Το Φεστιβάλ του Τορόντο και τα Όσκαρ

Το Φεστιβάλ του Τορόντο και τα Όσκαρ Facebook Twitter
Oι πρωταγωνιστές του La La Land στο φεστιβάλ του Τορόντο: Η ταινία του Ντάμιεν Σαζέλ, που αποθεώθηκε και στη Βενετία, μοιάζει απίθανο να μην πάρει ένα ή περισσότερα Όσκαρ το Φεβρουάριο.
0



Το Φεστιβάλ του Τορόντο, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, έχει πετύχει αρκετά πράγματα στα 40 χρόνια που υπάρχει – πρωτοξεκίνησε το 1976. Το σημαντικότερο είναι πως θεωρείται πλέον ο ναός της αμερικανικής αγοράς, φέρνοντας όλους τους επαγγελματίες του χώρου να δουν μαζεμένες τις ταινίες που θα κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες αλλά και να προαγοράσουν δικαιώματα για παραγωγές που θα μας απασχολήσουν τουλάχιστον μετά από ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα αυτού του επιτεύγματος ήταν πως κάθε ταινία από τις ΗΠΑ που έχει υψηλές βλέψεις, να στριμώχνει σε μία ημέρα την παρουσία της στη Βενετία (το κατ' εξοχήν μεγάλο φεστιβάλ της εποχής) ή και να την εγκαταλείπει τελείως για το Τορόντο.


Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Το Τορόντο, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ που φτιάχνουν επιτροπές για να μοιράζουν αφειδώς βραβεία με αποτέλεσμα να βραβεύεται το μισό διαγωνιστικό τμήμα, στηρίζεται στο κοινό για την ανάδειξη της καλύτερης ταινίας. Το People's Choice Αward δίνεται από το 1978, το έχουν πάρει πολλές σημαντικές ταινίες, και ακολουθώντας την γιγάντωση του φεστιβάλ που ξεκίνησε στις αρχές του αιώνα μας, έχει φτάσει σήμερα να θεωρείται προάγγελος για τα Όσκαρ. Υπάρχει ένα σερί που ξεκινά από το 2008 και φτάνει μέχρι πέρυσι, καθώς κάθε αγγλόφωνη ταινία του βραβεύτηκε στο Τορόντο, πήρε ή ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας – εξαίρεση το αραβόφωνο Όταν Θέλουν οι Γυναίκες της Ναντίν Λαμπακί που κέρδισε το 2011. Ως το 2008 είχε συμβεί 2 φορές να κερδίζει το Όσκαρ ταινία που είχε πάρει πριν το βραβείο στο Τορόντο (Οι Δρόμοι της Φωτιάς το 1981 και το American Beauty το 1999), ενώ άλλες 5 ήταν υποψήφιες, αριθμός πάντως μικρός για να φανερωθεί μια σύνδεση.

Το People's Choice Αward δίνεται από το 1978, το έχουν πάρει πολλές σημαντικές ταινίες, και ακολουθώντας την γιγάντωση του φεστιβάλ που ξεκίνησε στις αρχές του αιώνα μας, έχει φτάσει σήμερα να θεωρείται προάγγελος για τα Όσκαρ.


Το εντυπωσιακό σε αυτές τις 7 συνεχόμενες ταινίες είναι πως δεν πρόκειται πάντα για προφανείς οσκαρικές επιλογές. Για παράδειγμα το Slumdog Millionaire που το ξεκίνησε το 2008 ήταν μια ταινία ενός σκηνοθέτη που προέρχονταν από αποτυχίες, με την αύρα που τον ακολουθούσε από το Trainspotting να έχει ήδη διαλυθεί, γυρισμένο στην Ινδία με άγνωστους (στο χολιγουντιανό σύστημα) ηθοποιούς. Κι όμως το βραβείο κοινού έδωσε ώθηση στον Ντάνι Μπόιλ, η ταινία έγινε sleeper hit τους επόμενους μήνες και έφτασε να κατακτά 8 Όσκαρ. Το 2009, ο Λι Ντάνιελς είχε ήδη πάρει την ώθησή του από το Σάντανς και τις Κάννες, όμως το Τορόντο το έβαλε και επίσημα στα φαβορί. Το Precious ήταν υποψήφιο για 6, κερδίζοντας τελικά 2 – καθόλου άσχημα.

Το Φεστιβάλ του Τορόντο και τα Όσκαρ Facebook Twitter
Tο βραβείο κοινού έδωσε ώθηση στον Ντάνι Μπόιλ και το Slumdog Millionaire έγινε sleeper hit τους επόμενους μήνες και έφτασε να κατακτά 8 Όσκαρ.


Το 2010, λίγο μετά την προβολή του στο επίσης επιδραστικό φεστιβάλ του Telluride στις ΗΠΑ (ένα τετραήμερο προβολών χωρίς κανένα διαγωνιστικό χαρακτήρα που πρωτοσυστήνει τις ταινίες της χειμερινής σεζόν), εμφανίζεται στο Τορόντο ο Λόγος του Βασιλιά του Τομ Χούπερ και η σχέση του βασιλιά Κόλιν Φερθ με τον λογοθεραπευτή Τζέφρεϊ Ρας συγκινεί τους πάντες. Μετά το βραβείο κοινού, η ταινία πάει φουριόζα για τα Όσκαρ, παίρνει τελικά 4 (ανάμεσά τους ταινίας και σκηνοθεσίας), ενώ όπως αναμενόταν θριαμβεύει και στα BAFTA με 7 βραβεύσεις. Το 2012, ένα χρόνο μετά το Όταν Θέλουν οι Γυναίκες που δεν πήγε στις τελικές επιλογές για τα ξενόγλωσσα Όσκαρ, επιστροφή στα συνηθισμένα. Ο Ντέιβιντ Ράσελ συστήνει στον Καναδά τον φιλόδοξο Οδηγό Αισιοδοξίας, που αν και δεν φαίνεται να έχει προφανή οσκαρική δυναμική, συμπαρασύρει θεατές και κριτικούς στον φρενήρη ρυθμό του. Παίρνει 8 υποψηφιότητες, ανάμεσά τους και τις 4 για ερμηνεία κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μετά το 1981 και τους Κόκκινους του Γουόρεν Μπίτι, και αν και φεύγει με μόλις ένα βραβείο, βάζει πρόωρα την Τζένιφερ Λόρενς στους μεγάλους σταρ της εποχής μας.


Τα τρία επόμενα χρόνια πιστοποιείται η δύναμη του φεστιβάλ. Βραβεύει το 12 Χρόνια Σκλάβος, κάτι που κάνει όλος ο πλανήτης αργότερα, στη συνέχεια το Παιχνίδι της Μίμησης (8 υποψηφιότητες, 1 Όσκαρ) και πέρυσι το Δωμάτιο, την υπέροχη ταινία του Λένι Άμπραμσον που είδε την πρωταγωνίστριά του Μπρι Λάρσον να θριαμβεύει. Που οδηγούν όλα αυτά; Στο προχθεσινό βραβείο που πήρε το La La Land του Ντάμιεν Σαζέλ, που αποθεώθηκε και στη Βενετία και μοιάζει απίθανο να μην πάρει ένα ή περισσότερα Όσκαρ το Φεβρουάριο. Ο Σαζέλ πάντως (που πέρυσι είχε φτάσει κοντά με το Whiplash) αν έχει μεγάλες προσδοκίες, θα πρέπει να θυμάται και μια άλλη παράδοση. Οι 3 ταινίες των τελευταίων χρόνων μαζί με τις 2 που αναφέραμε στην αρχή, οι οποίες κατάφεραν να πάρουν το σημαντικότερο βραβείο, το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, είναι όλες γυρισμένες από Βρετανούς.



Το καλό σινεμά όμως δε φτάνει πάντα στα Όσκαρ. Μεταξύ άλλων λοιπόν, βραβείο στο Τορόντο έχει πάρει το Bad Timing του Νίκολας Ρεγκ, Η Παρακμή της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας του Ντενίς Αρκάν, το Fisher King του Τέρι Γκίλιαμ, το Zatoichi του Τακέσι Κιτάνο και οι Επικίνδυνες Υποσχέσεις του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Πάνω απ' όλα, αυτό το φεστιβάλ βραβεύει ταινίες που προορίζονται να γίνουν κλασικές.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποστολή: Η Βενετία χορεύει στο ρυθμό του «La La Land»

Οθόνες / Αποστολή: Η Βενετία χορεύει στο ρυθμό του «La La Land»

Ανάμεσα στα τρυφερά νεοκυματικά μιούζικαλ του Ζακ Ντεμί και την ανθολόγηση της MGM στη μεγάλη της ακμή, το «La La Land» του Ντέιμιαν Σαζέλ είναι εντυπωσιακά περισσότερα πράγματα από μια νοσταλγική ωδή στο κλασικό μουσικοχορευτικό ιδίωμα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φεστιβάλ Bενετίας: Το πένθος του Νικ Κέιβ

Οθόνες / Φεστιβάλ Bενετίας: Το πένθος του Νικ Κέιβ

Το ντοκιμαντέρ «One more time with feeling» του Άντριου Ντόμινικ με αφορμή το νέο άλμπουμ του Nick Cave και των Bad Seeds εξελίσσεται σε εξομολογητικό ψυχογράφημα που προδίδει τον πόνο του και αποκαλύπτει την αξιοπρέπειά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ