ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος τυπικά καθορίζει πολεοδομικά ζητήματα για τα data centers. Παράλληλα, όμως, φέρνει προς ψήφιση, αποσπασματικά, δεκάδες σημαντικές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις για μια σειρά σοβαρών ζητημάτων. Σ' αυτές τις διατάξεις συγκαταλέγονται ρυθμίσεις που αφορούν την αναθεώρηση της εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα και την προστασία της φύσης αλλά και μέτρα για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τη ρύπανση και την περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλείται από τα απόβλητα. Στα βασικά σημεία των διάσπαρτων διατάξεων υπάρχουν ρυθμίσεις ακόμη και για τον τρόπο λειτουργίας πάρκινγκ στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά και μία διάταξη που αφορά αντισταθμιστικά μέτρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Στις βασικότερες ρυθμίσεις συγκαταλέγονται τα παρακάτω:
Αναθεώρηση εθνικής στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα: Η εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα αλλάζει ανά δεκαετία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησης κάθε 5 χρόνια, ούτως ώστε να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και στις πολιτικές και νομοθετικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική για τις οικοδομές η εγκατάσταση φυσικού αερίου για κουζίνα και θέρμανση. Δυνητικά οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προβλέψουν εγκατάσταση αερίων καυσίμων, αλλά και να επιλέξουν, εναλλακτικά, άλλα συστήματα ενέργειας.
Πρόληψη και αποκατάσταση ρύπανσης από απόβλητα: Στις περιπτώσεις που έχει διαπιστωθεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα ζημία σοβαρή ή «πολύ σοβαρή» ή «υψηλός» κίνδυνος περιβαλλοντικής υποβάθμισης, και ο ρυπαίνων δεν υλοποιεί τις ενέργειες συμμόρφωσης που του έχουν επιβληθεί, θεσπίζεται μηχανισμός άμεσης και ταχείας αποκατάστασης της ρύπανσης ή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με καταλογισμό της σχετικής δαπάνης στον φορέα της ρυπαίνουσας δραστηριότητας.
Θέσπιση πολεοδομικής και περιβαλλοντικής εισφοράς: Για πρώτη φορά επιβάλλεται σε επιχειρήσεις με δραστηριότητες που έχουν έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αντισταθμιστική πολεοδομική εισφορά για την ενίσχυση των δράσεων που αντισταθμίζουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται θα διατίθενται για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.
Λειτουργία υπαίθριων σταθμών αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας: Αδόμητα οικόπεδα που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως parking, υπό την προϋπόθεση υποχρεωτικής περιμετρικής φύτευσης, ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων.
Κατάργηση της υποχρέωσης εγκατάστασης δικτύου αερίων καυσίμων: Δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική για τις οικοδομές η εγκατάσταση φυσικού αερίου για κουζίνα και θέρμανση. Δυνητικά οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προβλέψουν εγκατάσταση αερίων καυσίμων, αλλά και να επιλέξουν, εναλλακτικά, άλλα συστήματα ενέργειας.
Υποχρέωση φύτευσης φυτών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς: Οι κάτοχοι φωτοβολταϊκών σταθμών υποχρεούνται κατά την εγκατάσταση αυτών –και σε κάθε περίπτωση πριν την ηλέκτρισή τους– σε φύτευση και συντήρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους, περιμετρικά της εγκατάστασης (σε κάποια υποτμήματα και εντός αυτής), φυτών συμβατών με τη βλάστηση της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη το εδαφικό υπόστρωμα και τη δυνατότητα άρδευσης.
Εργασίες υλοτομίας ΔΕΔΔΗΕ: Διευρύνεται η δυνατότητα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) να επεμβαίνει, πραγματοποιώντας εργασίες υλοτομίας (π.χ. κλαδέματα) που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Γεγονός που οδηγεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων στις υποδομές του εναέριου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. στύλοι ΔΕΔΔΗΕ), που μπορεί να προκληθούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και στην επιτάχυνση των εργασιών για την ενίσχυση της επάρκειας του δικτύου.
Κίνητρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε εγκαταστάσεις οδοφωτισμού: Με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, προωθούνται δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων οδοφωτισμού αρμοδιότητας ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Η σχετική χρηματοδότηση παρέχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, υποδομών και εγκαταστάσεων του Δημοσίου: Για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του δημόσιου κτιριακού αποθέματος των υποδομών και εγκαταστάσεων που ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από φορείς του Δημόσιου Τομέα (ιδίως θερμοστάτες), θεσπίζονται δράσεις και μηχανισμός παρακολούθησης της υλοποίησης αυτών για λόγους διαφάνειας.
Υποβοήθηση του έργου της δασοπυρόσβεσης από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Οι κάτοχοι σταθμών ΑΠΕ, πριν την ηλέκτρισή τους, υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος και για την καταστολή δασικών πυρκαγιών, όπως με την ενίσχυση των πηγών τροφοδότησης νερού για τη δασοπυρόσβεση και την εγκατάσταση δεξαμενών. Τα μέτρα που λαμβάνονται αφορούν στην περιοχή για την οποία έχει πάρει έγκριση επέμβασης ο εκάστοτε κάτοχος σταθμού, και ιδίως λαμβάνεται μέριμνα για την ενίσχυση των περιοχών στις οποίες εκτελούνται έργα οδοποιίας.
Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ σε απολήξεις κλιμακοστασίων: Για λόγους ενεργειακής εξοικονόμησης καθίσταται δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε απολήξεις κλιμακοστασίων, εφόσον τηρούν συγκεκριμένη κλίση, για την προστασία από τα όμβρια ύδατα.
Το νομοσχέδιο θα παραμείνει στη διαβούλευση μέχρι τις 13 Νοεμβρίου και μέχρι τότε, πολίτες, φορείς και οργανώσεις θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν σχόλια, προτάσεις και παρατηρήσεις.