Τα σκουπίδια της Αθήνας εμπνέουν δυο Άγγλους street artists

Τα σκουπίδια της Αθήνας εμπνέουν δυο Άγγλους street artists Facebook Twitter
0
Τα σκουπίδια της Αθήνας εμπνέουν δυο Άγγλους street artists Facebook Twitter

Οι καλλιτέχνες David Shilinglaw και Malarko Hernandez δουλεύουν συχνά μαζί στους δρόμους του Λονδίνου το οποίο αποτελεί τη βάση τους, αλλά και για έργα που παρουσιάζουν σε γκαλερί όλου του κόσμου. Εδώ και λίγες μέρες βρίσκονται στην Αθήνα, όπου ετοιμάζουν πυρετωδώς μια σειρά από site specific εγκαταστάσεις και έργα, τα οποία θα παρουσιάσουν στα εγκαίνια του πρότζεκτ You Win Some You Lose Some την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου στην γκαλερί @Sarri.

Τα σκουπίδια της Αθήνας εμπνέουν δυο Άγγλους street artists Facebook Twitter
Οι καλλιτέχνες David Shilinglaw και Malarko Hernandez επί το έργο... Φωτό: Αντωνάκης Χριστοδούλου

Ο εικαστικός Αντωνάκης Χριστοδούλου που επιμελείται το πρότζεκτ μου περιγράφει πόσο ενθουσιασμένοι αλλά και "πνιγμένοι" από την έμπνευση που τους παρέχει η πόλη νιώθουν οι δύο Λονδρέζοι καλλιτέχνες κατά την παραμονή τους εδώ. Μάλιστα, έχουν εστιάσει σε σκουπίδια και άλλα αντικείμενα που ανακαλύπτουν στους δρόμους της Αθήνας, καθώς επιχειρούν να "προσεγγίσουν το συνηθισμένο και να το μετατρέψουν σε αξιοσημείωτο". Μίλησα μαζί τους λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια και μου απάντησαν στις ερωτήσεις μου με ιδιαίτερα χιουμοριστική διάθεση.

Η Αθήνα φαίνεται μια πόλη γεμάτη παράδοξα, ελευθερία μαζί με καταπίεση. Λαμβάνουμε τα vibes της ακόμα και από τα πιο απλά πράγματα, όπως το σχήμα και η υφή των σκουπιδιών.

Τι θυμάστε από την ημέρα που γνωριστήκατε;

[David Shilinglaw] Έβαφα έναν τοίχο το καλοκαίρι του 2013 και ο Mark μου έφερε μια παγωμένη μπίρα.

[Malarko Hernandez] Ναι, θυμάμαι βρισκόμουν σε μια έκθεση, πήγα να πάρω δωρεάν ποτά, εκείνος ζωγράφιζε κάτω από ντάλα ήλιο και ζέστη και μου έδωσε τη σκαλωσιά του για να πάω κι εγώ να βάψω σε μια ταράτσα. Γαμάτος!

Τι γουστάρετε περισσότερο όταν δουλεύετε μαζί; Πρόκειται για κανονική συνεργασία ή είστε περισσότερο δυο διακριτές μονάδες που προσπαθούν να βρεθούν κάπου στη μέση;

[DS] Η φάση αλλάζει, εξελίσσεται, εξαρτάται από τον χώρο και τις περιστάσεις. Αυτά που κάνουμε είναι διαφορετικά αλλά έχουν το ένα θέση δίπλα στο άλλο, ενώ κάποια άλλα είναι πιο συνεργατικά. Είναι ωραίο να ζωγραφίζεις μαζί με άλλους, ακόμα κι αν απλά κάνεις το δικό σου κομμάτι. Είναι σαν να έχεις έναν συνάδελφο σε καλλιτεχνικό στούντιο - ο δρόμος είναι εξάλλου ένα άλλου είδους στούντιο.

[MH] Μου αρέσουν και τα κοινά μας και οι διαφορές μας, οι σκοτεινές μας αναφορές και οι παλαβοί συνδυασμοί μας. Είναι σαν αγώνας μποξ η ζωγραφική, πολλή ενέργεια, πολύ πέρα δώθε, και στο τέλος θέλω απλά να τον διαλύσω.

Τα σκουπίδια της Αθήνας εμπνέουν δυο Άγγλους street artists Facebook Twitter

Τι θαυμάζετε και τι μισείτε ο ένας στον άλλο;

[DS] Θαυμάζω τις ικανότητες του Mark στο σκαρφάλωμα και το χάρισμα του μπλα-μπλα που διαθέτει. Φροντίζει πάντα να διασκεδάζει όσο μπορεί περισσότερο, χωρίς να χάνει την ουσία και το κριτικό βλέμμα του καλλιτέχνη, είτε βρίσκεται σε κάποια γκαλερί είτε στον δρόμο. 

[MH] Ο David είναι σαν μια τεράστια σαλάτα γεμάτη με απίστευτες γνώσεις και άχρηστες πληροφορίες, πράγμα που μπορεί να είναι φανταστικό. Απλά μην τον αφήσεις να πιει πάνω από 2 καφέδες. 

"You Win some you lose some": Τι κερδίζετε και τι χάνετε με την ενασχόλησή σας με την τέχνη και πιο συγκεκριμένα με τη street art;

[MH] Κάθε φορά που βγαίνεις έξω για να ζωγραφίσεις, χάνεις άλλο ένα μικρό κομμάτι της ικανότητάς σου να νιώθεις λογικός και φυσιολογικός και καθιστάς τον εαυτό σου στην ουσία άνεργο σε οποιαδήποτε άλλη πρακτική. Είναι τέλειο αυτό γιατί έτσι κερδίζεις την ελευθερία του να κάνεις αυτό ακριβώς που γουστάρεις. Όλοι την έχουν αλλά με αυτό τον τρόπο το αισθάνεσαι πραγματικά όταν γίνεται μέρος της δουλειάς σου.

[DS] Δεν υπάρχει κάτι να χάσεις με το να είσαι καλλιτέχνης, ενώ κερδίζεις ακόμα περισσότερα βγάζοντας την τέχνη σου στον δρόμο. Όσα περισσότερα ρίσκα παίρνεις, τόσες ευκαιρίες έχεις να ανακαλύψεις κάτι. Εγώ βλέπω τη δουλειά στον δρόμο ως μια συνεργασία με το ίδιο φυσικό περιβάλλον.

Τα σκουπίδια της Αθήνας εμπνέουν δυο Άγγλους street artists Facebook Twitter
Φωτό: Αντωνάκης Χριστοδούλου
Τα σκουπίδια της Αθήνας εμπνέουν δυο Άγγλους street artists Facebook Twitter
Φωτό: Αντωνάκης Χριστοδούλου

Η δουλειά που θα παρουσιάσετε στην Αθήνα εμπνέεται από τις έννοιες του παιχνιδιού και της ήττας. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερές αποτυχίες στις ζωές σας και πώς καταφέρατε να τις αντιμτωπίσετε;

[DS] Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Δεν διαχωρίζω την επιτυχία από την αποτυχία, είναι όλα μέρος μιας κοινής διαδικασίας.

[MH] Συμφωνώ. Οι αποτυχίες είναι σημαντικό κομμάτι στη ζωή, χωρίς αυτές οποιαδήποτε επιτυχία δεν θα ήταν τόσο γλυκιά. Πάντα έλεγα ότι δεν μπορείς μονίμως να κερδίζεις, και γιατί άλλωστε να επιδιώκεις κάτι τέτοιο;

  

Πρόκειται για ένα site specific καλλιτεχνικό κόσνεπτ, που δημιουργείτε αποκλειστικά για το αθηναϊκό κοινό. Πόσο καιρό βρίσκεστε στην Αθήνα; Νιώθετε οικεία με την πόλη ώστε να δουλέψετε εδώ;

[DS] Κινούμαστε σε μια σχετικά μικρή περιοχή γύρω από την γκαλερί και είμαστε αρκετά απασχολημένοι ως τώρα ετοιμάζοντας την έκθεση. Ωστόσο νιώσαμε αμέσως σαν στο σπίτι μας, ο κόσμος είναι φιλικός και χαιρόμαστε καθημερινά με απλά πράγματα. Υπάρχουν τόσα πολλά που μας εμπνέουν εδώ, βρομιά και ομορφιά δίπλα δίπλα. Είναι η πρώτη μας φορά στην Αθήνα.

[MH] Φαίνεται μια πόλη γεμάτη παράδοξα, ελευθερία μαζί με καταπίεση. Την αγαπώ, είναι τέλεια ως τώρα και λαμβάνουμε τα vibes της ακόμα και από τα πιο απλά πράγματα, όπως το σχήμα και η υφή των σκουπιδιών.

Τι σας έχει εμπνεύσει περισσότερο όσο καιρό βρίσκεστε εδώ;

[DS] Το χοιρινό και η φέτα. Τα άδεια δοχεία για λάδι. Καλό και κακό γράφιτι, σκύλοι και γάτες. Η μπίρα Fix.

[ΜΗ] Πολύς γύρος χοιρινός.

 

Τα σκουπίδια της Αθήνας εμπνέουν δυο Άγγλους street artists Facebook Twitter

 

Τα σκουπίδια της Αθήνας εμπνέουν δυο Άγγλους street artists Facebook Twitter

 

Ένα από τα στοιχεία που χρησιμοποιείτε στην τέχνη σας είναι τα σκουπίδια του δρόμου. Η Αθήνα είναι βρόμικη πόλη συγκριτικά με όσες έχετε επισκεφθεί παλιότερα;

[DS] Από την εμπειρία μου, κάθε πόλη έχει μια βρόμικη πλευρά και καθαρά, όμορφα σημεία. Εκεί που μένουμε υπάρχουν μερικές πολύ βρόμικες γωνιές αλλά συχνά πρέπει να σκάψεις σε αυτές για να ανακαλύψεις κρυμμένους θησαυρούς. 

[MH] Μη σκάψεις πολύ όμως σε εκείνους τους κάδους των στενών, πραγματικά ζέχνουν.

 

Είναι σαν αγώνας μποξ η ζωγραφική, πολλή ενέργεια, πολύ πέρα δώθε, και στο τέλος θέλω απλά να τον διαλύσω.

 

Από ποια άποψη είναι διαφορετική η street art στο Λονδίνο και την Αθήνα;

[MH] Γεωγραφικά είναι πολύ διαφορετική.

[DS] Από ότι φαίνεται όμως, υπάρχουν περισσότερα γκράφιτι στην Αθήνα, ή ίσως είναι απλά πιο συγκεντρωμένα. Έχεις πολύ πράγμα να χαζέψεις και να ανακαλύψεις.

 

Τα σκουπίδια της Αθήνας εμπνέουν δυο Άγγλους street artists Facebook Twitter

 

David, σε ενδιαφέρουν η ιστορία και η μυθολογία, προσπαθείς να εισάγεις στοιχεία τους στην τέχνη σου και να τα κάνεις να δείχνουν πιο μοντέρνα. Πιστεύεις ότι οι νέοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το παρελθόν;

[DS] Στεκόμαστε πάνω στους ώμους γιγάντων. Είμαστε μηχανές και το καύσιμό μας είναι το παρελθόν. Η μυθολογία βρίσκεται παντού σήμερα, με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να συγκρίνω πράγματα, να χρησιμοποιώ αρχαία στοιχεία για να ταυτοποιήσω σύγχρονα. Όλα συνδέονται. "Βάρα τους ζωνταντούς με τα κόκαλα των νεκρών".

 

David, γεννήθηκες στη Μέση Ανατολή. Έλαβες στοιχεία από την κουλτούρα και τα καλλιτεχνικά κινήματα εκεί; Έχεις επίσης δουλέψει και ταξιδέψει στην Άπω Ανατολή, την Κωνσταντινούπολη, τη Νότια Αφρική. Τι σου έχει μείνει πιο έντονα από τόσο διαφορετικούς πολιτισμούς, ανθρώπους και νοοτροπίες;

[DS] Λαμβάνω πολιτιστικές επιρροές από κάθε μέρος στο οποίο πηγαίνω. Μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη είναι να βάφω δίπλα σε έναν τοίχο που ζωγραφίστηκε πρόσφατα από τον Keith Haring στο Άμστερνταμ.

 

Τα σκουπίδια της Αθήνας εμπνέουν δυο Άγγλους street artists Facebook Twitter

 

Malarko, μεγάλωσες στο νότιο Λονδίνο. Το Λονδίνο θεωρείται η γεννέτειρα πολλών καλλιτεχνικών ρευμάτων και φυσικά η πόλη από την οποία ξεκινά η ποπ κουλτούρα. Τι σε επηρέασε περισσότερο στην εφηβεία;

[MH] Το σκέιτ και τα εξώφυλλα των δίσκων. Δεν ενδιαφερόμουν ιδιαίτερα τότε για την παραδοσιακή τέχνη, ήμουν τυφλός από το πάθος μου για το σκέιτ.

 

Malarko, μπορούμε να πούμε ότι η τέχνη σου είναι συμβολική και η εξήγησή της είναι μερικές φορές περίπλοκη. Σου αρέσει να παρακολουθείς τις αντιδράσεις του κοινού καθώς προσπαθούν να προσεγγίσουν τη δουλειά σου;

[MH] Φυσικά, και μάλιστα βρίσκω τις αντιδράσεις των παιδιών πιο ενδιαφέρουσες, επειδή είναι ειλικρινείς και μη στρατευμέμνες. Ανεξάρτητα από το δικό μου κίνητρο, τα παιδιά φτάνουν στην καρδιά της κάθε δημιουργίας.

 

Τα σκουπίδια της Αθήνας εμπνέουν δυο Άγγλους street artists Facebook Twitter

 

Info

You Win Some You Lose Some

Gallery @Sarri (Σαρρή 12, Ψυρρή)

20/11-21/12

Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ. 12:00-17:00

Εγκαίνια: 20/11, 20:00-23:00

 

 

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Σοφία Ροζάκη / Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Η νεαρή εικαστικός Σοφία Ροζάκη μάς ξεναγεί στην έκθεσή της «that’s what she said», στην οποία διερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη, το τραύμα και τη σεξουαλικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση με τον θεατρικό και σουρεαλιστικό κόσμο των ρούχων της Ελένης Καββάδα

Εικαστικά / Tα ρούχα που σχεδιάζει η Ελένη Καββάδα είναι σαν έργα τέχνης

Οι δημιουργίες της ελληνίδας σχεδιάστριας παρουσιάζονται ως εκθεσιακά γλυπτά στην Intermission. Ογκώδη, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ξεπερνούν τα όρια της μόδας και αγγίζουν την τέχνη. Πρόκειται με διαφορά για ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στον χώρο της μόδας και αξίζει μια βόλτα στον Πειραιά για να τα δείτε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Εικαστικά / Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Μια έκθεση εργαστηριακού χαρακτήρα με εκθέματα καλούπια, εργαλεία, προπλάσματα, ημιτελή έργα, σχέδια αλλά και ολοκληρωμένα έργα που για πρώτη φορά βγαίνουν από το εργαστήρι του γλύπτη Γιάννη Παππά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Pulp Fiction / Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μιλά με τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη Στέλιο Κρασανάκη για το αθέατο σύμπαν του ασυνείδητου στο σινεμά, το οποίο υπηρέτησε και απογείωσε ο Λιντς μέσα από το απαράμιλλο έργο του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Εικαστικά / Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στο έργο του Γερμανού ζωγράφου που στους πολλούς είναι γνωστός για τον πίνακα «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
CHECK Έκθεση Ephemeral Party

Εικαστικά / Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ