Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ήταν άλλη μία κρίσιμη δοκιμασία για την κυβέρνηση στην οποία δεν τα κατάφερε, παρά την προβολή του «επιτελικού κράτους» –το οποίο στην πράξη αποδεικνύεται μόνο επικοινωνιακό δημιούργημα– και παρά τη δημιουργία του πολυδιαφημισμένου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας που θα συντόνιζε όλους τους φορείς και θα έβαζε τέλος στις παθογένειες.
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης είχε συγκαλέσει την περασμένη Παρασκευή σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη όλους τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρειες, δήμοι, Πυροσβεστικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, εταιρείες διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων και ΔΕΔΔΗΕ). Η σύσκεψη έγινε υπό την εποπτεία, από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, και μετά το πέρας της ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωσε ότι ο περίφημος κρατικός μηχανισμός ήταν σε πλήρη ετοιμότητα. Το ίδιο έκανε και την Κυριακή, αναφέροντας ότι αναμένονταν «πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες, πυκνές χιονοπτώσεις». Άρα, κανένας από την κυβέρνηση δεν δικαιολογείται να λέει ότι δεν γνώριζε ή ότι υπήρξε κάποιου είδους αιφνιδιασμός.
Ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να καλύψει τον αρμόδιο υπουργό, αλλά και τους υπόλοιπους που δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς, προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος της κυβέρνησής του. Άλλωστε για δικές του επιλογές πρόκειται, αν και ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να μη γνωρίζει ότι όταν κανένας υπουργός δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, τότε την ευθύνη την έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Για τους αυτοκινητόδρομους ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε την Κυριακή ότι θα γινόταν μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί, για να συνεχίσει απρόσκοπτα η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, κάτι που φανερώνει και την πρόθεση που είχε η κυβέρνηση να μην τους κλείσει. «Τροχαία και εταιρείες διαχείρισης εγγυώνται ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι» είπε. Και στη μεν ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού καταλογίστηκαν ορθά οι ευθύνες, η Τροχαία όμως, ο πολιτικός προϊστάμενός της και ο αρμόδιος υπουργός για τον συντονισμό βγήκαν από το κάδρο των ευθυνών χωρίς να ειπωθεί η παραμικρή κουβέντα. Ο κ. Στυλιανίδης με αντίστοιχη σιγουριά διαβεβαίωνε την Κυριακή ότι «η Αστυνομία, αναλόγως της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων, δεν θα επιτρέπει σε οχήματα δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες να εισέρχονται στους αυτοκινητόδρομους». Κάτι που επίσης δεν συνέβη. Και πρόκειται για μια παράλειψη σοβαρή, που συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία του χάους.
Την Τρίτη, την επόμενη μέρα μετά το φιάσκο, στη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός μίλησε για τις προσπάθειες που συνεχίζονταν και τα «δύο ελικόπτερα επιτήρησης που θα διατεθούν στον ΔΕΔΔΗΕ» για την καταγραφή των βλαβών στο δίκτυο, «όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες», ενώ παρουσιάστηκε ως επιτυχία ότι δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί και απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Σε άλλη συνέντευξή του ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για έλλειψη συνεννόησης της εταιρείας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό με την Τροχαία, παραδέχτηκε γενικά ανεπάρκειες, δικαιολογήθηκε ισχυριζόμενος ότι «κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την ακριβή ώρα ενός τέτοιου φαινομένου», αλλά παραδέχθηκε ότι δεν ήταν έτοιμη η διαχείριση των κρίσεων «στον βαθμό που πιστεύουμε» (ενώ ο ίδιος έλεγε άλλα δύο μέρες πριν) και μίλησε για διδάγματα για την επόμενη μέρα. Αυτά όμως περιμένει να τα ακούσει κανείς από μια άπειρη κυβέρνηση και όχι από μία κυβέρνηση που βρίσκεται στο τρίτο έτος διακυβέρνησης της χώρας και εξελέγη επειδή έπεισε τους ψηφοφόρους πως διέθετε πλεονέκτημα στη διαχείριση.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν που υποσχόταν ένα επιτελικό κράτος από την πρώτη μέρα και έκανε υπουργό Πολιτικής Προστασίας κάποιον που παρουσίασε στην κοινή γνώμη ως έμπειρο και ειδικό και όχι ως κάποιον που κάνει λάθη, μαθαίνοντας από τις αποτυχίες του στη διαχείριση κρίσεων.
Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για άλλη μια φορά που η κυβέρνηση του απέτυχε να διαχειριστεί μια κρίση καιρικών φαινομένων, παρότι μετά την Εύβοια και τη δημιουργία ειδικού υπουργείου υποτίθεται ότι τα φαινόμενα έλλειψης συντονισμού θα είχαν αντιμετωπιστεί. Υποχρεώθηκε επίσης να καλύψει τον αρμόδιο υπουργό, αλλά και τους υπόλοιπους που δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς, προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος της κυβέρνησής του. Άλλωστε για δικές του επιλογές πρόκειται, αν και ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να μη γνωρίζει ότι όταν κανένας υπουργός δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, τότε την ευθύνη την έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Έγιναν κάποιες προσπάθειες από κυβερνητικά στελέχη να χρεώσουν το φιάσκο στον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη (ο οποίος τα ρίχνει στην κυβέρνηση), αλλά όποιο μερίδιο και αν του αναλογεί, οπωσδήποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για όλα, γιατί αλλιώς δεν θα χρειαζόταν η Πολιτική Προστασία, το υπουργείο κ.λπ. Άλλωστε, δεν ήταν ο κ. Πατούλης που συντόνιζε τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.
Όσο για τη διαβόητη «επικάλυψη των αρμοδιοτήτων», η κυβέρνηση στο ξεκίνημά της είχε δεσμευτεί ότι αυτό θα ήταν ένα από τα πρώτα προβλήματα της διοίκησης που θα έλυνε, ενώ ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος είχε παρουσιάσει και τη σχετική επιτροπή που θα το αναλάμβανε, εν χορδαίς και οργάνοις. Βεβαίως, έκτοτε τίποτα δεν έγινε γιατί δεν υπάρχει (από καμία κυβέρνηση) πολιτική βούληση για το ζήτημα αυτό και επειδή η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων τελικά βολεύει πολλές καταστάσεις, ενώ το ξεδιάλυμά τους θα διατάρασσε πολύχρονες ισορροπίες.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιστός στη γραμμή «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», αναζητά σε κάθε κρίση την ευκαιρία να πάρει «εκδίκηση» και να ενισχύσει την πολιτική του δύναμη, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνει ως τώρα. Αντιθέτως, φαίνεται πως ό,τι χάνει από την κυβερνητική φθορά η Νέα Δημοκρατία δεν το εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός που κερδίζει για την ώρα είναι ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, γι' αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Το σκεπτικό ήταν ότι το συγκεκριμένο ματς θα παιχτεί σε ένα γήπεδο (τη Βουλή) από το οποίο θα λείπει ο Νίκος Ανδρουλάκης και άρα θα είναι μόνος του εκεί για να βάλει γκολ στον Μητσοτάκη χωρίς ανταγωνισμό. Πολιτική ουσία δεν υπάρχει, ούτε αγωνιά κανείς για το αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια ενέργεια με καθαρά επικοινωνιακή στόχευση, την οποία μάλλον υπερεκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μοιάζει να ανησύχησε που δεν θα συμμετέχει στην κόντρα στη Βουλή. Το αντίθετο μάλλον, φαίνεται ότι θεωρεί πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα ότι θα απουσιάζει από το κάδρο αυτό και την «ανούσια κοκορομαχία», όπως προέβλεπε ότι θα εξελιχθεί ένας συνεργάτης του την Πέμπτη. «Ο Ανδρουλάκης θέλει να δείξει ότι είναι διαφορετικός και πολιτεύεται με αλλον τρόπο. Χάρη του κάνουν» σχολίαζε, και ο καιρός θα δείξει αν έχει δίκιο.
Κατά τ’ άλλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ανεβάσει τελευταία τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποφεύγοντας όμως σταθερά μια πολιτική του «όχι σε όλα» που θα τον ταύτιζε με τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ασκούν κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αντί για «επιτελικό κράτος» συγκέντρωσε απλώς όλες τις εξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά η χώρα παραμένει ανέτοιμη στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Αυτό, λένε, φάνηκε και στη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας, για την οποία η κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν είχε σχέδιο και απέτυχε στον συντονισμό και τη συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς.
Όσο για την πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Abacus που εμφάνισε το ΚΙΝΑΛ δίπλα-δίπλα με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου, εκείνοι αποφεύγουν να σχολιάσουν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως, φροντίζει να αποκλείει και τον ΣΥΡΙΖΑ από οποιαδήποτε μελλοντικά σενάρια, για αυτό και μιλάει για «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» και όχι για «προοδευτική». Παρότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν παράγοντες που πιέζουν για προσέγγιση ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος τις αποκρούει, καθώς εκτιμά ότι έτσι θα κερδίσει και από τους δύο (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) και το αποτέλεσμα για την ώρα τον δικαιώνει.