Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ ή μια Φουκουσίμα;

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Τσερνόμπιλ ή μια Φουκουσίμα; Facebook Twitter
Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν ξεπεραστεί πια. Ήταν μια τεχνολογία που ολοκληρώθηκε πριν από πολλά χρόνια. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


— Υποστηρίζουν πολλοί ότι τα πυρηνικά αποτελούν «μονόδρομο» για ταχεία μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων. Πώς το σχολιάζετε;
Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας, στα δύο βασικά επιχειρήματά τους, παραπλανούν την κοινωνία στοχεύοντας στην αποδοχή αυτής της παρωχημένης και επικίνδυνης ενέργειας. Με το επιχείρημα «ταχεία μετάβαση» φάσκουν και αντιφάσκουν, γιατί από τη μια προβάλλουν πως η πυρηνική ενέργεια θα καλύψει το ενεργειακό μείγμα για τα επόμενα 10 χρόνια, από την άλλη δηλώνουν πως για τη λειτουργία των «νέων», μικρών και σπονδυλωτών αντιδραστήρων απαιτούνται τουλάχιστον δέκα χρόνια ακόμα. Άρα, δεν υπάρχει καμία συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα.

Με το χαρακτηριστικό «μηδενικών ρύπων» αναφέρονται μόνο στους χημικούς ρύπους, διαγράφοντας τους ραδιενεργούς και πιο επικίνδυνους, ίσως επειδή οι ρύποι αυτοί είναι άμεσα ορατοί από τα ανθρώπινα αισθητήρια όργανα, ενώ οι ραδιενεργοί, που εκπέμπονται από την πυρηνική ενέργεια, είναι αόρατοι και δεν ανιχνεύονται από κανένα ανθρώπινο αισθητήριο όργανο. Όμως, το αποτέλεσμά τους φαίνεται μετά από χρόνια, από πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, αφού ξεπεράσουν τη λανθάνουσα αυτή περίοδο. Το ότι οι συνέπειες της ραδιενέργειας αργούν να φανούν τής δίνουν άλλοθι, πως είναι ακίνδυνη.

Σήμερα ο πυρηνικός αντιδραστήρας είναι μια εμπορική επιλογή και όχι μια επιστημονική έρευνα, επομένως, αν δεν συμφέρει εμπορικά, απορρίπτεται.

— Ως προς την ασφάλεια, τι θα μας λέγατε; Τι είναι αυτό που πρέπει να μας τρομάζει; Ποια είναι η σκοτεινή πλευρά της;
Ως προς την ασφάλεια των μικρών και σπονδυλωτών αντιδραστήρων, που ενδιαφέρει την κοινωνία –η οποία κατά τα άλλα αδιαφορεί αν αυτοί είναι σπονδυλωτοί, ευέλικτοι ή αν μεταφέρονται αυτούσιοι από τη βιομηχανία στον τόπο χρήσης–, είναι βασικά το ίδιο ασφαλείς ή ανασφαλείς με τους μεγάλους παλαιούς. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι διαφημιζόμενοι «νέοι» μικροί, σπονδυλωτοί αντιδραστήρες λειτουργούν με τον ίδιο μηχανισμό που λειτουργούν οι μεγάλοι παλαιοί αντιδραστήρες.

cover
Θανάσης Γεράνιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής

Δηλαδή, η παραγωγή ενέργειας προέρχεται από τη σχάση βαρέων πυρήνων σε μικρότερους με την εκπομπή της ενέργειας σύνδεσης των σχαζόμενων πυρήνων. Αυτό σημαίνει πως όλα τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι τα ίδια και η λειτουργία τους ενέχει τους ίδιους κινδύνους. Στο σημείο αυτό να επισημανθεί η σχέση ασφάλειας - κόστους, που είναι κρίσιμη για την απόφαση δημιουργίας ή ματαίωσης πυρηνικών αντιδραστήρων για ηλεκτροπαραγωγή.

— Από τι εξαρτάται η κατασκευή και η λειτουργία πυρηνικών σταθμών;
Είναι γεγονός πως το κόστος κατασκευής και λειτουργίας τους εξαρτάται σημαντικά από τον βαθμό ασφαλείας που θα πρέπει να παρέχει στην κοινωνία. Όσο αυξάνεται αυτός ο βαθμός τόσο αυξάνεται και το κόστος – κι αυτό αυξάνεται εκθετικά σε υψηλούς βαθμούς ασφαλείας. Μην ξεχνάμε πως σήμερα ο πυρηνικός αντιδραστήρας είναι μια εμπορική επιλογή και όχι μια επιστημονική έρευνα, επομένως, αν δεν συμφέρει εμπορικά, απορρίπτεται. Όμως, ποιος καθορίζει τον απαιτούμενο βαθμό ασφαλείας που συνδέεται με την πιθανότητα να γίνει ένα μεγάλο ατύχημα και ποιος καθορίζει την πιθανότητα αυτή; Πολύ απλά, ο κατασκευαστής.

Μετά τα δυο μεγάλα ατυχήματα στο Τσερνόμπιλ και στη Φουκουσίμα η κοινωνία απαίτησε μεγαλύτερη ασφάλεια, επομένως το κόστος ανεβαίνει πολύ και δεν συμφέρει εμπορικά αυτή η επένδυση. Ποιος κατασκευαστής θα επιλέξει να χάσει; Απλώς θα μειώσει την πιθανότητα να συμβεί μεγάλο ατύχημα για να αποφύγει και το μεγάλο κόστος. Στο ατύχημα της Φουκουσίμα γνώριζαν οι υπεύθυνοι πως υπήρχε η πιθανότητα να αναπτυχθεί ισχυρό τσουνάμι από ισχυρή σεισμική δόνηση που ύψωσε τη στάθμη της θάλασσας και έκανε τους παραθαλάσσιους πυρηνικούς αντιδραστήρες να υπερχειλίσουν.

Όμως, είχαν υπολογίσει πως η πιθανότητα αυτή ήταν αμελητέα κι έτσι δεν θεώρησαν ότι απαιτούνταν πρόσθετα αναγκαία μέτρα, αποφεύγοντας το επιπλέον κόστος και καθιστώντας τον αντιδραστήρα επικίνδυνο. Το κόστος της απολύμανσης από το ατύχημα της Φουκουσίμα θα ξεπεράσει το μισό τρισ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από την αρμόδια εταιρεία TEPCO. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως οι πυρηνικοί αντιδραστήρες για ηλεκτροπαραγωγή, μεγάλοι ή μικροί, αν θέλουν να είναι ασφαλείς, δεν συμφέρουν οικονομικά, γιατί  απαιτούν πολλά και ακριβά μέτρα προστασίας.

— Σήμερα, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των πυρηνικών;
Τα πυρηνικά απόβλητα, από τα οποία δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα τρόποι ασφαλούς φύλαξης, γιατί ακτινοβολούν για χιλιάδες χρόνια. Κάθε αντιδραστήρας παράγει ετησίως περίπου είκοσι τόνους πυρηνικά απόβλητα και το σύνολο των αντιδραστήρων 10.000 τόνους. Αν εκτιμήσουμε τη διάρκεια λειτουργίας τους, επειδή είναι γερασμένοι (λειτουργούν πάνω από 40 χρόνια), καταλήγουμε σε μια παραγωγή αποβλήτων 400.000 τόνων συνολικά. Θα πρέπει να προσθέσουμε και τα πυρηνικά απόβλητα του ίδιου του αντιδραστήρα όταν γεράσει και θα πρέπει να διαλυθεί και να καταλήξει κι αυτός πυρηνικό απόβλητο. Αυτή η διαδικασία απαιτεί πολλά χρόνια και μεγάλο κόστος (ανά 1.000 MW ισχύος 300 εκατ. έως 2 δισ. δολάρια, δηλαδή ένα σεβαστό ποσοστό του κόστους κατασκευής τους). Το κόστος αυτό δεν προσμετριέται σε αυτό της λειτουργίας τους (κατανάλωση καυσίμου ουρανίου), έτσι η πυρηνική ενέργεια διαφημίζεται ως «φθηνή».

Μέχρι σήμερα αυτά τα ραδιενεργά απόβλητα συσσωρεύονται και θάβονται σε υπόγειους χώρους που όμως δεν αποκλείουν τη διαρροή τους και τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Οι υποστηρικτές των νέων μικρών σπονδυλωτών αντιδραστήρων (ή, όπως λέγονται, των «αντιδραστήρων τσέπης») διατείνονται πως δεν προκαλούν προβλήματα τα απόβλητα τους, γιατί λόγω της μικρής ισχύος τους η παραγωγή τους σε απόβλητα είναι μικρή. Η ισχύς αυτή προβλέπεται να είναι από λίγα έως 100 MW, δηλαδή για καθέναν αντιδραστήρα παλαιού τύπου θα έχουμε από 10 έως 100 σπονδυλωτούς και δεν θεωρώ ότι οι 100 θα είναι ασφαλέστεροι απ’ ό,τι ο ένας ούτε ότι τα απόβλητά τους συνολικά θα είναι μικρότερης ποσότητας.

— Στην Ελλάδα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι «ευπρόσδεκτη». Ποια είναι η γνώμη σας;
Στην Ελλάδα, δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν από την Ε.Ε. και από ομάδες φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του ΕΚΠΑ έδειξαν πως το 75%-80% ήταν κατά μιας πυρηνικής εγκατάστασης. Πριν από μερικά χρόνια, θα ήταν αδιανόητο και θα φάνταζε σαν ανέκδοτο πως η πυρηνική ενέργεια είναι «πράσινη». Φαίνεται ότι οι σημερινές δυσμενείς ενεργειακές συγκυρίες, η πίεση για επερχόμενη κλιματική αλλαγή, η αγωνία των κατασκευαστών πυρηνικών αντιδραστήρων που βλέπουν να καταρρέουν οικονομικά οι μεγαλο- επενδυτές και πιστεύουν ότι θα πολλαπλασιάσουν την περιουσία τους με την κατασκευή χιλιάδων νέων και μικρών αντιδραστήρων συνέπεσαν χρονικά και οδήγησαν πολλές πυρηνικές εταιρείες στην απόφαση αυτή.

Όμως, ο κύριος αποδέκτης, που είναι η κοινωνία, δεν έχει εκφραστεί ακόμα και ούτε πρόκειται να ερωτηθεί. Μήπως, λοιπόν, η κοινωνία είναι σε αδράνεια και δεν αντιδρά όσο πρέπει; Η συγκυρία αυτή ευνοεί την επανεμφάνιση των πυρηνικών αντιδραστήρων με μοντέρνα μορφή. Την κοινωνία την αφορά όμως η ασφάλεια της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών γενικά και απαιτεί να μην υπάρξουν ατυχήματα του μεγέθους 7, όπως στο Τσερνόμπιλ και στη Φουκουσίμα, ή και σοβαρότερα.

Επομένως, οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν υποχρέωση να δαπανήσουν μεγαλύτερα ποσά ώστε να ελαττώσουν σημαντικά την πιθανότητα ενός πυρηνικού ατυχήματος. Ήδη, μία από τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες ματαίωσε την κατασκευή των σπονδυλωτών αντιδραστήρων, αντιλαμβανόμενη το ολοένα αυξανόμενο και μη προσδιορίσιμο κόστος κατασκευής τους (NuScale Power).

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν ξεπεραστεί πια. Ήταν μια τεχνολογία που ολοκληρώθηκε πριν από πολλά χρόνια. Τώρα είναι καθαρά ένα εμπορικό προϊόν που δεν έχει καμία σχέση με την πράσινη ενέργεια. Η επιστήμη έχει ξεμάθει να προσφέρει στην τεχνολογία της σχάσης και η κατάργηση των αντιδραστήρων δεν συνεπάγεται κανένα επιστημονικό κόστος. Οι επιστημονικές έρευνες πρέπει να έχουν μοναδικό στόχο τη βελτίωση της διαβίωσης της ανθρωπότητας και όχι τον πλουτισμό πολυεθνικών, τη στήριξη ηγετών και τη δημιουργία γεωπολιτικών καταστάσεων μέσω της τεχνολογικής εφαρμογής τους για ηλεκτροπαραγωγή.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ