ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ μπορεί να μην κλόνισαν την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, χάρη σε αυτές όμως καταγράφηκαν οι πρώτες απώλειες που κλόνισαν τη σιγουριά των «δεδομένων ψηφοφόρων» που υπήρχε λόγω της απουσίας ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν περίπου βέβαιοι ότι το κυβερνών κόμμα θα κέρδιζε τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, αφού και στην Κρήτη, τη μόνη περιφέρεια που θεωρούσαν ότι δεν μπορούν να πάρουν από τον νυν περιφερειάρχη που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, στήριξαν τη σημερινή διοίκηση. Το ίδιο σίγουροι ήταν και για τον δήμο της Αθήνας, υποτιμώντας μάλλον τη δυσαρέσκεια των δημοτών για τις αποτυχίες, τους πειραματισμούς, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις αλλά και τα υπόγεια πολιτικά ρεύματα, μαζί με το γεγονός ότι ο Κώστας Μπακογιάννης δεν ήταν ποτέ ένα πρόσωπο που ένωνε όλη τη βάση της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Νίκος Χαρδαλιάς, που βγήκε στην Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη Κυριακή.
Στη Θεσσαλία, όπου η κυβέρνηση δεν τα πήγε καλά με τις πλημμύρες, εισέπραξε τη διαμαρτυρία των ψηφοφόρων που καταψήφισαν τον περιφερειάρχη της ΝΔ. Στο βόρειο Αιγαίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής δεν κατάφερε να εκλεγεί, διότι κι εκεί οι κάτοικοι ήθελαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην κυβέρνηση κυρίως για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, και όχι μόνο. Αλλά και συνολικά υπήρχε μια διάθεση προειδοποίησης της κυβέρνησης να μη θεωρεί τους ψηφοφόρους δεδομένους, όπως υπήρξε και διάθεση τιμωρίας της κυβερνητικής αλαζονείας, η οποία εκδηλώθηκε και προεκλογικά με υποδείξεις υπουργών και κινδυνολογίες.
Όσον αφορά τα περί συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ, όσα λέγονται αυτές τις μέρες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετούν μόνο προσωπικούς σχεδιασμούς και σκοπιμότητες, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή επικοινωνία μεταξύ των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Πήρε το μήνυμα η κυβέρνηση; Θα δείξει. Κατάλαβε, όμως, ότι η διαμαρτυρία αυτή μπορεί να εκφραστεί πιο έντονα στις επερχόμενες ευρωεκλογές, στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν θέλει να καταγραφεί σημαντική πτώση του εκλογικού ποσοστού της ΝΔ. Ωστόσο, αν δεν διορθώσει το κακό ξεκίνημα της κυβέρνησής του, αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ακόμα και αν δεν απειληθεί ο αριθμός των εδρών λόγω του εκλογικού νόμου. Ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό της στις ευρωεκλογές θα πλήξει σημαντικά το γόητρο του πρωθυπουργού, ενώ μετά τις εκλογές του καλοκαιριού οι μετοχές του στην Ε.Ε. ήταν ανεβασμένες, καθώς θεωρείται ο ισχυρότερος κεντροδεξιός ηγέτης, λόγω ποσοστών και αυτοδυναμίας.
Η φήμη στα ευρωπαϊκά κέντρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρεται για μία από τις υψηλές θέσεις της Ε.Ε. όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει αλλά υπάρχει η εκτίμηση ότι από την αρχή της δεύτερης θητείας του έχει περισσότερο στραμμένη την προσοχή του σε αυτόν τον στόχο παρά στο εσωτερικό της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη απλώς ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά συντριβή, καθώς δεν κατέγραψε καμία σημαντική νίκη και σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοί του ήταν πάλι πίσω από του ΠΑΣΟΚ. Το βράδυ της Κυριακής ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να πανηγυρίσει μέσα από βίντεο για τις ήττες της κυβέρνησης και τις νίκες των «προοδευτικών» υποψηφίων (του ΠΑΣΟΚ κυρίως), παρουσιάζοντάς τες ως νίκη των προοδευτικών δυνάμεων για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, καθώς διαφορετικά θα έπρεπε να εξηγεί τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και να μιλά για ένα θέμα που δεν γνωρίζει. Άλλωστε, αυτή την περίοδο στο κόμμα όλοι ασχολούνται με το ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών τους λογαριασμών.
Το διευθυντήριο που καθοδηγεί τον Κασσελακη μοιάζει αποφασισμένο να ξεφορτωθεί την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία συντάσσεται με τον πυρήνα της Ομπρέλας. Στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο τάσεις: η μία θέλει να αποχωρήσουν και η άλλη να διώξουν τον Κασσελάκη μέσα από τις κομματικές διαδικασίες. Στη βάση, πάντως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται ήδη οι πρώτες αποχωρήσεις μελών. Η πολιτική ομάδα που καθοδηγεί τον Κασσελάκη δεν σκοπεύει να πάρει το ρίσκο να υποστηρίξει την πραγματοποίηση του συνεδρίου αν δεν βεβαιωθεί ότι θα μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία των συνέδρων, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι πιθανό. Αυτό θα μπορούσε να ισχύσει αν αποχωρούσαν οι διαφωνούντες, και είναι ένα από τα σενάρια, δηλαδή η ηγετική ομάδα να αναβάλλει διαρκώς το συνέδριο μέχρι να αποχωρήσει η εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί τον Στέφανο Κασσελάκη και τη νέα κατάσταση, που δεν θυμίζει σε τίποτα αριστερό κόμμα, όπως λένε.
Το άλλο σενάριο που φοβούνται στην εσωκομματική αντιπολίτευση όσον αφορά τον τρόπο που θα επιχειρηθεί ο έλεγχος των συνέδρων είναι η αξιοποίηση του isyriza, την οποία αναφέρει συχνά τελευταία ο Στέφανος Κασσελάκης στις ομιλίες του. Φυσικά, δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στη διευθυντική ομάδα και είναι εξαιρετικά καχύποπτοι απέναντι σε μια τέτοια προοπτική.
Όσον αφορά τα περί συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ, όσα λέγονται αυτές τις μέρες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετούν μόνο προσωπικούς σχεδιασμούς και σκοπιμότητες, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή επικοινωνία μεταξύ των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κώστας Ζαχαριάδης, τον οποίο το κόμμα του ελάχιστα στήριξε, με δική του απόφαση και χωρίς να υπάρχει κάποιο παρασκήνιο, υποστήριξε τον Χάρη Δούκα του ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο, χωρίς να ζητήσει ανταλλάγματα, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνους ορισμένους από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους παρέκαμψε. Άλλωστε και ο Χάρης Δούκας, όπως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν μόνο στην υποστήριξη του Ζαχαριάδη και της δημοτικής παράταξής του, καθόλου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ θωρεί πολύ σημαντικές τις αυτοδιοικητικές νίκες στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντας ότι τα ποσοστά αυτά ξεπερνάνε κατά πολύ εκείνα του κόμματος, δημιουργούν αισιοδοξία και δίνουν μια προοπτική, όπως λένε. Ο επόμενος σταθμός είναι οι ευρωεκλογές, στις οποίες ο στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να κερδίσει τη δεύτερη θέση, αξιοποιώντας την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.