Ελληνογερμανικές σχέσεις, μεταξύ ρεαλισμού και αφέλειας

merkel mitsotakis Facebook Twitter
Το αγκάθι στις ελληνογερμανικές σχέσεις είναι η Τουρκία. Φωτ.: ΑΡ
0

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ Ρόναλντ Μαϊνάρντους σε πρόσφατο άρθρο του διαπιστώνει μια αλήθεια που αποφεύγουν να ομολογήσουν πολλοί άλλοι αναλυτές στη Γερμανία, παρότι είναι προφανής. Ότι το αγκάθι στις ελληνογερμανικές σχέσεις είναι η Τουρκία. 

Μεταξύ άλλων όμως, ο κ. Μαϊνάρντους αναφέρει ότι «θα ήταν λάθος –και αφελές– να υπερεκτιμήσουμε την επιρροή της Γερμανίας και της ίδιας της κυρίας Μέρκελ στην Άγκυρα. Προφανώς δεν έχει –και δεν είχε ποτέ– τη δύναμη να καθοδηγήσει την στάση του Τούρκου Προέδρου» γράφει. 

Αν υπήρχαν κάποιοι που απαιτούσαν από την κ. Μέρκελ να αλλάξει μυαλό στον Τούρκο Πρόεδρο, αυτό θα ήταν πραγματικά αφελές. Ωστόσο κανένας δεν μπορεί στα σοβαρά να έχει τέτοιες απαιτήσεις από κανέναν ηγέτη και ούτε από την κ. Μέρκελ το ζητούμενο ήταν να «εξημερώσει» τον Ερντογάν. Εκείνο που στην πραγματικότητα περίμενε η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν η εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που η κ. Μέρκελ υποτίθεται υπερασπιζόταν.

Θα περίμενε κανείς η Γερμανία και η κ. Μερκελ να κρατήσουν τα προσχήματα και έστω με βαριά καρδιά να κάνουν αυτό που ορίζουν οι δημοκρατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε. των οποίων την κυριαρχία απειλεί ο Ερντογάν, με πράξεις πλέον κι όχι μόνο με λόγια, είχαν ένα ισχυρό όπλο και αυτό ήταν η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία. Η Άνγκελα Μέρκελ όμως φρόντισε να το ακυρώσει, προστατεύοντας απροκάλυπτα την Τουρκία, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει να απειλεί τα δύο αυτά ευρωπαϊκά κράτη χωρίς τον φόβο ότι θα υποστεί κάποια συνέπεια από την Ε.Ε.

Ρόναλντ Μαϊνάρντους
Ρόναλντ Μαϊνάρντους

Εξίσου απογοητευτική ήταν και η προστασία της Τουρκίας από ευρωπαϊκές κυρώσεις για την ακραία καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελείται από το καθεστώς του Ερντογάν. Οι τουρκικές φυλακές είναι γεμάτες από πολιτικούς τους αντιπάλους, ακτιβιστές, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, αλλά η Μέρκελ δεν επέτρεψε ποτέ να αναδειχθούν τα επείγοντα αυτά ζητήματα όπως τους άξιζε. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τώρα που αποχωρεί, βρήκαν την ευκαιρία και στην Κομισιόν αλλά και αρκετά κράτη-μέλη να καταγγείλουν τις παράνομες φυλακίσεις για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία. 

Είναι αφελές άραγε να περιμένει κανείς από τη Γερμανία να μην εμποδίζει τις κυρώσεις εναντίον μιας χώρας που καταπατά με ακραίο τρόπο ανθρώπινα δικαιώματα και απειλεί κράτη-μέλη; Θα συμφωνεί υποθέτω ο κ. Μαϊνάρντους ότι είναι μία λογική απαίτηση για όποιον παίρνει στα σοβαρά τις διακηρυγμένες αρχές της Ε.Ε., και ότι η μη ανταπόκριση της κ. Μέρκελ ήταν αναμενόμενο να απογοητεύσει. 

Αφελές θα ήταν να μην καταλαβαίνει κανείς γιατί ενώ η Γερμανία πρωτοστατούσε στις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας π.χ για λιγότερα, ήταν τόσο απρόθυμη να υποστεί κυρώσεις η Τουρκία για πολύ περισσότερα. Αλλά οι περισσότεροι κατανοούν γιατί συμβαίνει αυτό. Θα περίμενε κανείς όμως, η Γερμανία και η κ. Μερκελ να κρατήσουν τα προσχήματα και έστω με βαριά καρδιά να κάνουν αυτό που ορίζουν οι δημοκρατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είναι μήπως αφελές και αυτό; 

Ο κ. Ρόναλντ Μαϊνάρντους στην κατακλείδα της ανάλυσης του, πολύ έντιμα και με ρεαλισμό, συνιστά στους Έλληνες να μην αναμένουν ριζικές αλλαγές από τη νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο, καθώς, όπως λέει, στις βασικές γραμμές η προσέγγιση της πολιτικού, που έδινε τον τόνο στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας επί 16 χρόνια, θα παραμείνει η ίδια. Κι αυτό θα πρέπει πρωτίστως να το αντιληφθούν οι πραγματικά αφελείς.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ