Τι άλλαξε η ρωσική εισβολή: Κερδισμένοι και χαμένοι

Τι άλλαξε η ρωσική εισβολή: Κερδισμένοι και χαμένοι Facebook Twitter
Διαδήλωση στην Τυφλίδα εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
0

ΞΥΠΝΗΣΕ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ το «εγκεφαλικά νεκρό» –όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Μακρόν– ΝΑΤΟ και ενεργοποίησε την απρόθυμη για περισσότερη ενοποίηση, μέχρι πρότινος, Ε.Ε.; Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που συνηγορούν σε αυτό, αλλά ακόμα ίσως είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα.

Δεν ήταν λίγοι άλλωστε οι πολιτικοί, οι διπλωμάτες και οι αναλυτές που την πάτησαν, καθώς πίστευαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η Ρωσία δεν θα τολμούσε να εισβάλει στην Ουκρανία. Αλλά η Ρωσία το τόλμησε και ως τώρα η εισβολή δεν αποδεικνύεται ένας σύντομος περίπατος με τον οποίο θα τελείωνε τη δουλειά σε 48 ώρες, όπως φαίνεται ότι περίμενε ο Πούτιν.

Έτσι όσοι προσπάθησαν αρχικά να παίξουν καθυστέρηση, όπως η Γερμανία και η Τουρκία, εξετέθησαν, πιέστηκαν και όσον αφορά στη Γερμανία, υποχρεώθηκε να κάνει μία μεγάλη στροφή, η οποία αποτελεί και το «ιστορικό» γεγονός των ημερών. 

Παρατηρώντας κανείς τη μεγάλη εικόνα, αντιλαμβάνεται ότι η Ε.Ε. και η Γερμανία ήταν οι χαμένοι ως τώρα, γι' αυτό και η μεταστροφή χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ιστορική. Οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία (αν δεν εμποδιστεί) θα έχουν χειροπιαστά οφέλη και θα συνεχίσουν να κερδίζουν από το πανάκριβο αέριο που θα πουλάνε στις ευρωπαϊκές χώρες.

Από την Πέμπτη που ξεκίνησε η ρωσική επίθεση και μέσα σε λίγες μέρες άλλαξαν πολλά στην Ε.Ε., η οποία εγκαινιάζει μία νέα εποχή. Στο επίκεντρο τίθεται η ευρωπαϊκή άμυνα, που θα βασίζεται πλέον περισσότερο στο ΝΑΤΟ, το οποίο βγαίνει ενισχυμένο από την επίθεση του Πούτιν.

Ευρωπαίοι ηγέτες που αντιτάσσονταν για χρόνια στις ΗΠΑ, οι οποίες πίεζαν για περισσότερες αμυντικές δαπάνες, τώρα συνηγορούν υπέρ ενός στρατού της Ε.Ε. εναρμονισμένου με το ΝΑΤΟ. Αυτή ήταν η σταθερή θέση του Εμανουέλ Μακρόν (και της ελληνικής κυβέρνησης), αλλά ως τώρα δεν αποτελούσαν πλειοψηφία. «Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να γίνει ισχυρή» επανέλαβε άλλη μια φορά ο Γάλλος πρόεδρος μετά την επίθεση Πούτιν. 

Ο καγκελάριος Σολτς, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ήταν εξαιρετικά διστακτικός για να μπουν σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία και αρκετά γερμανικά ΜΜΕ όπως η Süddeutsche Zeitung το επεσήμαιναν και έκαναν κριτική γι' αυτό.

Η απροθυμία της Γερμανίας ήταν βασικός λόγος της ευρωπαϊκής επιφυλακτικότητας για το μέτρο του αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές δίκτυο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών Swift. Η Welt έγραψε ότι «με τον πόλεμο του Πούτιν, ο καγκελάριος Σολτς θα πρέπει να βρει ξανά τον εαυτό του, αλλιώς απειλείται με το τέλος του» ενώ σχεδόν όλα τα γερμανικά μέσα επισήμαναν ότι βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση. 

Όλα αυτά μέχρι εχθές, την Κυριακή, οπότε και συνήλθε εκτάκτως το γερμανικό κοινοβούλιο, όπου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην ομιλία του κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια νέα αυτοκρατορία», είπε ότι «πρόκειται για ένα σημείο καμπής, ένα τέλος εποχής» και διαβεβαίωσε ότι οι Γερμανοί θα σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. 

Η προαναγγελία της μεταστροφής της γερμανικής πολιτικής και όσα αυτή σηματοδοτεί ήταν αναμφίβολα μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην άμυνα, τροποποιώντας άμεσα τον προϋπολογισμό του 2022.

O αρχηγός της αντιπολίτευσης και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς (ο διάδοχος της Μέρκελ, η οποία έκανε τα πάντα για να μην τη διαδεχθεί), αφού εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν βοήθησαν νωρίτερα την Ουκρανία, ξεκαθάρισε ότι στηρίζει απόλυτα όσα ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας, λέγοντας πως σε αυτά «δεν υπάρχει χώρος για κομματική πολιτική». Παρά την ενωτική στάση του, ωστόσο, άφησε και κάποιες αιχμές όταν είπε ότι «υπεύθυνη για όλα είναι η ρωσική κυβέρνηση», αλλά «σε δεύτερο επίπεδο και κάποιοι άλλοι "φίλοι των Ρώσων"».

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτήν τη μεταστροφή ενταφιάζεται η πολιτική Μέρκελ στην Ε.Ε. και στη Γερμανία, καθώς επενδύει στην άμυνα και μειώνει τη ρωσική εξάρτηση στο φυσικό αέριο, τα αντίθετα από αυτά που έκανε η Μέρκελ, δηλαδή, φέρνοντας απέναντί της τις ΗΠΑ, όταν της ζητούσαν να αυξήσει τις νατοϊκές δαπάνες και να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τώρα οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ, όπως ανακοινώθηκε στη βουλή, και ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 έχει παγώσει, κάτι που αποτελούσε σταθερή επιδίωξη των ΗΠΑ.

Ο Nord Stream 2 και η ρωσική εισβολή

Ο Nord Stream 2, ο αγωγός που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με κόστος 10 δισ. ευρώ, το μισό του οποίου κατέβαλε ο ρωσικός κολοσσός της Gazprom και το άλλο μισό οι εταιρείες που συμμετέχουν (Shell, ENGIE).

Η Γερμανία αναγκάστηκε μετά τη ρωσική εισβολή να τον αναστείλει. Οι ΗΠΑ δεν τον ήθελαν ποτέ και πάντα αντιδρούσαν, οπότε αυτή η «παράπλευρη απώλεια» τις ικανοποιεί πλήρως. Τον αγωγό αυτό δεν ήθελε ούτε η Ουκρανία, και ο Ζελένσκι τον είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνο πολιτικό όπλο της Ρωσίας (το 2006 η Ρωσία είχε διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου που περνούσαν από την Ουκρανία προκαλώντας μεγάλες ελλείψεις).

Ο Πούτιν και η Μέρκελ, ωστόσο, τον ήθελαν και έκαναν τα πάντα για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 με τον οποίο η Γερμανία θα αποκτούσε πολύ και φθηνό φυσικό αέριο και η Ρωσία μεγαλύτερη ισχύ. Πριν από μερικούς μήνες νόμιζαν ότι τα είχαν καταφέρει, αλλά οι ΗΠΑ δεν είχαν πει την τελευταία λέξη και δεν υπάρχει αμφιβολία ποιος κέρδισε από τη ρωσική εισβολή σε αυτό.

Παρατηρώντας κανείς τη μεγάλη εικόνα, αντιλαμβάνεται ότι η Ε.Ε. και η Γερμανία ήταν οι χαμένοι ως τώρα, γι' αυτό και η μεταστροφή χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ιστορική. Οι ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία (αν δεν εμποδιστεί) θα έχουν χειροπιαστά οφέλη και θα συνεχίσουν να κερδίζουν από το πανάκριβο αέριο που θα πουλάνε στις ευρωπαϊκές χώρες.

Θα ακολουθήσει η Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη τη γραμμή Μακρόν για περισσότερη ενοποίηση; Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική αυτή, θεωρώντας ότι θα την καταστήσει πιο ισχυρή (και) απέναντι στον επιθετικό γείτονα της, αλλά όχι μόνο.

Ως τώρα, άλλες δυνάμεις εμπόδιζαν την ενοποίηση αυτή και προτιμούσαν τις προνομιακές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία, όσο και με την Τουρκία, αποδυναμώνοντας στην πράξη την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και άμυνα. Το αποτέλεσμα ήταν μία αδύναμη Ε.Ε. σαν αυτή που αποκαλύφθηκε την περασμένη Πέμπτη, την οποία ο Πούτιν έδειξε να μην υπολογίζει καθόλου. Αυτή την Ε.Ε. που τώρα θέλουν να βάλουν σε νέο δρόμο. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς επηρεάζουν την αυτοκινητοβιομηχανία οι κυρώσεις στη Ρωσία

Αυτοκίνητο / Πώς επηρεάζουν την αυτοκινητοβιομηχανία οι κυρώσεις στη Ρωσία

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και οι συνεπακόλουθες κυρώσεις από τους Δυτικούς φρενάρουν τη λειτουργία μεγάλων μονάδων παραγωγής οχημάτων ευρωπαϊκών και ασιατικών αυτοκινητοβιομηχανιών στη Ρωσία.
ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εκκρεμές του Μαξίμου και η τυραννία της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας 

Βασιλική Σιούτη / Το εκκρεμές του Μαξίμου και η τυραννία της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας 

Μία μέρα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τυχαίνει να πιστεύει κι αυτός ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Πριν από δύο χρόνια όμως έλεγε άλλα. Τι πιστεύει τελικά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το τέλος ταφής και το χάος της ανακύκλωσης

Ρεπορτάζ / Το τέλος ταφής απορριμμάτων και το χάος της ανακύκλωσης

Την κορυφή του παγόβουνου της αδιέξοδης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική  φαίνεται να αποτελεί το τέλος ταφής απορριμμάτων, τα χρήματα, δηλαδή, που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν οι δήμοι για τις ποσότητες των σκουπιδιών που κατευθύνουν στην ταφή και δεν ανακυκλώνουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

«Ο σύγχρονος “φιλικός στον χρήστη φασισμός” δεν έχει την απροκάλυπτη βαρβαρότητα του φασισμού του 20ού αιώνα, έχει όμως στη ρίζα του την ίδια επιλεκτική άρνηση των ατομικών ελευθεριών, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων προς όφελος των προνομιούχων και των ισχυρών. Όποιος νοιάζεται πραγματικά για το μέλλον της δημοκρατίας δεν γίνεται να αγνοήσει την τρομακτική αυτή πραγματικότητα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
φειδίας

Ρεπορτάζ / Φειδίας: Ο Κύπριος YouTuber που το διασκεδάζει στην Ευρωβουλή με τη στήριξη του Μασκ

Ο 24χρονος Φειδίας Παναγιώτου έχει πει πως ήθελε μια δουλειά όπου θα μπορούσε να διασκεδάζει και να πληρώνεται. Τελικά, εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος στην Ευρωβουλή, ξεπερνώντας ιστορικά κόμματα, και περηφανεύεται ότι έχει «το respect του πιο ισχυρού ανθρώπου στον κόσμο».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Lifo Videos / H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Απειλείται η δημοκρατία από την ολιγαρχία των πλουσίων; Θα έχει συνέχεια η εκεχειρία στη Γάζα; Γιατί η ακροδεξιά μετατοπίζεται από το περιθώριο στο κέντρο της πολιτικής ζωής; Και πού βρίσκεται η αριστερά σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο της «Καθημερινής», Πέτρο Παπακωνσταντίνου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το fact-checking

Οπτική Γωνία / Πώς ο Ζούκερμπεργκ υποτάχθηκε στις διαθέσεις των Τραμπ και Μασκ

Μετά το Χ του Μασκ, μερικές ακόμα μεγάλες πλατφόρμες υιοθετούν το ανεξέλεγκτο μοντέλο της χωρίς έλεγχο διακίνησης εκατομμυρίων πληροφοριών που επηρεάζουν και καθοδηγούν πολιτικές και κοινωνικές στάσεις. Παράλληλα, δεν θα επιβάλλουν όρια στη συμπεριφορά, ακόμα κι αν προσβάλλει ή ταπεινώνει κάποιους. Πλέον η ρητορική μίσους θα επιτρέπεται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Οπτική Γωνία / Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Τι άφησε πίσω της η «πρώτη φορά αριστερά»; Σχολιάζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις.

Οπτική Γωνία / Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

Μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κρήτη: Oι πυροβολημένες κάμερες κυκλοφορίας και τα θανατηφόρα τροχαία

Ρεπορτάζ / «Στην Κρήτη πάνω από το 15% των οδηγών δεν έχει πάει ποτέ να δώσει εξετάσεις»

Οι θλιβερές ιδιαιτερότητες της Κρήτης και το μπαλάκι των ευθυνών για μία σύλληψη που δεν έγινε στην ώρα της και στοίχισε τη ζωή στον Παναγιώτη Καρατζή: Ο άδικος θάνατος του 22χρονου στα Χανιά βγάζει για άλλη μία φορά στο φως όλα τα στραβά που συνδέονται με την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ