Το πανόραμα του Ντεκουφλέ

Το πανόραμα του Ντεκουφλέ Facebook Twitter
0

#quote#

Από τα 3.000 τ.μ. του Grande Halle de La Villette σ’ ένα μικρό, ταπεινό αμφιθεατράκι στο ενετικό κάστρο της Καλαμάτας. Από το μεγάλο και δοξαστικό παρισινό αφιέρωμα για τα τριάντα περίπου χρόνια της δουλειάς του, κατευθείαν σ’ ένα επαρχιακό ελληνικό φεστιβάλ χορού. 
Ο Φιλίπ Ντεκουφλέ, ο πιο θεαματικός, διάσημος και λαοφιλής Γάλλος χορογράφος, στέλνει τη νέα του δουλειά, το Panorama, που ήδη αποθεώθηκε στην πατρίδα του, ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο. Και διαλέγει για πρώτο σταθμό (12, 13 Ιουλίου) το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Καθόλου τυχαίο. 
Είναι η τρίτη φορά που η ομάδα του τιμά το δημιούργημα της Βίκυς Μαραγκοπούλου, που με τα χρόνια έγινε meeting point των κορυφαίων ομάδων και χορογράφων του κόσμου. Η πρώτη ήταν το 1998 με το Triton. Η δεύτερη το 2004 με τον ίδιο να χορεύει το Solo, το έργο που στα 50 του χρόνια αποφάσισε φέτος να ερμηνεύσει και πάλι στο Παρίσι. «Δυστυχώς, οι παραστάσεις συμπίπτουν με την Καλαμάτα, έτσι αυτήν τη φορά δεν θα έρθω μαζί με την ομάδα μου», μου λέει. Το «δυστυχώς» το εννοεί, δεν είναι γαλλική ευγένεια. Κι ας έχει γεμίσει τα σημαντικότερα (αλλά και μεγαλύτερα) θέατρα του κόσμου, είτε είναι αφιερωμένα αυστηρά στον σύγχρονο χορό είτε απευθύνονται στο πλατύ κοινό των εντυπωσιακών θεαμάτων. 
Όταν τον ρωτάω τι βρίσκει σε μια επαρχιακή ελληνική πόλη με ένα προβληματικό για μεγάλες παραγωγές υπαίθριο θεατράκι, γίνεται για πρώτη φορά σ’ αυτήν τη συνέντευξη...πολυλογάς. «Η Καλαμάτα είναι από τους πιο αγαπημένους μας προορισμούς, σκέτη απόλαυση, μια πολύ ευχάριστη πόλη. Οι παραστάσεις μας συνδυάζουν διακοπές με δουλειά δίπλα στη θάλασσα. Όσο για το θέατρο στο Κάστρο, είναι πανέμορφο, με μια τόσο ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, που κάθε πέρασμά μας μένει στη μνήμη όλων μας, χορευτών και τεχνικών. Ξέρετε, αυτήν τη δουλειά την κάνουμε και για τη δική μας ευχαρίστηση. Όταν τη ζούμε πάνω στη σκηνή, όπως συμβαίνει στην Καλαμάτα, τη μεταφέρουμε ευκολότερα στο κοινό». Παραδέχεται, πάντως, πώς όσο κι αν το Panorama σχεδιάστηκε ώστε να φιλοξενείται σε μεγάλη ποικιλία χώρων, στην Καλαμάτα, όπού θα παιχτεί για πρώτη φορά σε υπαίθριο θέατρο, «ίσως υπάρξουν και μερικές ευχάριστες για όλους μας εκπλήξεις».

Το πανόραμα του Ντεκουφλέ Facebook Twitter

Το Panorama είναι η καλύτερη ευκαιρία να γνωρίσεις τον θαυμαστό κόσμο του Φιλίπ Ντεκουφλέ μέσα σε λίγη ώρα. Είναι μια ρετροσπεκτίβα, ένα παζλ με αποσπάσματα από τα σημαντικότερα, κατά τον ίδιο, έργα του, δοσμένα μ’ έναν καινούργιο τρόπο. «Ήθελα να κάνω ένα θέαμα που να συγκεντρώνει το παρελθόν μου -τριάντα χρόνια δουλειάς- και να το προσφέρει σ’ ένα παρθένο κοινό», μου λέει. Παρθένο; Προφανώς, αφού το Panorama, πέρα από τα διάσημα έργα του (Codex, Triton, Jump, Sombrero, Shazam! κ.ά) περιλαμβάνει και την πρώτη χορογραφία του, το Vague Café. Με αυτήν παρουσίασε το 1983 τα διαπιστευτήριά του στον σύγχρονο χορό με τη νεοσύστατη ομάδα του DCA, κερδίζοντας το πρώτο κρατικό βραβείο χορογραφίας.  
Η πορεία αυτού του χαριτωμένου διοπτροφόρου, που ξεκίνησε στα 15 του για να γίνει κλόουν και μίμος, υπήρξε ιλιγγιώδης. Πέρασε, βέβαια, στη συνέχεια από τους καλύτερους δασκάλους, τον Άλβιν Νικολάις και τον Μέρς Κάνιγχαμ. Ήταν, όμως, κι αυτός αδηφάγος, χωρίς όρια. Έφερε στον σύγχρονο χορό τη μαγεία, το χιούμορ, την παιδικότητα αλλά και τα ρίσκα του τσίρκου. Επένδυσε στη χρήση του βίντεο και κάθε νέου τεχνολογικού μέσου. Δημιούργησε με την ίδια άνεση παραστάσεις για τη σκηνή της Όπερας της Λυών αλλά και για το δυόμισι χιλιάδων θέσεων Kodak Theatre του Λος Άντζελες σκηνοθετώντας το Ιris του Cirque du Soleil. Υπέγραψε βραβευμένα από το MTV μουσικά βίντεο. Δεν δίστασε να φρεσκάρει ακόμα και τις αισθησιακές χορογραφίες του παριζιάνικου Crazy Horse. Και, φυσικά, θα μείνουν στην ιστορία οι τελετές του για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στην Αμπερβίλ. Τότε, άλλωστε, ήταν που το όνομά του έγινε εν μιά νυκτί διάσημο στον κόσμο όλο. 
Όταν τον ρωτάω αν είναι εύκολο να χαράξεις μια προσωπική πορεία στον χορό έχοντας πάρει μια τόσο περίεργη και πολύπλοκη εκπαίδευση, είναι απόλυτος. «Ήταν πανεύκολο, γιατί είχα ακριβώς την άνεση και τη γνώση να χρησιμοποιήσω και να ανακατέψω όλα τα είδη και όλες τις τεχνικές». Είχε, άραγε, κάποιο συγκεκριμένο στόχο; «Ήθελα να κάνω τον σύγχρονο χορό προσιτό σ’ ένα μεγαλύτερο κοινό. Νομίζω ότι τα κατάφερα. Είναι ίσως αυτό που έφερα στην τέχνη». 
Να κι ένας μεγάλος καλλιτέχνης που δεν δημιουργεί εν κενώ. Ακριβώς το αντίθετο. Η δημοτικότητά του αλλά και τα γούστα του μεγάλου κοινού μόνο βάρος δεν του γίνονται. «Δεν μου αρέσει να αναγκάζομαι να εξηγώ τα έργα μου», μου λέει. «Και, άλλωστε, όσο πιο πολύ έχεις γοητεύσει τους θεατές στο παρελθόν, τόσο μεγαλύτερες απαιτήσεις έχουν από σένα. Η εξέλιξή μου ως χορογράφου καθορίζεται από την αγάπη του κοινού». 
Αυτήν τη φορά, στο Panorama επιμένει ιδιαίτερα και σ’ έναν άλλο παράγοντα. Στους εφτά πολύ νέους και άγνωστους χορευτές, που συγκέντρωσε μετά από οντισιόν και τους παρέδωσε τα παλιά του έργα για να «τα καθαρίσει, να τα ξανακοιτάξει με άλλα μάτια». Και μου συστήνει επίμονα να μιλήσω με τον Έλληνα της παράστασης, τον 22χρονο Ιωάννη Μίχο! 
Ο τυχερός αυτός νεαρός χορευτής βρίσκεται ήδη στην Αθήνα. Με το που τελείωσαν στη Villette οι παραστάσεις του Panorama, ήρθε αμέσως για να προλάβει να δει την Πρώτη Ύλη του Δημήτρη Παπαϊωάννου στην Πειραιώς 260. Έχει συνεργαστεί μαζί του στο Πουθενά και στα βίντεο για τον Καβάφη της Λένας Πλάτωνος. «Με βοήθησε, με βοηθάει, με στηρίζει πάντα με συμβουλές», λέει. Ήταν ακόμα τότε σπουδαστής στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, την οποία εγκατέλειψε στο δεύτερο έτος για να παρακολουθήσει την περίφημη σχολή Parts της Αν Τερέζα ντε Κερσμάακερ στις Βρυξέλλες. Μια οντισιόν του Ντεκουφλέ, του οποίου τον ιδιαίτερο κόσμο γνώριζε και θαύμαζε μόνο μέσα από βίντεο, τον έκανε να διακόψει για μια ακόμα φορά τις σπουδές του μετά από ενάμιση χρόνο. Το Panorama, όμως, όπως μου λέει, «προσφέρει περισσότερες εμπειρίες και γνώσεις και από το καλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Άλλωστε, χωρίς την ΚΣΟΤ, που με έφτιαξε, και την Parts, που με καλλιέργησε, δεν θα μπορούσα τώρα να δουλεύω με τον Ντεκουφλέ».

Ακούγεται ενθουσιασμένος μέσα σ’ έναν εντελώς καινούργιο γι’ αυτόν κόσμο. «Για πρώτη φορά αναγκάστηκα να αναπτύξω πάνω στη σκηνή την προσωπικότητά μου, την παρουσία μου, την εκφραστικότητά μου. Ο Φιλίπ θέλει καθένας από τους επτά χορευτές (είμαστε και λίγοι) να είναι πρωταγωνιστής, να κερδίζει την προσοχή του κοινού. Πολύ διαφορετικός τρόπος δουλειάς από το Πουθενά του Παπαϊωάννου, που ήταν μια συλλογική προσπάθεια, με την γενική εικόνα να απορροφά τον θεατή», λέει. Ομολογεί ότι χρειάστηκε προσπάθεια για να μπει στον «ευφάνταστο, τόσο ιδιαίτερο κόσμο του Ντεκουφλέ, να κάνω δικά μου κομμάτια που είχαν γεννηθεί πριν από τόσα χρόνια. Αλλά μας προέτρεπε συνέχεια να δίνουμε τον εαυτό μας, τη δική μας ενέργεια, να μην σκεφτόμαστε πώς να επαναλάβουμε κάτι που ήδη έχει γίνει. Πάντα πολύ γλυκός, παρόλο το άγχος και το βάρος που κουβαλάει».

Νοσταλγεί την Ελλάδα ο Ιωάννης Μίχος, αλλά δεν έχει σκοπό για την ώρα να εγκαταλείψει την Ευρώπη με τις προοπτικές, επαγγελματικές και εκπαιδευτικές, που του προσφέρει. Νιώθει, όμως, μεγάλη συγκίνηση που θα χορέψει στην Καλαμάτα. «Τα τελευταία τρία χρόνια ένιωθα ως σπουδαστής χορού την ανάγκη να παρακολουθώ όλο το φεστιβάλ. Του χρωστάω πολλά».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της συστημικής ιστορίας

Θέατρο / How soon is now: Μια παράσταση για τους μετεξεταστέους της Iστορίας

Σκηνοθετημένη από έναν νέο δημιουργό, η παράσταση που βασίζεται στο τελευταίο κείμενο της Γλυκερίας Μπασδέκη επιχειρεί έναν διάλογο με μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ