Περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες υποφέρουν από πονοκεφάλους, που περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στο σπίτι, την εργασία και την κοινωνική τους ζωή. Ένας στους 25 από εμάς έχει σχεδόν καθημερινούς πονοκεφάλους που κυριολεκτικά τον καθηλώνουν.
Η κεφαλαλγία είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα πόνου, αφού συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα που παραλύουν κυριολεκτικά τον ασθενή, αναφέρει με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα Κεφαλαλγίας (12 Σεπτεμβρίου) η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας.
Όλες οι μελέτες αναδεικνύουν τον χρόνιο πόνο σαν το σημαντικότερο πρόβλημα αναπηρίας παγκοσμίως, γνώση που διαφεύγει της προσοχής ιατρών, άλλων επαγγελματιών υγείας, πολιτών και πολιτικών, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Ο πονοκέφαλος δεν είναι μόνο υποκειμενικός, ούτε «υστερικός» όπως πολλοί πιστεύουν. Έχει συγκεκριμένους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που έχουν καταγραφεί λεπτομερώς. Όπως όλα τα είδη χρόνιου πόνου κινητοποιούν μηχανισμούς συναισθηματικούς που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, επισημαίνουν οι ειδικοί στη χώρα μας και τονίζουν: «Στο σχολείο, στη δουλειά, στο σπίτι, μην υποτιμάτε τον συμμαθητή, συνάδελφο ή σύντροφο που πονά. Είναι αλήθεια ότι οι πονοκέφαλοι δεν σκοτώνουν, αλλά κλέβουν ημέρες ζωής και συχνά καταστρέφουν την ίδια τη ζωή».
Όσοι υποφέρουν από συχνές κεφαλαλγίες, όπως λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να έχουν ιατρική παρακολούθηση, γιατί δεν μπορούν μόνοι τους να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα. Συχνά τα ίδια τα αναλγητικά επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους και δεν αρκούν οι φιλικές συμβουλές και οι παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισής του.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Κεφαλαλγίας η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Κεφαλαλγίας που δραστηριοποιεί τους πάσχοντες από χρόνιους πονοκεφάλους οργανώνει μια καμπάνια αναγνώρισης του προβλήματος που υποτιμάται συστηματικά, ακόμη και από τους γιατρούς. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κεφαλαλγίας σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες, αλλά και με τις οργανώσεις των ασθενών, προσπαθεί να εγείρει την προσοχή σε αυτή την κατάσταση κατεστραμμένης υγείας που δεν βρίσκει αναγνώριση ούτε στην εργασία, ούτε στο ίδιο το σπίτι του ασθενή πολλές φορές. Η παγκόσμια έρευνα συνεχίζεται παρά τα μειωμένα κονδύλια που διατίθενται για την έρευνα. Βιολογικοί παράγοντες και συσκευές νευρερεθισμού προστίθενται στα κλασικά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας και των άλλων κεφαλαλγιών. Στη χώρα μας πραγματοποιούνται εκτενείς κλινικές μελέτες που στοχεύουν στην ανάδειξη και οριστικοποίηση αυτών των θεραπειών.
Κέντρα κεφαλαλγίας υπάρχουν σε αρκετά νοσοκομεία στελεχωμένα με ειδικούς γιατρούς, που θα σας βοηθήσουν.
σχόλια