Χειμερινοί προορισμοί: Τι πληρότητα θα δούμε φέτος και τι τιμές στα καταλύματα;

Χειμερινοί προορισμοί: Τι πληρότητα θα δούμε φέτος και τι τιμές στα καταλύματα; Facebook Twitter
Οι δημοφιλείς περιοχές είναι οι «συνήθεις ύποπτες» (όπως το Σέλι της φωτογραφίας), οι οποίες διαθέτουν είτε θεματικά πάρκα/χιονοδρομικά κέντρα ή είναι άρτια συνδεδεμένες με την άγρια ορεινή ομορφιά των πέριξ. Φωτ.: Eurokinissi
0

«ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ 100% ΣΤΟΥΣ χειμερινούς προορισμούς και φέτος!». Αυτός θα είναι ο τίτλος των ειδήσεων για την πορεία του τουρισμού κατά τη διάρκεια των εορτών σε μερικές ημέρες. Ποια είναι, όμως, η πραγματική εικόνα που παρατηρείται στα καταλύματα και τα ξενοδοχεία της χώρας μετά την 7η Ιανουαρίου;

Εκπρόσωποι των προαναφερθέντων κλάδων, μιλώντας στη LiFO, εξηγούν ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα και στις δύο πλευρές (πελάτης/επιχείρηση), ώστε η πληρότητα στους χειμερινούς προορισμούς να «ξεχειμωνιάζει» την Πρωταπριλιά και όχι του Αϊ-Γιαννιού. 

Πάντως, αναφορικά με τη φετινή εορταστική περίοδο (Χριστούγεννα/Πρωτοχρονιά/Θεοφάνεια), ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Άγγελος Καλλίας, επισημαίνει στη LiFO ότι «αυτήν τη στιγμή παρατηρείται ήδη 50-60% πληρότητα σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ενώ σε αρκετές περιοχές σύντομα θα αγγίξει το 80-90%», προβλέποντας παράλληλα πως «η φετινή εορταστική περίοδος θα κινηθεί στους ίδιους ρυθμούς με πέρυσι». 

Αυτές οι περιοχές είναι οι «συνήθεις ύποπτες», οι οποίες διαθέτουν είτε θεματικά πάρκα/χιονοδρομικά κέντρα ή είναι άρτια συνδεδεμένες με την άγρια ορεινή ομορφιά των πέριξ. Για παράδειγμα, στη λίστα βρίσκονται περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Αρκαδία, η Ήπειρος, η Αράχωβα, το Μέτσοβο, η Καλαμπάκα. Έκπληξη για τον κ. Καλλία αποτελεί ο Βόλος, που φαίνεται να «κλείνει τις πληγές» του από τις καταστροφικές πλημμύρες του καλοκαιριού. 

Οι τιμές των διανυκτερεύσεων αναμένονται ίδιες με πέρυσι, δείχνοντας πως απορροφώνται οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, ενώ σε μερικά σημεία ίσως καταγραφεί μια αύξηση της τάξης του 3-5%. Ωστόσο, το «αγκάθι», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, Παναγιώτη Τοκούζη, είναι τα λειτουργικά έξοδα των εν λόγω επιχειρήσεων, τα οποία διαρκώς αυξάνονται. «Η τσέπη του πελάτη δεν θα μείνει ανεπηρέαστη, αν δεν μειωθούν το ηλεκτρικό ρεύμα και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων», συμπληρώνει. 

Χειμερινοί προορισμοί: Τι πληρότητα θα δούμε φέτος και τι τιμές στα καταλύματα; Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Ο κ. Τοκούζης τονίζει ότι ένας από τους λόγους που ο τουρισμός κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στην Ελλάδα βρίσκεται στο ναδίρ του είναι η αξιοποίηση μόνο του «εσωτερικού τουρισμού». Επομένως, όταν τον επηρεάζουν αστάθμητοι παράγοντες, όπως η ακρίβεια και η ανασφάλεια, κλυδωνίζεται. 

Για παράδειγμα, φέτος οι διανυκτερεύσεις για ένα ζευγάρι κατά την περίοδο των εορτών δεν θα ξεπεράσει τις 4 ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Καλλία. Στα άτομα ηλικίας 25-35 καταγράφονται από 2 έως 3 διανυκτερεύσεις, ενώ στα νέα ζευγάρια ή στις οικογένειες με παιδιά αντιστοιχούν 4 ημέρες. Το να κλείσει μια παρέα διακοπές πάνω από 5 ημέρες αποτελεί πια σπάνιο φαινόμενο. 

Και παρόλο που φέτος οι τιμές παραμένουν σταθερές –με κάποιες αυξήσεις 3-5% σε ορισμένες περιοχές– υπάρχει ανησυχία για το «τέλος ανθεκτικότητας» που θα εφαρμοστεί από 1/1/2024. Καθησυχαστικός παραμένει ο κ. Τοκούζης, που επισημαίνει ότι δεν θα επηρεάσει τα χειμερινά καταλύματα, αλλά θα εστιάσει στον «εξωτερικό τουρισμό» του καλοκαιριού. «Με το "τέλος ανθεκτικότητας", η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκάσει τον πολίτη να πληρώνει περισσότερα τη διανυκτέρευση», σύμφωνα με τον κ. Καλλία. 

Το «τέλος ανθεκτικότητας» θα επιβαρύνει επιπλέον και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,50 ευρώ την ημέρα, αλλά και τις τουριστικές κατοικίες, που θα καταβάλουν τέλος 10 ευρώ, όσο και τα ξενοδοχεία πολυτελείας.

Χειμερινοί προορισμοί: Πώς μπορεί να ενισχυθεί ο ορεινός τουρισμός

Ο κ. Καλλίας θεωρεί ότι το πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό στην Ελλάδα είναι δομικό. Εφόσον, δηλαδή, μπορεί να συντηρηθεί από Έλληνες, θα μπορούσε η πολιτεία να τους βοηθήσει να πάνε διακοπές και τον χειμώνα, είτε δίνοντας οικονομικές ελαφρύνσεις, είτε αμβλύνοντας τον εργασιακό μόχθο, είτε βοηθώντας τα νέα ζευγάρια –με ή χωρίς παιδιά– να μην έχουν μόνο μια Παρασκευή και ένα Σάββατο για απόδραση. 

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα τεσσάρων εποχών» και γι' αυτό πρέπει να προβληθεί περισσότερο ο ορεινός τουρισμός και να αξιοποιηθεί. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο «θα αναβαθμιστούν φαράγγια, μονοπάτια και η γενικότερη εικόνα σε πολλές ορεινές περιοχές της Ελλάδας». 

Ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις στον ΕΟΤ και σε άλλους οργανισμούς, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες τον χειμώνα και να γίνει προσιτή για ορειβασία, ποδηλασία, πεζοπορία, σκι και άλλα χειμερινά σπορ. 

Για τον κ. Τοκούζη είναι σημαντική η παρέμβαση της κυβέρνησης στις εναλλακτικές μορφές ηλεκτροδότησης, ώστε να αξιοποιηθούν από τις επιχειρήσεις, καθώς πολλές από αυτές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας. 

«Απαιτούνται αξιοσημείωτα κυβερνητικά προγράμματα για να ανθίσει ο τουρισμός τον χειμώνα», σημειώνει. Και μπορεί η ακρίβεια που παρατηρείται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας να μην έχει επηρεάσει καταλύματα και ξενοδοχεία λίγο πριν την εκπνοή του 2023, κανένας όμως δεν υπόσχεται ότι αυτός ο επίλογος θα μπορεί να γραφτεί ξανά του χρόνου τέτοια εποχή. 


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ