται, ήθελε από την προηγούμενη φορά τη θέση της και έχει πολύ ισχυρούς φίλους. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν έχει διαφορετικές θέσεις από τη νυν Πρόεδρο στα θέματα που ενόχλησαν τη δεξιά πλευρά. Αντιθέτως, οι θέσεις του στα ελληνοτουρκικά τελευταία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα λένε Καραμανλής και Σαμαράς. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ελάχιστα δημοφιλής, φτάνοντας το κόμμα του τότε στο κατώτερο σημείο που έφτασε ποτέ. Αν προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ θα τον στηρίξει και ενδεχομένως αυτό να του δώσει και κάποιο πλεονέκτημα.

Τα διλήμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας Facebook Twitter
Πολλοί στοιχηματίζουν ήδη πως «ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμπεριφέρεται σαν πραγματικός αρχηγός κράτους» αν προταθεί και εκλεγεί, με ορισμένους να μιλάνε ακόμα και για εικόνα δυαρχίας που μπορεί να δημιουργηθεί. Φωτ.: Eurokinissi

Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι, στην περίπτωση που προτεινόταν και ψηφιζόταν, λόγω της πληθωρικής προσωπικότητάς του, η δική του προεδρία θα είχε πολύ διαφορετικό ύφος, με κίνδυνο πολλοί στο Μαξίμου να νοσταλγούσαν τη διακριτικότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Πολλοί στοιχηματίζουν ήδη πως «ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμπεριφέρεται σαν πραγματικός αρχηγός κράτους» αν προταθεί και εκλεγεί, με ορισμένους να μιλάνε ακόμα και για εικόνα δυαρχίας που μπορεί να δημιουργηθεί.  

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πολύ στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό μετά το 2019 και πολλά δικά του πρόσωπα βρέθηκαν στην κυβέρνησή του. Θα έλεγε κανείς πως ήταν πολύ πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη απ’ ό,τι στην τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η σχέση αυτή όμως στην πορεία χάλασε για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί. Έκτοτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αρχίσει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατηγορώντας την πολύ έντονα για το θέμα των υποκλοπών, στο οποίο είχε συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας και σε κοινές εκδηλώσεις. Είναι επίσης γνωστή η πολύ στενή σχέση που έχει με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως έχουν προσέξει πολλοί, έχει σταματήσει να ασκεί κριτική το τελευταίο διάστημα, παρότι στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων εμφανιζόταν ανυποχώρητος, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον να δώσει νέα συνέχεια. 

Άλλα ονόματα, με λίγες πιθανότητες, που ακούστηκαν ήταν του Γιάννη Στουρνάρα, της Μαρίας Δαμανάκη και της Γιάννας Αγγελοπούλου. Μερικοί πάντως, το προηγούμενο διάστημα δεν θεωρούσαν απίθανο ο πρωθυπουργός να επέλεγε πάλι κάποιον δικαστικό χαμηλού προφίλ, όπως ο Ιωάννης Σαρμάς, που έχει διατελέσει και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ή κάποιος άλλος. 

Η μη επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου είναι η μία επιλογή που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής θα είναι να ικανοποιήσει προσωρινά κάποιους διαμαρτυρόμενους και να τους δώσει μια αίσθηση νίκης. Είναι όμως αυτό που πραγματικά θέλει; Η άλλη επιλογή, της πρότασης νέου προσώπου, αν θα είναι από τον δεξιό χώρο θα εξασφαλίσει τη συσπείρωση της ΝΔ, αλλά όχι την επιθυμητή συναίνεση στη Βουλή. Αν θα είναι από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο, τα συγκεκριμένα πρόσωπα που προωθούνται είναι πιθανό να του δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι αν ανανέωνε τη θητεία της νυν Προέδρου. Εξακολουθεί να υπάρχει και το ενδεχόμενο της επιλογής δικαστικού με παρόμοιο προφίλ. 

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και από την πρόταση και τον συμβολισμό που θα επιλέξει θα δείξει και την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Γιατί έρχεται παγκόσμιο χάος;

Οπτική Γωνία / Έρχεται παγκόσμιο χάος; ― 7 ερωτήσεις στον Τζέφρι Σακς

Πόσο «τραμπικός» θα αποδειχθεί ο Τραμπ στη νέα εποχή του; Μιλά στη LiFO ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Ρεπορτάζ / Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Κι όμως, το υπογειοποιημένο τμήμα του Κηφισού ποταμού, πάνω από το οποίο περνάει ο κεντρικός οδικός άξονας της Αττικής, ουδέποτε έχει συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας της Γεωμυθικής, η οποία «άναψε φωτιές».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τι «τρέχει» με τη Γροιλανδία;

Οπτική Γωνία / Η Γροιλανδία που βγήκε από τον πάγο και έγινε viral

Ποιο είναι το «γροιλανδικό πρόβλημα», το οποίο αποκτά πλέον νέα διάσταση, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να προσαρτήσει το αχανές αυτό νησί – γεωστρατηγικό «φιλέτο» με το μοναδικό οικοσύστημα στις ΗΠΑ; Και τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοί του για όλα αυτά;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Συνέντευξη / «Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Μια συνέντευξη επικεντρωμένη στην προσωπική του ζωή και όχι στις θέσεις του, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1996, λίγες μέρες προτού διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Κώστας Σημίτης, ανάμεσα στις ιδέες και στα πράγματα

Οπτική Γωνία / Ο Κώστας Σημίτης ανάμεσα στις ιδέες και στα πράγματα

Η κληρονομιά του Κώστα Σημίτη δεν θα παιχτεί μόνο στις αναλύσεις και στις αποτιμήσεις των πολιτικών του επιλογών ή της πρωθυπουργίας του. Θα κριθεί εξίσου, αν όχι περισσότερο, και από τα συναισθήματα και τις δικές τους «χημικές» αντιδράσεις.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Ελλάδα / Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Πολιτικοί και ακαδημαϊκοί που συνεργάστηκαν στενά με τον πρώην πρωθυπουργό επιχειρούν μια αποτίμηση της παρακαταθήκης που άφησε ως μία απ’ τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ένα χάπι της επόμενης μέρας, παρακαλώ». «Δεν πρόσεχες, ε;»

Οπτική Γωνία / «Ένα χάπι της επόμενης μέρας, παρακαλώ». «Δεν πρόσεχες, ε;»

Η αναζήτηση επείγουσας αντισύλληψης ενίοτε ενέχει εξευτελισμό, αμφισβήτηση και υποτίμηση. Είναι ένα ακόμη εμπόδιο στο να μπορέσει κάποια να έχει έλεγχο πάνω στην εγκυμοσύνη της και τη σεξουαλική της υγεία. 
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Λοιπόν, πώς πήγε η δημοκρατία το 2024;

Ακροβατώντας / Λοιπόν, πώς πήγε η δημοκρατία το 2024;

Η δημοκρατία υποχώρησε, έκανε γενναία βήματα προς τα πίσω, κινδύνευσε ακόμα περισσότερο. Η δύναμη του χρήματος ως μέσου χαλιναγώγησης παραμένει καθοριστική και οδήγησε εκατομμύρια πολίτες να επιλέξουν εχθρούς της δημοκρατίας (ακροδεξιούς και φασίστες). Μετά από κάποιες δεκαετίες ο κόσμος έχει στραφεί σε επικίνδυνους δρόμους, το μέλλον είναι εντελώς αβέβαιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ