Jean Dessès, ο "βασιλιάς της μουσελίνας"

Jean Dessès, ο "βασιλιάς της μουσελίνας" Facebook Twitter
0

 

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον Αύγουστο του 1904, ο σχεδιαστής μόδας Jean Dessès υπήρξε παγκοσμίως γνωστός για τις σημαντικές δημιουργίες του στον χώρο της υψηλής ραπτικής στις δεκαετίες '40 -'60, ο «Βασιλιάς της Μουσελίνας», όπως δικαίως ονομάστηκε στην πορεία της καριέρας του.

Οι δημιουργίες του ήταν κυρίως πτυχωτές τουαλέτες κατασκευασμένες από μουσελίνα και σιφόν, επηρεασμένες από τα αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά και αιγυπτιακά ενδύματα και τα ταξίδια του στον κόσμο, καθώς και ολοκέντητα φορέματα, σύνολα από φορέματα με εφαρμοστά σακάκια και αέρινες φούστες. Υπήρξε ιδιαιτέρως γνωστός για τις βραδινές τουαλέτες του οι οποίες φορέθηκαν από τις σταρ της εποχής και μέχρι και σήμερα κατέχουν σημαντική θέση στα must vintage chic σύνολα.

Στις σημαντικότερες και πλουσιότερες πελάτισσές του συγκαταλέγονται η τέως βασιλική οικογένεια, η Δούκισσα του Κεντ, η Τίνα Ωνάση, η Μαρία Κάλλας, η Marlène Dietrich, καθώς και οι Rita Hayworth, Maria Felix, Michelle Morgan, Martine Carol.

Με σπουδές στα νομικά και στόχο να ακολουθήσει το διπλωματικό κλάδο, ποτέ δεν εξάσκησε το επάγγελμα αυτό. Το 1924 εγκαθίσταται στο Παρίσι και το 1925 εγκαταλείπει οριστικά τις σπουδές του και αρχίζει να σχεδιάζει για τον οίκο ραπτικής Maison Jane. Το 1937, σε ηλικία 33 ετών, δημιούργησε το δικό του οίκο ραπτικής με την επωνυμία «Jean Dessès» που θα εγκατασταθεί το 1948 στον ιδιωτικό πύργο του μηχανικού Gustave Eiffel, όπου εγκαινιάζονται δυο μπουτίκ, στις οποίες θα δώσει το όνομα «Οι αδερφές Ορτανσίες», η μια χρώματος μπλε και η άλλη ροζ.

Jean Dessès, ο "βασιλιάς της μουσελίνας" Facebook Twitter

Το 1945 συμμετέχει στην έκθεση μόδας στο Μουσείο του Λούβρου με θέμα το Θέατρο στη Μόδα. Το 1946 θα δημιουργήσει την εταιρία αρωμάτων Jean Dessès με τρία αρώματα με την υπογραφή του Celui, Gymkana και Kalispera.Το 1948, προκειμένου να προσελκύσει μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό ο Dessès θα αρχίσει την παραγωγή ετοιμοφόρετων ενδυμάτων (prêt-à-porter) για την αγορά της Αμερικής, φέρνοντας με τον τρόπο αυτό την παριζιάνικη φινέτσα μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Μέχρι και το 1956 θα κάνει 12 ταξίδια διοχετεύοντας τις δημιουργίες τους αποκλειστικά στα μεγαλύτερα καταστήματα Bergdorf Goodman, Neiman Marcus, Saks, απευθυνόμενος σε ένα μεγάλο κοινό. Τη δεκαετία του '50 είχε ως συνεργάτες τον Guy Laroche που εργάστηκε μαζί του οκτώ χρόνια ως σχεδιαστής και βοηθός, καθώς και τον Valentino που έχει επανειλλημένα δηλώσει πως η συνεργασία του με τον Dessès ήταν σταθμός για την εξέλιξή του. Από το 1955 ο Dessès σχεδιάζει για τη φίρμα Jean Dessès Diffusion και το 1956 ανοίγει τη δική του μπουτίκ στις "Galeries Lafayette". Την ίδια χρονιά στην Αθήνα ανοίγει σε συνεργασία με τον οίκο γουναρικών Σιστοβάρη τον «Οίκο Σιστοβάρη-Dessès».

Jean Dessès, ο "βασιλιάς της μουσελίνας" Facebook Twitter
Φωτo: Seeberger, 1953

Στις σημαντικότερες και πλουσιότερες πελάτισσές του συγκαταλέγονται η τέως βασιλική οικογένεια, η Δούκισσα του Κεντ, η Τίνα Ωνάση, η Μαρία Κάλλας, η Marlène Dietrich, καθώς και οι Rita Hayworth, Maria Felix, Michelle Morgan, Martine Carol. Ανάμεσα στους επιστήθιους φίλους και βασικούς χρηματοδότες του ήταν και οι Ανδρέας Εμπειρίκος και Αριστοτέλης Ωνάσης. Το 1963, στα εξήντα του, ο Jean Dessès λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του μετακόμισε από το Παρίσι στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τον οίκο που είχε ανοίξει εκεί οκτώ χρόνια νωρίτερα. Υπήρξε επίσης ο πρώτος σχεδιαστής των στολών της Ολυμπιακής, προτείνοντας για την Ολυμπιακή του Ωνάση ένα αυστηρό, μεσάτο ταγιέρ με έμφαση στο τότε New Look.

Η κακή κατάσταση της υγείας του Dessès, ωστόσο, δεν του επέτρεψε να σχεδιάζει για περισσότερα από δέκα χρόνια, οπότε τα σκήπτρα στα μοντελάκια της Ολυμπιακής πήρε το 1966 η Coco Chanel. Την δεκαετία του '90 αναβίωσαν οι δημιουργίες του με το ενδιαφέρον που υπήρχε για τα ενδύματα τις δεκαετίας του '50. Η Naomi Campell το 1999, σε δεξίωση των Christie's, φόρεσε δημιουργία του. Αργότερα, το 2001 και το 2006, η ηθοποιός Renée Zellweger και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Jennifer Lopez φόρεσαν τουαλέτες του στην απονομή των Όσκαρ.

Jean Dessès, ο "βασιλιάς της μουσελίνας" Facebook Twitter
 

Ο Jean Dessès στο ατελιέ του. Είναι ο πρώτος σχεδιαστής που παρουσιάζεται στο φιλμ. Ακολουθούν οι Carven, Molyneux, Jacques Heim, Pierre Cardin.

Jean Dessès, ο "βασιλιάς της μουσελίνας" Facebook Twitter
Δύο διαφημιστικοί δίσκοι για αρώματα του Jean Dessès με τραγούδια των Georges Moustaki (επίσης στην Αλεξάνδρεια γεννημένος) και Christine Fontane. Ερμηνεύουν η Jacqueline Boyer και η Christine Fontane.
Jean Dessès, ο "βασιλιάς της μουσελίνας" Facebook Twitter
Περιοδικό Elle (Μάρτιος 1957). Φωτ. Georges Dambier.
 

Jean Dessès, ο "βασιλιάς της μουσελίνας" Facebook Twitter

 

Jean Dessès, ο "βασιλιάς της μουσελίνας" Facebook Twitter
Jean Dessès, ο "βασιλιάς της μουσελίνας" Facebook Twitter
Η Lisa Fonssagrives, το πρώτο τοπ-μόντελ στην ιστορία της μόδας, το πιο ακριβοπληρωμένο και το πιο διάσημο στην εποχή του (η ίδια έλεγε για τον εαυτό της ότι ήταν απλά "μία καλή κρεμάστρα ρούχων"), φωτογραφημένη με φόρεμα του Jean Dessès το 1951 στο Marrakech -στο La Bahia Palace- από τον επίσης διάσημο φωτογράφο Irving Penn, που τύχαινε να είναι και συζηγός της. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε το 1952 στη Vogue.
Jean Dessès, ο "βασιλιάς της μουσελίνας" Facebook Twitter
Renee Zellweger, Gillian Anderson, Jennifer Lopez, Kristin Davis σε vintage δημιουργίες του Jean Dessès.
Μόδα & Στυλ
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Μια έκθεση με τον θεατρικό και σουρεαλιστικό κόσμο των ρούχων της Ελένης Καββάδα

Εικαστικά / Tα ρούχα που σχεδιάζει η Ελένη Καββάδα είναι σαν έργα τέχνης

Οι δημιουργίες της ελληνίδας σχεδιάστριας παρουσιάζονται ως εκθεσιακά γλυπτά στην Intermission. Ογκώδη, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ξεπερνούν τα όρια της μόδας και αγγίζουν την τέχνη. Πρόκειται με διαφορά για ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στον χώρο της μόδας και αξίζει μια βόλτα στον Πειραιά για να τα δείτε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fashion Alert: Η δημιουργικότητα σε συνεχή αποχαιρετισμό

Μόδα & Στυλ / Μεγάλοι οίκοι, μεγάλες φουρτούνες: Είναι η χειρότερη περίοδος για τους σχεδιαστές;

Ο ένας μετά τον άλλον, οι δημιουργικοί διευθυντές των κορυφαίων οίκων μόδας αλλάζουν καπέλα μέσα στους ίδιους ομίλους, με τα αφεντικά τους να βιάζονται να ξαναβρούν τα χαμένα τους κέρδη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μπέλα Φρόιντ

Μόδα & Στυλ / Fashion Neurosis: Το podcast της Μπέλα Φρόιντ είναι περισσότερο ψυχανάλυση παρά κουβέντες για μόδα

Η επιτυχημένη σχεδιάστρια και δισεγγονή του Σίγκμουντ Φρόιντ στο podcast της παριστάνει την ψυχολόγο, και όλοι μοιράζονται αλήθειες που δυσκολεύονται να παραδεχτούν.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Κλασική couture vs θέατρο γκραν γκινιόλ

Μόδα & Στυλ / Τελικά, οι μεγάλοι σχεδιαστές δημιουργούν μόδα ή θεατρικά κοστούμια εκτός εποχής;

Τα shows υψηλής ραπτικής, το πεδίο του ανέφικτου στη μόδα, ανύψωσαν για λίγο όλους εμάς σε ένα όνειρο, ενώ ξεσήκωσαν σε αγορές άνω των τεσσάρων μηδενικών τους 4.000 περίπου πελάτες της couture στον κόσμο, μαζί με έντονες συζητήσεις για τη στόφα του «couturier». Τον θέλουμε grandmaster της βελόνας ή Χουντίνι οπερετικών θεαμάτων;
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Καουμπόικες μπότες, φανταχτερά κοσμήματα και τεράστιοι φιόγκοι στις ανδρικές πασαρέλες

Μόδα & Στυλ / Καουμπόικες μπότες, φανταχτερά κοσμήματα και τεράστιοι φιόγκοι στις ανδρικές πασαρέλες

Τα αντρικά shows για τον χειμώνα του 2025 επιβεβαίωσαν τη στροφή στο κομψό  tailoring, αλλά και μια (αντιφατική) αναβάθμιση του καθημερινού ντυσίματος, ταρακουνώντας κάθε  βεβαιότητα και σύμβαση για την γκαρνταρόμπα ενός άνδρα. 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μόδα και μπίζνες στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ

Μόδα & Στυλ / Μόδα και μπίζνες στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ

Η εποχή της πρώτης προεδρίας του Τραμπ, όταν η Μελάνια είχε μαλλιά με μπούκλες και απαστράπτουσες ανταύγειες στο χρώμα του μελιού, ανήκει στο παρελθόν. Η δεύτερη ορκωμοσία του Τραμπ ήταν (κυρίως) μια επίδειξη αυστηρά συγκρατημένης επισημότητας.
THE LIFO TEAM
Jonathan Anderson: Ο χαϊδεμένος της Anna Wintour αναλαμβάνει τον Dior;

Μόδα & Στυλ / Jonathan Anderson: Ο χαϊδεμένος της Anna Wintour αναλαμβάνει τον Dior;

Ορμητικός και αλαζονικός, με μια εντελώς προσωπική ταυτότητα που έχει ορίσει τα τελευταία χρόνια το gender-fluid στυλ, ο Βορειοϊρλανδός σχεδιαστής υπόσχεται μια νέα εποχή στον κορυφαίο οίκο μόδας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ