ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Διψώ για επικοινωνία περισσότερο από ποτέ

Διψώ για επικοινωνία περισσότερο από ποτέ Facebook Twitter
0

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας απ’ την πρώτη σας γειτονιά; Σε ποιες εικόνες βασιστήκατε για να γράψετε το κείμενο;

Δεν είναι τόσο αναμνήσεις, γιατί γενικά δεν είμαι τύπος των αναμνήσεων, ούτε αναπολώ ούτε νοσταλγώ. Το έργο είναι αυτό που θα λέγαμε «ντοκιμαντέρ φιξιόν», ξεκινάει δηλαδή από κάτι πραγματικό, αληθινό, αλλά μετά πάει βόλτα αλλού. Εξάλλου, αυτό έκανα και μικρή. Μπορεί, ας πούμε, να περνούσα έξω από ένα παράθυρο, να έβλεπα μια κυρία με μια κουτάλα στο χέρι και, γυρνώντας, να έλεγα στους δικούς μου τερατώδεις ιστορίες γι’ αυτό, ότι είδα μια γυναίκα μ’ έναν κότσο και μια ρόμπα έτσι κι έτσι, που κρατούσε μέσα στο σαλόνι της ένα μαχαίρι. Κάποιος που θα θελήσει να έρθει θα πρέπει να ξέρει οτι δεν θα παρακολουθήσει βαρετές αλήθειες, αλλά αλληγορίες, παραμύθια, παραβολές. Ό,τι πιο χρήσιμο, δηλαδή, για να καταλάβεις ποιον έχεις απέναντί σου, περισσότερο κι απ’ το να καθόταν να σου αραδιάσει με λεπτομέρειες όλη του τη ζωή.

Πώς σας ήρθε η ιδέα να γράψετε έναν μονόλογο βασισμένo σε αυτοβιογραφικές σας εμπειρίες;

Δεν νιώθω ότι είναι μονόλογος, αλλά η αφορμή για έναν σιωπηλό διάλογο με τους ανθρώπους που θα έρθουν. Ως προς το γιατί, νομίζω ότι είναι οι καιροί που μου το έχουν προκαλέσει αυτό. Διψώ για επικοινωνία περισσότερο από ποτέ.

O σκηνοθέτης αποκαλεί την παράσταση «ένα άφοβα ρομαντικό mini live». Τι σημαίνει αυτό;
Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, ο σκηνοθέτης του έργου, καθώς και οι μουσικοί που συμμετέχουν ζωντανά, ο Γιώργος Πούλιος και ο Κώστας Τσιώλης, ανήκουν σε άλλη γενιά. Η μείξη των χαρακτήρων και των γενεών ήταν πολύ χρήσιμη νομίζω, γιατί εγώ, όσο να ’ναι, ανήκω στη γενιά της κορόνας, του μεγαλόστομου κατά κάποιον τρόπο, κι η συμβολή τους αλάφρυνε πολύ το πράγμα, το έκανε πιο ποπ, κάνοντάς του πολύ καλό. Το «άφοβα ρομαντικό» είναι το χιούμορ του Ευριπίδη που, ως πιο νέος, είναι πιο ωμός, πιο κυνικός από μένα. Και το «mini live» αφορά πιο πολύ τη μορφή της παράστασης, που δεν είναι αμιγώς θεατρική.

Έχει σημασία ότι ο χώρος των παραστάσεων είναι κοντά στην πρώτη σας γειτονιά;
Ναι, είναι παρα πολύ διασκεδαστικό ότι ο χώρος «Προσωρινός» είναι στη Δεινοκράτους, μερικά στενά πιο κάτω απ’ το σπίτι όπου γεννήθηκα, Πλουτάρχου και Bασιλίσσης Σοφίας, στο ισόγειο μιας άλλης πολυκατοικίας. Είναι σαν σκανταλιά και, φυσικά, από τους βασικούς λόγους που θέλαμε με τον Ευριπίδη να πάμε εκεί.

Το έργο παρουσιάστηκε και πέρσι στο Low Βudget Festival; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις απ’ το κοινό; Έχετε κάνει κάποιες αλλαγές;

Το έργο παίχτηκε πρώτη φορά πέρσι στο Low Βudget για τρεις ημέρες μόνο. Ήταν ένα προσχέδιο, ένα σκίτσο. Φέτος το ξαναδουλέψαμε απ’ την αρχή και νομίζω ότι τώρα βρήκε το αληθινό του πρόσωπο.

Τι θέλετε ν’ αποκομίσει ο θεατής;

Πολύ λίγα, ή ίσως πάρα πολλά. Θέλω να χαρεί, να συγκινηθεί, δεν θέλω να θαμπωθεί από τη μεγαλοφυΐα μου, ούτε να με θαυμάσει. Θα ‘θελα να νιώθει όπως νιώθω κι εγώ, όταν ακούω ένα τραγούδι που μ’ αρέσει: κάτι ζεστό να σαλεύει μέσα στην κοιλιά μου. Εξάλλου, νομίζω ότι αυτό είναι το έργο, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο: ένα μακρύ τραγούδι, ένα μπλουζ. Και θα ‘θελα να ‘ρθουν οι φίλοι μου, οι δικοί μου, ν’ αναγνωρίσουν μέσα στο κείμενό μου κάτι απ’ αυτούς και να καταλάβουν ότι τους αγαπώ, έστω κι αν για να το πω μού χρειάζονται τόσες λέξεις, τόσο περίπλοκοι τρόποι!

 

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

Θέατρο / Τενεσί Ουίλιαμς: Ο ποιητής των χαμένων ψυχών

«Εκείνο που με σπρώχνει να δημιουργώ θεατρικούς χαρακτήρες είναι ο έρωτας», έλεγε ο Ουίλιαμς, που πίστευε ότι ο πόθος «είναι κάτι που κατακλύζει πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που μπορεί να καλύψει ένας άνθρωπος». Σε αυτόν τον πόθο έχει συνοψίσει τη φυγή και την ποίηση, τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ