Unlimited Access

Unlimited Access Facebook Twitter
0
Unlimited Access Facebook Twitter
Two for C, Candocο. Φωτό: Pedro Machabo

Ένα φεστιβάλ χορού διαφορετικό από τα άλλα παρουσιάζει η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου. Το «Unlimited Access» είναι το πρώτο διεθνές φεστιβάλ χορού που γίνεται στην Ελλάδα για άτομα με αναπηρία και χωρίς αναπηρία. Στόχο του έχει να περάσει το μήνυμα ότι ο χορός είναι για όλους.
Με το «Unlimited Access» η Στέγη επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των ανθρώπων με αναπηρία στον χώρο του πολιτισμού αλλά και να ανοίξει τον δρόμο για παραστάσεις ανάλογου χαρακτήρα μελλοντικά. Θα συμμετάσχουν ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Η ιδέα γεννήθηκε το 2012 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του Λονδίνου, κατά τη διάρκεια του Unlimited Festival. Mια φιλόδοξη πρωτοβουλία τεσσάρων πολιτιστικών φορέων [British Council, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Vo' Arte (Πορτογαλία) και Croatian Institute for Movement and Dance (Κροατία)].

Unlimited Access Facebook Twitter
IMRC, Magnolia (or Defiance), Φωτό: © kmarinac


Γι' αυτόν το λόγο η Στέγη δημιούργησε εργαστήρια όπου άτομα με διαφορετικές αναπηρίες συνεργάστηκαν με επαγγελματίες ή ερασιτέχνες χορευτές. Οι μεικτές ομάδες που δημιουργήθηκαν μέσα από το πρόγραμμα δούλεψαν με το σώμα και την κίνηση κι έφτιαξαν τις δικές τους παραστάσεις. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου με τρεις εμφανίσεις που επιμελήθηκαν οι χορογράφοι Ίρις Καραγιάν, Μέντη Μέγα και Μαρία Κολιοπούλου. Μία μέρα πριν, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, η Claire Cunningham θα ερμηνεύσει το «evolution». Η Βρετανίδα χορεύτρια και χορογράφος είναι μία από τις πιο καταξιωμένες καλλιτέχνιδες με σωματική αναπηρία παγκοσμίως. Επίσης, την ίδια μέρα η κροατική χορευτική κολεκτίβα IMRC, μια συλλογικότητα έρευνας της κίνησης χωρίς αποκλεισμούς, θα παρουσιάσει το «Magnolia (or Defiance)» της χορογράφου Iva Nerina Sibila. Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου θα απολαύσουμε το «Two for C» της ομάδας Candoce από τη Βρετανία σε χορογραφία του Javier de Frutos. Στη συνέχεια στη σκηνή θα ανέβουν οι CiM από την Πορτογαλία με το πρότζεκτ «Edge» της χορογράφου Ana Rita Barata που διερευνά τις εμπειρίες ανθρώπων με προβλήματα όρασης και επαγγελματιών χορευτών. Την Κυριακή το φεστιβάλ θα κλείσει με το «Simulante Bante», μια σύμπραξη της ομάδας VerTeDance και του Archa Theatre και των χορογράφων Veronika Kostkova και Tereza Ondrova από την Τσεχία. Τέλος, κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα προβληθούν το ντοκιμαντέρ 2 and 2 are four της ομάδας CiM (28/2) και η ταινία μικρού μήκους Silent Moves των Aideen Barry και Emma O'Kane (1/3), ενώ θα πραγματοποιηθούν δημιουργικά εργαστήρια για εφήβους και ενήλικες από την Candoco Dance Company.

Unlimited Access Facebook Twitter
Claire Cunningham, Evolution. Φωτό: Colin Hattersley
Unlimited Access Facebook Twitter
Two for C, Candocο. Φωτό: Pedro Machabo
Unlimited Access Facebook Twitter
Edge, CiM (Companhia Integrada Multidisciplinar)

 

www.sgt.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό»

Θέατρο / «Δεν είναι ρομαντικό το ότι πέθανε τόσο νέα η Σάρα Κέιν, είναι βάναυσο και θλιβερό»

Τριάντα χρόνια μετά το εκρηκτικό ντεμπούτο της στη θεατρική σκηνή με το έργο «Blasted», συνάδελφοι και συνεργάτες της σπουδαίας συγγραφέως μιλάνε για την ίδια και το έργο της.
THE LIFO TEAM
Ο γαλήνιος και ανησυχητικός χορός του Χρήστου Παπαδόπουλου

Portraits 2025 / Ο γαλήνιος και ανησυχητικός χορός του Χρήστου Παπαδόπουλου

Εδώ και δέκα χρόνια ο Χρήστος Παπαδόπουλος χορογραφεί εικόνες γαλήνιες ή ανησυχητικές, με το μινιμαλιστικό του λεξιλόγιο να εκφράζει τη δύναμη της ανθρώπινης επαφής, την προσωπική ελευθερία στη συνθήκη της κοινής εμπειρίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζαβαλάς Καρούσος: Η θυελλώδης ζωή του ηθοποιού που είπε πρώτος το περίφημο «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»

Πέθανε Σαν Σήμερα / Τζαβαλάς Καρούσος: Ο ηθοποιός που είπε πρώτος το περίφημο «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»

Ηθοποιός, μεταφραστής, αγωνιστής της αριστεράς, ο Τζαβαλάς Καρούσος που πέθανε σαν σήμερα το 1969 είχε ως στόχο του τη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων του και τη δικαίωση του καθημερινού τους μόχθου μέσα από τον σοσιαλισμό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Το "δημοφιλής" είναι ό,τι πιο προσβλητικό έχουν πει για μένα»

Portraits 2025 / Η Ελένη Ράντου κάνει το πάρτυ της ζωής της. Και στο τέλος ξεσπά σε λυγμούς.

Με την παράσταση-φαινόμενο «Το πάρτυ της ζωής μου» η Ελένη Ράντου ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια «τραυμάτων» με φόντο τη μεταπολιτευτική Ελλάδα και αναζητά τους λόγους που αξίζει να ζεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Portraits 2025 / Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Η χορογράφος και στενή συνεργάτιδα της Ελένης Φουρέιρα, αφού έφτιαξε την πιο viral χορογραφία της χρονιάς για το «Αριστούργημα», αποφάσισε να δοκιμαστεί και στη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. Και ναι, πήγε καλά αυτό.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ