Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τη νέα εποχή μετά τη ρωσική εισβολή

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τη νέα εποχή μετά τη ρωσική εισβολή Facebook Twitter
Οι χώρες της Ε.Ε. πληρώνουν ήδη μεγάλο τίμημα για τη ρωσική εισβολή που δεν κατάφεραν να σταματήσουν και θα πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερο. Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO
0

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τρίτη για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά 2/3 άμεσα και πλήρως μέχρι το 2030 ως συνέπεια της εισβολής στην Ουκρανία δεν αλλάζει μόνο τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης αλλά σηματοδοτεί και μια σειρά από οικονομικές και πολιτικές αλλαγές.

Η Κομισιόν διατύπωσε ως κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης την επιτάχυνση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως μέχρι να γίνει αυτό τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αναζητήσουν νέους παρόχους φυσικού αερίου. Όπως επισημάνθηκε στο Στρασβούργο, τα κράτη της Ε.Ε. έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν υγροποιημένο αέριο (LNG), το οποίο μεταφέρεται με πλοία από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, το Κατάρ και άλλες χώρες.

Η αναζήτηση εναλλακτικών παρόχων υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αναδείξει στους αναμφίβολα κερδισμένους τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγός στον κόσμο, αλλά και τους Έλληνες πλοιοκτήτες, σύμφωνα με άρθρο του «RedaktionsΝetzwerk Deutschland», οι οποίοι διαθέτουν «τον μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων στον κόσμο, κυριαρχούν στις μεταφορές αργού πετρελαίου από τη δεκαετία του 1950» και «τώρα θέλουν να επαναλάβουν το success story και με το υγροποιημένο φυσικό αέριο».

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες είχαν προβλέψει την ανάγκη για δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου και τα τελευταία χρόνια επένδυσαν πολλά στην κατασκευή τους, «ώστε τώρα που διαθέτουν τον πιο σύγχρονο στόλο παγκοσμίως» να επωφελούνται από την κρίση.

Οι έκτακτες αυτές εξελίξεις μετακινούν εκ των πραγμάτων την Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης μετά από χρόνια στασιμότητας και αυτό κάνει πολλούς Ευρωπαίους να μιλάνε για ιστορικές στιγμές.

Οι χώρες της Ε.Ε. πληρώνουν ήδη μεγάλο τίμημα για τη ρωσική εισβολή που δεν κατάφεραν να σταματήσουν και θα πληρώσουν ακόμα μεγαλύτερο. Οι πρωτοφανούς μεγέθους κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δεν κάμπτουν μόνο τη ρωσική οικονομία αλλά και τους πολίτες της Ευρώπης λόγω των αυξήσεων στην τιμή της ενέργειας και των πληθωριστικών συνεπειών, φαινόμενα που παρουσιάστηκαν μετά την πανδημία, αλλά ο πόλεμος επιδείνωσε περαιτέρω. 

Η Γαλλία αυτές τις μέρες βγαίνει πάλι μπροστά, προωθώντας μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση, όπως έγινε και με το πρόγραμμα ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ενθαρρύνοντας την έκδοση κοινού ευρωομολόγου για να στηρίξει την απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Οι έκτακτες αυτές εξελίξεις μετακινούν εκ των πραγμάτων την Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης μετά από χρόνια στασιμότητας και αυτό κάνει πολλούς Ευρωπαίους να μιλάνε για ιστορικές στιγμές.

Οι περισσότεροι αναλυτές διεθνώς θεωρούν ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά-σταθμός, αν αυτά που λέγονται στην Ευρώπη προχωρήσουν. Στο θέμα της ενεργειακής πολιτικής, μέχρι τώρα η Ε.Ε. είχε ούτως ή άλλως ως επιτακτικό στόχο την απεξάρτηση από τον άνθρακα. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, Νο 1 στόχος γίνεται η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, γι’ αυτό και η πρώτη κίνηση ήταν να παγώσει ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος ίσως και να τελείωσε οριστικά. 

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή για την ενασχόλησή της με το Ουκρανικό από το 2014, δήλωσε μιλώντας σε μέλη του Κογκρέσου ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι νεκρός. «Είναι πλέον ένα κομμάτι μετάλλου στον βυθό της θάλασσας, δεν νομίζω ότι θα ξαναζωντανέψει ποτέ» είπε. Κι ενώ ο περίφημος Nord Stream 2 εξέπνευσε κατά Νούλαντ, υπάρχουν πληροφορίες ότι συζητείται ξανά από κάποιους η αναβίωση του σχεδιασμού του ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγού EastMed, ο οποίος είχε παγώσει, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο καιρό με ένα non paper της αμερικανικής διοίκησης.

Oι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις τους ήταν το θέμα που κυριάρχησε και στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, παρότι αρκετοί υπουργοί παρουσίασαν διάφορα νομοσχέδια.

Μεταξύ των νομοσχεδίων ήταν και αυτό του Θάνου Πλεύρη για τη «μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσίασε το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς», αυτόν τον αρκετά βαρύγδουπο τίτλο.

Ο πρωθυπουργός αυτή την περίοδο, μέσα στις νέες συνθήκες που δημιουργούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, επιχειρεί να διορθώσει τα τραύματα της προηγούμενης περιόδου, αναδεικνύοντας ένα πιο ηγετικό και εθνικό προφίλ. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η πρωτοβουλία του να στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της οικονομικής απειλής από την αγορά του φυσικού αερίου, η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, οι συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ κ.α.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού γνωρίζουν ότι οι κρίσεις που προκαλούν φόβο και ανασφάλεια ευνοούν τη συσπείρωση γύρω από αυτόν, κατά το γνωστό φαινόμενο rally round the flag, καθώς, σύμφωνα με την πολιτική επιστήμη, σε περιόδους πολέμου οι πολίτες έχουν την τάση να συσπειρώνονται γύρω από τις ηγεσίες τους.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Έβρου (παρότι δεν είχαμε πόλεμο και η κρίση αυτή αφορούσε περισσότερο την Ελλάδα), οπότε η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε εκτιναχθεί. Έκτοτε ακολούθησαν οι γνωστές αδυναμίες διαχείρισης που την έριξαν, οπότε τώρα αναζητείται η ευκαιρία για επανόρθωση. Εάν αυτό γίνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετύχει τη συσπείρωση που επιδιώκει, δεν αποκλείεται να αποφασίσει και εκλογές. Το αποτέλεσμα θα κρίνει εν πολλοίς και την απόφαση που θα πάρει.

Σχετικά με την επίσκεψη στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, το Μαξίμου επιβεβαιώνει ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να εκφράσει το «συμμαχικό» πνεύμα του ΝΑΤΟ για αποφυγή κάθε νέας αναταραχής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε επιβεβλημένη και θετική εξέλιξη τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει υπέρ των ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία, αλλά επιφυλάσσεται για τη χρησιμότητα της συνάντησης αυτή την περίοδο και κατηγορεί για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό ότι δεν ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα (παρότι ο ίδιος, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη ζητούσε).

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για εκλογές, καθώς δεν πιστεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν λέει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια, στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρουλάκης προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία του νέου κυβερνητικού του προγράμματος, το οποίο θέλει να θέσει σε λαϊκή διαβούλευση, και στο ΜέΡΑ επικρατεί αναστάτωση, καθώς θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να του πάρει τα στελέχη. Αυτό αφορούσε και η αιχμή του Γιάνη Βαρουφάκη προς την Αγγελική Αδαμοπούλου που έφυγε από την κοινοβουλευτική του ομάδα για να ανεξαρτητοποιηθεί, όταν της ευχήθηκε «κάθε επιτυχία στο νέο της κόμμα, τώρα που μύρισαν εκλογές».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Ρεπορτάζ / Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Φωτιές έχει ανάψει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν τα μπόνους δόμησης του Οικοδομικού Κανονισμού που έδιναν ύψος και όγκο στα κτίρια. Η διαμάχη για το ποιες οικοδομικές άδειες ακινήτων διασώζονται και ποιες όχι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Οπτική Γωνία / Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Σασπένς, ίντριγκες, δολοπλοκίες, καθαιρέσεις, νέα κόμματα, αλλαγή ηγεσιών, αποχωρήσεις, διαγραφές, διασπάσεις, επεισοδιακά συνέδρια. Μερικά από τα πολιτικά γεγονότα του 2024 θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα και υλικό για μυθιστορήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ελλάδα / «Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ποια είναι σήμερα η θέση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και γιατί συχνά θυμίζει το επιτραπέζιο «φιδάκι»; Τι συμβαίνει με τις ακριβοθώρητες άδειες διαμονής, την πολιτογράφηση και τις συντάξεις;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ