Παρά τις πιέσεις της Τουρκίας προς την Ε.Ε. και το γεγονός ότι ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται στενά μαζί της, η έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή της πορεία αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ξεκάθαρα την υποχώρηση της γειτονικής χώρας σε θέματα δημοκρατίας, καθώς και την επιδείνωση των σχέσεών της με την Ε.Ε., κυρίως εξαιτίας των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των απειλών προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η έκθεση κατέγραψε ότι η Τουρκία συνέχισε τους προηγούμενους μήνες να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και τα πολεμικά της πλοία να εμποδίζουν παράνομα τις δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Σημειώνεται επίσης ότι, παρά τη διεθνή καταδίκη, η Τουρκία συνεχίζει απτόητη να υλοποιεί τα παράνομα σχέδιά της για να ανοίξει την περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων στην Κύπρο.
Η έκθεση της Κομισιόν περιέγραψε την Τουρκία ως ταραξία που υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά όχι μόνο όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική της ως μονομερή, που έρχεται σε αντίθεση με τις προτεραιότητες της Ε.Ε., και ανέφερε τη στρατιωτική δράση της στη Συρία και το Ιράκ αλλά και τη μη συμμόρφωσή της με τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας.
Σαφή αναφορά έκανε και στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο η Ε.Ε. θεωρεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων κρατών, καθώς και στη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας στους συμμάχους της στη Λιβύη, με την ανάπτυξη ξένων μαχητών (σ.σ. τζιχαντιστών) στο έδαφός της. Μεγάλης έκτασης αναφορά έκανε και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (με ειδική μνεία στις εμβληματικές υποθέσεις Ντεμιρτάς και Καβαλά).
Η έκπληξη, ωστόσο, ήταν ότι στην πολιτική μετανάστευσης και ασύλου η Επιτροπή διαπίστωσε κάποια πρόοδο από την Τουρκία, επειδή διατηρεί τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, αλλά κυρίως επειδή φύλαξε αποτελεσματικά, όπως λέει, τα σύνορα με το Ιράν. Παραδέχεται όμως ότι η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά συνέχισε να αναστέλλεται και ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας.
Οι επιτυχίες του ελληνοαμερικανικού λόμπι μαζί με την αναβάθμιση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, που σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ για ευρύτερους γεωπολιτικούς λόγους, έχουν κάνει έξαλλο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τα βάζει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιστώνοντάς του τις επιτυχίες των άλλων.
Το μεταναστευτικό και τα θέματα της Τουρκίας ήταν αυτά που κυριάρχησαν και στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε την Τετάρτη. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας να ενημερώνουν διαρκώς τους ομολόγους τους των κρατών της Ε.Ε. και όχι μόνο για τις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας και ειδικά για το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και τις κινήσεις που γίνονται σχετικά με αυτό.
Οι Δένδιας και Παναγιωτόπουλος ενημέρωσαν το ΚΥΣΕΑ για τα αποτελέσματα των επικοινωνιών τους, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημέρωσε για το μεταναστευτικό, την επέκταση του φράχτη στον Έβρο και τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης των συνόρων που έχουν ζητηθεί από το Μαξίμου λόγω πιθανής προβοκάτσιας από την Τουρκία το επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών μεταναστών και τη συνεργασία τους με συγκεκριμένες ΜΚΟ, για τον ρόλο κάποιων, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο ΚΥΣΕΑ, υπάρχουν καινούργια στοιχεία.
Βάσει πληροφοριών, υπήρξε αρκετά αναλυτική ενημέρωση, καθώς αναφέρθηκαν ακόμα και ονόματα γνωστών προσώπων, των οποίων η εμπλοκή φαίνεται να τεκμηριώνεται, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν οι ελληνικές αρχές και δεν αφήνουν αμφιβολίες για συνεργασία με την τουρκική πλευρά. Στο ΚΥΣΕΑ συμμετείχε και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη, έκανε ειδική αναφορά στον Έβρο, ενημερώνοντας τους βουλευτές ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή στα ελληνοτουρκικά σύνορα για τον κίνδυνο μεθοριακού επεισοδίου, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πολύ έντονη τουρκική κινητικότητα. Ανέφερε ότι στις νησίδες του Έβρου, «με την ιδιαιτερότητα που υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή», παρατηρείται μια αρκετά «προκλητική συμπεριφορά από πλευράς τουρκικών αρχών, προκειμένου να ωθήσουν τα πράγματα στη δημιουργία μεθοριακού επεισοδίου».
Ο Λ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στους 38 του Έβρου, λέγοντας ότι «σύμφωνα με τα στίγματα, βρίσκονταν επί τουρκικού εδάφους αδιαμφισβήτητα» και ότι «ο θόρυβος που δημιουργήθηκε με βασικό μοχλό τα μηνύματα της ΜΚΟ HumanRights360 αξιολογήθηκε ως υποκινούμενος με σκοπό να διευκολυνθεί ο τουρκικός σχεδιασμός για κατασκευασμένα συνοριακά επεισόδια». Ανέφερε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα βλέπουν πάλι «μια αρκετά ύποπτη επιχειρησιακή τακτική από τις τουρκικές αρχές» στον Έβρο, αλλά υπάρχει «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» για να αντιμετωπιστεί ό,τι προκύψει.
Στις ΗΠΑ το ελληνικό λόμπι, που έχει αποκτήσει σημαντική ισχύ τα τελευταία χρόνια, με σύμμαχο τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ προσπαθεί να εμποδίσει την Τουρκία να πάρει τα F-16, αν δεν δεσμευτεί πρώτα ότι «θα γίνει ένας καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, που δεν θα απειλεί την Ελλάδα».
Η μη συμπερίληψη των τροπολογιών που επέβαλλαν τις προϋποθέσεις αυτές στην Τουρκία για τα F-16 στο νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ έδωσε ελπίδες στην Τουρκία, που πανηγύρισε, όπως ήταν αναμενόμενο. Το θέμα όμως παραμένει ανοιχτό, καθώς δεν κρίθηκε ακόμα, και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει δηλώσει πως όσο είναι εκείνος πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας η πώληση των F-16 στην Τουρκία, χωρίς να δεχθεί τους όρους που έχει θέσει, δεν θα γίνει.
Η Ελλάδα, κυρίως χάρη στο ελληνικό λόμπι των ΗΠΑ, έχει καταφέρει να στριμώξει πολύ την Τουρκία στο θέμα αυτό, η οποία θεωρεί ότι έχει υποστεί ήττα γοήτρου και όχι μόνο. Οι επιτυχίες του ελληνοαμερικανικού λόμπι μαζί με την αναβάθμιση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, που σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ για ευρύτερους γεωπολιτικούς λόγους, έχουν κάνει έξαλλο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τα βάζει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιστώνοντάς του τις επιτυχίες των άλλων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πάντως, συνεχίζει να διατηρεί χαμηλούς τόνους και να απαντά στον Ερντογάν σχεδόν σαν να μην προκαλείται η χώρα καθημερινά με αυτές τις ακραίες δηλώσεις και την εθνικιστική ρητορική μίσους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτή είναι η καλύτερη τακτική για να εκτεθεί η Τουρκία και να αποφευχθεί κάποιο σοβαρό επεισόδιο το επόμενο διάστημα, το οποίο είναι κάτι για το οποίο ανησυχούν όλοι.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.