Έχουμε όντως τόσους συνωμοσιολόγους ή η πληροφόρησή μας πάσχει;

0

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ είναι ότι δεν έχω γνώμη. Τελεία. Τέλος. Δεν υπάρχει τίποτα να προσθέσω με βάση τις γνώσεις μου και την εκπαίδευσή μου, πλην ίσως της εμπειρίας μου απ’ τον εμβολιασμό μου.

Όμως φαίνεται πως όλοι έχουν μια γνώμη για τα εμβόλια και τη μοιράζονται με τους φίλους τους. Αυτό προφανώς μπορεί να είναι επικίνδυνο, αν στείλεις σε χιλιάδες «φίλους» και τους εξηγήσεις «τι μας κρύβουν;» ή «τι έχουν τελικά μέσα αυτά τα εμβόλια». Άλλωστε, είμαστε σχεδιασμένοι να εστιάζουμε στ’ αρνητικά και όλες οι κακές ιστορίες είναι ζουμερές ιστορίες που μας αναστατώνουν και μας ενδιαφέρουν.

Το ίντερνετ είναι φτιαγμένο ώστε να μην υπάρχει κάποιος κεντρικός έλεγχος στις ροές πληροφοριών που δημιουργούνται διαρκώς. Καθένας γράφει ό,τι θέλει και οι άλλοι (Αρχές, χρήστες, δικαστήρια) τον διορθώνουν.

Ωστόσο, προκειμένου να μπορεί κανείς πράγματι να χρησιμοποιήσει τον πλούτο της πληροφόρησης που υπάρχει online, πρέπει να αναπτύξει κάποιες δεξιότητες. Πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι όλες οι σελίδες ίδιες. Άλλες έχουν αυξημένη αξιοπιστία κι άλλες όχι. Άλλες φιλοξενούν τη γνώμη διαφόρων σημαντικών ανθρώπων, άλλες το μεταμεσονύχτιο, πικρόχολο σχόλιο κάποιου τρολ, άλλες και τα δύο. Άλλες διαδίδουν ευθέως συνωμοσίες ή μίσος για τους Εβραίους, τους γκέι και διάφορες ομάδες που απασχολούν υπερβολικά πολύ τα μεγάλα μυαλά των αργόσχολων συνωμοσιολόγων του διαδικτύου.

Η πανδημία βρήκε το ίντερνετ σε στάδιο άγριας δύσης. Ελάχιστοι κανόνες ισχύουν και η εφαρμογή τους είναι περίπλοκη και αμφιλεγόμενη. Οι νομικές ρυθμίσεις προσπαθούν να πετύχουν έναν κινούμενο στόχο: τεχνολογίες που αλλάζουν διαρκώς και ροές πληροφόρησης που ελέγχονται από τεχνολογικούς κολοσσούς σε μονοπωλιακή θέση.

Οι επιδημιολόγοι μάλλον χρειάζονται επικοινωνιολόγο για να φιλτράρει τις εμφανίσεις τους. Είναι τόσο πολλές και τόσο θορυβώδεις, που μάλλον υπονομεύουν το μήνυμα. Πλάι τους πολλά δίκτυα ενημέρωσης προκαλούν μόνιμο θόρυβο ή απλώς έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία μετά από υπερβολικά πολλούς μήνες περιεχομένου χωρίς καμία ποιότητα.

Όμως, για να έρθω στα δικά μας, δεν είναι παράξενο που οι πολίτες έχουν μια μπερδεμένη εικόνα για την πανδημία και την αντιμετώπισή της. Αρχικά, πολλοί συμπολίτες μας δεν ξέρουν τι τους συμβαίνει όταν περιηγούνται το διαδίκτυο. Δεν καταλαβαίνουν, για παράδειγμα, ότι βρίσκονται σε σελίδα με μεταφρασμένο (άρα αλλοιωμένο) περιεχόμενο ή ότι οι προτάσεις του YouTube, που κάπως μαγικά επιβεβαιώνουν όσα πιστεύουν, είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας προηγούμενων επιλογών τους. Παγιδευμένοι σε ομάδες όπου όλοι συμφωνούν με όλους, αδυνατούν να φανταστούν άλλες οπτικές γωνίες.

Δικαιούμαστε να τους απορρίπτουμε με το υποτιμητικό «ψεκασμένοι»; Όχι. Κάποιοι απλώς δεν απέκτησαν ποτέ τις δεξιότητες που χρειάζονται για να περιηγείται κανείς το διαδίκτυο και να βγάζει νόημα. Κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έμαθαν ούτε στο σχολείο, ούτε στο πανεπιστήμιο, ούτε στην εργασία τους αυτές τις δεξιότητες κι έχουν μείνει καθηλωμένοι σε ένα πρώιμο στάδιο αλληλεπίδρασης με το διαδίκτυο. Αυτό δεν θα εξελιχθεί καλά.

Παράλληλα, οι επιδημιολόγοι μάλλον χρειάζονται επικοινωνιολόγο για να φιλτράρει τις εμφανίσεις τους. Είναι τόσο πολλές και τόσο θορυβώδεις, που μάλλον υπονομεύουν το μήνυμα. Πλάι τους πολλά δίκτυα ενημέρωσης προκαλούν μόνιμο θόρυβο ή απλώς έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία μετά από υπερβολικά πολλούς μήνες περιεχομένου χωρίς καμία ποιότητα. Έτσι, όταν ο κόσμος πληροφορείται ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, σκέφτεται «έτσι το λένε», γιατί έχει μάθει να αμφισβητεί τα ρεπορτάζ και την καθαρότητα της ενημέρωσης στη χώρα.

Και ενώ κατανοώ ότι η φύση της κατάστασης είναι τέτοια που τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, από τους ειδικούς έχω άλλες προσδοκίες. Περιμένω από το χάος της πληροφόρησης να βγάλουν νόημα και να μας πουν το «ζουμί». Να δημιουργήσουν πλαίσιο για να ληφθούν σωστές αποφάσεις. Δεν χρειάζεται να ξέρουμε τι λέει κάθε επιστημονική δημοσίευση που βγήκε για τον ιό πρόσφατα. Χρειάζεται μια ειλικρινής, κατανοητή ανάλυση για τους κινδύνους και τις ενδεδειγμένες ενέργειες και όλα αυτά χωρίς μαμαδίστικο, χειριστικό ύφος.

Μέχρι τώρα το μήνυμα του εμβολιασμού φαίνεται να μεταδίδουν καλύτερα οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι, που εξηγούν στους γύρω τους πόσο άψογη είναι η διαδικασία κλεισίματος ραντεβού και εμβολιασμού, ενώ λειτουργούν και καθησυχαστικά ως προς τις παρενέργειες και τη διάρκειά τους.

Πάντως, σε ό,τι με αφορά, το μόνο τρομακτικό στην εμπειρία του εμβολιασμού μου ήταν το νοσοκομείο όπου εμβολιάστηκα. Η άθλια κατάσταση ενός κεντρικού, μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας μού προκάλεσε αδιανόητο άγχος (και ευτυχώς η νοσοκόμα, σε αντίθεση με την επιτροπή των επιδημιολόγων, ήξερε καλά πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να απευθυνθείς μαμαδίστικα και καθησυχαστικά σε κάποιον).

Δεν χρειαζόμαστε συνωμοσίες για να νιώσουμε φόβο. Αρκεί μια επίσκεψη στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, όπου νοσοκόμες και γιατροί εργάζονται εξαντλημένοι μέσα σε συνθήκες δικαιολογημένου τρόμου. Αν μια πανδημία δεν αρκεί για ν’ αλλάξει αυτό, δεν ξέρω τι χρειάζεται.  

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η πανδημία είναι όντως «πίσω μας»; Ή απλώς οι πολιτικοί «αισιοδοξούν»;

Σήμερα: Ραδιενεργός τουρισμός • • • πίσω μας; • • • απειλές στρατιωτικών • • • η κατάντια των Ρεπουμπλικανών • • • Κολέτ • • • ο μικρότερος χάρτης του κόσμου • • • η αγιοποίηση του ταπεινού
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Afghan Girls

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ασυνάρτητος ορθολογισμός και AstraZeneca

Σήμερα: Οι Αφγανές τραγουδούν ∙ ∙ ∙ ασυνάρτητος ορθολογισμός ∙ ∙ ∙ και «βρετονική» μετάλλαξη του κορονοϊού ∙ ∙ ∙ «Help me» ∙ ∙ ∙ ο προκλητικός αριθμός π ∙ ∙ ∙ το γραφείο του Αντόρνο σε καραντίνα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ