Αμήχανος ψηφοφόρος ψάχνει

Αμήχανος ψηφοφόρος ψάχνει… Facebook Twitter
Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ψηφοφόρων οι οποίοι, όπως τα στοιχεία αλλά και η πραγματικότητα δείχνουν, δεν είναι βέβαιοι για τις επιλογές τους, ψάχνουν το μικρότερο κακό, δεν βρίσκουν θετική επιλογή. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ, που μάλλον θα είναι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, ο μέσος ψηφοφόρος που δεν θα επιλέξει μια παραλία αλλά θα επισκεφθεί, έστω βαριεστημένα, ένα εκλογικό κέντρο, εικάζω ότι ακόμα και τότε θα είναι μόνος και αμήχανος όσον αφορά την επιλογή του. Και αν δεν είναι αναποφάσιστος για το τι θα ψηφίσει εκείνη ακριβώς την ημέρα, σίγουρα ήταν τις μέρες που προηγήθηκαν.

Οι αμήχανοι ψηφοφόροι πολλαπλασιάζονται, τους λένε και αναποφάσιστους. Η θετική ψήφος ως επιλογή, με την έννοια ότι μεγάλες ομάδες ανθρώπων ακολουθούν ένα ρεύμα επειδή τους φάνηκε εξαιρετικά ελκυστικός ένας κομματικός φορέας, αποτελεί μακρινό παρελθόν. Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις εκλέγονται με την αποκαλούμενη αρνητική ψήφο, δηλαδή για να μην εκλεγεί ο αντίπαλος.

Πιο χαρακτηριστική ανάλογη περίπτωση τα τελευταία χρόνια αποτελούν οι εκλογές του 2019, οπότε παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο μη παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας να την επιλέξουν απλώς για να μην εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αποτελούσε μια τέτοια επιλογή, ήταν μια αρνητική ψήφος.

Πιο χαρακτηριστική ανάλογη περίπτωση τα τελευταία χρόνια αποτελούν οι εκλογές του 2019, οπότε παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο μη παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας να την επιλέξουν απλώς για να μην εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην αύξηση των αμήχανων και αναποφάσιστων μέχρι την τελευταία στιγμή ψηφοφόρων βοηθάει το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές το διακύβευμα δεν είναι η αλλαγή κυβέρνησης – καμία κυβέρνηση δεν έπεσε από τα αποτελέσματα αυτής της κάλπης. Αρκετές κλονίστηκαν, μείωσαν δραματικά την επιρροή τους συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές, όμως καμία κυβέρνηση δεν αναγκάστηκε να παραιτηθεί ακόμα και όταν είδε ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι τα κομματικά επιτελεία δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της κάλπης του Ιουνίου, το αντίθετο, – ενδιαφέρονται και ανησυχούν. Ο πρωθυπουργός νοιάζεται μη συγκεντρώσει η ΝΔ ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο των προηγούμενων ευρωπαϊκών εκλογών (33%) και ιδιαίτερα μην πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στο κόμμα αλλά και στην κυβέρνηση. Αν συμβεί αυτό, η σχεδόν απόλυτη πολιτική του κυριαρχία που μετράει σχεδόν πέντε χρόνια θα δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα, ακόμα και αν η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι μεγάλη – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ξεπερνάει το 15%.

Ο Κασσελάκης, με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του, μοιάζει να βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, αν και υπάρχει ο φόβος ότι δεν το κατανοεί ούτε ο ίδιος. Οι στόχοι του για τις ευρωεκλογές ποικίλλουν· άλλες φορές ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, άλλες φορές βάζει τον πήχη πολύ πιο χαμηλά (και ρεαλιστικά) και λέει πως το αποτέλεσμα θα κινηθεί στο επίπεδο των τελευταίων εθνικών εκλογών (17%). Την επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019 (23,75%), η οποία θα ήταν ένα συγκρίσιμο μέγεθος, αποφεύγει να τη θέσει ως στόχο.

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη φαίνεται να επιδιώκει τη δεύτερη θέση, αλλά χωρίς πολλές πιθανότητες να τα καταφέρει, όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στελέχη του ομολογούν ακόμα και δημοσίως ότι η παραμονή στην τρίτη θέση θα αποτελέσει μια ήττα και ότι αν συμβεί αυτό θα προκληθούν εσωτερικές τριβές, ενδεχομένως να αμφισβητηθούν και οι ικανότητες του προέδρου του κόμματος.

Όλα αυτά, όμως, αφορούν προβλήματα των κομμάτων και των μηχανισμών τους, σίγουρα όχι των προαναφερθέντων αμήχανων ψηφοφόρων, δηλαδή εκείνων που θα βρεθούν μπροστά στις κάλπες αναποφάσιστοι. Προφανώς, δεν αναφέρομαι σε όσους έχουν απόλυτες κομματικές βεβαιότητες, στους πιστούς που δύσκολα θα αλλαξοπιστήσουν, στα κομματικά μέλη, σε εκείνους που ακολουθούν το κόμμα ακόμα και όταν αυτό τους απογοητεύει σε απόλυτο βαθμό.

Αναφέρομαι σε μια μεγάλη κατηγορία ψηφοφόρων οι οποίοι, όπως τα στοιχεία αλλά και η πραγματικότητα δείχνουν, δεν είναι βέβαιοι για τις επιλογές τους, ψάχνουν το μικρότερο κακό, δεν βρίσκουν θετική επιλογή.

Κάποιοι απ’ όλους αυτούς που θα σταθούν αμήχανοι μπροστά στην κάλπη και κοιτάνε αριστερά, θα επιλέξουν τους συγγενικούς στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικούς σχηματισμούς, και όλα δείχνουν ότι η Νέα Αριστερά αναμένεται να ωφεληθεί από τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα εκδοχή της συντηρητικής παράταξης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όσοι κοιτάνε προς τα δεξιά το πιο πιθανό είναι ότι θα επιλέξουν πιο δεξιά της ΝΔ κόμματα και ιδιαίτερα εκείνο του Βελόπουλου – τουλάχιστον οι δημοσκοπήσεις αυτό επιβεβαιώνουν. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν αμήχανοι για αρκετή ώρα μέχρι να ρίξουν την ψήφο. Όλες οι δημοσκοπήσεις των περασμένων χρόνων λένε ότι ένα ποσοστό που αγγίζει έως και το 10% αποφασίζει λίγο πριν φτάσει στην κάλπη· αυτήν τη φορά μάλλον το ποσοστό θα ανέβει…

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σου με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ