#EUandME: Δύο ταινίες που ξεχώρισαν στις κατηγορίες «Δικαιώματα» και «Κινητικότητα»

#EUandME: Δύο ταινίες που ξεχώρισαν στις κατηγορίες «Δικαιώματα» και «Κινητικότητα» Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Το ταξίδι και μόνο στη σκέψη του φέρνει χαμόγελα. Το ταξίδι έχει βέβαια τόσες αναγνώσεις, που για κάποιους μπορεί να είναι μια διαδικασία ανακάλυψης του εαυτού τους, όταν για άλλους είναι μια πορεία ανακάλυψης του κόσμου. Όπως και να έχει, το ταξίδι μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό που είμαστε ή που θα θέλαμε να γίνουμε.

 
Σε αυτό το πλαίσιο της ανίχνευσης του κόσμου, η ΕΕ δίνει την ευκαιρία μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες αλλά και μέσω της ενημέρωσης για όλα αυτά που μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες-μέλη μίας ένωσης να τολμήσουμε το επόμενο βήμα. Μία τέτοια ενημερωτική δράση είναι και η καμπάνια #EUandME.

Η εν λόγω καμπάνια απευθύνεται σε πολίτες ηλικίας 17-35 ετών και τρέχει από τον προηγούμενο Μάιο. Εκεί, οι νέοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για πρακτικά ζητήματα που τους απασχολούν, να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και να δουν – μεταξύ άλλων – τις πέντε ταινίες μικρού μήκους που μας χάρισε ο διαγωνισμός #EUandME Young Filmmakers Competition για νέους κινηματογραφιστές.

Σε αυτό τον διαγωνισμό, δύο από τις ταινίες που ξεχώρισαν στις κατηγορίες «Δικαιώματα» και «Κινητικότητα» είχαν μέσα τους μπόλικο ταξίδι. Η μία με συγκινητική διάθεση και η άλλη με κωμική, ανέδειξαν πολύ σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης ζωής: την ανάγκη να είσαι ο εαυτός σου και την ανάγκη να γνωρίσεις τον κόσμο.

Ξεκινώντας από την πρώτη, ο νεαρός Ισπανός δημιουργός Jaime Olias De Lima με εκτενείς σπουδές στον κινηματογράφο, συνδύασε την ιδιαίτερη ζωή ενός αγοριού με αυτισμό που δεν αντέχει τον θόρυβο με την ηρεμία του βυθού. Η θάλασσα γίνεται ένα φιλικό περιβάλλον για τον έφηβο που δεν μπορεί να αντέξει τους ήχους της καθημερινότητας, ο οποίος επιλέγει μία απομόνωση που όμως αγχώνει το περιβάλλον του.

«Ο Δικός μου Ήχος» είναι ο ήχος της καρδιάς του που ακούει κάνοντας μπάνιο στο σπίτι του. Ένας ήχος που τον ηρεμεί και που του δείχνει τον δρόμο για μία διαφορετική ζωή. Ο De Lima, με αυτή την ευαίσθητη ταινία, μας δείχνει ότι όλοι έχουμε ευκαιρίες, προσπερνώντας φαινομενικά αδιέξοδα, αρκεί να τις βρούμε και να τις κάνουμε πράξη. Ο ήρωας της ιστορίας του άλλωστε βρίσκει στη σιωπή του ωκεανού ένα περιβάλλον όπου μπορεί να ξεχωρίσει και να αριστεύσει.

 

Σε εντελώς διαφορετικό ύφος, κωμικό και ανάλαφρο, η ανερχόμενη Πολωνή σκηνοθέτιδα Magdalena Załęcka μάς στέλνει μέσα από κλισέ και στερεότυπα το μήνυμα της ανάγκης των νέων να γνωρίσουν τον κόσμο.

Η «Συνωμοσία» γυρίστηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, βλέπουμε σε μία τραπεζαρία γιαγιάδες και παππούδες να προσπαθούν να μεταπείσουν τον εορτάζοντα εγγονό τους Jacek, που κλείνει τα 18, ότι το ταξίδι που ευχήθηκε να κάνει στην Ευρώπη είναι επικίνδυνο, ανακαλώντας τη δυσανεξία του στη λακτόζη, την ελληνική τραγωδία και τους βρικόλακες.

Στο δεύτερο μέρος, τους βλέπουμε όλους ξαφνικά στο αεροδρόμιο. Ο καθένας θα κάνει το ταξίδι του, δείχνοντας οι γηραιότεροι την απαραίτητη εμπιστοσύνη στον νέο και δοκιμάζοντας έστω και τώρα να βγουν έξω από τη χώρα τους ζώντας τη μαγεία του ταξιδιού.

 

Περισσότερα για τις ταινίες του διαγωνισμού #EUandME Young Filmmakers Competition, τα οφέλη και τις ευκαιρίες που παρέχει η Ε.Ε. στους νέους  εδώ.

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ariane Labed: «Δεν με ενδιαφέρει να σκίσω το γυναικείο σώμα στις ταινίες μου, το σέβομαι»

Οθόνες / Ariane Labed: «Δεν με ενδιαφέρει να σκίσω το γυναικείο σώμα στις ταινίες μου· το σέβομαι»

Με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης της μεγάλου μήκους ταινίας -στην οποία υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία-, την κινηματογραφική διασκευή του γοτθικού μυθιστορήματος Sisters της Ντέιζι Τζόνσον, η Ariane Labed μιλάει στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για το σινεμά που την εξιτάρει και την κάνει να ρισκάρει.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι ταινίες της εβδομάδας: O Σόντερμπεργκ ξαναχτυπά και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / Οι ταινίες της εβδομάδας: O Σόντερμπεργκ ξαναχτυπά και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή η κινηματογραφική εβδομάδα έχει να μας δώσει το φοβερό δίδυμο Μπλάνσετ-Φασμπέντερ, την αδικημένη από τα Όσκαρ ερμηνεία της Μαριάν Ζαν-Μπατίστ στο Hard Truths και ένα αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ που ήταν υποψήφιο για αγαλματίδιο.
THE LIFO TEAM
«Mr Bates vs The Post Office»: Όταν οι Βρετανοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη

Οθόνες / «Mr Bates vs The Post Office»: Όταν οι Βρετανοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη

Μια σειρά τεσσάρων επεισοδίων υπενθυμίζει μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές αδικίες στη βρετανική ιστορία, όταν εκατοντάδες αθώοι υπεύθυνοι ταχυδρομείων κατηγορήθηκαν για κλοπή και απάτη εξαιτίας ενός ελαττωματικού πληροφοριακού συστήματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαστε εθισμένοι, θέλουμε παραπάνω λεφτά, παραπάνω ομορφιά, παραπάνω νιότη»

Οθόνες / «Είμαστε εθισμένοι, θέλουμε παραπάνω λεφτά, παραπάνω ομορφιά, παραπάνω νιότη»

Με αφορμή το αφιέρωμα του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο έργο της, μια δημιουργός που ξέρει πώς να φτιάχνει σωστά crowdpleasers, η Λόρεν Γκρίνφιλντ μιλά στη LiFO για την απροθυμία μας να διδαχτούμε από τις οικονομικές κρίσεις και εξηγεί γιατί βλέπει τις ταινίες τεκμηρίωσης ως μηχανές ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Bong Joon Ho: «Δεν με συναρπάζουν οι υπερήρωες, προτιμώ να σώσω έναν απλό άνθρωπο που παλεύει στο χάος»

Μπονγκ Τζουν-Χο / «Δεν με συναρπάζουν οι υπερήρωες, προτιμώ να σώσω έναν απλό άνθρωπο που παλεύει στο χάος»

Μετά τα πολυβραβευμένα «Παράσιτα», ο Μπονγκ Τζουν-Χο επιστρέφει με το «Mickey 17», μια σάτιρα επιστημονικής φαντασίας, και μιλά στη LiFO για τις ιστορίες που επιλέγει να αφηγείται.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«To Magnolia με κάνει να νιώθω ότι η καρδιά μου θα εκραγεί»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Κατσή

Μυθολογίες / «To Magnolia με κάνει να νιώθω ότι η καρδιά μου θα εκραγεί»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Κατσή

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μοιράζεται μια λίστα με ταινίες που έχει δει δεκάδες φορές και του έχουν προκαλέσει έντονα συναισθήματα, όπως εκείνη που κάνει τη ζωή του πιο υποφερτή και αυτή που τον έφερε αντιμέτωπο με τη φθορά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Movies

Οθόνες / Οι ταινίες της εβδομάδας: «Mickey 17» και 7 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Μαζί με τον Μπονγκ Τζουν-Χο που επιστρέφει δυναμικά μετά τα «Παράσιτα», αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες προβάλλεται ένα καλοδουλεμένο θρίλερ, και ένα ντοκιμαντέρ που θα μιλήσει στην καρδιά των Αθηναίων – και δη των Εξαρχειωτών και των σκακιστών.
THE LIFO TEAM
15 επιλογές από το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 6-16/3/25

Οθόνες / 15 πολύ καλά ντοκιμαντέρ που έρχονται στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το φεστιβάλ-θεσμός επιστρέφει από τις 6 έως τις 16 Μαρτίου με μια ποικιλία από συναρπαστικά ντοκιμαντέρ, που καλύπτουν επίκαιρα και διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, καθώς και προσωπικές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Οθόνες / «Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Παρά τη μεταγραφή της στη Disney από το Netflix, η σειρά διατηρεί τον βλοσυρό τόνο και τα αιματοβαμμένα set-pieces, επιχειρώντας, παράλληλα, να μιλήσει για κάτι πέρα από το είδος της – σπάνιο αυτό για δημιουργία της Marvel.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Οθόνες / «Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Γοητεύτηκε ξαφνικά από το θέατρο και διάβαζε γι' αυτό ενώ εργαζόταν σε ένα περίπτερο. Όταν, δίχως να ξέρει τι τον περιμένει, ο Γιάννης Καράμπαμπας βρέθηκε μπροστά από την κάμερα της Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο «Wishbone», διακρίθηκε με το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

Οθόνες / Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

«Αν δεν ξέρεις το όνομα Keyser Söze, τότε έχεις ένα σοβαρό κινηματογραφικό κενό» - Είναι δυνατόν μια συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων να μην ξέρει από ατμόσφαιρα που κόβει την ανάσα και σασπένς; Αποκλείεται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

OSCARS 2025 / H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

Ο Σον Μπέικερ έσπασε τα κοντέρ κερδίζοντας 4 προσωπικά Όσκαρ για την άγρια κωμικοτραγική κινηματογραφική του χειροτεχνία. Η Μάϊκι Μάντισον χάλασε το πάρτι της Ντέμι Μουρ. Και η ιστορία της σεξεργάτριας, έδωσε ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη του σινεμά να φτιάχνει ταινίες θαρραλέες και αυθεντικές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching

Οθόνες / 11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching (και πού να τις δείτε)

Καθώς πλησιάζει η 97η απονομή των Όσκαρ, επιλέγουμε 11 νικήτριες του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που μπορείτε να βρείτε σε streaming πλατφόρμες και στη συνδρομητική τηλεόραση, για να κάνετε προθέρμανση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ