Αποστολή στις Κάννες: Ο Χρυσός Φοίνικας στο «Τετράγωνο» του Σουηδού Ρούμπεν Όστλουντ

Αποστολή στις Κάννες: Ο Χρυσός Φοίνικας στο «Τετράγωνο» του Σουηδού Ρούμπεν Όστλουντ Facebook Twitter
Η Ελίζαμπεθ Μος σε μια σκηνή του The Square
0

Το έχουμε πει πολλές φορές πως τα βραβεία είναι μυστήρια και ανεξήγητα “τέρατα” αν τα εξετάζει κάποιος στο συγκριτικό μικροσκόπιο. Μέχρι και σήμερα, η Σουηδία είχε δύο νίκες, πριν καθιερωθεί ο Χρυσός Φοίνικας ως πρώτο βραβείο, με ισάριθμες ταινίες του Αλφ Σιόμπεργκ, το 1946 και το 1951. Το παράδοξο, ως και παράλογο, είναι πως ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης της χώρας, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, αν και συμμετείχε στο Φεστιβάλ, δεν κέρδισε ποτέ- με το σενάριο του για τις Καλύτερες Προθέσεις, που χάρισε τον Χρυσό Φοίνικα στον Δανό Μπίλε Όγκουστ, να λογίζεται ως δοκάρι και μέσα. Έφτασε ομως η στιγμή που η γενέτειρα σπουδαίων δραματικών έργων και κορυφαίων δημιουργών, έλαμψε στις Κάννες στο πρόσωπο ενός δυναμικού και φιλόδοξου σκηνοθέτη. Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και η κριτική του επιτροπή αποφάσισαν λογικά και συνετά (αντίθετα με το περσινό χάος), δίνοντας τον Χρυσό Φοίνικα στο Τετράγωνο του Σουηδού Ρούμπεν Όστλουντ, ο οποίος έκανε αίσθηση πρόπερσι με την Ανωτέρα Βία, και με τη σοβαρή του σάτιρα για την υποκρισία του κόσμου της τέχνης και την ρευστή εθνική ταυτότητα της χώρας του, νίκησε τους 18 αντιπάλους του. Το The Square, που αναφέρεται σε μια πομπώδη εγκατάσταση μοντέρνας τέχνης, παρακολουθεί τη σταδιακή κατάρρευση ενός καθωσπρέπει επιμελητή του μουσείου, ο οποίος φορτώνεται τις πιο “τζιζ” κατηγορίες προς έναν επίσημο εκπρόσωπο του πολιτισμού: ρατσισμό και σεξισμό. Ο Όστλουντ διαθέτει δυνατές ιδέες, στήνει μερικές αξέχαστες σκηνές, αλλά απλώνει το point του και η διάρκεια το κάνει να φαίνεται πιο προφανές.

Αποστολή στις Κάννες: Ο Χρυσός Φοίνικας στο «Τετράγωνο» του Σουηδού Ρούμπεν Όστλουντ Facebook Twitter
O σκηνοθέτης του The Square Ρούμπεν Όστλουντ

Eνα απόσπασμα της ταινίας:

 

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής κατέληξε σε ένα από τα φαβορί, το 120 Χτύποι το Λεπτό, το υπέροχο χρονικό του Μαροκινής καταγωγής Γάλλου σεναριογράφου και σκηνοθέτη Ρομπέν Καμπιγιό για τα πρώτα χρόνια του AIDS στη Γαλλία και τη δράση της οργάνωσης ACT UP. Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.

Η Σοφία Κόπολα απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας για το remake του Beguiled κι έγινε μόλις η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του Φεστιβάλ που παίρνει το συγκεκριμένο βραβείο- η πρώτη ήταν η Σοβιετική Γιούλια Σόλντσεβα, πρώην ηθοποιός και διατεταγμένη του κόμματος, για μια ταινία που δεν θυμάται κανείς, το The Story of the Flaming Years, από το 1961. Η Κόπολα δεν ήταν παρούσα και η Μάρεν Άντε διαβίβασε τις ευχαριστίες της Αμερικανίδας, κάνοντας ειδική μνεία στην Τζέιν Κάμπιον, “στο πρότυπό της”.

Ένα ακόμη φαβορί, ο Αντρέϊ Σβιάγκιντσεφ, δεν έφυγε με άδεια χέρια, αφού το σημαντικό Loveless κέρδισε το βραβείο της επιτροπής, επικρατώντας του έτερου Ρώσου συμμετέχοντος, Σεργκέϊ Λόζνιτσα.

Το ειδικό έπαθλο για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ δόθηκε στην ακούραστη Νικόλ Κίντμαν, που ενώ δεν σταμάτησε να δίνει συνεντεύξεις τύπου και να φωτογραφίζεται καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, προφανώς είχε δουλειά και έπρεπε να φύγει επιτέλους από τις Κάννες, και αντ’ αυτής, την επετειακή πλάκα παρέλαβε το μέλος της κριτικής επιτροπής, Γουίλ Σμιθ.

Τα βραβεία στους ηθοποιούς παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Χοακίν Φίνιξ κέρδισε για το You were never really here, μια παραλλαγή του Ταξιτζή, και η Ντιάνε Κρούγκερ για το In the Fade, παίζοντας μια γυναίκα που χάνει σύζυγο και γιό σε μια βομβιστική επίθεση. Για τον Φίνιξ δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία πως πρόκειται για ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο οποίος δεν πήρε το Όσκαρ για το Walk the Line- ίσως και γιατί η αφασική, έξωθεν μαρτυρία του δεν προδιαθέτει πάντα τη βιομηχανία να πιστέψει πως τα βραβεία τον αφορούν. Στην ταινία της Λιν Ράμσεϊ ήταν καταπληκτικός. Δηλαδή, τι καταπληκτικός: ήταν όλη η ταινία, δεν έλειπε ούτε από ενα πλάνο, κι ένωσε τις γραμμές ενός ελλειπτικά σκηνοθετημένου προσωπικού δράματος κακοποίησης και εκδίκησης.

Από την άλλη, η Κρούγκερ είναι πολύ γνωστή αλλά ποτέ ουσιαστικά υπολογίσιμη ως πραγματικά καλή ηθοποιός, παρά την παρουσία της σε ταινίες γνωστών σκηνοθετών, στο περιθώριο των ξεχασμένων της εμφανίσεων. Στην πρώτη της γερμανική ταινία (κι όχι γερμανόφωνη ερμηνεία, όπως είχα γράψει εκ παραδρομής) καταπλήσσει. Στο In the Fade του Φατίχ Ακίν ξεδιπλώνει όλα τα συναισθήματα της απώλειας και της οργής, μέχρι το σκληρό, αποφασιστικό φινάλε. Με τη συγκυρία υπέρ της, μπορεί να φτάσει ως τα Όσκαρ.

Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Καννών απένειμε, από κοινού με το You were never really here της Λιν Ράμσεϊ, το βραβείο σεναρίου στην ταινία Killing of a Sacred Deer, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λάνθιμου και σενάριο του ίδιου και του Ευθύμη Φιλίππου. Μετά το βραβείο της επιτροπής (Jury Prize) πριν από δύο χρόνια με τον Αστακό καθώς και τη νίκη στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα για τον Κυνόδοντα, το συγγραφικό δίδυμο συνεχίζει ένα σερί διακρίσεων- ας μην ξεχνάμε και το βραβείο σεναρίου των κριτικών του Λος Άντζελες, μαζί με την υποψηφιότητα για Όσκαρ, πάντα στην ίδια κατηγορία, για τον Αστακό, αλλά και τη νίκη τους στη Βενετία για τις Άλπεις και ένα ευρωπαϊκό βραβείο σεναρίου.

Η τιμητική επισήμανση για το Ελάφι (με την επιπλέον ελληνική παρουσία του Θύμιου Μπακατάκη στη φωτογραφία και το Γιώργου Μαυροψαρίδη στο μοντάζ) επιβεβαιώνει την ισχυρή παρουσία των Λάνθιμου-Φιλίππου στο διεθνές σινεμά, μαζί με τη δεδομένη “αδυναμία” του Φεστιβάλ Καννών στη δουλειά τους. Στην περίπτωση του Killing of a Sacred Deer, το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους, όπως σε όλη τη φιλμογραφία του Λάνθιμου άλλωστε, αλλά στο φιλμ της Ράμσεϊ το σκηνοθετικό ύφος υπερισχύει, δηλαδή επικρατεί έναντι του στόρι,  ο τρόπος που η σκηνοθέτις γυρίζει τον χρόνο για να δείξει σπαράγματα του τραύματος και των κινήτρων του ήρωα, αποφεύγοντας να παρουσιάσει την πλήρη εικόνα μιας πολύπλοκης κατάστασης που τον εμπλέκει σε ένα πολιτικό σκάνδαλο και τη διάσωση μιας αθώας νεαρής κοπέλας. Εδώ ωστόσο, πρέπει να εμπιστευτούμε τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, έναν υπέρμαχο του σκηνοθετικού στιλ αλλά και τόσο σπουδαίο σεναριογράφο, και την τελική του κρίση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ