Φτωχοί και χοντροί και αυτόν τον Γενάρη

trivoli Facebook Twitter
Φέτος αποφάσισα πως δεν θα βάλω στόχους για τη νέα χρονιά. Eικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ από βίντεο στο TikTok με θέμα το body transformation. Ο πρωταγωνιστής κοιτάζεται στον καθρέφτη, το γκρι δέρμα του και οι δίπλες του ξεχειλίζουν από το κολάν του. Μετά ακολουθούν οι εξής σκηνές: ιδρωμένος σηκώνει βάρη στο γυμναστήριο, τρώει διάφορες σαλάτες με μαρούλια και κινόα ή μαγειρεύει τα γεύματα της εβδομάδας: σοταρισμένα φιλέτα κοτόπουλου μπαίνουν σε τετράγωνα διάφανα τάπερ μαζί με μπρόκολο.

Στο τέλος του βίντεο ο πρωταγωνιστής είναι πια αδύνατος και επιτυχημένος, και κάνει ασκήσεις ανάποδα σε κάποιο μονόζυγο. Όλη αυτή την ώρα η μουσική υπόκρουση είναι κάποιο επικό anthem, π.χ. «Τhey told me I couldn’t do it. I said watch me». Όλο αυτό παρουσιάζεται ως μια μεγαλειώδης ηρωική πράξη, σαν ο πρωταγωνιστής μας να σώζει ορφανά στη ζούγκλα.

Φέτος αποφάσισα πως δεν θα βάλω στόχους για τη νέα χρονιά. Δεν θέλω να κάνω αποτοξίνωση, ας κοιμάμαι σαν παρατημένο ζωάκι στον καναπέ από τις 10, ας κοιτάω TikTok 120 ώρες την ημέρα, ας τηγανίσει κάποιος άλλος μπακαλιαράκια.

Αν ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας του ηδονισμού και της κατανάλωσης, ο Γενάρης είναι ο μήνας που έρχεται ο λογαριασμός. Πρέπει να ξαναρχίσουμε σεμνά από την αρχή, χοντροί και φτωχοί, κάνοντας δίαιτα αποτοξίνωσης με φρέσκους χυμούς και «θρεπτική σούπα παντζαριού» και σημειώνοντας στο σημειωματάριό μας τους «στόχους μας για τη χρονιά που μόλις ήρθε».

Για χρόνια έγραφα τους στόχους της χρονιάς σε διάφορα ημερολόγια. Ένα, μάλιστα, που είχα παιδί, στο οποίο έγραφα ατάκες όπως «η μαμά δεν ξέρει τι σημαίνει να τρως μόνο ένα αυγό για βραδινό», ήταν γαλάζιο με χρυσή κλειδαριά. Στο εξώφυλλο πόζαρε ένα ρομαντικό κοριτσάκι που φορούσε φουφούλες.

Τα τελευταία χρόνια τοποθετούσα τους στόχους της χρονιάς σε διαγράμματα, μέσα σε κύκλους και χρωματιστά μπαλονάκια, ένιωθα έτσι κάποιου είδους εσωτερική γαλήνη. «Να μάθω να μαγειρεύω ψάρι» / «Να χάσω 20 κιλά» / «Να ξεκινήσω πάλι πιλάτες» / «Nα μην κοιμάμαι στον καναπέ» / «Να μην μπαίνω με τις ώρες στο TikTok». Δεν αναφέρομαι στις προτεραιότητες ούτε σε θέματα σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αναφέρομαι στο μάρκετινγκ της καινούργιας χρονιάς. Πριν από έναν μήνα έπρεπε να πάρεις γαλλικά τυριά και ένα φόρεμα με παγέτες. Αυτόν τον μήνα πρέπει να πάρεις βαράκια και ένα νέο κολάν γυμναστικής.

Φέτος αποφάσισα πως δεν θα βάλω στόχους για τη νέα χρονιά. Δεν θέλω να κάνω αποτοξίνωση, ας κοιμάμαι σαν παρατημένο ζωάκι στον καναπέ από τις 10, ας κοιτάω TikTok 120 ώρες την ημέρα, ας τηγανίσει κάποιος άλλος μπακαλιαράκια. Ίσως να φταίει πως ο κόσμος πάει κατά διαόλου – εν μέσω πολέμου και κλιματικής κρίσης υπάρχει κάτι μάταιο σε όλη αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια για αυτοβελτίωση. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιείς πως ζωή σημαίνει φθορά, πως όλα αρρωσταίνουν και φεύγουν. Πόση σημασία έχει αν θα κάνεις πιλάτες ή όχι;

Και είναι και κάτι ακόμα: αν για χρόνια ισχυρίζεσαι πως αυτή είναι η χρονιά που θα αλλάξεις τη ζωή και τις συνήθειές σου, και τελικά είναι άλλη μια χρονιά που δεν άλλαξες απολύτως τίποτα και απλά πάλευες σαν χταπόδι με είκοσι πλοκάμια να τα βολέψεις όλα, τι νόημα έχει αυτό το μόνιμο αυτομαστίγωμα με τις λιστούλες της χρονιάς; Αργά ή γρήγορα, η ζωή θα νικήσει κι εσύ θα ’σαι πάλι χοντρoύλης και φτωχούλης. Ενίοτε και καπνιστής.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ