Φθινοπωρινή σονάτα ή ο Πόλεμος των δύο Μπέργκμαν

Φθινοπωρινή σονάτα ή ο Πόλεμος των δύο Μπέργκμαν Facebook Twitter
Οι δύο Μπέργκμαν φίλοι δεν έγιναν ποτέ. Η ατμόσφαιρα μεταξύ τους ήταν σχεδόν εκρηκτική.
0

«Τη στιγμή που σκέφτηκα το σενάριο της "Φθινοπωρινής Σονάτας" είχα ήδη καταλήξει στις δύο γυναίκες πρωταγωνίστριες». Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν δεν εξήγησε ποτέ γιατί θεώρησε την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και τη Λιβ Ούλμαν προϋπόθεση για να φτιάξει την ταινία του.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70, αυτοεξόριστος στη Γερμανία λόγω των περιπετειών του με τη σουηδική εφορία, αποφασίζει να γυρίσει ένα δράμα δωματίου που ξεκινά με ένα πρελούδιο του Σοπέν και καταλήγει σε σφαγή. Η Σαρλότ, μια πιανίστα διεθνούς φήμης, με ζωή πέρα από κάθε οικογενειακή δέσμευση, επισκέπτεται έπειτα από χρόνια την κόρη της Εύα (η οποία ζει με τον πάστορα σύζυγό της Βίκτωρα) και αναζητά επιβεβαίωση και συναισθηματική κάλυψη από το ταπεινωμένο κορίτσι.

Όχι, δεν πρόκειται για μια ακόμα αναμέτρηση μάνας και κόρης αλλά για έναν φαύλο κύκλο απόδοσης ευθυνών με τη σφραγίδα και την ψυχαναλυτική ερμηνεία του Μπέργκμαν. Κυρίως, όμως, η «Φθινοπωρινή Σονάτα» υπήρξε η μία και μοναδική συνάντηση των δύο συνονόματων γιγάντων του σκανδιναβικού σινεμά.

Μέχρι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα, οι δύο Μπέργκμαν βρήκαν τον τρόπο να παραδοθούν ο ένας στον άλλον. Η σχέση τους είχε αιχμές, αλλά όχι πια σφοδρές συγκρούσεις, λιγότερες δηλητηριώδεις ατάκες και περισσότερα πειράγματα. Είχαν εξασφαλίσει τον σεβασμό αλλά δεν πέρασαν ποτέ στις διαχύσεις.

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είχε την ευφυΐα να δώσει τον ρόλο της μητέρας σε μια γυναίκα με σπάνια ερμηνευτική στόφα, που κομμάτιαζε φιλοδοξίες και υποχρεώσεις προκειμένου να νιώθει ελεύθερη, που εν τέλει είχε σατανικά πολλά κοινά με την πρωταγωνίστριά του (μην ξεχνάμε ότι η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, εγκαταλείποντας τον Αμερικανό σύζυγό της για χάρη του Ρ. Ροσελίνι, έκανε χρόνια να δει την κόρη από τον πρώτο της γάμο).


Αλλά δεν είχε την υπομονή ή την ψυχραιμία να ανεχτεί την αδιαπραγμάτευτη αυτοδιάθεσή της. Οι δύο Μπέργκμαν φίλοι δεν έγιναν ποτέ. Η ατμόσφαιρα μεταξύ τους ήταν σχεδόν εκρηκτική. Η Λιβ Ούλμαν (που υποδύθηκε την κόρη που ζητάει επιβεβαίωση) σε συνεντεύξεις έχει παραδεχτεί ότι καθόταν οκλαδόν και χάζευε τη Σουηδή ηθοποιό με τις ώρες, προσπαθώντας να ακούσει όσα ο Ίνγκμαρ τη ρωτούσε («ο μόνος που τολμούσε να της κάνει ερωτήσεις») αλλά και κρυφοκοιτάζοντας την οργή του: «Απειλούσε διαρκώς ότι θα ακυρώσει την ταινία, αλλά τελικά δεν το έκανε ποτέ» είχε πει.

Φθινοπωρινή σονάτα ή ο Πόλεμος των δύο Μπέργκμαν Facebook Twitter
Ίνγκριντ Μπέργκμαν (Σάρλοτ), Λιβ Ούλμαν (Εύα) και ο Χάλβαρ Μπγιορκ (Βίκτωρ) σε σκηνή από την ταινία. Φωτο: Arne Carlsson © AB Svensk Filmindustri


Η συνεργασία τους αποδείχτηκε εφιαλτική από το πρώτο λεπτό που συναντήθηκαν με το υπόλοιπο καστ για τις αρχικές αναγνώσεις. Στην αυτοβιογραφία του «Ο μαγικός φανός» (εκδόσεις Ποταμός) ο Σουηδός σκηνοθέτης δεν κρύβει πόσο ανυπόφορη του φάνηκε η ανυπάκουη Ίνγκριντ.

«Είχε ήδη προβάρει τα λόγια της μπροστά στον καθρέφτη και είχε αποφασίσει πώς θα ήταν. Ήταν πραγματικό σοκ. Με έπιασε πονοκέφαλος. Η υπεύθυνη διαλόγων έκλαιγε από την απογοήτευσή της. Τόσο πολλά λάθη σε απαγγελία είχαμε να ακούσουμε από τη δεκαετία του '30. Η σταρ είχε κάνει τις δικές της διαγραφές και αρνιόταν να χρησιμοποιήσει άσεμνα λόγια».

 
Επίσης, μνημειώδης παραμένει η διαφωνία τους για το σημείο του σεναρίου που όριζε πόσα χρόνια είχε να δει την κινηματογραφική της κόρη. Εκείνος ήθελε επτά κι εκείνη επέμενε για πέντε, καθώς η επταετία την καθιστούσε κτήνος εξαρχής!


Η «εκτίμηση» και η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων ασφαλώς ήταν αμοιβαία. «Μα, γιατί είσαι τόσο βαρετός όταν γράφεις Ίνγκμαρ; Συνήθως είσαι πολύ διασκεδαστικός» του είπε η Ίνγκριντ, διαβάζοντας σκηνές της ταινίας. Όταν, δε, άκουσε ότι το πρελούδιο του Σοπέν, που ακούγεται στη «Φθινοπωρινή Σονάτα», θα το έπαιζαν δύο φορές, ούρλιαξε: «Θεέ και Κύριε! Σοβαρά μιλάς ότι θα παιχτεί αυτό το πράγμα δύο φορές; Μα, είναι τρέλα, το κοινό θα αποκοιμηθεί. Μπορούσες τουλάχιστον να βρεις κάτι πιο όμορφο και μικρότερο σε διάρκεια, αυτό εδώ καταντά ανιαρό, τρελάθηκα στο χασμουρητό».

Φθινοπωρινή σονάτα ή ο Πόλεμος των δύο Μπέργκμαν Facebook Twitter
Η Λιβ Ούλμαν (που υποδύθηκε την κόρη που ζητάει επιβεβαίωση) σε συνεντεύξεις έχει παραδεχτεί ότι καθόταν οκλαδόν και χάζευε τη Σουηδή ηθοποιό με τις ώρες.


Έτσι κυλούσαν οι πρώτες μέρες. Εκείνη με ύφος αστείο και δηκτικό ειρωνευόταν τη φήμη του ως σκηνοθέτη κι εκείνος απαντούσε με γλυκύτητα: «Λυπάμαι τους σκηνοθέτες που δούλεψαν στο παρελθόν μαζί σου».


Αργότερα, βέβαια, προέκυψαν σοβαρότερα ζητήματα. Μεταξύ αυτών η άρνηση της ασφαλιστικής εταιρείας να κάνει συμβόλαιο στην Ίνγκριντ Μπέργκμαν, καθώς είχε ήδη εγχειριστεί για καρκίνο. Μάλιστα, μία εβδομάδα μετά την έναρξη των γυρισμάτων, σε μια εξέταση ρουτίνας, οι γιατροί εντόπισαν περαιτέρω μεταστάσεις στο σώμα της.

«Αντιμετώπιζε την ασθένειά της με θυμό και ανυπομονησία, αλλά το δυνατό της σώμα ήταν καταβεβλημένο, οι αισθήσεις της διαβρώνονταν. Στο στούντιο είχε σιδερένια πειθαρχία. Μόλις τελείωνε με τις αντιρρήσεις της, συμμορφωνόταν κι έβρισκε διεγερτικό το γεγονός ότι αποφάσιζε κάποιος άλλος» θυμάται ο σκηνοθέτης στην αυτοβιογραφία του.

Φθινοπωρινή σονάτα ή ο Πόλεμος των δύο Μπέργκμαν Facebook Twitter
Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν δίνει οδηγίες στην Λιβ Ούλμαν και την Ίγκριντ Μπέργκμαν κατα τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Σε λίγες μέρες αυτό το αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας (από τις 26 Ιανουαρίου), σε μετάφραση Ζάννη Ψάλτη και σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη. Tη Σαρλότ, την τόσο επαρκή για τη μουσική και την απολύτως ανεπαρκή για μητέρα, θα ερμηνεύσει η Μπέττυ Αρβανίτη. Την κόρη της Εύα υποδύεται η Δέσποινα Κούρτη και τον Βίκτωρα ο Δημήτρης Ήμελλος.

«Ήθελα πολλά χρόνια να ανεβάσω τη "Φθινοπωρινή Σονάτα" γιατί με ενδιαφέρει ο τρόπος που ο Μπέργκμαν ψάχνει τη γυναικεία ψυχή. Σήμερα νιώθω πόσο οδυνηρό είναι να μπλέκεσαι με κάτι που ακουμπά τα πιο μύχια θέματά σου» λέει η Μ. Αρβανίτη.

«Εγώ αυτήν τη γυναίκα, για να καταφέρω να την ερμηνεύσω, θέλησα να την καταλάβω, όχι να την δικαιολογήσω. Και δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν στιγμές που διακρίνω κοινά στοιχεία μεταξύ μας. Δεν νιώθω ότι έχω σχέση με την επιπολαιότητά της αλλά σίγουρα καταλαβαίνω τη σχέση που είχε αναπτύξει με την τέχνη της. Θαυμάζω την αφοσίωσή της και νιώθω τι την κάνει εγωκεντρική. Οι ηθοποιοί, όπως και αρκετοί ακόμα καλλιτέχνες, έχουν ανάγκη να προστατεύσουν τον εαυτό του γιατί είναι το υλικό τους για να κάνουν τέχνη. Όταν, λοιπόν, εσύ είσαι το εργαλείο που θα σε οδηγήσει στη δόξα, τότε θεωρείς ότι είσαι το κέντρο του κόσμου. Η επιτυχία σε λούζει με την ψευδαίσθηση ότι μπορείς να ζεις μόνο μέσω της τέχνης. Γι' αυτό και οι γυναίκες σαν τη Σαρλότ προτιμούν τη φυγή από το να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Αυτή η σχέση μάνας και κόρης είναι ολέθρια, ανθρωποφαγική, σχεδόν ερωτική. Όπου υπάρχει διεκδίκηση, υπάρχουν μοτίβα ερωτικής σχέσης».

Φθινοπωρινή σονάτα ή ο Πόλεμος των δύο Μπέργκμαν Facebook Twitter
Tη Σαρλότ, την τόσο επαρκή για τη μουσική και την απολύτως ανεπαρκή για μητέρα, θα ερμηνεύσει η Μπέττυ Αρβανίτη. Την κόρη της Εύα υποδύεται η Δέσποινα Κούρτη και τον Βίκτωρα ο Δημήτρης Ήμελλος.

Η «Φθινοπωρινή Σονάτα» έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα της Ίνγκριντ Μπέργκμαν, καθώς λίγα χρόνια μετά πέθανε από καρκίνο. Μέχρι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα, οι δύο Μπέργκμαν βρήκαν τον τρόπο να παραδοθούν ο ένας στον άλλον. Η σχέση τους είχε αιχμές, αλλά όχι πια σφοδρές συγκρούσεις, λιγότερες δηλητηριώδεις ατάκες και περισσότερα πειράγματα. Είχαν εξασφαλίσει τον σεβασμό αλλά δεν πέρασαν ποτέ στις διαχύσεις.


Μέσα σε λίγες σειρές ο Ίνγκμαρ περιγράφει στη βιογραφία του μία από τις τελευταίες, θερμές, δεδομένου του παρελθόντος, συναντήσεις τους. «Ένα απόγευμα βρισκόμασταν παράμερα, πίσω από τα ντεκόρ, και περιμέναμε να ετοιμάσουν τον φωτισμό. Είχε μισοσκόταδο και καθόμασταν σε έναν φθαρμένο δερμάτινο καναπέ, ο καθένας στη δική του άκρη. Η Ίνγκριντ έκανε μια χειρονομία πολύ ασυνήθιστη για μια ηθοποιό: πέρασε το χέρι της πάνω στο πρόσωπό της πολλές φορές. Μετά πήρε μια βαθιά ανάσα και με κοίταξε, δίχως φιλικότητα ή κάποια προσπάθεια επαφής, και είπε: "Ξέρεις ότι ζω σε δανεικό χρόνο"».  

Ιnfo:

Η παράσταση Φθινοπωρινή Σονάτα θα παίζεται στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Σκηνή Μπέττυ Αρβανίτη) από 26 Ιανουαρίου.

Πρωταγωνιστούν: Μπέττυ Αρβανίτη, Δέσποινα Κούρτη και ο Δημήτρης Ήμελος.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Γεννήθηκε και Πέθανε Σαν Σήμερα / Αγάπη που διαπερνάει το φακό: πώς η Ίνγκριντ Μπέργκμαν άφησε έκθαμβο ολόκληρο τον κόσμο

Η ομορφιά, η σκανδαλώδης -για την εποχή της- σχέση με τον Ροσελίνι, ο ορμητικός χαρακτήρας της κορυφαίας Σουηδέζας σταρ μέσα από ένα ντοκιμαντέρ.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

Θέατρο / Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

«Εκείνο που με σπρώχνει να δημιουργώ θεατρικούς χαρακτήρες είναι ο έρωτας», έλεγε ο Ουίλιαμς, που πίστευε ότι ο πόθος «είναι κάτι που κατακλύζει πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που μπορεί να καλύψει ένας άνθρωπος». Σε αυτόν τον πόθο έχει συνοψίσει τη φυγή και την ποίηση, τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι δυο Ιφιγένειες του Ντμίτρι Τσερνιακόφ

Όπερα / Οι δυο βραβευμένες Ιφιγένειες του Ντμίτρι Τσερνιακόφ ανεβαίνουν σε περίοδο πολέμου

Λίγο πριν σηκωθεί η αυλαία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τις δύο εμβληματικές όπερες του Γκλουκ, ο σημαντικός Ρώσος σκηνοθέτης εξηγεί τις σύγχρονες παραμέτρους της θυσίας της αρχαίας τραγικής ηρωίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ