ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ έφερε άμεσες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, με τέτοια ταχύτητα μάλιστα που μοιάζει σαν οι επίδοξοι αμφισβητίες και υποψήφιοι πρόεδροι να ήταν έτοιμοι από καιρό και να περίμεναν με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Η διαδικασία γνωστή και παλαιά από το ένδοξο παρελθόν: πρώτα βγαίνει ο «λαγός» και μετά ακολουθούν οι «κυνηγοί».
Πιο εντυπωσιακό, όμως, από την άμεση αμφισβήτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν έχει υπάρξει σχεδόν ούτε μία δήλωση υποστήριξης προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Με την εξαίρεση του Παναγιώτη Δουδωνή, βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και εκ των πιο στενών συνεργατών του προέδρου, που δήλωσε ότι δεν είναι ώρα να συζητηθεί θέμα ηγεσίας, δεν έχει βρεθεί ένας βουλευτής, ένα στέλεχος, ένας άνθρωπος που ευνοήθηκε και συμπορεύτηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη τόσα χρόνια να βάλει πλάτη την κρίσιμη στιγμή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, φίλος του Νίκου Ανδρουλάκη απ’ όταν σπούδαζαν στην Ξάνθη, δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση στήριξης του αμφισβητούμενου προέδρου απ' το βράδυ της Κυριακής των ευρωεκλογών. Αντιθέτως, λες και θέλει να δείξει την αποστασιοποίησή του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ποστάρει φωτογραφίες με την οικογένειά του από πισίνα όπου χαλαρώνει. Πιθανώς ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, που αν και εκλεκτός του Νίκου Ανδρουλάκη για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατετάγη 7ος στη σειρά, αποτυγχάνοντας να καταλάβει μία απ' τις τρεις εκλόγιμες θέσεις του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωβουλή, να θεωρεί ότι ο πρόεδρος δεν «έστησε» το ευρωψηφοδέλτιο με τρόπο που να διασφαλίζεται η εκλογή του στην Ευρωβουλή.
Όλοι οι επίδοξοι αρχηγοί και οι σύμβουλοί τους καλό είναι να προσέξουν τις επόμενες κινήσεις τους, γιατί όταν όλοι ξαφνικά συνασπίζονται απέναντι σε έναν άνθρωπο, μπορεί να δημιουργηθεί αντισυσπείρωση, γεγονός που έχουμε ζήσει πολλές φορές στην πολιτική αλλά και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.
Πού βρίσκεται, άραγε, αυτή η «μεγάλη ομάδα» για την οποία ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαίρετο στους εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι είναι αυτή που γεννήθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τον έφτασε μέχρι την προεδρία του κόμματος;
Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν έχουν βγει να πάρουν το μέρος του ακόμη και βουλευτές στους οποίους ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε το δώρο ζωής ουσιαστικά να τους διορίσει βουλευτές… Μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ο Παύλος Χρηστίδης, που εξελέγη βουλευτής στον νότιο τομέα της Αθήνας επειδή ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να κρατήσει την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, «εκπαραθυρώνοντας» από τη Βουλή τον Χάρη Καστανίδη.
Ενώ η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας που αυτός επέλεξε, Ευαγγελία Λιακούλη, δηλώνει: «Βάλαμε ως στόχο τη δεύτερη θέση. Είναι η στιγμή να εκφραστούν ελεύθερα όλα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, «ελέγχει» ελάχιστο αριθμό βουλευτών, όπως ο κουμπάρος του, βουλευτής Ρεθύμνου Μανόλης Χνάρης, η Κατερίνα Καζάνη από την Εύβοια, ίσως έναν-δυο ακόμα και ο κατάλογος μάλλον τελειώνει κάπου εκεί.
Τα παραπάνω είναι μια κρίσιμη αριθμητική καθώς οι… αντιφρονούντες που αμφισβητούν τον πρόεδρο θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης την κοινοβουλευτική ομάδα, αν ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρήσει να δώσει τη λύση στα όργανα του κόμματος τα οποία ελέγχει.
«Δεκαπέντε από τους 31 βουλευτές θέλουν να γίνουν αρχηγοί», περιγράφει στη LiFO την κατάσταση των τελευταίων ημερών στο ΠΑΣΟΚ βουλευτής που δηλώνει ότι είναι ώρα να συζητηθούν θέματα ιδεολογίας, προγράμματα πολιτικής και όχι θέματα ηγεσίας.
Άλλη μια μεγάλη «επιτυχία» του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη είναι ο δήμαρχος της Αθήνας. Ο Χάρης Δούκας, από την πρώτη ημέρα της εκλογής του, άρχισε να απομακρύνεται από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ· επέλεξε για διευθυντή του γραφείου του ένα στέλεχος από το παρελθόν, τον Χρήστο Πρωτόπαπα, έναν άνθρωπο αρκετά μακριά από το «ανδρουλακικό» περιβάλλον, ενώ για γενικό γραμματέα του δήμου Αθηναίων επέλεξε έναν πρώην συνεργάτη του Γιώργου Αρβανιτίδη, βουλευτή που είχε υποστηρίξει θερμά την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Με όλες αυτές τις κινήσεις και την υποψηφιότητά του στην ΚΕΔΕ, ο Χάρης Δούκας άρχισε να κάνει δική του ομάδα απέναντι στην ομάδα που τον ανέδειξε. Μάλιστα, στις πρόσφατες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου δεν δίστασε να συνεργαστεί παρασκηνιακά με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και κατάφερε να πάρει έδρες από τον επικεφαλής της παράταξης Νίκο Μήλη, τον άνθρωπο που ουσιαστικά τον έβαλε στην πολιτική και τον εξέλεξε για πρώτη φορά πριν από χρόνια στο ΤΕΕ. Αν οι φήμες, λοιπόν, επιβεβαιωθούν και δούμε τον Χάρη Δούκα υποψήφιο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, θα έρθει ξανά στο μυαλό πολλών η φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος».
Η σκληρή πραγματικότητα, όμως, για τον Νίκο Ανδρουλάκη φέρεται να είναι ότι δεν ελέγχει πλέον ούτε το κόμμα και τα μεσαία στελέχη του. Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πιστός φίλος του Νίκου Ανδρουλάκη, όχι μόνο δεν κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής αλλά κατέλαβε την 7η θέση, γεγονός που δείχνει ότι ο κομματικός μηχανισμός τού γύρισε την πλάτη και κατ' επέκταση και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Και ενώ η αχαριστία είναι ένα γεγονός που δημιουργεί άσχημα συναισθήματα, σίγουρα, για να σου γυρνάνε την πλάτη, κάποιο λάθος έχεις κάνει κι εσύ. Και εύλογα τίθενται τα ερωτήματα γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κατάφερε να στελεχοποιήσει ανθρώπους οι οποίοι θα βοηθήσουν και το κόμμα και τον ίδιο στις κρίσιμες στιγμές και γιατί παραδοσιακοί πολιτικοί του φίλοι είναι στην άκρη, αποστασιοποιημένοι, και πού έγιναν τα λάθη.
Πάντως, όλοι οι επίδοξοι αρχηγοί και οι σύμβουλοί τους καλό είναι να προσέξουν τις επόμενες κινήσεις τους, γιατί όταν όλοι ξαφνικά συνασπίζονται απέναντι σε έναν άνθρωπο, μπορεί να δημιουργηθεί αντισυσπείρωση, γεγονός που έχουμε ζήσει πολλές φορές στην πολιτική αλλά και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ.
Ένα κρίσιμο ερώτημα σε σχέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι πού βρίσκεται και πώς θα κινηθεί ο στρατός των υποστηρικτών του που τον ενίσχυσαν μέσω social media, κυρίως από το Facebook, δημιουργώντας τη δυναμική που τον ανέδειξε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.