Αμήχανη κυβέρνηση

Αμήχανη κυβέρνηση Facebook Twitter
Είναι πλέον προφανές ότι η πολιτική στρατηγική που θα αναπτύξει στο εξής είναι αυτή της αυτοδυναμίας, όσο δύσκολος κι αν είναι ο στόχος, καθώς με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να διαθέτει καμία άλλη επιλογή. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

Σε κάποια κοινή λύση που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ενεργειακό ελπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να βγει όσο πιο ανώδυνα γίνεται ο φετινός χειμώνας, παρότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός έχει αποδειχθεί πολλές φορές πως ούτε εγκαίρως κινείται, ώστε να προλαμβάνει τις κρίσεις, ούτε ιδιαίτερα αποτελεσματικός είναι πάντα.

Διαφορετικά, ο πρωθυπουργός θα περιοριστεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τα επιδόματα, καθώς ως τώρα δεν δείχνει πρόθυμος για πιο δραστικές λύσεις ούτε επιθυμεί τη σύγκρουσή του με το «καρτέλ» της ενέργειας. 

Το θέμα των υποκλοπών έχει στοιχίσει πολιτικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσπαθεί να το κλείσει, χωρίς να δώσει άλλες απαντήσεις, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι σύμμαχός τους σε αυτό είναι η πολιτική και επικοινωνιακή κόπωση που κατά την εκτίμησή τους έχει επέλθει, καθώς θεωρούν ότι το θέμα έχει εξαντληθεί.

Η αντιπολίτευση, όμως, θεωρεί ότι έχει κάθε λόγο να το συντηρήσει, γι’ αυτό θα προσπαθεί να το τροφοδοτεί με νέα στοιχεία, τα οποία, αν συνεχίσουν να υπάρχουν, θα τη βοηθήσουν να το κρατάει ανοιχτό και να φθείρει την κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν, όπως και στην αντιπολίτευση, ότι οι εκλογές κρίνονται κυρίως από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που έχει κλείσει οριστικά κάθε χαραμάδα πιθανής επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σκοπεύει να πάει το θέμα της παρακολούθησής του μέχρι τέλους, όπως έχει πει, αδιαφορώντας για τις κατηγορίες από τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει γίνει μονοθεματικός, κάτι που θα επιχειρήσει στο επόμενο διάστημα να δείξει ότι δεν ισχύει.

Οι κακές σχέσεις Ανδρουλάκη - Μητσοτάκη έχουν ενθαρρύνει όσους επιδιώκουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ (στο ΠΑΣΟΚ είναι μειοψηφία), αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικός απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο δεν εμπιστεύεται και με τον οποίο δεν έχει πολιτική χημεία.

Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. είχε πει «ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με τον Τσίπρα», οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν αντιδράσει, σχολιάζοντας περίπου με τα ίδια επιχειρήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πείστηκε μόλις πρόσφατα ότι ο Ανδρουλάκης αυτό το εννοούσε και σύντομα μάλλον θα το διαπιστώσει και ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο στόχος του Τσίπρα, πάντως, σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, δεν είναι μόνο να συντηρηθεί στην επικαιρότητα αλλά και να «καπελώσει» τον Νίκο Ανδρουλάκη. Να είναι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που θα παίζει πινγκ-πονγκ με τη Νέα Δημοκρατία για το θέμα και όχι να φαίνεται στην κοινή γνώμη σαν ένα θέμα με πρωταγωνιστή τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Μετά τις καταγγελίες του Χρήστου Σπίρτζη ο στόχος φαίνεται να έχει επιτευχθεί, αν και ιδιαίτερα πολιτικά κέρδη, βάσει του κυνικού υπολογιστικού τρόπου των πολιτικών, δεν φαίνεται να υπάρχουν ως τώρα. Κάθε κόμμα απευθύνεται στο κοινό του με τη δική του αφήγηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο γνωρίζουν, όπως και στην αντιπολίτευση, ότι οι εκλογές κρίνονται κυρίως από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες. Κι εδώ τα πράγματα δεν πάνε καλά, αφού η αγοραστική δύναμη των πολιτών λόγω των συνθηκών μειώνεται καθημερινά, παρά την αύξηση των εσόδων του τουρισμού και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας που παρουσιάζει η κυβέρνηση. 

Οι απειλές του Ερντογάν για εισβολή στην Ελλάδα και οι επιθέσεις που επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από ξένες δυνάμεις που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση στη χώρα καταφέρνουν να συσπειρώνουν σε μεγάλο βαθμό τους ψηφοφόρους, γι’ αυτό η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις, είναι πολύ υψηλότερη αυτή την περίοδο.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ μάζεψε λίγο την κατάσταση και επούλωσε κάπως τα τραύματα της προηγούμενης περιόδου, αν και ο υφυπουργός Στέλιος Πέτσας, με τη φράση του «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», έκανε ό,τι μπορούσε για να χαλάσει το προφίλ «δίπλα στον πολίτη» που προσπαθεί να χτίσει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός έβαλε οριστικά τέλος και στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ξεκαθαρίζοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα τον αλλάξει πάλι για να τον φέρει στα μέτρα του και να κάνει πιο εύκολη την αυτοδυναμία (εκτός αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να το κάνουν μαζί αυτό, είπε).

Εξίσου κατηγορηματικά απέκλεισε τον ανασχηματισμό και τις πρόωρες εκλογές. Είναι πλέον προφανές ότι η πολιτική στρατηγική που θα αναπτύξει στο εξής είναι αυτή της αυτοδυναμίας, όσο δύσκολος κι αν είναι ο στόχος, καθώς με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να διαθέτει καμία άλλη επιλογή.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Ρεπορτάζ / Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα: Οι μεγάλες φιλοδοξίες και τα αγκάθια

Η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η άφθονη, φθηνή και πράσινη ενέργεια, αλλά και ένα πακέτο επενδύσεων-μαμούθ, που αναμένεται να αγγίξει το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ από το 2025 έως το 2050, είναι οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτει τo Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Τι είναι αυτό το σχέδιο και γιατί μας αφορά όλους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ανησυχώντας για τις «αξίες»

Λοξή Ματιά / Ανησυχώντας για τις «αξίες»

Για τους ανήσυχους πατριώτες και ταγούς μιας Ευρώπης των εθνικών αξιών, η κρίση της «μέσης οικογένειας» συνδέεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τις πολιτικές δικαιωμάτων ή την κουλτούρα του «γουοκισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
alimos

Ρεπορτάζ / ΣτΕ: Ξεκινά η μεγάλη μάχη για τα ύψη των κτιρίων

Δήμοι, πολίτες και οργανώσεις θα βρεθούν απέναντι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σε κατασκευαστικές εταιρείες και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η επικείμενη κρίση του ΣτΕ θα είναι καθοριστική για το παρόν και το μέλλον του αστικού περιβάλλοντος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
δουκας ανδρουλακης

Οπτική Γωνία / Οι προκλήσεις και τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων που πέρασαν στον δεύτερο γύρο είναι αρκετά. Θα καταφέρουν να αλλάξουν και να διορθώσουν ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και να μη χάσουν άλλη μια ευκαιρία;  
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι γεωμέτρες και η πολιτική σύγκρουση

Οπτική Γωνία / Οι γεωμέτρες και η πολιτική σύγκρουση

Για έναν κόσμο –πολίτες με ποικίλη προέλευση– αυτό που μετράει πια είναι μια κάποια πολιτική κομψότητα και ευπρέπεια ή παραμετρικά μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας· κυρίως όμως η αποφυγή των «περιπετειών».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ