The Trip to Greece: Βλέποντας απ' την καραντίνα την Ελλάδα ως ένα μαγικό άβατο

The Trip to Greece: Βλέποντας απ' την καραντίνα την Ελλάδα ως ένα μαγικό άβατο Facebook Twitter
The Trip to Greece: Ο Στιβ Κούγκαν και ο Ρομπ Μπράιντον στην Ύδρα
0

Στη χώρα μας έμελλε να καταλήξει αυτή η θαυμαστή ακολουθία ταξιδιωτικών περιηγήσεων (που αρχικά προβάλλονται ως μίνι σειρές στη βρετανική τηλεόραση, πριν παρουσιαστούν σε μορφή ταινίας στον υπόλοιπο πλανήτη) με πρωταγωνιστές δύο υπέροχους Βρετανούς κωμικούς ηθοποιούς που υποδύονται –σχεδόν– τον εαυτό τους. Το «The Trip to Greece» είναι ο τέταρτος και τελευταίος μάλλον σταθμός του ταξιδιού που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια από τη βορειοδυτική Αγγλία και τη Lake District για να ανοιχτεί στη συνέχεια προς τη Μεσόγειο, πρώτα στην Ιταλία, μετά στην Ισπανία και τώρα (το περασμένο καλοκαίρι δηλαδή, που έγιναν τα γυρίσματα) στην Ελλάδα, καλύπτοντας μάλιστα γεωγραφικά ένα μεγάλο κομμάτι από το τεράστιο εύρος τουριστικών προορισμών που διαθέτουμε, ασχέτως του αν αυτόν τον καιρό ούτε με κιάλια δεν μπορούμε να τους προσεγγίσουμε.

Δεν πρόκειται ούτε για ντοκιμαντέρ ακριβώς, ούτε για μυθοπλασία, ούτε για γαστριμαργικό πορνό, παρά το όργιο καλοφαγίας που συμβαίνει σε κάθε στάση του ταξιδιού. Πιο πολύ η ιδιαίτερη περίπτωση του «The Trip» έχει να κάνει με την παρέα δύο μεσήλικων ανδρών σε ιδανικά σκηνικά, τα οποία όμως δεν είναι αρκετά ισχυρά για να εμποδίσουν (ίσως ενισχύουν κιόλας) τις ανασφάλειες, τα συμπλέγματα και την υπαρξιακή κρίση που εκδηλώνουν με απολαυστικό τρόπο προς δική μας τέρψη (και παραδειγματισμό;).

«Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη» λέει σε κάποια στιγμή του ταξιδιού ο Ρομπ Μπράιντον. Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν κι εγώ βλέποντας όλα αυτά τα μέρη που μοιάζουν μακρινά και άβατα αυτές τις μέρες.

Ο Ρομπ Μπράιντoν και ο (πιο γνωστός στο διεθνές κοινό αλλά και πιο «έγκυρος» ως ηθοποιός, όπως δεν κουράζεται να σημειώνει εμφατικά στη σειρά, αναφέροντας διαρκώς και εκτός πλαισίου τα βραβεία BAFTA που έχει κερδίσει) Στιβ Κούγκαν υποτίθεται ότι ξεκινάνε κάθε ταξίδι ως «ειδικοί ταξιδιωτικοί απεσταλμένοι του "Observer"» για να καταγράψουν μετά την εμπειρία τους από τα μαγικά μέρη, τα ειδυλλιακά ξενοδοχεία και καταλύματα, τα εστιατόρια με το φοβερό φαγητό.

The Trip to Greece: Βλέποντας απ' την καραντίνα την Ελλάδα ως ένα μαγικό άβατο Facebook Twitter
Ο Ρομπ Μπράιντoν και ο πιο γνωστός στο διεθνές κοινό Στιβ Κούγκαν υποτίθεται ότι ξεκινάνε κάθε ταξίδι ως «ειδικοί ταξιδιωτικοί απεσταλμένοι του "Observer"».

Στην πορεία βεβαίως συμβαίνουν διάφορα απρόοπτα (πραγματικά και μη), καθώς οι δύο ήρωές μας επιδίδονται σε διάφορες γραφικότητες που χαρακτηρίζουν έναν Βρετανό τουρίστα της μεσαίας τάξης, ακόμα και όταν στο μυαλό του δεν είναι τουρίστας αλλά περιηγητής παλαιάς κοπής με συνείδηση της κουλτούρας και της ιστορίας του τόπου που επισκέπτεται. Οδηγούν, τρώνε, ξεκουράζονται, τρώνε, διαπληκτίζονται (αυτο)σαρκαστικά, τρώνε, διασκεδάζουν, μιζεριάζουν (στον παράδεισο), αλλά κυρίως ανταγωνίζονται ποιος από τους δύο θα κάνει την καλύτερη μίμηση (αμφότεροι είναι απολαυστικοί μετρ του είδους) του Μπράντο, του Σον Κόνερι, του Μάικλ Κέιν, του Πατσίνο και πλήθους άλλων διάσημων με τέτοιο πάθος και τέτοια έντονη προσήλωση, που αν δεν ήταν και οι ίδιοι διάσημοι και δεν υπήρχε το γύρισμα στη μέση, σίγουρα θα τους είχαν διώξει από τα εστιατόρια στα οποία εμφανίζονται, χαλώντας τον κόσμο με το αμίμητο νταραβέρι τους.

Είναι εξαιρετικά εμπνευσμένη η συνταγή που έχει βρει ο πάντα άξιος και δημιουργικός σε μια ευρύτατη γκάμα κινηματογραφικών ειδών Μάικλ Γουίντερμποτομ, αξιοποιώντας τα μαγευτικά σκηνικά και τις προσωπικότητες των δύο πρωταγωνιστών, για να στήσει ένα προϊόν που λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία πλέον όχι μόνο ως εναλλακτικός τουριστικός οδηγός ελεύθερου ύφους και κινηματογραφικής αφήγησης, αλλά και ως μοναδικά χαλαρωτικό θέαμα, γεμάτο χιούμορ, συχνά γλυκόπικρο, αλλά συχνότερα σπαρταριστό στις ασυνάρτητες αναφορές του, μαζί με μια μικρή δόση μελαγχολίας, που υφέρπει έτσι κι αλλιώς σε όλα τα ταξίδια, ειδικά προς τη λήξη τους.

Το «Ταξίδι στην Ελλάδα» ξεκινά από την αρχαία Τροία, δηλαδή από τη σημερινή Τουρκία, και την ειρωνεία του γεγονότος αυτού σημειώνουν και οι δύο πρωταγωνιστές στο πρώτο κεφάλαιο που έχει τίτλο «Από την Τροία στη Λέσβο» (υποτίθεται ότι η πορεία του ταξιδιού θα ακολουθούσε τη διαδρομή επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη). Φτάνοντας στη Λέσβο, περνάνε και από το κολαστήριο της Μόριας, όπου δέχονται ένα έντονο σοκ, συνεχίζουν όμως αναγκαστικά με προορισμό πιο ανέμελα και τουριστικά μέρη, απαγγέλλοντας τσιτάτα από την «Ποιητική» του Αριστοτέλη.

The Trip to Greece: Βλέποντας απ' την καραντίνα την Ελλάδα ως ένα μαγικό άβατο Facebook Twitter
Με ιδιαίτερη συγκίνηση –και μπόλικο μαζοχισμό– παρακολούθησα όλο σχεδόν το «The Trip to Greece» όπως προβλήθηκε υπό τη μορφή επεισοδίων στο βρετανικό Sky. © Hellenic Film Commission

Στη συνέχεια κατευθύνονται «από την Καβάλα στο Πήλιο» και μετά «από το Πήλιο στην Αθήνα» με στάση στους Δελφούς, όπου ακούγεται και η ατάκα: «ο ομφαλός της γης μοιάζει μάλλον με αιδοίο μορφολογικά». Η «Αθήνα» είναι βασικά το εστιατόριο Βαρούλκο και η περιοχή γύρω από τον Παρθενώνα, όπου σε κάποιο σημείο οι δύο ηθοποιοί αναπαριστούν τον θάνατο του Σωκράτη. Η διασκέδαση ξεκινά ουσιαστικά «από την Αθήνα στην Ύδρα» (με φόντο τα Μιαούλεια και το πνεύμα του Κοέν), με ενδιάμεση στάση στην Επίδαυρο, και κορυφώνεται «από την Ύδρα στη Μάνη». Το τελευταίο κεφάλαιο έχει τίτλο «Από τη Μάνη στην Ιθάκη», μόνο ένας εκ των δύο όμως θα καταφέρει τελικά να φτάσει στο νησί του Οδυσσέα.

Το τελευταίο αυτό κεφάλαιο επιφυλάσσει και κάποια δραματουργικά απρόοπτα όσον αφορά τους κεντρικούς χαρακτήρες, ενώ εμφανίζεται ξανά, μετά τη Μόρια στην αρχή του ταξιδιού, η εικόνα των προσφύγων, στην Πάτρα αυτήν τη φορά. Εντελώς απρόσμενα, και με ιδιαίτερη συγκίνηση, είδα να εμφανίζεται και η Σάμη (Κεφαλληνίας), πατρίδα της μάνας μου και μόνιμο πεδίο των παιδικών και εφηβικών μου διακοπών, πολλά χρόνια αφότου δοξάστηκε ως σκηνικό του «Μαντολίνου του λοχαγού Κορέλι».

 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση όμως –και μπόλικο μαζοχισμό– παρακολούθησα όλο σχεδόν το «The Trip to Greece» όπως προβλήθηκε υπό τη μορφή επεισοδίων στο βρετανικό Sky, πριν βγει (προσεχώς) στα σινεμά του πλανήτη ως ταινία. Ήταν σαν να βλέπεις οικείους πλην απαγορευμένους –όχι πλέον λόγω κόστους αλλά λόγω καραντίνας– παραδείσους που ένας Θεός ξέρει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορέσεις να επισκεφτείς ξανά.

«Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη» λέει σε κάποια στιγμή του ταξιδιού ο Ρομπ Μπράιντον. Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν κι εγώ βλέποντας όλα αυτά τα μέρη που μοιάζουν μακρινά και άβατα αυτές τις μέρες. Θα μου πεις, τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που παρουσιάζονται «άβατα» ήταν και πριν για τους πολλούς. Ναι, αλλά όχι τα ίδια τα μέρη που σε άλλες εποχές θα κοσμούσαν τη λίστα με τους ιδανικούς μας προορισμούς για το Πάσχα, τώρα όμως τα παρακολουθούμε απλώς να περνάνε από μπροστά μας στην οθόνη, σ' αυτή την κινηματογραφική παραγωγή που γυρίστηκε το τόσο μακρινό, περσινό καλοκαίρι.

 
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στα εννιά μου προσπαθούσα να καταλάβω τι σχέση είχε το λεωφορείο με την Μπλανς Ντιμπουά» / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Μυθολογίες / «Το Λεωφορείο ο πόθος ήταν η πρώτη μου ακατάλληλη ταινία»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Ξανθούλη

Η κινηματογραφική λίστα του Έλληνα συγγραφέα είναι συγκινησιακά φορτισμένη και γεμάτη παιδικές αναμνήσεις όπως και τα βιβλία του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ