Γιατί πρέπει να ενταχθεί το μάθημα της Ψυχολογίας στα σχολεία;

Γιατί πρέπει να ενταχθεί το μάθημα της Ψυχολογίας στα σχολεία; Facebook Twitter
Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται από τους γονείς ώστε να συζητάνε για τα φαινόμενα βίας και να γνωρίζουν τους τρόπους προστασίας. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

— Τα φαινόμενα βίαιων συμπεριφορών ανάμεσα στους νέους όχι μόνο αυξάνονται αλλά παίρνουν και ακραία μορφή. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Όσο εξελίσσεται η κοινωνία τόσο περισσότερο προκύπτουν παράγοντες που προκαλούν τη βίαιη συμπεριφορά των νέων. Αυτό οφείλεται στο ότι οι γονείς, επειδή δουλεύουν πολλές ώρες, δεν ασκούν επαρκή έλεγχο και δεν θέτουν όρια στα παιδιά, τα οποία ασχολούνται υπερβολικά με το διαδίκτυο, δέχονται την επίδραση αρνητικών προτύπων. Ένα ακόμα βασικός λόγος είναι η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας των γονιών με τα παιδιά.

Σίγουρα για πολλά παιδιά η βία αποτελεί εργαλείο επιβολής και επιτυχίας. Στην εφηβεία οι φίλοι και γενικότερα ο φιλικός κύκλος παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο.

— Υπάρχουν λύσεις; 
Σίγουρα υπάρχουν λύσεις που μπορούν να εφαρμόσουν οι γονείς αλλά και το κράτος. Οι γονείς πρέπει από νωρίς να ενημερώνονται πάνω σε θέματα ψυχολογίας και ανάπτυξης των παιδιών ώστε να γνωρίζουν τι περίπου θα αντιμετωπίσουν καθώς θα μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Επίσης, πρέπει να βάζουν όρια από μικρή ηλικία και όχι όταν διογκώνονται τα προβλήματα, συνήθως στην εφηβεία. Η επικοινωνία στο πλαίσιο της οικογένειας είναι εξίσου σημαντική ώστε το παιδί να βοηθηθεί όχι μόνο στο θέμα της βίας αλλά και σε οτιδήποτε άλλο προκύψει. Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται από τους γονείς ώστε να συζητάνε για τα φαινόμενα βίας και να γνωρίζουν τους τρόπους προστασίας.

cover
Αντιγόνη Γινοπούλου,
ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος 

— Και όσον αφορά την πολιτεία;
Θεωρώ ότι είναι επείγουσα ανάγκη η ένταξη στα σχολεία του μαθήματος της Ψυχολογίας σε συνδυασμό με εργαστήρια τα οποία, μέσα από παιχνίδια ρόλων, θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τι προκαλεί τη βία, ποια είναι η ψυχολογία του θύματος και του θύτη και πώς θα πρέπει να αντιδρούν σε αντίστοιχη περίπτωση. Η ενημέρωση των γονιών σχετικά με θέματα βίας είναι σημαντική ώστε να προλαμβάνουν ή να αναγνωρίζουν τη διαφορετική συμπεριφορά των παιδιών.

— Συμφωνείτε ότι πολλά παιδία βλέπουν τη βία ως ένα εργαλείο επιβολής και επιτυχίας στον κύκλο τους;
Σίγουρα για πολλά παιδιά η βία αποτελεί εργαλείο επιβολής και επιτυχίας. Στην εφηβεία οι φίλοι και γενικότερα ο φιλικός κύκλος παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Οι έφηβοι επιδιώκουν να ανήκουν σε έναν κύκλο, να είναι αποδεκτοί και φυσικά να έχουν την εύνοια του «αρχηγού» ή να είναι οι ίδιοι «αρχηγοί». Συχνά οι «δυνατοί» και οι «αρχηγοί» ασκούν βία είτε στον κύκλο τους είτε σε άλλους, εκτός κύκλου, ώστε να δείξουν τη δύναμή τους. Ο φόβος που προκαλούν επιβεβαιώνει τη «σημαντικότητά» τους.

— Ποιος ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;
Είναι σημαντικός. Βλέπουμε ότι η αλόγιστη χρήση, ήδη από μικρές ηλικίες, δίνει στα παιδιά μεγάλο όγκο πληροφοριών που δεν έχουν τη δυνατότητα να ερμηνεύσουν σωστά λόγω ηλικίας και της έλλειψης εμπειριών. Επιπλέον, τα διαδικτυακά παιχνίδια με θέμα τη βία αποτελούν ισχυρό πρότυπο, το οποίο συχνά τα παιδιά ακολουθούν.

— Το bullying εντός και εκτός σχολείου έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Πώς μπορεί ο γονιός να διακρίνει τα σημάδια και γιατί συνήθως τα παιδιά δεν μιλούν;
Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Ο λόγος που τα παιδιά δεν μιλούν είναι ο φόβος και οι ενοχές ότι με κάποιον τρόπο έχουν προκαλέσει όλο αυτό που συμβαίνει. Το παιδί δίνει την παραπάνω ερμηνεία λόγω απειρίας και ελλιπούς ενημέρωσης από την οικογένεια για θέματα bullying. Είναι προτιμότερο οι γονείς να συζητούν αυτό το θέμα προτού συμβεί –και ας μη συμβεί– παρά μετά.

Όσον αφορά τα σημάδια του bullying που μπορούν να προσέξουν οι γονείς, είναι διάφορα. Μπορεί το παιδί να βρίσκει διάφορες προφάσεις για να μην πάει στο σχολείο ή στις δραστηριότητές του, να λέει ότι έχασε τα χρήματα και το κινητό του, να έχει ψυχοσωματικά προβλήματα, κακή διάθεση και να είναι προβληματισμένο, να ζητάει από τους γονείς περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι συνήθως, να έχει χτυπήσει και να ισχυρίζεται ότι συνέβη κάποιο ατύχημα, να είναι τα ρούχα του και η σχολικά τσάντα σκισμένα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ