ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ματαρόα: Μια νέα θεατρική ομάδα από τριαντάρηδες ξεκινά το ταξίδι της στο θέατρο

Ματαρόα: Μια νέα θεατρική ομάδα από τριαντάρηδες ξεκινά το ταξίδι της στο θέατρο Facebook Twitter
Ψάχνοντας τρόπο να συστηθούν ως ομάδα με το νέο τους όνομα, κατέληξαν στο προφανές. Να κάνουν μια παράσταση γι’ αυτό το ταξίδι. Στη φωτογραφία η Κατερίνα Ζησούδη.
0

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 1945 140 περίπου νέοι καλλιτέχνες και επιστήμονες επιβιβάζονται, με πρωτοβουλία του διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Οκτάβιου Μερλιέ και του υποδιευθυντή του Ροζέ Μιλιέξ, στο πλοίο Ματαρόα, που στα πολυνησιακά σημαίνει «γυναίκα με μεγάλα μάτια». Ξεκινούν ένα ταξίδι σωτηρίας, μακριά από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Ελλάδα.

Το πλοίο πιάνει λιμάνι στον Τάραντα της Ιταλίας και η «Υποτροφιάδα» συνεχίζει μέσα σε αντίξοες συνθήκες το ταξίδι της με τρένο, μέχρι το πολυπόθητο Παρίσι. Οι επιβάτες του ταξιδιού, μεταξύ άλλων ο Κορνήλιος Καστοριάδης, η Έλλη Αλεξίου, ο Κώστας Αξελός, η Μάτση Χατζηλαζάρου κ.ά. με τη μετέπειτα λαμπρή πορεία τους, έδωσαν στο ταξίδι αυτό μυθικές διαστάσεις, ταυτίζοντάς το με την έννοια  της επιτυχίας. 

Αυτό το πλοίο-θρύλος χάρισε το όνομά του στην ομάδα Ματαρόα. Οι τέσσερις από αυτούς ήταν φίλοι από τη σχολή του Εθνικού, οι Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Παπανδρέου και τότε, μαζί με τον Ακύλλα Καραζήση, στο τρίτο έτος παρουσίασαν την «Πενθεσίλεια» του Κλάιστ που ήταν η πτυχιακή τους εργασία. Η συνεργασία τους με τον Ακύλλα τούς έδεσε ακόμα περισσότερο μεταξύ τους –και μαζί του– και τους έδειξε καλλιτεχνικά ένα δρόμο που μας αφορούσε.

Μέσα από την ιστορία του Ματαρόα αποδεικνύεται όμως και κάτι άλλο, για σήμερα. Πόσο σημαντική είναι η πολιτιστική πολιτική κάθε κράτους. Κάτι που στην Ελλάδα –θες από επαρχιωτισμό, θες από συνειδητή άγνοια– δεν θεωρείται ακόμα σημαντικός πυλώνας της κρατικής πολιτικής.

Έναν χρόνο μετά, στον «Σεισμό στη Χιλή» στο Bios, πάλι σε μια παράσταση του Κλάιστ γνώρισαν τα δύο άλλα μέλη της ομάδας, την Κατερίνα Ζησούδη και τον Κωνσταντίνο Πλεμμένο, επίσης μαθητές του Ακύλλα στο Ωδείο και στο Εθνικό αντίστοιχα.

Ματαρόα: Μια νέα θεατρική ομάδα από τριαντάρηδες ξεκινά το ταξίδι της στο θέατρο Facebook Twitter
Χαρά-Μάτα Γιαννάτου

Από τότε ξανασυνεργάστηκαν πολλές φορές σε διάφορες παραστάσεις, παίζοντας, γράφοντας, σκηνοθετώντας (Το έξυπνο πουλί, Το μεγάλο κρεβάτι, Υμπύ Τύραννος κ.ά.), ωστόσο, ποτέ δεν βρέθηκαν στη σκηνή και οι έξι μαζί, πάντα κάποιος έλειπε. Η σχέση τους έγινε πιο βαθιά με τον καιρό. Έγιναν φίλοι, οικογένεια, σχεδόν χωρίς να το καταλάβουν. Μοιραία.

Πριν από την πρώτη καραντίνα ξεκίνησαν να δουλεύουν –και οι έξι αυτήν τη φορά– μαζί με τον Ακύλλα, ετοιμάζοντας το «Σύντομο καλοκαίρι της αναρχίας» για το Θέατρο Τέχνης. Τους πρόλαβε ο Covid, αλλά στον χρόνο που μεσολάβησε, μέσα στον οποίο ήπιαν τους περισσότερους καφέδες που έχουν πιει ποτέ, περιμένοντας να ανοίξουν τα θέατρα, η φιλία τους και η λαχτάρα να βρίσκονται μαζί σκηνικά τούς οδήγησαν στη δημιουργία μιας ομάδας, που πλέον, πιο «επίσημα», θα δουλεύει σε σταθερή βάση.

Πήραν το όνομα «RMS Mataroa» από μια ιδέα που είχε ο Μάνος Βαβαδάκης. «Ετοίμασε έναν επίσημο λόγο μιλώντας μας για το ταξίδι του πλοίου. Μας εξήγησε ότι τον Δεκέμβρη του ’45 αυτοί οι νέοι άνθρωποι, παίρνοντας υποτροφία από το Γαλλικό Ινστιτούτο, ξεκίνησαν από την εμφυλιακή Αθήνα για το Παρίσι, αναζητώντας έναν χώρο για να εκφραστούν και να νιώσουν ελεύθεροι. Κάπως έτσι και εμείς, μας είπε, σε αυτήν τη διαφορετικά ταραγμένη εποχή ξεκινάμε ένα κοινό ταξίδι –χωρίς υποτροφία– αναζητώντας ακριβώς το ίδιο. Έναν χώρο έκφρασης και ελευθερίας. Μας έπεισε. Δεν χρειάστηκε να το ξανασυζητήσουμε» λένε στη LiFO οι ηθοποιοί της ομάδας.

Ματαρόα: Μια νέα θεατρική ομάδα από τριαντάρηδες ξεκινά το ταξίδι της στο θέατρο Facebook Twitter
Κατερίνα Παπανδρέου

Ψάχνοντας τρόπο να συστηθούν ως ομάδα με το νέο τους όνομα, κατέληξαν στο προφανές. Να κάνουν μια παράσταση γι’ αυτό το ταξίδι. «Φτιάχνοντας τη δραματουργία της παράστασης, ανακαλύψαμε ότι η ιστορία αυτή μάς συγκινεί περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε. Και έτσι, αυτό το ταξίδι –πέρα από την πολιτική του διάσταση– έγινε για εμάς κάτι πολύ προσωπικό. Καταλάβαμε ότι πίσω από τους θρυλικούς επιβάτες του πλοίου κρύβονταν νέοι άνθρωποι "γεμάτοι λαχτάρα", όπως λέει η Νέλλη Ανδρικοπούλου, "που είχαν την τύχη να ζήσουν μια νεανική περιπέτεια”» λένε.

«Η δραματουργία που προέκυψε είναι ένα ψηφιδωτό, ένα κολάζ από επιστολές, συνεντεύξεις, μαρτυρίες και κείμενα των επιβατών του Ματαρόα. Είναι το ταξίδι αυτό με τα δικά τους λόγια, μέσα από τα μάτια τους. Οι αφηγήσεις αυτές έχουν κάτι τόσο προσωπικό που μας αγγίζει. Στην παράσταση στρέφουμε τον προβολέα στο πραγματικό ταξίδι, στις λεπτομέρειες.

Μας συγκινεί, ας πούμε, ο Προβελέγγιος που τρέχει και μαζεύει κονσέρβες στο πλοίο, μια επιβάτης που κυκλοφορεί μέσα στο πλοίο μ’ ένα πιανάκι σιλανσιέ που κανείς δεν θυμάται πώς τη λένε ή το λεμόνι απ’ την Ελλάδα που σάπισε στην Ελληνική Φοιτητική Εστία, καθώς και το γεγονός ότι πολλοί από τους επιβάτες δεν μίλησαν ποτέ –τουλάχιστον όχι δημόσια– γι' αυτό το ταξίδι. Ακόμα κι αυτοί που μίλησαν όμως, βρίσκονται σε μία διαρκή αναμέτρηση με τη μνήμη, που αναπλάθεται και διαμορφώνεται μέσα στο χρόνο».

Η γενιά τους, όλοι τριαντάρηδες, έζησε τα περισσότερα χρόνια σ’ ένα τοξικό πολιτικά περιβάλλον, μέσα στην αβεβαιότητα και τη μελαγχολία. Είναι τα «παιδιά της απομάγευσης», έχουν μεγαλώσει μέσα σε μια διαρκή κρίση.

Ματαρόα: Μια νέα θεατρική ομάδα από τριαντάρηδες ξεκινά το ταξίδι της στο θέατρο Facebook Twitter
Κωνσταντίνς Πλεμμένος

«Ένα τέτοιο ταξίδι στο εξωτερικό, αυτό το αίσθημα της φυγής, ήταν πάντα μια προοπτική, μια διέξοδος που συζητάγαμε συχνά. Και υπάρχουν φίλοι μας που το δοκίμασαν, που έφυγαν, διεκδικώντας τη δυνατότητα να εργάζονται και να ζουν από την εργασία τους.

Η Κατερίνα Παπανδρέου έζησε και δούλεψε ως ηθοποιός σε κρατικά θέατρα της Γερμανίας το διάστημα 2014-'18, πάλεψε πολύ μεταξύ της επιλογής μιας καλύτερης επαγγελματικά ζωής και της νοσταλγίας. Το ίδιο και η Χαρά, που είναι μισή Γερμανίδα και έχει μια δεύτερη μητρική γλώσσα που θα της επέτρεπε να δουλεύει ως ντόπια στη Γερμανία. Δουλεύει σταθερά και εκεί, αλλά ποτέ δεν έφυγε μόνιμα, γιατί εδώ είναι το σπίτι κι οι φίλοι της. Αυτός είναι ο λόγος που επέστρεψε κι η Κατερίνα.

Μιλάμε για ένα πολύ ρομαντικό, αλλά και πολύ κρίσιμο τελικά κριτήριο: το πού νιώθεις ότι είναι το σπίτι σου, πού ανήκεις. Το τίμημα, βέβαια, του να ζεις και να εργάζεσαι στην Ελλάδα είναι πολύ σκληρό. Βιώνουμε συνεχώς μια αγωνία, δεν “βγαίνουμε” πάντα οικονομικά, δεν πληρωνόμαστε όπως θα έπρεπε, από το επάγγελμα που ξέρουμε και αγαπάμε να κάνουμε».

Για τους ηθοποιούς που θα μπαρκάρουν στο δικό τους «Ματαρόα» ευχής έργον θα ήταν να μη χρειάζεται στο μέλλον κανένας άνθρωπος να εγκαταλείψει το σπίτι του, την πατρίδα του, την οικογένειά του, για να νιώσει κάπου αλλού ασφαλής και δημιουργικός.

«Δυστυχώς είμαστε πολύ μακριά από αυτό το μέλλον ως ανθρωπότητα. Όλα αυτά τα καραβάνια πολιτικών μεταναστών που δημιουργούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη το αποδεικνύουν. Κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι μια προσωπικότητα πολύ συγκεκριμένη, με τη δική του ιστορία, κι όχι ένας αριθμός στα υπολογιστικά συστήματα.

Γι’ αυτό μιλάμε –από τελείως άλλη σκοπιά φυσικά– και στη δική μας παράσταση. Ψηλαφίζουμε τι ήταν το Ματαρόα μέσα από τις διάφορες μαρτυρίες, δεν το εξετάζουμε από απόσταση όπως διαβάζεται ένα βιβλίο ιστορίας, ούτε τους επιβάτες του ως ένα “τσούρμο” από σημαίνουσες προσωπικότητες. Προκύπτει ότι ο καθένας βίωσε αυτό το ταξίδι με άλλον τρόπο και μάλιστα πολλές φορές τελείως διαφορετικό ή και αντίθετο από τους υπόλοιπους – όπως συμβαίνει με όλες τις συλλογικές εμπειρίες, άλλωστε, έτσι δεν είναι;».  

Ματαρόα: Μια νέα θεατρική ομάδα από τριαντάρηδες ξεκινά το ταξίδι της στο θέατρο Facebook Twitter
Μάνος Βαβαδάκης

Ο Καστοριάδης, σε μια σπάνια στιγμή που μίλησε για το Ματαρόα, το χαρακτήρισε ως σημαντικό ιστορικό γεγονός της σύγχρονης Ελλάδας, γιατί επέτρεψε σε Έλληνες να συμβάλουν κι αυτοί στ δημιουργία του μεταπολεμικού κόσμου. Και όντως, οι σκέψεις του Καστοριάδη, του Αξελού και του Παπαϊωάννου ενδεχομένως να μην είχαν ζυμωθεί με τον ίδιο τρόπο ή να μην ήταν προσβάσιμες χωρίς εκείνο το ταξίδι.

Αλλά και σε όλους τους τομείς των υποτροφιών που δόθηκαν τότε, είναι αποδεδειγμένο ότι η εμπειρία και οι γνώσεις που κερδήθηκαν επιστράφηκαν τελικά και στην Ελλάδα στο πολλαπλάσιο. Στη ζωγραφική, τη γλυπτική, την ιατρική, τη μουσική, την αρχιτεκτονική, ακόμα και στις επιχειρήσεις.

Μέσα από την ιστορία του Ματαρόα αποδεικνύεται όμως και κάτι άλλο, για σήμερα. Πόσο σημαντική είναι η πολιτιστική πολιτική κάθε κράτους. Κάτι που στην Ελλάδα –θες από επαρχιωτισμό, θες από συνειδητή άγνοια– δεν θεωρείται ακόμα σημαντικός πυλώνας της κρατικής πολιτικής.

«Κάνοντας μια γρήγορη χαρτογράφηση στην Αθήνα», λένε οι ηθοποιοί όταν τους ρωτάμε πώς το Μαρταρόα επηρεάζει ακόμα τη ζωή μας, «διαπιστώσαμε σε πόσες αναπάντεχες γωνιές κρύβονταν αποτυπώματα μιας πρωτοβουλίας που πήρε κάποτε το γαλλικό κράτος. Σε μέρη που πίναμε ποτά, όπως το Au Revoir, σε μέρη που ακούσαμε κάποτε μια συναυλία, όπως το θέατρο Λυκαβηττού, στην αυλή του Πολυτεχνείου (η κεφαλή του Πολυτεχνείου είναι έργο του Μέμου Μακρή και απεικονίζει τον Νίκο Σβορώνο, επιβάτες και οι δύο του Ματαρόα). Και σε τόσα άλλα που αναφέρουμε στην παράσταση – μην τα πούμε κι όλα! Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το Ματαρόα, μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να ανοίγει ένα παράθυρο στη φαντασία μας».

Ματαρόα: Μια νέα θεατρική ομάδα από τριαντάρηδες ξεκινά το ταξίδι της στο θέατρο Facebook Twitter
Στέλλα Βογιατζάκη

Ματαρόα, Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό;

Μια παράσταση της ομάδας RMS Mataroa

Παίζουν οι: Μάνος Βαβαδάκης, Κατερίνα Ζησούδη, Κατερίνα Παπανδρέου

Στο ακορντεόν η Άννα Δημητροπούλου

Συνεργάτες Βοηθοί: Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Ευτυχία Φραντζεσκάκη

Εικαστική επιμέλεια: Μανώλης Μαυρής

Επεξεργασία εικόνας – φωτομοντάζ: Μαρία Γιαρμενίτη

Θέατρο Κάμιρος

Ιθάκης 32, Κυψέλη, 2117251384, 6989945228

6-28/12, για 8 παραστάσεις

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Θέατρο
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κομμώτριες / Μεταπολίτευση» του Μ. Μαρμαρινού: Ωδή σε μια εποχή ανεξήγητη, ζοφερή και αστεία

Θέατρο / «Κομμώτριες / Μεταπολίτευση» του Μ. Μαρμαρινού: Ωδή σε μια εποχή ανεξήγητη, ζοφερή και αστεία

Η παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού που παρουσιάζεται για δεύτερη σεζόν στο Θέατρο Θησείον διερευνά την ταυτότητά μας είκοσι χρόνια μετά τον «Εθνικό Ύμνο», μέσα από σκηνές σπαρακτικές και κωμικοτραγικές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Καλντερόν και «ο Γιατρός της Τιμής του»: Decadence, πλούτος και χυδαιότητα στο Μεσαίωνα, όπως σήμερα

Θέατρο / «Ο Γιατρός της Τιμής του»: Μεσαιωνική παρακμή, πλούτος και χυδαιότητα στο Θέατρο Πόρτα

Η δεύτερη παράσταση που σκηνοθετεί φέτος ο Θωμάς Μοσχόπουλος είναι το άγνωστο στην Ελλάδα αριστούργημα του Ισπανού Καλντερόν ντε λα Μπάρκα που έχει χαρακτηριστεί ως «ένα από τα πιο ανησυχητικά έργα του παγκόσμιου δραματολογίου».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ