Los Caprichos - Goya Facebook Twitter
Francisco Goya y Lucientes, Καλλωπίζονται. ©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Φωτογραφικό Εργαστήριο, Σταύρος Ψηρούκης)

«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

0

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση «Francisco Goya, Los Caprichos» στην Εθνική Πινακοθήκη από τις 22 Ιανουαρίου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025. Αυτή η πρώτη σειρά χαρακτικών του Γκόγια η μία από τις δύο που δημοσιοποιήθηκαν όταν ο καλλιτέχνης ήταν εν ζωή αποτελείται από ογδόντα έργα, οξυγραφίες σε χαρτί και ακουατίντα, που χρονολογούνται στο 1797-98. Η σειρά, που εκτυπώθηκε το 1803 και ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη, αγοράστηκε το 1962, όταν διευθυντής της ήταν ο Μ. Καλλιγάς

Όταν ο Γκόγια δημιούργησε τα «Los Caprichos» την περίοδο 1797-1798 ήταν περίπου 50 ετών. Αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για εκείνον, καθώς συνδυάζεται με σημαντικές αλλαγές στην προσωπική του ζωή και στην καλλιτεχνική του πορεία. Από το 1786 είχε ανακηρυχθεί επισήμως ζωγράφος του βασιλιά, απέκτησε φήμη ως ο κορυφαίος των προσωπογραφιών και εξελίχθηκε σε έναν από τους διασημότερους και πιο πετυχημένους ζωγράφους της Ισπανίας. 

Με τη χώρα να περνάει μια φάση πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων μετά τη Γαλλική Επανάσταση και υπό την βασιλεία του αυταρχικού Καρόλου Δ’ και παρατηρώντας την πολιτική και θρησκευτική διαφθορά γύρω του, με τους ηγέτες της χώρας, την αριστοκρατία και την Εκκλησία να αδιαφορούν ή να την οδηγούν στον σκοταδισμό, ο Γκόγια άρχισε να αναπαριστά τα φαινόμενα της εποχής του μέσω των χαρακτικών του, καταγγέλλοντας την υποκρισία και τις κακοήθειες της κοινωνίας.

Πρόκειται για έργα που, εκτός από τη σάτιρα που ασκούσαν στην ισπανική κοινωνία του τέλους του 18ου αιώνα, αποτέλεσαν και μια απόπειρα ανάδειξης της έντονης αντίθεσης μεταξύ σκότους και φωτός που δίνει στο έργο μια διακριτά μυστηριώδη και σκοτεινή ποιότητα.

Τότε του συνέβη και κάτι σημαντικό σε προσωπικό επίπεδο. Το 1792 προσβλήθηκε από μια σοβαρή ασθένεια εξαιτίας της οποίας έχασε την ακοή του, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στην ψυχική του κατάσταση και στην καλλιτεχνική του δραστηριότητα. Λέγεται πως πιθανώς η απομόνωση που αισθάνθηκε λόγω της κώφωσής του τον έκανε να ασχοληθεί με τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης και της κοινωνίας, όπως απεικονίζονται στα «Caprichos», όπου, ενώ εξακολουθεί να είναι επίσημος ζωγράφος της αυλής του βασιλιά, διαφοροποιείται από το ακαδημαϊκό ύφος της εποχής και αρχίζει να εξερευνά και να αποτυπώνει προσωπικά οράματα μέσα από εξίσου προσωπικές τεχνικές. Αυτό επιβεβαίωσε μια γενικότερη αλλαγή στο ύφος του έργου του και στον προσανατολισμό του, προετοιμάζοντας σειρές όπως οι «Μαύροι Πίνακες» που ζωγράφισε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έργα σκοτεινά και ψυχολογικά φορτισμένα που αντανακλούν, μέσα από τις ζοφερές εικόνες τους, την αβεβαιότητα για το μέλλον της κοινωνίας.

Los Caprichos - Goya Facebook Twitter
Louis Lucas, Φρανσίσκο Γκόγια. Metropolitan Museum of Art

Φτιαγμένα από έναν οπαδό του Διαφωτισμού, τα «Caprichos» σατιρίζουν την κοινωνία και πτυχές της όπως η διαφθορά, η θρησκευτική υποκρισία, οι κοινωνικές ανισότητες και οι προκαταλήψεις, η απληστία, η αμάθεια, η δεισιδαιμονία. Η δυσαρέσκεια του Γκόγια για την κοινωνία της εποχής του απεικονίστηκε έντονα μέσα από το αίσθημα του σκοταδισμού και της δυσφορίας, με έντονες αντιφάσεις και αλληγορίες, παραμορφώσεις της φιγούρας, συμβολισμούς και ανατριχιαστικά στοιχεία, όπως ο συνδυασμός ανθρώπων και τεράτων ή και φαντασμάτων που φέρνει κοντά το πραγματικό με το φανταστικό ως βάση της οπτικής και εννοιολογικής δομής των έργων. Οι μεγάλες μορφές και τα θέματα που κυριαρχούν στην αλληγορική αυτή σειρά του Γκόγια θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης και ενός είδους κοινωνικής και πολιτικής τέχνης που δεν είναι μόνο οπτική αλλά και ιδεολογική και επηρέασε τους εξπρεσιονιστές αλλά και καλλιτέχνες που αντλούσαν από τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης.

Για τη δημιουργία των ογδόντα αυτών χαρακτικών ο Γκόγια υιοθέτησε τη μέθοδο της οξυγραφίας και της ακουατίντας. Πρόκειται για έργα που, εκτός από τη σάτιρα που ασκούσαν στην ισπανική κοινωνία του τέλους του 18ου αιώνα, αποτέλεσαν και μια απόπειρα ανάδειξης της έντονης αντίθεσης μεταξύ σκότους και φωτός που δίνει στο έργο μια διακριτά μυστηριώδη και σκοτεινή ποιότητα.

Los Caprichos - Goya Facebook Twitter
Francisco Goya y Lucientes, Κανείς δεν αναγνωρίζει κανέναν. ©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Φωτογραφικό Εργαστήριο, Σταύρος Ψηρούκης)
Los Caprichos - Goya Facebook Twitter
Francisco Goya y Lucientes, Εσύ που δεν μπορείς. ©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Φωτογραφικό Εργαστήριο, Σταύρος Ψηρούκης)

Η εφημερίδα «Μadrid» γράφει στις 6 Φεβρουαρίου 1799 με αφορμή την αναγγελία της πώλησης της σειράς ως «συλλογής εκτυπώσεων ιδιότροπων θεμάτων που εφευρέθηκαν και χαράχθηκαν από τον D. Francisco de Goya» ότι ο καλλιτέχνης, πεπεισμένος πως η καταδίκη των ανθρώπινων ελαττωμάτων μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της ζωγραφικής, επέλεξε ως κατάλληλα θέματα για το έργο του, ανάμεσα στο πλήθος των υπερβολών και των λαθών που είναι κοινά σε όλους τους πολίτες, τα πιο κατάλληλα, αυτά που προσφέρουν υλικό για σατιρική κριτική, ενώ ταυτόχρονα διεγείρουν τη φαντασία του ως καλλιτέχνη. Σημειώνει επίσης ότι ο καλλιτέχνης δεν έχει ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ούτε έχει αντιγράψει απευθείας από τη φύση, ενώ προειδοποιεί το κοινό ότι σε καμία από τις συνθέσεις της συλλογής δεν είχε σκοπό να σατιρίσει τα ελαττώματα κάποιου συγκεκριμένου ατόμου, κάτι που πραγματικά θα περιόριζε το εύρος του ταλέντου του και θα παρερμήνευε τα μέσα με τα οποία οι τέχνες παράγουν τέλεια έργα. «Η ζωγραφική (όπως και η ποίηση) επιλέγει από το παγκόσμιο το υλικό που κρίνει πιο κατάλληλο για τους σκοπούς της· συγκεντρώνει σε μια μοναδική φανταστική παράσταση περιστάσεις και χαρακτήρες που η φύση απεικονίζει διασκορπισμένα σε πολλούς, και ευφυώς τα οργανώνει. Από αυτόν τον συνδυασμό προκύπτει η ευτυχής μίμηση με την οποία ένας καλός τεχνίτης αποκτά τον τίτλο του καινοτόμου και όχι του δουλοπρεπούς αντιγραφέα», εξηγεί η ανακοίνωση, προτρέποντας τους ενδιαφερόμενους να αγοράσουν το σετ των 80 εκτυπώσεων σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα για 320 ρεάλ.

Los Caprichos - Goya Facebook Twitter
Francisco Goya y Lucientes, Την τραβάει σωστά, 1797-98 – Εκτύπωση 1803. ©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Φωτογραφικό Εργαστήριο, Σταύρος Ψηρούκης).
Los Caprichos - Goya Facebook Twitter
Francisco Goya y Lucientes, Επειδή ήταν ευαίσθητη. ©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Φωτογραφικό Εργαστήριο, Σταύρος Ψηρούκης)

Από τις 240 σειρές των «Caprichos», που δεν έτυχαν ευνοϊκής υποδοχής –ήταν μια οικονομική καταστροφή για τον Γκόγια–, μόνο 27 αντίγραφα είχαν πωληθεί όταν μετά από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία, κάτι που συνέβη πιθανώς εξαιτίας των πιέσεων που άσκησε η εξοργισμένη Ιερά Εξέταση. Οι μήτρες και όλα τα απούλητα αντίτυπα δόθηκαν τελικά στη Royal Calcografia το 1803 ως δώρο στον βασιλιά Κάρολο Δ’ από τον ίδιο τον Γκόγια κι έτσι σώθηκαν. Στα μέσα του 19ου αιώνα τυπώθηκαν ξανά, ενισχύοντας τη φήμη του Ισπανού ζωγράφου και εκτός των συνόρων της χώρας του.

Περισσότερα από 200 χρόνια έχουν περάσει από τη δημιουργία «Caprichos» και τα έργα συνεχίζουν να προκαλούν έντονες συναισθηματικές και διανοητικές αντιδράσεις στο κοινό. Η σφοδρή και σαρκαστική ματιά που ρίχνει ο Γκόγια στον κόσμο του, σε συνδυασμό με την κοινωνική κριτική και την εφευρετική καλλιτεχνική του έκφραση, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη ως υπενθύμιση των αμέτρητων αδυναμιών και παραλογισμών που απαντούν σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία.

Ακόμη και σήμερα τα «Caprichos» υποδηλώνουν την πρόκριση της φαντασίας του καλλιτέχνη έναντι της πραγματικότητας, της επινόησης έναντι της απλής αναπαράστασης ως μέσων για τη σάτιρα, την ειρωνεία και την καταγγελία διαφόρων θεσμών, πρακτικών και κοινών πεποιθήσεων, για μια γενική κριτική της ανθρωπότητας.

Ο Γκόγια δεν αποδέχεται το γνωστό σχήμα καλών και κακών, εκμεταλλευτών και αθώων θυμάτων, ακόμα και σε εικόνες όπου διακρίνονται καθαρά η αμάθεια και η δεισιδαιμονία, η εκμετάλλευση και καταπίεση των γυναικών, η θρησκευτική υποκρισία και η ηθική πτώση, η πολιτική διαφθορά και η αδικία. Υποδηλώνει την παραπλάνηση μιας ολόκληρης κοινωνίας που επιδίδεται διαρκώς σε συναλλαγές και φοράει ένα πέπλο που της εξασφαλίζει σεβασμό και κύρος, κρύβοντας παράλληλα τη διαφθορά της.

Los Caprichos - Goya Facebook Twitter
Goya y Lucientes Francisco (1746 - 1828), Αυτό μάλιστα, είναι διάβασμα, 1803. ©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Φωτογραφικό Εργαστήριο, Σταύρος Ψηρούκης).
Los Caprichos - Goya Facebook Twitter
Francisco Goya y Lucientes (Φουεντετόδος 1746-Μπορντώ 1828), Άσxημη νύχτα, 1797-98 – Εκτύπωση 1803. ©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Φωτογραφικό Εργαστήριο, Σταύρος Ψηρούκης).
Los Caprichos - Goya Facebook Twitter
Goya y Lucientes Francisco (1746 - 1828), Τι θυσία!, 1803. ©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Φωτογραφικό Εργαστήριο, Σταύρος Ψηρούκης). ©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Φωτογραφικό Εργαστήριο, Σταύρος Ψηρούκης).
Los Caprichos - Goya Facebook Twitter
Goya y Lucientes Francisco (1746 - 1828), Μάγκες στη δουλειά, 1803. ©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Φωτογραφικό Εργαστήριο, Σταύρος Ψηρούκης).
Los Caprichos - Goya Facebook Twitter
Goya y Lucientes Francisco (1746 - 1828), Ξεπουπουλιάστηκαν κιόλας, 1803. Από τη σειρά "Τα Καπρίτσια" ("Los Caprichos") (1803). Οξυγραφία σε χαρτί, 21,5 x 15 εκ. ©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Φωτογραφικό Εργαστήριο, Σταύρος Ψηρούκης).
Los Caprichos - Goya Facebook Twitter
Francisco Goya y Lucientes, Όταν χαράξει, φεύγουμε. ©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (Φωτογραφικό Εργαστήριο, Σταύρος Ψηρούκης).

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικές εικαστικές εκθέσεις - Χειμώνας 2025

Εικαστικά / 10 νέες εικαστικές εκθέσεις για το επόμενο τρίμηνο

Καθώς το επόμενο διάστημα αποτελεί μεταβατική περίοδο εν αναμονή σημαντικών εκθέσεων που θα δούμε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025, κάνουμε μια σύντομη επισκόπηση των επόμενων εβδομάδων, στις οποίες κυριαρχεί η ελληνική εικαστική σκηνή, με σημαντικούς ζωγράφους και γλύπτες, ενώ επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη η περίφημη σειρά χαρακτικών του Γκόγια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μαγεία των Cabinets of Curiosities και ο φόβος του κενού σε μια έκθεση

Εικαστικά / Η μαγεία των Cabinets of Curiosities και ο φόβος του κενού σε μια έκθεση

Μια σύγχρονη και κριτική ανάγνωση των θαυμαστών ερμαρίων με αξιοπερίεργα αντικείμενα της Αναγέννησης από 78 σύγχρονους εικαστικούς, με «αφηγήσεις» ενός φανταστικού κόσμου και τις αντιστοιχίες του στις πραγματικότητες του σήμερα, στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Σοφία Ροζάκη / Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Η νεαρή εικαστικός Σοφία Ροζάκη μάς ξεναγεί στην έκθεσή της «that’s what she said», στην οποία διερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη, το τραύμα και τη σεξουαλικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση με τον θεατρικό και σουρεαλιστικό κόσμο των ρούχων της Ελένης Καββάδα

Εικαστικά / Tα ρούχα που σχεδιάζει η Ελένη Καββάδα είναι σαν έργα τέχνης

Οι δημιουργίες της ελληνίδας σχεδιάστριας παρουσιάζονται ως εκθεσιακά γλυπτά στην Intermission. Ογκώδη, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ξεπερνούν τα όρια της μόδας και αγγίζουν την τέχνη. Πρόκειται με διαφορά για ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στον χώρο της μόδας και αξίζει μια βόλτα στον Πειραιά για να τα δείτε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Εικαστικά / Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Μια έκθεση εργαστηριακού χαρακτήρα με εκθέματα καλούπια, εργαλεία, προπλάσματα, ημιτελή έργα, σχέδια αλλά και ολοκληρωμένα έργα που για πρώτη φορά βγαίνουν από το εργαστήρι του γλύπτη Γιάννη Παππά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Pulp Fiction / Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μιλά με τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη Στέλιο Κρασανάκη για το αθέατο σύμπαν του ασυνείδητου στο σινεμά, το οποίο υπηρέτησε και απογείωσε ο Λιντς μέσα από το απαράμιλλο έργο του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Εικαστικά / Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στο έργο του Γερμανού ζωγράφου που στους πολλούς είναι γνωστός για τον πίνακα «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
CHECK Έκθεση Ephemeral Party

Εικαστικά / Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ