Η ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, σταθερή συνομιλήτρια του Αλέξη Τσίπρα και άτυπη αρχηγός της «φρουράς» του, δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 ότι «ο Τσίπρας θα μπορούσε να ήταν επικεφαλής μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ». Δεν είναι μυστικό ότι αυτή είναι η επιδίωξη του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που προκάλεσε αναστάτωση όμως με τη δήλωση αυτή της Ό. Γεροβασίλη είναι η αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η αντιπαράθεση για την εκλογή της ηγεσίας του κορυφώνεται και αυτό είναι ένα θέμα σχεδόν ταμπού για τους έξι υποψήφιους.
Οι περισσότεροι αποφεύγουν (όχι όλοι για τους ίδιους λόγους) να ξεκαθαρίσουν με κατηγορηματικό τρόπο τη θέση τους, γι' αυτό και κάνουν ότι δεν ακούν τη Γεροβασίλη και όσους τα λένε αυτά. Προκαλεί ωστόσο εύλογη απορία σε πολλούς: πώς θεωρούν τα στελέχη της «φρουράς Τσίπρα» ότι μπορεί ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί ενός σχήματος που θα περιλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ; Αφού αυτή είναι μια συζήτηση που κάνουν και προωθούν μόνοι τους.
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν κάποιοι που συζητάνε μαζί τους την ιδέα του «μετώπου», αλλά όχι και το να ηγηθεί του μετώπου αυτού (αν τελικά τελεσφορήσει) ο Τσίπρας. Η «φρουρά» του επιχειρεί να εμφανίσει ως αυτονόητο ότι θα έχει τον πρώτο ρόλο και ο Τσίπρας ευελπιστεί ότι θα φέρει τους ανταγωνιστές του προ τετελεσμένων. Άλλωστε, είναι ο μόνος που εργάζεται από καιρό επικοινωνιακά για να ταυτίσει το όνομά του με την ηγεσία μιας ενιαίας κεντροαριστεράς στην κοινή γνώμη.
«Πώς είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, θα το βοηθήσει να αγκαλιαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ που βυθίζεται απαξιωμένος;», αναρωτιέται στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που δηλώνει υπέρ της αυτόνομης πορείας. Υπάρχουν όμως αρκετοί που θεωρούν ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να πάρουν την εξουσία.
Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος, ακόμα και το πιο φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που να λέει ότι θα αποδεχόταν την ηγεσία Τσίπρα. Οι υποστηρικτές του ποντάρουν όμως στο ότι, την ώρα που οι άλλοι θα αλληλοεξοντώνονται, εκείνος θα ολοκληρώνει το rebranding, παρουσιάζοντας ένα «ωριμότερο» πρόσωπο και έχοντας ενισχύσει τη χαμηλή δημοφιλία του.
Οι αρχικές σκέψεις του Τσίπρα, όπως προκύπτει από όσα έχει μεταφέρει σε συνομιλητές του, ήταν να εμφανιστεί μετά τις ευρωεκλογές, αλλά η χιονοστιβάδα των αρνητικών εξελίξεων που ακολούθησε δεν του το επέτρεψε. Τώρα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, σκέφτεται να περιμένει τις εθνικές εκλογές του 2027, πιστεύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα καταφέρει, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ. «Τότε μπορεί να παρουσιαστεί –αυτό είναι το σκεπτικό– μια πρόταση τύπου "Ελιάς", δηλαδή συνασπισμού κομμάτων, με σκοπό να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει έμπειρο πολιτικό στέλεχος που ήταν στο ΠΑΣΟΚ και μετά βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του σημερινού ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μη βλέπει θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ (βλ. έρευνα της OpinionPoll) και αυτό είναι ένα εμπόδιο για όσους προωθούν τη συνεργασία. «Πώς είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, θα το βοηθήσει να αγκαλιαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ που βυθίζεται απαξιωμένος;», αναρωτιέται στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που δηλώνει υπέρ της αυτόνομης πορείας. Υπάρχουν όμως αρκετοί που θεωρούν ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να πάρουν την εξουσία.
Αυτή την περίοδο ειδικά, αρκετά «πασοκογενή» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές στις τελευταίες εθνικές εκλογές έχουν αναλάβει ρόλο «προξενητή» με το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπόσχονται και προσωπική υποστήριξη σε υποψήφιους, προσβλέποντας στην επόμενη μέρα. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν προσεγγίζουν μόνο έναν υποψήφιο.
Ο Χρήστος Σπίρτζης είναι ένας από εκείνους που προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά, καθώς βρέθηκαν εκτός Βουλής μετά τις εθνικές εκλογές και δεν έχουν κάποιον θεσμικό ρόλο. Εδώ και αρκετό καιρό προωθεί την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ, όπου θέλει να φέρει και τον Αλέξη Τσίπρα για να ηγηθεί ενός κοινού φορέα! Αυτό ήταν και το μήνυμα ενός βίντεο που έφτιαξε και ανάρτησε εχθές, το οποίο παρουσιάζει τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα ως συνεχιστή του, υπό τους ήχους του τραγουδιού «3η Σεπτεμβρίου» από το «Μεγάλο μας Τσίρκο». Το βίντεο, που προκάλεσε θυμηδία και σκωπτικά σχόλια, συνοδεύτηκε από μια ξύλινη δήλωση, η οποία στο τέλος έλεγε: «Η ελπίδα έρχεται με όραμα, σοβαρότητα και ελπίδα για το μέλλον του λαού μας. Είμαστε εδώ για τη συνεργασία του προοδευτικού κόσμου».
Τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι δεν τη θέλουν ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης ούτε ο Παύλος Πολάκης, καθώς αυτούς τους δύο δεν τους συμπεριλαμβάνει, για την ώρα, κανένα από τα σχετικά σενάρια. Για άλλη μια φορά, όμως, οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ που προωθούν τη συνεργασία ή και την ένωση των δύο κομμάτων δεν μιλάνε καθαρά στους ψηφοφόρους τους και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Επιμένουν ότι δεν θα συνομιλήσουν με ηγετικά στελέχη και με την κομματική γραφειοκρατία, ενώ συνομιλούν ήδη.
Αντιθέτως, οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν συνεργασία το λένε ανοιχτά. Το επιχείρημα των συριζαίων που επιδιώκουν «εισοδισμό» στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι κανείς μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο ΠΑΣΟΚ, όμως, αυτοί που διαφωνούν τούς λένε πως εκείνοι έχουν νικήσει στο παρελθόν έναν Μητσοτάκη και μάλιστα μόνοι τους.
Στην πραγματικότητα, οι ήττες του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλονται σε κάποιες υπερδυνάμεις του Μητσοτάκη, αλλά στις δικές του αδυναμίες. Την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει πώς θα πάρουν την εξουσία για να απολαύσουν τα προνόμιά της οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Την ενδιαφέρει ποιοι θα κάνουν καλύτερη τη χώρα και πώς. Και για αυτό το θέμα ακούνε ελάχιστα.