Γιατί σοκάρει τόσο το «Baby Reindeer»;

Γιατί σοκάρει τόσο το «Baby Reindeer»; Facebook Twitter
Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι ο πρωταγωνιστής είναι άντρας που παρενοχλείται από μια γυναίκα και άντρας που βιάζεται από έναν άλλον άντρα. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

(Προσοχή, περιέχει spoilers)

Η ΜΑΡΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΜΠ στο Λονδίνο και ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός. Ένα απόγευμα εμφανίζεται στη βάρδια της ένας ταλαιπωρημένος μεσήλικας, ο Ντόνι. Μοιάζει αναστατωμένος κι εκείνη από ευγένεια τον κερνάει ένα τσάι. Αυτή η κίνηση ανοίγει το κουτί της Πανδώρας: ο Ντόνι εμφανίζεται κάθε απόγευμα στη δουλειά της, τη βομβαρδίζει με χιλιάδες e-mails με ακατάληπτο, τρομακτικό περιεχόμενο, την παίρνει από πίσω τα βράδια. Αυτή τον φοβάται και τον λυπάται ταυτόχρονα. Δεν τον καταγγέλλει. Ακόμα και όταν ανακαλύπτει πως έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί για stalking και παρενόχληση, δεν κάνει κάτι σε μια πράξη αυτοσαμποταρίσματος που θυμίζει σχεδόν μαζοχισμό.

Ο Ντόνι εμφανίζεται στις παραστάσεις που συμμετέχει, παρενοχλεί τους γονείς της με ατελείωτα απειλητικά τηλεφωνήματα, επιτίθεται βίαια στον άντρα που της αρέσει, κάνει τη ζωή της μια κόλαση. Και πάλι η Μάρθα, αν και απόλυτα δυστυχισμένη και τρομαγμένη, κάνει ελάχιστα πράγματα για να τον διώξει. Στο περίφημο τέταρτο επεισόδιο της σειράς αποκαλύπτεται και το γιατί: κάποια χρόνια πριν, ούσα νεαρή φοιτήτρια δραματικής σχολής, ένας καταξιωμένος σεναριογράφος, χρησιμοποιώντας τη δουλειά ως δικαιολογία, την εκμεταλλεύτηκε και τη βίασε ‒ κάτι που βλέπουμε στην οθόνη με ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Αυτή η τραυματική εμπειρία την έχει στοιχειώσει, κάνοντάς τη να αδυνατεί να προχωρήσει στη ζωή της.

Και ο ίδιος ο χαρακτήρας του Ντόνι πάει κόντρα σε κάθε αξίωμα παραδοσιακού ανδρισμού: είναι πολύ ευάλωτος, είναι ευαίσθητος, φοβάται, η αυτοεκτίμησή του είναι στα τάρταρα, υποτίθεται ότι είναι κωμικός, αλλά κλαίει στη σκηνή και μιλάει για τον βιασμό του, δεν είναι σίγουρος για τη σεξουαλικότητά του, αυτοσαμποτάρεται ανελέητα, είναι θύμα. 

Αυτή είναι η πλοκή του «Baby Reindeer», της «ανατριχιαστικής» νέας σειράς του Netflix που έχει γίνει η νέα απόλυτη παγκόσμια επιτυχία του Νetflix. Mε μία διαφορά: οι ρόλοι είναι αντεστραμμένοι. Ο Ντόνι είναι ο ευαίσθητος πρωταγωνιστής και η Μάρθα αυτή που τον παρενοχλεί. Δεν μοιάζει διαφορετικό το σενάριο τώρα;

Η σειρά είναι εξαιρετική ‒ τίποτα δεν είναι μόνο άσπρο ή μαύρο, όλα κινούνται σε αποχρώσεις του γκρι, η απόσταση μεταξύ λαγνείας και αηδίας, συναίνεσης και πόνου δεν είναι ποτέ ξεκάθαρη. Η ιστορία είναι αληθινή (τα social media έχουν γεμίσει με θεωρίες συνωμοσίας για την αληθινή ταυτότητα του βιαστή και της stalker) και έχει συμβεί στον δημιουργό και πρωταγωνιστή της σειράς Richard Gadd. Κι όμως, ούτε το σενάριο ούτε το ότι πρόκειται για αληθινή ιστορία κάνουν το «Baby Reindeer» τόσο επιτυχημένο ή να προκαλεί τέτοιο σοκ στους θεατές.

Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι ο πρωταγωνιστής είναι άντρας που παρενοχλείται από μια γυναίκα και άντρας που βιάζεται από έναν άλλον άντρα. Ο δε βιασμός δεν υπονοείται, τον βλέπουμε στην οθόνη και είναι προμελετημένος, καθώς ο βιαστής του έχει φροντίσει να καλλιεργήσει μια ολόκληρη σχέση με το θύμα του, το οποίο βρίσκεται σε μια άκρως ευάλωτη στιγμή. 

Και ο ίδιος ο χαρακτήρας του Ντόνι πάει κόντρα σε κάθε αξίωμα παραδοσιακού ανδρισμού: είναι πολύ ευάλωτος, είναι ευαίσθητος, φοβάται, η αυτοεκτίμησή του είναι στα τάρταρα, υποτίθεται ότι είναι κωμικός, αλλά κλαίει στη σκηνή και μιλάει για τον βιασμό του, δεν είναι σίγουρος για τη σεξουαλικότητά του, αυτοσαμποτάρεται ανελέητα, είναι θύμα. 

Δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που είδα έναν τέτοιο πρωταγωνιστικό ανδρικό χαρακτήρα σε mainstream επιτυχημένη σειρά. Οι ρόλοι εδώ είναι «ανάποδοι» και μάλλον εδώ οφείλεται και το σοκ του κοινού: ο άντρας προβάλλεται ως το απόλυτο κατατρεγμένο θύμα.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ