Trivia από τα 85 χρόνια του θεσμού

Trivia από τα 85 χρόνια του θεσμού Facebook Twitter
Χιθ Λέτζερ, Τζέιμς Ντιν. Ο πρώτος κέρδισε Όσκαρ μετά θάνατο, ο δεύτερος ήταν υποψήφιος δύο φορές.
0
  • Το αγαλματίδιο είναι επιχρυσωμένο, κατασκευασμένο από χαλκό και κασσίτερο, με ύψος 34 εκατοστά και βάρος 4 κιλά. Απεικονίζει έναν γυμνό άνδρα που καρφώνει ένα ξίφος σε μια κινηματογραφική μπομπίνα. Η μπομπίνα έχει πέντε ακτίνες, έναν για κάθε κλάδο της Ακαδημίας, δηλαδή τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς.
  • Για το όνομα του αγαλματιδίου η εκδοχή που θεωρείται πιο πιθανή είναι ότι μία υπάλληλος της Ακαδημίας, η Μάργκαρετ Χέρικ, μόλις είδε το βραβείο είπε ότι μοιάζει με τον θείο της τον Όσκαρ.
  • Τζορτζ Σκοτ (Πάτον)Στην 85χρονη ιστορία του θεσμού, έχουν αρνηθεί το βραβείο τους: Ο Ντάντλεϊ Νίκολς (Όσκαρ Σεναρίου, The Informer, 1935) εξαιτίας της τότε διαμάχης μεταξύ της Ακαδημίας και του Σωματείου των σεναριογράφων. Ο Τζορτζ Σκοτ (Α' Ανδρικού Ρόλου, Πάτον, 1970) που χαρακτήρισε την απονομή μια «δίωρη παρέλαση κρέατος». Ο Μάρλον Μπράντο (Α' Ανδρικού Ρόλου, Ο Νονός, 1972), εξαιτίας των διακρίσεων προς τους Ινδιάνους από το αμερικανικό κράτος και το Χόλιγουντ. Ο Μπράντο μάλιστα έστειλε μια Ινδιάνα, τη Sacheen Littlefeather να παραλάβει το βραβείο του, ενώ αργότερα αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για την ηθοποιό Μαρία Κρουζ.
  • Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία που έχει τιμηθεί με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας είναι το Όσα Παίρνει ο Άνεμος (238', ήταν και η πρώτη έγχρωμη) ενώ η μικρότερη το Κόκκινο Μπαλόνι του 1956 (34') που, ενώ θεωρείται μικρού μήκους, τιμήθηκε με Όσκαρ Σεναρίου.
Trivia από τα 85 χρόνια του θεσμού Facebook Twitter
Το Κόκκινο Μπαλόνι
  • Ο Χιθ Λέτζερ έγινε ο δεύτερος ηθοποιός στην ιστορία των Όσκαρ που κέρδισε μετά θάνατο το 2009 για το Σκοτεινό Ιππότη. Πρώτος ήταν ο Πίτερ Φιντς για το ρόλο του στο Δίκτυο. Ο Τζέιμς Ντιν είναι ο μοναδικός ηθοποιός που έχει λάβει δύο μεταθανάτιες υποψηφιότητες, το 1956 για το Ανατολικά της Εδέμ και το 1957 για τον Γίγαντα.
  • Οι βραδιές των απονομών έχουν αναβληθεί τρεις φορές στο παρελθόν: το 1938 λόγω πλημμυρών στο Λος Άντζελες, το 1968 λόγω της κηδείας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και το 1981 λόγω της απόπειρας δολοφονίας του προέδρου Ρίγκαν.
  • Ο Καουμπόι του Μεσονυκτίου (1969) είναι η μοναδική αυστηρώς ακατάλληλη (X-Rated) ταινία που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
  • Το 1989 η Ακαδημία αποφάσισε να αντικαταστήσει τη χαρακτηριστική φράση των παρουσιαστών «And the winner is...» με την εξίσου γνωστή πλέον «And the Oscar goes to...»
  • Το Dolby Theatre (πρώην Kodak Theatre) του Λος Άντζελες εγκαινιάστηκε στην τελετή απονομής του 2002 και έκτοτε αποτελεί το «σπίτι» των Όσκαρ.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Threads»: Η συγκλονιστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου /«Threads»: To βρετανικό «Chernobyl» εξακολουθεί να συγκλονίζει 40 χρόνια μετά

Οθόνες / «Threads»: Η ανατριχιαστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου

Σαράντα χρόνια κλείνει η σοκαριστική δημιουργία του BBC, που κάνει το «Chernobyl» του HBO να μοιάζει με τη «Mary Poppins» και αφορά τις πιθανές επιπτώσεις πυρηνικής επίθεσης σε μια βρετανική πόλη, όπως προκύπτουν μέσα από τις φριχτές δοκιμασίες των κατοίκων της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Θάνου Κόη των Lost Bodies

Μυθολογίες / «Ο Καουρισμάκι είναι θεούλης»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Θάνου Κόη

Ο μουσικός και το ½ των Lost Bodies μοιράζεται μια ψαγμένη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λίστα, που περιλαμβάνει από μια ταινία που του προκαλεί αβίαστο γέλιο μέχρι ένα βαθιά ποιητικό και φιλοσοφικό έργο με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
40 χρόνια cyberpunk: Το δυστοπικό όραμα που έγινε πραγματικότητα

Οθόνες / 40 χρόνια cyberpunk: Το δυστοπικό όραμα που έγινε πραγματικότητα

Τέσσερις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του «Νευρομάντη» του Γουίλιαμ Γκίμπσον, τα βασικά στοιχεία της cyberpunk λογοτεχνίας – η τεχνοφεουδαρχία, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης, η ακραία ανισότητα – αντικατοπτρίζονται στον σημερινό κόσμο.
THE LIFO TEAM
CHECK Squid Game 2: «Το παιχνίδι δεν θα τελειώσει, αν ο κόσμος δεν αλλάξει»

Οθόνες / Squid Game 2: Αξίζει η πολυαναμενόμενη επιστροφή της σειράς φαινόμενο;

Ο δημιουργός της σειράς αρχικά δεν ήθελε να δώσει συνέχεια, αλλά παραδέχτηκε πως συμφώνησε για τα λεφτά – και ότι, αν το ήξερε, δεν θα είχε σκοτώσει τόσο κόσμο στην πρώτη σεζόν. — SPOILER ALERT
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
My Sunshine

Οθόνες / 10 ταινίες της χρονιάς που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από τη γέννηση του Κακού στο «Apprentice» έως το ψυχαγωγικό όργιο του «Kneecap», ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό και συνθέτουν μια εναλλακτική κινηματογραφική λίστα, πλάι σ' εκείνη με τις καλύτερες της χρονιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κοιμήθηκα με 100 άντρες σε μια μέρα»: Το viral ντοκιμαντέρ που φτάνει την κουλτούρα του Only Fans στα όριά της

Οθόνες / «Κοιμήθηκα με 100 άντρες σε μια μέρα»: Το viral ντοκιμαντέρ που φτάνει την κουλτούρα του Only Fans στα όριά της

Η ταινία που ανέβηκε πρόσφατα στο YouTube, με πρωταγωνίστρια τη 23χρονη δημιουργό του Only Fans, Lily Phillips, αποτυπώνει την κλειστοφοβική πραγματικότητα της διαδικτυακής φήμης και την αναπόφευκτη εξέλιξή της.
THE LIFO TEAM
PULP FICTION LAST minute CHRISTMAS movies

Οθόνες / 10 χριστουγεννιάτικες ταινίες για εορταστικό streaming

Πριν πατήσετε ξανά το play για την αγία τριάδα των γιορτών, το Μόνος στο Σπίτι, το Love Actually και το Holiday δηλαδή, η χιονοστιβάδα των χριστουγεννιάτικων προτάσεων απειλεί να βάλει σε πειρασμό τις βολικές σας επιλογές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

The Review / Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η Μίνα Μπιράκου είδαν το «Υπάρχω», το πολυαναμενόμενο biopic του Γιώργου Τσεμπερόπουλου για τον Στέλιο Καζαντζίδη, και εντυπωσιάστηκαν με την ερμηνεία του Χρήστου Μάστορα. Ποιο κομμάτι της ταινίας δεν τους άρεσε;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Ζούμε, ρε! / Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Πόσο κοντά είμαστε στο να βλέπουμε ανάπηρους ηθοποιούς στην οθόνη μας; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον σεναριογράφο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Καπουτζίδη για τη συμπερίληψη στην ελληνική τηλεόραση και τη δική του προσπάθεια να γράψει ανάπηρους χαρακτήρες για μία νέα σειρά.
THE LIFO TEAM
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Μυθολογίες / «Στα 13 μου φρίκαρα με το The Ring»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Παιδί των ’90s, ο ηθοποιός έχει φτιάξει μια λίστα που χωράει από τη «Μικρή γοργόνα» της Disney και τον Harry Potter του Κουαρόν μέχρι Ινιάριτου και Γουόνγκ Καρ Γουάι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ