Explainer: Ποιον ωφελεί η Λατινοπούλου;

Explainer: Ποιον ωφελεί η Λατινοπούλου; Facebook Twitter
Φωτό από το fb της κ. Λατινοπούλου
0

― Οι περισσότεροι λένε «γιατί ασχολείστε με τη Λατινοπούλου». Δίκιο δεν έχουν;

Σε πρώτη και απολύτως επιφανειακή ανάγνωση, ναι.  Ωστόσο, η πρόσφατη ελληνική ιστορία έχει δείξει ότι όταν αποφασίζουμε να μην ασχοληθούμε με μια σειρά από φαινόμενα της πολιτικής ζωής με το επιχείρημα ότι είναι γραφικά ή λούμπεν, αυτά ανθίζουν στο σκοτάδι, δουλεύουν under radar και τελικά τα βρίσκουμε μπροστά μας γιγαντωμένα και άκρως επικίνδυνα. Η υποτίμηση του κακοποιητικού λόγου στην Ελλάδα, ευθύνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό για τη δύναμη της alt right – και της far right επίσης, για συντριπτικό ποσοστό απρόκλητων επιθέσεων και για άλλα που γεμίζουν καθημερινά το newsfeed μας.

― Ναι, αλλά αυτό που έγραψε για την παχυσαρκία, σωστό δεν ήταν;

Εν προκειμένω το πρόβλημα δεν ήταν μόνο το context. Ήταν ο δόλιος τρόπος με τον οποίο χρησιμοποίησε τη φωτογραφία μιας άλλης γυναίκας για τη διάχυση των γνωστών και μη εξαιρετέων απόψεων της. Ακόμα και αμπαλαρισμένο με ηθικοδιδακτισμό και περί υγείας συμβουλές, το bodyshaming είναι bodyshaming , κι αυτό δεν αλλάζει. Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Μπάρκα ούτε μας είπε τι να τρώμε, ούτε συμβουλές υγείας έδωσε, ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Απολάμβανε το μπάνιο της όπως κάθε άλλος πολίτης σ’ αυτή τη χώρα. Η χρήση της φωτογραφίας της «για το καλό μας» ήταν μία κακοποιητική κίνηση,  που δεν θα έσκαγε κάτω χωρίς απάντηση και χωρίς αντιδράσεις. Επίσης, εξ όσων γνωρίζουμε η Λατινοπούλου δεν είναι επιστήμονας, διατροφολόγος έστω, για να μοιράζεται τέτοιου είδους συμβουλές. Αθλήτρια αντισφαίρισης ήταν και στο βιογραφικό της διαβάζουμε ότι είναι νομικός, αλλά και πάλι από τις ρακέτες μέχρι την παράθεση και ανάλυση ποσοστών μελετών, υπάρχει μια απόσταση...

― Μήπως όλο αυτό έγινε για αποπροσανατολισμό από σοβαρότερα θέματα;

Άλλο ελλειμματικό επιχείρημα! Ακόμα και έτσι, ευτυχώς τίποτα δεν πέφτει κάτω. Αν εσύ ασχολείσαι με αυτό το θέμα, κάποιος άλλος ασχολείται με το άλλο. Για κάποιους, πάντα υπάρχει «κάτι σοβαρότερο από...» για να ασχοληθούν τα media. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κακοποιητικός λόγος θα μένει αναπάντητος; Το «μην ασχολείστε με τον τάδε, για να μην τον κάνετε μάγκα» είναι το αντίθετο του οποιουδήποτε watch. Η περιφρόνηση και η απαξίωση είναι καλή για τις κοινωνικές επαφές, όχι θέματα που αφορούν όλη την κοινωνία. Και όχι για τη διάδοση της ρητορικής μίσους. Το ψίχουλο που τώρα πέφτει από το τραπέζι, αύριο θα μαζέψει μία μικρή στρατιά κατσαρίδες που τον επόμενο μήνα θα τις βρούμε μέσα στην ψωμιέρα. Τι λογική είναι αυτή;!

― Δεν είναι τουλάχιστον περίεργο που επιλέγει να λοιδωρήσει ανθρώπους που αποδεδειγμένα αγαπά και σέβεται ένα συντριπτικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας;

Καθόλου. Η επίθεση στον Καπουτζίδη, στην Μπάρκα, στη διαφήμιση της Pantene, σε πρόσφυγες και μετανάστες, στα γυναικεία σώματα, είναι ίσα μέρη μίας συγκεκριμένης πατριαρχικής ατζέντας που εργαλειοποιεί φωνές σαν τη δική της. Αν είναι αυτόφωτη, μιλάμε για γνήσιο ταλέντο της διαβολής και του διχασμού και ως τέτοιο χρήζει τεράστιας προσοχής. Αν λειτουργεί βάσει συμβούλων και δασκαλέματος, τότε η λήθη θα κάνει πιο γρήγορα τη δουλειά της. Όπως και να ‘χει, με τέτοια φαινόμενα ούτε γελάς, ούτε το παίζεις υπεράνω. Έχουν διείσδυση ακόμα και σε χώρους που δεν είναι ακριβώς οι φυσικοί τους, διαβρώνουν, επηρεάζουν, αρρωσταίνουν και η αποκατάσταση διαρκεί χρόνια.

― Ποιον ωφελεί η Λατινοπούλου στην ύπαρξη της πολιτικής ζωής του τόπου;

Μέχρι χθες, αποδεδειγμένα κανέναν. Μιλώντας πολιτικά, μόνο παθητικό και ζημία. Προφανώς και γι’ αυτό διαμηνύθηκε το «κόψιμό» της από τα ψηφοδέλτια Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας. Από εδώ και κάτω, προφανώς και απηχεί απόψεις πολύ συγκεκριμένων κέντρων που απευθύνονται σε ακροδεξιόστροφο κοινό, με απέχθεια για μειονοτικές κοινωνικές ομάδες, μίσος για την accountability culture και μανία διατήρησης μίας σειράς φοβικών αντιλήψεων (ομοφοβία, χονδροφοβία, μισογυνισμό) που ταιριάζουν με το συνολικό αφήγημα της σκληροπυρηνικής πατριαρχίας στη χώρα.

― Άρα, κάποιον ωφελεί...

Αναμφισβήτητα. Αρκεί να αναζητήσει κανείς αυτούς τους λίγους που έσπευσαν να υπερασπιστούν τον παραλογισμό της, ο οποίος αγγίζει τα όρια της μήνυσης. Απλώς αυτός ο «κάποιος» δεν θα μπορούσε να κρύβεται για καιρό πίσω από τις ακραίες απόψεις μίας συγκεκριμένης περσόνας. Η οποία δεν είναι καν η ασθένεια, είναι το σύμπτωμα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να εμφανιστεί. Και εκεί θα γελάσουμε πολύ. Πικρά εννοείται.

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ