Γιατί το Ισραήλ δεν θέλει να επιστραφούν οι όμηροι

Γιατί το Ισραήλ δεν θέλει να επιστραφούν οι όμηροι Facebook Twitter
Το «Bring them home!» συνιστά έκκληση για εκεχειρία. Αλλιώς, γίνεται κενό, γενοκτονικό και προσβλητικό για τους ίδιους τους ομήρους. Φωτ.: Alexi Rosenfeld/Getty Images/Ideal Image
0


ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΠΩΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ
 εβδομάδες η «κοινή γνώμη» έχει αρχίσει ν’ αλλάζει όσον αφορά τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Πρώτα, οι κινητοποιήσεις των φοιτητών σε παγκόσμιο επίπεδο και οι (ρητές ή μη) δηλώσεις υποστήριξης από ηθοποιούς και μουσικούς σε διάφορες εκδηλώσεις (Eurovision, Κάννες). Μετά, το ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και η αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και τη Σλοβενία. Τέλος, το μαζικό internet trend «all eyes on Rafah», το οποίο αναδημοσιεύτηκε πάνω από 50 εκατομμύρια φορές. Όλα αυτά, μαζί με τις εικόνες από την κτηνωδία που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα όπου όλο και περισσότεροι παίρνουν ξεκάθαρη θέση ενάντια στο Ισραήλ.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, τα επιχειρήματα των φιλο-ισραηλινών έχουν αρχίσει να χωλαίνουν. Από την αρχική επιμονή ότι το Ισραήλ πρέπει να «τιμωρήσει» τη Χαμάς στην ξεχειλωμένη έννοια του δικαιώματος του Ισραήλ να «αυτοαμυνθεί» και στη χρήση του «αντισημιτισμού» ως πασπαρτού, κάθε πιθανή γραμμή υποστήριξης του Ισραήλ έχει ξεμπροστιαστεί ως κενή. Μόνο μία πιθανή επιχειρηματολογία υπέρ του κράτους έχει καταφέρει να σταθεί και πια εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά στη φιλο-ισραηλινή ρητορική: το γεγονός ότι ο πόλεμος είναι αναγκαίος ή δίκαιος επειδή η Χαμάς κρατά ακόμα τους ομήρους που απήγαγε στις 7 Οκτωβρίου¹. 

Μου εμφανίζονται reels στο Instagram με τα πρόσωπα των ομήρων, τις οικογένειές τους, αυτούς που έχουν σκοτωθεί. Συναντώ sponsored ποστ στο Facebook, τα οποία επαναλαμβάνουν: «Bring them home!». Διαβάζω, παράλληλα, κάποια άρθρα τα οποία υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί η εκεχειρία είναι η επιστροφή των ομήρων.

Οι όμηροι και οι οικογένειές τους ασκούν έντονη κριτική στη στάση του Ισραήλ, αποκαλούν τους κυβερνώντες «δολοφόνους» και απαιτούν άμεση εκεχειρία. Το να κοινοποιεί κανείς την εικόνα τους για να δικαιολογήσει το Ισραήλ δεν είναι μόνο παραπλανητικό, είναι βαθιά υποκριτικό. Το «Bring them home!» συνιστά έκκληση για εκεχειρία. Αλλιώς, γίνεται κενό, γενοκτονικό και προσβλητικό για τους ίδιους τους ομήρους. 

Όλα αυτά γεννούν το εύλογο ερώτημα: αφού η Χαμάς θέλει ειρήνη, ώστε να σταματήσει η γενοκτονία, γιατί δεν δέχεται να επιστρέψει τους ομήρους; Η απάντηση είναι αρκετά απλή. Η Χαμάς έχει προτείνει αρκετές φορές να τους επιστρέψει. Στις αρχές Φλεβάρη πρότεινε εκεχειρία στο Ισραήλ, με όρους που περιλάμβαναν την απελευθέρωση των ομήρων. Το Ισραήλ αρνήθηκε, καθώς ο Νετανιάχου υποστήριξε πως ο στόχος ήταν «η ολοκληρωτική νίκη στη Γάζα»².

Ύστερα, στις αρχές Μαΐου, η Χαμάς συμφώνησε στην εκεχειρία που πρότειναν η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ, και η οποία περιλάμβανε, ξανά, την επιστροφή των ομήρων. Για ακόμα μία φορά, το Ισραήλ αρνήθηκε. Αντί να δεχτεί την εκεχειρία, εισέβαλε στη Ράφα. Η ίδια κατάσταση επαναλαμβάνεται τις πρώτες μέρες του Ιουνίου: οι ΗΠΑ προτείνουν την απελευθέρωση των ομήρων και την οριστική παύση του πυρός, η Χαμάς δέχεται, όμως το Ισραήλ αρνείται να δώσει τέλος στον πόλεμο. 

Γιατί το Ισραήλ δεν θέλει να επιστραφούν οι όμηροι Facebook Twitter
Από την αρχική επιμονή ότι το Ισραήλ πρέπει να «τιμωρήσει» τη Χαμάς στην ξεχειλωμένη έννοια του δικαιώματος του Ισραήλ να «αυτοαμυνθεί» και στη χρήση του «αντισημιτισμού» ως πασπαρτού, κάθε πιθανή γραμμή υποστήριξης του Ισραήλ έχει ξεμπροστιαστεί ως κενή. Φωτ.: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images/Ideal Image

Όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, οι οικογένειες των ομήρων έχουν αντιδράσει έντονα σ’ αυτές τις επιλογές. Στις 21 Απριλίου, τη νύχτα πριν από το Εβραϊκό Πάσχα, οι οικογένειες διαδήλωσαν έξω απ’ το σπίτι του Νετανιάχου. «Ο Νετανιάχου μας έκανε σκλάβους της Χαμάς», είπαν σε μια κοινή τους δήλωση, υποστηρίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός, που χρηματοδοτούσε την τρομοκρατική οργάνωση για χρόνια, προετοίμασε το έδαφος για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και είναι υπεύθυνος για την απαγωγή και τον θάνατο των αγαπημένων μας³». 

Στις αρχές Ιουνίου, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ έτρεξε για ν’ αποφύγει την Ilana Gritsevski, μια όμηρο που απελευθερώθηκε και ήρθε στη Βουλή με σκοπό να τον ρωτήσει για τη μοίρα των άλλων ομήρων (συμπεριλαμβανομένου του άντρα της). Ενώ ο Ben Gvir επρόκειτο να μιλήσει με δημοσιογράφους, έστριψε σ’ έναν διάδρομο με το που είδε την Gritsevski. Εκείνη του φώναξε: «Γιατί τρέχεις; Ντροπή σου! Εγώ καθόμουν σ’ ένα τούνελ κι εσύ δεν μου μιλάς; Δολοφόνε! Είσαι ένοχος! Οι όμηροι… Έχεις αίμα στα χέρια σου⁴». Την ίδια μέρα, ο Ben Gvir ζήτησε να κλιμακωθεί ο πόλεμος, δηλώνοντας πως «ήρθε η ώρα να καεί ολόκληρος ο Λίβανος⁵». Η αλήθεια, συνεπώς, είναι πως το Ισραήλ δεν επιθυμεί την απελευθέρωση των ομήρων. Απεναντίας, προτιμά να μείνουν στην κατοχή της Χαμάς ώστε να έχει μια αφορμή για να συνεχίσει τον πόλεμο.

Ο Ben Gvir αποφεύγει την απελευθερωμένη Ισραηλινή όμηρο Ilana Gritsevski

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υπάρχει κάτι φοβερά αντιφατικό όταν οι φιλο-ισραηλινοί χρησιμοποιούν την εικόνα των ομήρων για να δικαιολογήσουν τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Οι όμηροι και οι οικογένειές τους ασκούν έντονη κριτική στη στάση του Ισραήλ, αποκαλούν τους κυβερνώντες «δολοφόνους» και απαιτούν άμεση εκεχειρία. Το να κοινοποιεί κανείς την εικόνα τους για να δικαιολογήσει το Ισραήλ δεν είναι μόνο παραπλανητικό, είναι βαθιά υποκριτικό. Το «Bring them home!» συνιστά έκκληση για εκεχειρία. Αλλιώς, γίνεται κενό, γενοκτονικό και προσβλητικό για τους ίδιους τους ομήρους. 

Οι λόγοι για τους οποίους ο Νετανιάχου δεν επιθυμεί την απελευθέρωση των ομήρων και τη λήξη του πολέμου είναι πολλοί. Από τη μια, τα πιο «ακροδεξιά» στοιχεία της κυβέρνησής του –όπως ο Ben Gvir και ο υπουργός οικονομικών Bezalel Smotrich– απειλούν ότι θα φύγουν απ’ την κυβέρνηση αν ο πόλεμος λήξει. Σ’ αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση συνεργασίας θα καταρρεύσει και ο πρωθυπουργός θα χάσει την ηγεσία. Μπροστά στο ενδεχόμενο νέων εκλογών, ο Νετανιάχου προτιμά την παραμονή των ομήρων στα χέρια της Χαμάς. Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος στη Γάζα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Bibi αποφεύγει τη δίκη του. Το 2020 ο πρωθυπουργός κατηγορήθηκε για απάτη και διαφθορά. Η δίκη του δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά, τους τελευταίους μήνες, έχει σταματήσει να προχωρά λόγω της «συνθήκης έκτακτης ανάγκης» που έφερε ο πόλεμος⁶. Το τέλος του πολέμου θα σήμαινε την ολοκλήρωση της δίκης και την πιθανή καταδίκη του πρωθυπουργού. 

Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι απλώς ο Νετανιάχου. Το κράτος του Ισραήλ, ως θεσμική οντότητα με περιφράξεις, checkpoint και εποικισμούς, βασίζεται στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Ακολουθεί μια στρατηγική εκτοπισμού των Αράβων και απαλλοτρίωσης της γης τους, μια στρατηγική η οποία περνά μέσα από την εθνοκάθαρση και τους διωγμούς και καταλήγει στον ολοκληρωτικό αφανισμό της Παλαιστίνης, έτσι ώστε, «απ’ το ποτάμι ως τη θάλασσα», να υπάρχει μόνο το Ισραήλ. Τα λόγια του Smotrich είναι ενδεικτικά: «Θα καταστρέψουμε τη Δυτική Όχθη, όπως ακριβώς καταστρέψαμε τη Γάζα⁷». Η παραμονή των ομήρων στα χέρια της Χαμάς συνιστά μια μικρή λεπτομέρεια σ’ αυτό το γενοκτονικό σχέδιο του Ισραήλ.


1. Αυτήν τη στιγμή, και μετά τη διάσωση τεσσάρων Ισραηλινών στις 8/6, η Χαμάς κρατά 120 ομήρους. Το Ισραήλ, από την άλλη, κρατά 3.615 ομήρους, «διοικητικούς κρατούμενους» που φυλακίζονται «προληπτικά», χωρίς να τους έχει αποδοθεί καμία κατηγορία. Δείτε: The Israeli Information Center for Human Rights in the οccupied territories, Statistics on administrative detention in the οccupied territories.
2. Lyse Doucet,
Gaza ceasefire: Israel's PM Benjamin Netanyahu rejects Hamas's proposed terms, BCC, 08/02/2024.
3. Eve Young,
«This night we are all hostages», The Jerusalem Post.
4. 
Itamar Ben-Gvir runs away from released Israeli hostage in Knesset, Middle East Monitor, 04/06/2024.
5. 
Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας / «Ήρθε η ώρα να καεί ολόκληρος ο Λίβανος», Tvxs Newsroom, 04/06/2024. 
6. Uri Misgav,
For Netanyahu, the Gaza war is the gift that keeps on giving, Haaretz, 07/03/2024.
7. 
Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ / «Θα καταστρέψουμε τη Δυτική Όχθη όπως τη Γάζα», Tvxs Newsroom, 30/05/24. 


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ