Η σκληρή αλήθεια για το tiktok του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ενοίκια

Η σκληρή αλήθεια για το tiktok του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ενοίκια Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός ξεκινά το βίντεό του με ένα νούμερο: 7 στους 10 Έλληνες έχουν δικό τους σπίτι, κάτι που ίσως και να εξηγεί το γιατί, ενώ η στεγαστική κρίση είναι οξεία, το θέμα είναι σχετικά χαμηλά στην ατζέντα των ειδήσεων. Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0


ΠΡΟΣΦΑΤΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ
του Κυριάκου Μητσοτάκη στο TikTok βραβεύτηκε στα Βραβεία Ερμής. Δικαίως. Στα βίντεό του ο πρωθυπουργός μοιάζει «σοβαρός» αλλά «ανθρώπινος» με μια ελαφριά δόση αυτοσαρκασμού και κυρίως βαθιά γνώση του ίδιου του μέσου και του τρόπου λειτουργίας του (τι GRWM, τι απάντηση στο Judah Club, τι «όχι μπαμπά cringe»). Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως πλησίασε ένα κοινό 15-30 που παρακαλάνε όλοι να το φτάσουν και κανένας δεν μπορεί. Δίπλα του ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε με κουρασμένο θυρωρό πολυκατοικίας που μας κυνηγάει για τα κοινόχρηστα.

Το τελευταίο βίντεο του πρωθυπουργού με τίτλο «Η σκληρή αλήθεια για τα ενοίκια» (ένα ξεκάθαρο κλείσιμο του ματιού στο podcast «Μικροπράγματα», είπαμε, αυτός που «τρέχει» τον λογαριασμό έχει διδακτορικό στα media trends) δεν αποτελεί εξαίρεση. Το βίντεο είναι σύντομο, επεξηγηματικό και απόλυτα στοχευμένο στο σωστό κοινό, τους νέους, που είναι και το βασικό ακροατήριο, καθώς είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από τη στεγαστική κρίση.

Ο πρωθυπουργός ξεκινά το βίντεό του με ένα νούμερο: 7 στους 10 Έλληνες έχουν δικό τους σπίτι, κάτι που ίσως και να εξηγεί το γιατί, ενώ η στεγαστική κρίση είναι οξεία, το θέμα είναι σχετικά χαμηλά στην ατζέντα των ειδήσεων.

Το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι ούτε η Golden Visa ούτε το Airbnb αλλά τα εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα των Ελλήνων. Ας μην ξεχνάμε ότι από το 2009 έως το 2014 οι Έλληνες έχασαν το 40% των εισοδημάτων τους και οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, οπότε το να αγοράσει κανείς σπίτι είναι για τους περισσότερους όνειρο θερινής νυκτός.

«Εξαιτίας της ανάπτυξης είδαμε μια απότομη αύξηση στις αξίες των ακινήτων και μια πολύ απότομη αύξηση στα ενοίκια. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20%, τα ενοίκια όμως έχουν αυξηθεί περισσότερο». Κάπου εδώ σταματάνε και τα νούμερα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει «ξεχνώντας» να αναφέρει το ποσοστό αύξησης των ενοικίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της ΕΣΥΕ, η αύξηση από το 2018 έως το 2023 κινείται από το 43% έως το 52%. Ούτε φυσικά αναφέρει στο βίντεο ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δίνουν περίπου το 37% του εισοδήματός τους στο ενοίκιο – το μεγαλύτερο ποσοστό απ' όλες τις χώρες της Ε.Ε. 

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύει τις αιτίες πίσω από τη στεγαστική κρίση –κλειστά σπίτια, Airbnb, Golden Visa– και μετά προσφέρει κάποιες λύσεις: περιορισμούς στο AirBnB και στην Golden Visa, μια σειρά προγραμμάτων και κονδυλίων, όπως το Ανακαινίζω-Εξοικονομώ και το Ανακαινίζω-Ενοικιάζω, φορολογικές εκπτώσεις, κίνητρα σε ιδιοκτήτες να επισκευάσουν τα κλειστά τους σπίτια, το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μέσα από το οποίο επιδοτούνται τα στεγαστικά δάνεια νέων, το επίδομα ενοικίου μέσω ΟΠΕΚΑ, αύξηση του επιδόματος φοιτητικής στέγης και κατασκευή νέων φοιτητικών κατοικιών. Το μόνο κάπως πιο φιλόδοξο πρόγραμμα που αναφέρεται στο βίντεο είναι ο θεσμός της Κοινωνικής Αντιπαροχής για καινούργια σπίτια, ο οποίος είναι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, «το νέο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης». 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η σκληρή αλήθεια για τα ενοίκια️

Μπορεί αυτά τα βήματα να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (πολλά βέβαια από αυτά, όπως το επίδομα ενοικίου του ΟΠΕΚΑ, υπάρχουν εδώ και χρόνια), αλλά στην πραγματικότητα μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό σε μια χώρα με μηδενική στεγαστική πολιτική. Όπως εξηγεί αναλυτικά η έρευνα της διαΝΕΟσις «Η στεγαστική πολιτική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», μετά το κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας το 2012, εν μέσω δεύτερου μνημονίου, η χώρα απέμεινε για πάνω από δεκαετία χωρίς καμία επί της ουσίας στεγαστική πολιτική.

Και το πιο βασικό απ’ όλα: το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι ούτε η Golden Visa, ούτε το Airbnb αλλά τα εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα των Ελλήνων. Ας μην ξεχνάμε ότι από το 2009 έως το 2014 οι Έλληνες έχασαν το 40% των εισοδημάτων τους και οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, οπότε το να αγοράσει κανείς σπίτι είναι για τους περισσότερους όνειρο θερινής νυκτός. Tην ίδια ώρα, τα ακίνητα έχουν ελκυστικές τιμές πώλησης, σχετικά με άλλες χώρες της Ε.Ε., οπότε θεωρούνται καλές επενδύσεις από ξένους αγοραστές. Αυτό για να αλλάξει θέλει στοχευμένο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, κάτι που ξεκάθαρα δεν πρόκειται να συμβεί σε αυτή την περίπτωση.

Και κάτι τελευταίο και εξίσου σημαντικό: Όλη αυτή η ιστορία με την αύξηση των ενοικίων, πέρα απ’ όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, τόνισε ακόμα περισσότερο την κοινωνική ανισότητα και αδικία. Από τη μία το 73% είδε την περιουσία του να αποκτά αξία και από την άλλη ένα 27% δυσκολεύεται πλέον να αποκτήσει πρόσβαση στην κατοικία. 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ