Τα έργα της Εύης Καλογηροπούλου στην γκαλερί The Breeder

Τα έργα της Εύης Καλογηροπούλου στην γκαλερί The Breeder Facebook Twitter
Εύη Καλογηροπούλου, She was honored by having a bronze statue of a chariot, 2020. Mαρμαρο, μέταλλο, συνθετικά μαλλιά. 160 x 80 x 27 cm © Εύη Καλογηροπούλου, Παραχώρηση γκαλερί The Breeder
0

Μεγάλωσα στο Άνω Καλαμάκι, στην περιοχή της Βούτας. Η ιστορική Βούτα βρίσκεται στο κομμάτι της λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος του Praktiker Ελληνικού και αποτελούσε σημείο συνάντησης για τους λάτρεις ταχύτητας τη δεκαετία του ’90. Εκεί οργανώνονταν θρυλικές κόντρες που αποτελούσαν το μεγαλύτερο happening της περιοχής, αφού οι παρέες συνέρρεαν για να παρακολουθήσουν το σπάνιο θέαμα.

Εκεί υπήρχε και η αντίστοιχη καντίνα Hollywood, όπου οι θεατές συναντιόντουσαν με τους διαγωνιζόμενους, τρώγανε «βρόμικο» και πίνανε μπίρες. Τα αυτοκίνητα είχαν «φτιαγμένους» κινητήρες. Στο δωμάτιό μου τη νύχτα μπορούσες να ακούσεις τους κινητήρες να μαρσάρουν στην εκκίνηση στα φανάρια και τον ήχο από τα λάστιχα που τρέχουν στο οδόστρωμα.

Οι «Las Marias» είναι μοτοσικλετίστριες που αποτελούν σύμβολο φεμινισμού και δύναμης στο Μεξικό. Είναι οι πρώτες γυναίκες που οδηγούν μηχανές μεγάλου κυβισμού και κάνουν road trips οργανωμένα. Με φεμινιστικά σλόγκαν εναντίον της πατριαρχίας επιδιώκουν να προκαλέσουν τα στερεότυπα γύρω από τα κυρίαρχα πρότυπα.

Όπως έγραφε και ένα σχετικό άρθρο της εποχής: «Μια μάχη του δρόμου χωρίς κανόνες. Θυμίζει αυτήν της άγριας φύσης ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα αρσενικά». Στα έργα μου θέλω να ανατρέψω την εικόνα αυτή, μια και η κυρίαρχη, όταν πήγαινα κι εγώ να δω τους αγώνες, ήταν μόνο αγόρια που μαζεύονταν εκεί με διάθεση μάτσο άντρα. Στη δική μου ιστορία οι διαγωνιζόμενοι είναι γυναίκες με χαρακτηριστικά άγριου ζώου, που τις ισχυροποιούν. 

Η Κυνίσκα ήταν η πρώτη γυναίκα ολυμπιονίκης ‒ είχε κερδίσει στις αρματοδρομίες. Αν και οι γυναίκες απαγορευόταν να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιτρεπόταν να εκτρέφουν άλογα και να παίρνουν μέρος σε αρματοδρομίες με τα άλογα και τους ηνιόχους τους. Η Κυνίσκα είχε ανακηρυχθεί νικήτρια στις αρματοδρομίες (στα «άρματα») δύο φορές.   

Τα έργα της Εύης Καλογηροπούλου στην γκαλερί The Breeder Facebook Twitter
Εύη Καλογηροπούλου, Cynisca is said to have been a tomboy, 2020. Mαρμαρο, μέταλλο, συνθετικά μαλλιά. 109 x 100 x 31 cm © Εύη Καλογηροπούλου, Παραχώρηση γκαλερί The Breeder

To όνομά της σημαίνει «θηλυκό κουτάβι», πιθανόν μιας ειδικής ράτσας θηλυκού κυνηγόσκυλου που είναι γνωστή για τη δυνατή της όσφρηση. Την Κυνίσκα στα αρχαία χρόνια τη θεωρούσαν αγοροκόριτσο λόγω της ενασχόλησής της με τα άλογα, της δύναμή της και του πάθους της να κυριαρχήσει στους ανδροκρατούμενους αγώνες των αρματοδρομιών.

Οι «Las Marias» είναι μοτοσικλετίστριες που αποτελούν σύμβολο φεμινισμού και δύναμης στο Μεξικό. Είναι οι πρώτες γυναίκες που οδηγούν μηχανές μεγάλου κυβισμού και κάνουν road trips οργανωμένα. Με φεμινιστικά σλόγκαν εναντίον της πατριαρχίας επιδιώκουν να προκαλέσουν τα στερεότυπα γύρω από τα κυρίαρχα πρότυπα.

https://thebreedersystem.com/

Επιμέλεια: Μιχάλης Μιχαήλ

Εικαστικά
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ